En person jag länge sett fram emot att samtala med i Evolution Show är den internationellt respekterade klimatforskaren och talaren Kevin Anderson.
Nu har han gästat vår studio (se videon nedan) och vi spelade in två avsnitt i samband med att Kevin besökte Sverige för ett antal föredrag och fortsatt samarbete med Uppsala Universitet vid The Centre for Environment and Development Studies.
Kevin Andersson har blivit känd för att med humor och ärlighet tala om precis hur det ser ut med klimatkrisen på ett sätt som påminner mycket om rakheten och de tydliga vetenskapliga belägg Greta Thunberg pekar på. Det är knappast någon slump, Greta och hennes familj är goda vänner med Kevin Andersson som är en av faktakollarna till Greta när hon ska skriva sina tal och en person som hjälpt dem att sätta in sig i klimatkrisen. Detta tydliggörs tex i Malena Ernman och Svante Thunbergs utmärkta bok "Scener ur hjärtat" eller "Our house is on fire" som den engelska översättningen heter.
Kevin är idag klimat- och energiprofessor vid Tyndall Center for Climate Change i Manchester i Storbritannien.
Kort in i samtalet klargör Kevin Anderson sin roll som forskare som även speglar hans approach i social media som saklig folkbildare om klimatkrisen:
"Du säger att jag frispråkig men jag ser mig själv inte som frispråkig, min uppgift som forskare är att tala om vad jag ser, att utföra mitt arbete försiktigt och noggrant med vetskapen om att vi ibland gör misstag men förhoppningsvis inte så ofta. Och att sedan förmedla resultaten precis som de är, det är inte min uppgift att bry mig om det politiska och ekonomiska mottagandet. Det är något för andra som poliycmakers, konsulter eller journalister, det är inte forskares uppgift. Vi ska aldrig vara rädda för att vara raka och ärliga om våra resultat. Så jag ser mig inte som frispråkig utan helt enkelt som forskare." -Kevin Anderson under del 1 av mitt samtal i Evolution Show nedan.
Konstigare än så behöver det inte vara men få forskare kan som Kevin Andersson på ett sådant rakt och ärligt sätt förmedla vad klimatkrisen handlar om och vad den kräver av för oss att vi ska ta tillbaka kontrollen över vår framtid. För det kan vi fortfarande men vi har år och inte årtionden på oss och vi måste sätta igång nu!
I första delen som kan ses nedan, lär vi känna Kevin som fått värdefulla perspektiv från både oljeindustri och sjöfart. Kevin berättar bland annat att han som ingenjör försökte utveckla miljöarbetet på oljeplattformar i den mån det var möjligt men insåg snabbt att han ville lära sig mer och bättre förstå naturen vilket förde honom vidare in i forskarvärlden. Kevin är en av Storbritanniens främsta rådgivare till den brittiska regeringen inom klimat- och energi. EU-Kommissionen har också tagit hjälp av Kevins kunskaper.
Kevin Anderson talar klarspråk om klimatkrisen i Evolution Show
Fokus för första samtalet är några av de viktigaste utmaningarna vi har att hantera och förstå för att på allvar kunna möta krisen och ta steg två och vända på utvecklingen. Vad vi kan och måste göra för att återta kontrollen över den globala uppvärmningen innan den går in i en självförstärkande spiral där mänsklighetens hela existens hotas är just vad vi pratar om i del två av vårt samtal som släpps på måndag.
Sen följer två avsnitt med en annan gäst jag sett fram emot att prata med i studion, Robert Falck, VD och grundare av Einride. Denna svenska startup är ett av världens mest omtalade tech-bolag just nu. Einride utvecklar världens första självkörande, eldrivna lastbil som inte ens har en förarhytt!
Bli gärna prenumerant på Evolution Show för att inte missa det och kommande inspirerande gäster.
Samtalet kan även höras som podcast via tex Anchor där de flesta podplattoformar nås eller podtoppen tex.
Sidor
▼
2019-10-29
2019-10-19
Septemberblixten: Elbil nu 6:e mest sålda och räkna med uppstickaren Sono Motors
Just nu är det världens hype med anledning av Volvos lansering av sin helt eldrivna bil, Volvo XC40 P8 AWD Recharge som ska börja tillverkas i Beligen i slutet av nästa år. Jag lyfter på hatten men lite försiktigt.
