2021-10-29

Volvo Cars? Nej, jag blickar mot onoterade bolag och Einrides launch i USA nästa vecka!

Idag pratar allt från Sveriges Radio till Dagens Industri om Volvo Cars börsnotering på Stockholmsbörsen. En återkommande fråga från journalister till Volvo Cars VD har varit varför så få utländska investerare visat intresse för börsintroduktionen. Samtidigt kliver nästa vecka ett annat svenskt bolag in på den amerikanska marknaden som är världsledande och är på väg att skaka om hela lastbilsindustrin. En rad utländska investerare ha redan klivit in i Einride och kontrasterna mot Volvo Cars kunde inte vara större.

För mig är Volvo Cars börsintroduktion helt ointressant. Förstå mig rätt, jag och min familj inklusive mina båda föräldrar har kört Volvo så länge jag kan minnas. Men efter besvikelse efter besvikelse och tomma löften om att leverera en elbil av rang föll valet för mig redan 2011 på en Tesla Model S. Tre år senare tog jag leverans av denna ännu idag framtidsbil och snart åtta år senare är det ingen annan bil på marknaden jag skulle byta till, annat än den Tesla Model Y jag reserverat men avvaktar tills den sätts ihop i Teslas nya fabrik i Berlin, Giga Berlin. 

Volvos framtid som elbilstillverkare? Det smärtar mig att behöva skriva men Volvo Cars är så långt efter att jag skäms över det bolag jag en gång var så stolt över som svensk. Men de behöver inte stå ensamma i skamvrån, de är långt ifrån ensamma. Disruptiva förändringar på marknaden skakar om allt och då är det en stor nackdel att vara stor och långsam. 

Jag kan skriva hyllmeter om varför de traditionella biltillverkarna inklusive svenska industri-ikonen "jag rullar" som för övrigt en gång utvecklades av ett i mitt tycke mer intressant bolag, nämligen SKF. Med andra ord varför dessa idag dominerande biltillverkare inte kan leva vidare på sina varumärken, de flesta kommer helt enkelt inte fixa den fossilfria omställningen och en efter en antingen bli uppköpta eller begäras i konkurs. Ja ni läste rätt, det är jag helt övertygad om, andra hoppas tex på att Volkswagen ska komma tillbaka in the game... Good luck! 

Vidare kan jag skriva lika mycket eller mer om varför så få begriper Teslas innovationskraft och enorma försprång. Men det här inlägget handlar inte om Tesla eller Volvo, eller jo indirekt det handlar om omställningen från gammalt till nytt. Att inte bara försöka överleva och anpassa sig till nya banbrytande tekniker och bolag utan att ligga steget före och skapa framtidens teknik och samhällslösningar. 

Det för oss tillbaka till framtiden närmare bestämt nästa vecka när svenska Einride kliver in på amerikanska marknaden som världens första bolag med en självkörande eldriven lastbil utan hytt!

Händelsen som jag är övertygad om kommer skaka om hela amerikanska lastbilsindustrin och dra till sig amerikansk media som helt fokuserat på Tesla är långt mycket större en Volvo Cars börsnotering. Ja, jag är part i målet som tidig aktieägare i onoterade Einride sedan 2018 och följer förstås bolaget extra noga. Men häng med i de två samtalen nedan i Evolution Show med Linnea Kornehed, en av grundarna av Einride så tror jag ni förstår grejen! Einride som med sina självkörande eldrivna fordon helt utan förarhytt och nytänkande kring fossilfria logistiklösningar (och Tesla såklart) är med och formar framtiden!

Samtal i Evolution med Linnea Kornehed, medgrundare och Chief Marketing Officer, Einride

          

          

Vad som är officiellt kring Einrides USA satsning handlar i korthet om följande: 

Tidigare i somras blev det klart att världens största däck och gummi-tillverkare Bridgestone blir officiell partner med Einride under launchen i USA. Bridgestone har beställt över 100 lastbilar till ett värde av 30 miljoner dollar eller cirka 255 miljoner SEK per år i skrivande valutakurs. Einride har nämligen en affärsmodell där kunderna endast betalar en uppläggningsavgift på 10 000 dollar per lastbil för att istället ta en årlig serviceavgift där Einride står för bevakning och styrning, logistikplattform och mjukvara samt laddningslösningar för lastbilarna. Bridgestone kommer stå för däcken på alla Einrides lastbilar i USA och även installera sensorer som mäter energieffektiviteten i däcken som kan förbättra Einrides lastbilar med tiden.   

