1997 utkom boken Innovators Dilemma av den nyligen bortgångna Clayton M Christensen. I boken beskrivs teorin om disruptiva företags uppgång och fall, eller teknik och företag som banar väg för paradigmskiften där endast de som anpassar sig fort eller är pionjärerna själva överlever, har beskrivits som den mest inflytelserika affärsidéen under början av det 21 århundradet. Detta är en bok som när jag läste den första gången för drygt tio åren bekräftade och utkristalliserade mycket av de tankar jag själv gick och tänkte på, nämligen framtidens trender.
Men när en väl identifierat dessa trender så som tekniker inom förnyelsebar teknik, eldrivna transporter, Artificiell Intelligens (AI), genteknik mm, hur kan en ligga steget före? Finns det synergier mellan olika framtidstekniker och samhällsomställningar för att kunna applicera detta i fördjupade kunskaper såväl som tillämpningar i tex valet av företag en vill investera i eller stödja och sprida till andra?
När jag för drygt tio år sedan började investera i aktier vilket började med Tesla, såg jag det mest som en potentiell sidoinkomst men sedan drygt fem år det mitt leverbröd och jag ägnar heltid åt att investera i noterade och onoterade bolag. I dagens avsnitt av Evolution Show där jag är värd går jag igenon några av mina viktigaste lärdomar hittills när det gäller att investera i onoterade bolag, en värld inte så många vanliga småsparare har insyn i men som är mycket spännande och många fler skulle kunna vara en del av. För till skillnad från vad en kan behöver inte främsta utmaningarna vara tillräckligt startkapital, det krävs kunskap av våga investera, många vet inte hur de ska börja, vad en ska undvika och varför det kan vara värt att investera i riktigt lovande bolag framför noterade bolag.
I avsnittet går jag igenom några av grunderna från riskerna, värdet av gedigen bakgrunds research, vad en kan tänka på vid första mötet med bolaget, riskspridning och varför det trots allt kan vara värt att våga satsa på disruptiva bolag som verkligen sticker ut även när många säger "de kommer aldrig lyckas".
Jag hoppas avsnittet kan väcka lite intresse och vara till hjälp för såväl nybörjare som mer erfarna investerare som vill fördjupa sig i den spännande världen kring onoterade bolag. Även den som inte kan eller vill investera i onoterade bolag kan förhoppningsvis få en inblick hur det funkar vilket kan vara värdefullt även i andra sammanhang tex för att bättre förstå hur några av hjulen i företagsvärlden snurrar. Men framförallt hur nya teknikbolag plötsligt kan ta världen med storm medan andra faller tillbaka och försvinner nästan lika fort vilket ögonblicket innan föreföll till synes otänkbart för de som inte ligger steget före...
En annan bok jag nämner i veckans avsnitt av Evolution Show som varit till stor hjälp för mig när jag investerat i onoterade bolag är Jason Calacanis "Angel- How to invest in technology startups", en lättläst och i delar praktisk handbok i hur en kan investera i lovande startups men ändå minimera riskerna genom att bland annat hålla fast vid enkla prinicper när en väljer ut seriösa bolag från skräp.
I nästa avsnitt av Evolution Show som jag hoppas bli klar med under nästa vecka, kikar jag på amerikanska bolaget Joby Aviation just nu under tickern RTP (Reinvent Technology Partners LLC) ett förvärvsbolag som Joby Aviation kommer gå samman med framöver. Joby Aviation har i samarbete med amerikanska flygvapnet utvecklat en autonom drönare för passagerartrafik (fyra passagerare+en pilot till en början) som ligger i spets inom såväl teknik och i certifieringsprocessen för att bli ett ledande bolag drönartrafik i USA. Ett bolag som jag äger aktier i och är noterat som RTP på NYSE (New York Stock Exchange) så kika gärna förbi Evolution Show då!
Uppskattar du Evolution Show, klicka gärna på "gilla-knappen/tummen upp" under avsnittet för att Googles algoritmer ska göra de mer synliga för att andra som kan vara intresserade och överväg att bli prenumerant för att alltid få veta när senaste avsnittet är ute!
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.