Att Volvo efter att ha varit extremt sena att hoppa på elbilståget nu visar upp en riktig elbil kommer betyda mycket för elektrifieringen av transportnätet i Sverige. Det kommer om inte annat sätta press på bostadsrättsföreningar, samfälligheter och hyresrätter, hotell mm att erbjuda seriösa laddningsmöjligheter vilket är den främsta bromsklossen vid sidan om inköspriset till att människor ska våga skaffa elbil. Jag vill samtidigt påpeka att över tid är det ofta billigare att köpa en relativt dyrare elbil på pappret än en till synes billigare fossildrivenbil pga av de mycket lägre kostnaderna att äga elbil.
Men att elbilsrevolutionen kommit till Sverige har vi främst att tacka Tesla för. Det räcker att titta på nybilsregistreringarna av samtliga bilmodeller i Sverige för att inse att något stort är på väg att hända. I september månad var den sjätte mest sålda bilen en Tesla Model 3, alltså en ren elbil. Detta är häpnadsväckande på flera plan.
Politiker kan nämligen inte längre indirekt eller direkt skylla på att de väntar på "folkebilen", det säljs trots allt i särklass mest Volvos i Sverige och nu har även de tvingats anpassa sig till verklighetens elektrifiting som går mycket snabbt. Men här kommer det som bör få Volvo och andra icke elbilstillverkare att jobba dygnet runt på sin elbilstillverkning och kanske sova över i fabriken som Teslas VD Elon Musk fick i början... I september ökade försäljningen av antalet helt batteridrivna elbilar i Sverige med 166 % och med 205 % januari-september och håll i er nu, under samma period i fjol stod andelen rena elbilar för 1,4 % av totalen men har nu ökat till 4,9 %, dvs mer än en tredubbling på ett år! I september var andelen rena elbilar av nyregistreringarna 6,5%! Detta enligt statistik från Bilsweden som kan laddas ner via pressmeddelandet här.
Tittar vi närmare ser vi att mellan januari och september i år har det levererats 3416 Tesla Model 3 vilket placerar den på 16:e plats om man räknar i totalt antal levererade bilar per modell under denna period i år. Detta sades vara otänkbart för bara några år sedan.
Om vi bara förenklat leker med tanken att andelen nyregistrerade rena elbilar fördubblas per år i Sverige framöver innebär det följande:
Andelen nyregistrerade elbilar i Sverige vid förbubbling varje år:
2020: 9,8 %
2021: 19,6 %
2022: 39,2 %
2023: 78,4 %!!!
Detta mina damer och herra är exponentiell tillväxt! Så klart kan det gå både långsammare och snabbare men illustrerar varför människor kan ha svårt att se hur snabbt stora förändringar kan ske, innan de plötsligt är här. Och ja, jag är väl medveten om att de flesta biltillverkare, eller egentligen alla utom Tesla och BYD saknar egen batteritillverkning och därmed får dela på knappt 50 % av världens bilbatterier som Tesla alltså inte själva sitter på. Sakta men säkert dyker dock Northvolt upp i Sverige (se gärna tidigare avnitt i Evolution Show) och börjar de närmaste 2-3 åren troligen komma upp i rätt stora volymer.
Andra biltillverkare tvingas hänga på och Tesla bygger vidare på världens snabbaste växande elbilfabrik i Shanghai...
Men i Trollhättan lurar en uppstickare som jag är övertygad kan få många svenskar välja annat än Tesla och Volvo och som vore bättre ur miljösynpunkt. Jag talar förstås om tyska startupen Sono Motors som nästa år kommer börja tillverka sin mycket speciella solelbil Sion i Trollhättan.
Sion, elbilen som laddar sig själv, du kan laga själv och kostar cirka 300 000 SEK innan bidrag
Sion är en kompakt elbil som är 4,3 meter lång, tar fem passagare (fem dörrar) och är tänkt för vardagsbruk men även längre resor. Räckvidden är 255 km vid 100 % laddning enligt WLTP-cykeln och bilen kommer med ett 35 kWh batteri. Detta är tillräckligt då Sion tillsammans med batteripack bara väger 1400 kg.
Bilen kan laddas hemma via ett vanligt vägguttag (schuko) eller laddbox, via vanligt vägguttag tar det 13 timmar att ladda batteriet fullt men till vardags rekommenderas precis som alla litiumbatterier, att ladda till max 80 % dvs i drygt 10 timmar för Sion. Under långresor laddar du Sion till 80 % med en 50 kW DC laddare på 30 minuter och kommer då 20 mil på en laddning (laddar du 100 % tar det totalt 60 min om bilen är helt urladdad när du anländer till snabbladdningsstationen något som lär ske extremt sällan och bör undvikas för bra långsiktig batterihälsa).
Sion kommer till många svenskars förtjusning med dragkrok och kan dra släp upp till 750 kg.