De eldrivna lastbilarna Einride erbjuder med hytt sätts ihop med partners som holländska DAF och holländska specialistfirman Emoss som bygger om konventionella lastbilar till batteridrift. Poden utan hytt däremot monteras ihop med partners i Sverige.     

I dagarna blev det även klart att amerikanska General Electronics Assembly beställer sex lastbilar och en Pod vilket Einride kommer berätta mer om under nästa veckas live-event, på torsdag kl 18.00! Einride-lastbilarna kommer användas vid GEA:s anläggningar i Tennessee, Georgia och Kentucky och Poden köras på ett 750 hektar stort industriområde i Louisvill, Kentucky.

Alla pratar om Volvo Cars värdering men hur värderar marknaden framtidens bolag, mycket högre se bara på Tesla som återigen få begriper eftersom de räknar utifrån ett föråldrat perspektiv och saknar helhetsgrepp om vart framtiden är på väg.   

Avslutningsvis, den som är nyfiken på hur man kan tänka kring investeringar i onoterade bolag och kanske hitta nästa Tesla eller Einride, kan gärna kika på videon nedan där jag delar med mig av några av mina lärdomar hittills som investerare i onoterade och noterade bolag sedan snart tio år. Lite praktiska tips och varför det inte krävs miljoner för att investera i onoterat (åtminstone inte i Sverige och på många Europeiska marknader) i USA är det annorlunda och något jag kommer beröra i kommande avsnitt på Evolution Show. 

2021-10-28

Exklusivt samtal om Heart ES 19, det 19-sitsiga elflygplanet av svenska Heart Aerospace

Jag fick nyligen möjlighet att spela in två längre samtal i Evolution Show som gästades av ingen mindre än Anders Forslund, VD och grundare av svenska Heart Aerospace. Den svenska startupen som snabbt vuxit fram som världsledande inom utvecklingen av kommersiellt elflyg med utvecklingen av den 19-sitsiga flygmodellen Heart ES19 som ska vara kommersiellt redo och certifierad redan 2026. Nu är del två av samtalet tillgängligt på Evolution Show! 




I föregående inlägg frågade jag mig om Heart Aerospace kan bli skyarnas Tesla. Frågan är onekligen befogad. Under samtalet berättade Anders bland annat att Heart ES19 kommer bli ett fyrmotorigt flygplan där vardera motor kommer ha en maximal effekt på 400 kW och inbakat med vardera rotorblad och elmotor kommer det sitta "motsvarande två stycken Tesla batteripack" vilket ska ge elflygplanet en räckvidd på cirka 400 km. Utgår vi från ett batteripack i en ny Tesla Model S på 100 kWh innebär det 200 kWh per motor eller 800 kWh. Till detta tillkommer någon form av reserv på kanske 20 % uppepå den normala räckvidden så låt oss avrunda det till 1000 kWh för en jämn och fin siffra.

Dessa specifikationer i sig gör att Heart Aerospace sticker ut bland alla andra elflygplans och VTOL/drönare-utvecklare på världsmarknaden. Ingen kommer i närheten av 19 passagerare när det kommer till elflygplan och att få den certifierad till 2026. Heart Aerospace hoppas göra detta möjligt genom att integrera elmotor och batterier i en beprövad konventionell design. Valet av design hänger, enligt VD och grundare av Anders Forslund, även ihop med målet att få planet till marknaden så fort som möjligt. Skulle Heart Aerospace försöka utveckla en helt ny flygplanskropp skulle de få ut den på marknaden i bästa fall kring 2035. Valet av 19 passagerare hänger även ihop med certifieringsprocessen av nya flygplansmodeller som är mer krävande (tar längre tid att få godkänd) desto fler passagare planet ska bära.   
   
Som jag skrev i föregående inlägg är jag helt övertygad att Heart Aerospace kommer lyckas utveckla sitt 19-motoriga elflygplan Heart ES19 tack vare de många talangfulla rymd- och flygplansingenjörer de rekryterat och förstås jättekontrakten med United Airlines och Mesa Airlines som ger dem det startkapital de behöver för att färdigställa elmotorn och hitta samarbetspartners för att leverera övriga komponenter och förstås välja rätt design av flygplanskroppen. En VD och huvudgrundare som dessutom själv är doktorerad rymd- och flygingenjör skadar ju inte heller. 

Kommer följa Heart Aerospace utveckling med spänning och kommer bjuda tillbaka Anders Forslund till Evolution Show Anders för en uppdatering länge fram. Hoppas avsnittet uppskattas!    

Missade ni förra veckans avsnitt där Anders Forslund berättar mer om Heart Aerospace milstolpar och vad de har på gång kika gärna nedan. 

2021-10-19

Lång intervju med VD:n för Heart Aerospace, kan de bli elflygets Tesla?

I ny exklusiv lång intervju i Evolution Show pratar jag med Anders Forslund, VD och grundare av världsledande elflygsutvecklaren Heart Aerospace. Vi samtalar bland annat kring hur hur det 19-sitsiga elflygplan bolaget nu utvecklar vid Säve flygplats utanför Göteborg, kan skapa nya förbindelser inom Sverige, Norden och inom regionalflyget i USA och på Nya Zealand.

Det helt batteridrivna flygplanet Heart ES19 kommer ha en räckvidd på 400km (plus ca 100 km i reserv) och ska vara certifierat och klart för kommersiell användning redan 2026.

Nedan är tredje gången Anders Forslund gästar Evolution senast det begav sig var för drygt ett år sedan.

Den som tvivlar på att Heart Aerospace ska lyckas få fram ett elflygplan med kapacitet för 19 passagerare och en räckvidd som täcker runt en tredjedel av Sveriges inrikesflyg, stora delar av inrikesflyget i Norge, på Nya Zealand och även stora delar av det sedan 1994 mer eller mindre nedlagda regionalflyget i USA, med dagens batteriteknik får nog förbereda sig på att bli överraskade!

Ett av världens största flygbolag United Airlines har nämligen precis beställt 100 plan och världens största flygbolag inom regionalflyg, Mesa Airlines i USA likaså. Ingen letter of intent utan riktiga order där United Airlines dessutom gått in som en av de största ägarna i Heart Aerospace.

Betänker en även att det finns ett riktigt business case för tex tex regionalflyget i USA redan idag förstår man varför Mesa och United är så övertygade av ett plan med endast 40 mils räckvidd. Så sent som 1994 trafikerade nämligen Mesa Airlines hundratals sträckor inom USA där mindre flygplan med cirka 19 passagerare knöt samman hundratals mindre samhällen med små regionala flygplatser. Men med ett högre bränslepris/olejpris, extremt höga underhållskostnader för turboprop-planen med tillhörande infrastruktur för bränsleförsörjning vid flygplatserna gick affären till slut inte ihop. Men med eldrivna flygplan för samma sträckor blir ekvationen en helt annan.

Nedan karta över sträckor Mesa Airlines flög inom regionalflyget så sent som 1994.

Valet att utveckla ett elflygplan med fyra mindre men mycket effektivare elmotorer är ett smart drag av Heart Aerospace. Turbopropp-plan utrustas med två större flygbränsledrivna motorer som måste dimensioneras större för att klara ett motorhaveri av ena motorn men med fyra extremt energieffektiva elmotorer sparar man in massor i underhållskostnader av motorerna som blir i princip obefintliga mot dagens fossildrivna och skakiga motorer. Lägg därtill bränslebesparingen... Ljudet från elmotorer är dessutom mycket lägre, kanske hälften mot dagens bränsledrivna motorer.

Heart Aerospace VD vet vilka tekniska utmaningar som väntar men är själv doktorerad flyg och rymdingenjör och har rekryterat en legend inom flygindustrin, Nigel Pippard bland annat med förflutet som chefsingenjör för SAAB Aerospace. Många talangfulla ingenjörer från 16 nationer har redan anställts av Heart Aerospace och fler lär det bli framöver. Själv är jag helt övertygad om att Heart Aeropace kommer att lyckas så de som tvivlar får vara beredda att äta sin hatt med senap på!

Vår granne i väst är mycket intresserade av Heart Aerospace 19-sitsiga flygplan. Idag hålls inrikesflyget i Norge igång med små flygplan bara tack vare subventioner av staten. Men Norge har som mål att bara ha elflyg för inrikesflyget redan 2030 och kommer sannolikt beställa många av Heart Aerospace flygplan...

I samtalet med Anders Forslund avhandlar vi många spännande aspekter av elflygets möjligheter och så klart dess utmaningar. I del två nästa vecka är Anders tillbaka för att berätta mer kring tekniken bakom Heart Aerospace elflygplan så missa inte det!

Uppskattas avsnittet får ni gärna stödja Evolution Show genom att klicka på tummen upp under videon och överväg att bli prenumerant för att inte missa kommande avsnitt! Kommentera gärna även under videon, med tankar och funderingar så försöker jag svara bäst jag kan och spara de frågor jag inte vet till kommande samtal med Anders!