Men frånsett prislappen just nu på 25 500 Euro eller cirka 275 000 SEK innan avdrag supermiljöbilspremien på 60 000 SEK (räkna något högre med svensk moms), är det en rad saker som gör att Sion sticker ut och bör attrahera många köpare i Sverige och i Europa. Det är särskilt tre saker jag uppskattar särskilt med Sion:
Vehicle to Grid (V2G) och vanligt schuko-uttag för att driva prylar med upp till 3,7 kW direkt från uttag på Sion!
Jag har själv haft förmånen att köra elbilen Tesla Model S sedan 2014 och är överlag mycket nöjd med den men den är en större bil än jag och de flesta människor behöver. Desto större bil, desto större är också miljöbelastningen och ja prislappen. Är det något jag saknar är det dock möjligheten att utnyttja det stora 85 kWh batteriet bilen har som energilager för hushållet som en del av en solanläggning. Detta både för att kunna använda mer av den egenproducerade solelen över dygnet (genom mellanlagring i batteriet när solen ej skiner) och som energilager vid strömavbrott (krisberedskap).
Vehicle to Grid (V2G) tekniken, det vill säga möjligheten att föra över el från batterilagret i bilen till hushållet och elnätet finns förstås redan i tex nya Nissan Leaf och några andra Nissan modeller men då Teslas elbilar har cirka 2-3 gånger så stora energilager/batterier blir det mycket mer intressant att kunna utnyttja dessa för hemmet och elnätet. Dels finns mer att hämta vid ett längre strömavbrott och dels räcker det att bara hämta 20-30 % från batteriet per dygn och därmed kunna göra det ofta utan att köra fulla laddcykler när de bara används tillsammans med solanläggning. Det går därmed inte att hävda att Teslas batterier skulle ta skada av att användas som V2G-system om de styrs på ett smart sätt. Men givetvis vill Tesla sälja sina Tesla-powerwalls...
Byta delar själv eller med hjälp av mekaniker
Jag älskar min Tesla och vad företaget har gjort och gör för omställningen till eldrift men det finns många fler än jag som tycker att det borde vara möjligt att byta ut vissa delar själv eller via auktoriserade verkstäder få det gjort för att få ner priserna på detta och öka tillgängligheten till verkstäder. Detta är inte Tesla ensamma om men de har tagit det till en ny nivå som dessvärre påminner om Apple, vilket i dessa sammanhang är mindre bra.
Här tilltalas jag verkligen av det Sono Motors försöker göra och erbjuder med sin första elbil Sion. Det ska tex gå att byta ut sidospeglar med tydliga handböcker för detta som den händige eller verkstäder kan göra. Detta håller helt klart ner reparationer av bilen och minskar beroendet av att alltid vända sig till tillverkaren för minsta lilla problem som kan uppstå.
Sion kan ladda sig själv via solen med integrerade solceller spidda över hela bilens yttre
Unikt för Sion är att hela bilens yttre, såväl tak som front och baklucka och dörrar är täckt med monokristalin-solceller vilket gör att bilens batteri kan laddas med upp till 34 km per dygn genom att stå eller köras i solen. Hela 248 solceller finns utspridda på bilen och kan som mest ge 1,2 kW effekt.
På detta sätt går går det att ladda Sion med flera hundra användbara mil per år gratis, direkt från solen. Hur mycket eller lite beror förstås på om bilen står/körs i solljus och vart man bor etc men helt klart kan det innebära ytterligare driftbesparingar vid sidan av de som redan följer av att ladda med endast el (billigast hemma).
Jag har själv satt upp mig på en Sion från Sono Motors och funderar helt klart på att ta leverans efter jag fått provköra den. Den som vill beställa en Sion kan använda min reservationskod (referal code) genom att helt enkelt följa denna länk eller skriva "johan643728" när en beställer bilen. På så vis får jag 1 % rabatt på min beställning och användaren 1% rabatt på sitt köp! (Du kan avbeställa din reservation som ligger på 500 Euro och få alla dessa pengar tillbaka de första 2 veckorna efter du reserverat en Sion eller i samband med att Sion frågar om du vill fullfölja ditt köp vilket kommer ske någon gång under 2020)
Kommer troligen göra ett avsnitt om Sono Motors och Sion på Evolution Show som jag är värd för framöver också.
Trevlig helg!
Att Volvo efter att ha varit extremt sena att hoppa på elbilståget nu visar upp en riktig elbil kommer betyda mycket för elektrifieringen av transportnätet i Sverige. Det kommer om inte annat sätta press på bostadsrättsföreningar, samfälligheter och hyresrätter, hotell mm att erbjuda seriösa laddningsmöjligheter vilket är den främsta bromsklossen vid sidan om inköspriset till att människor ska våga skaffa elbil. Jag vill samtidigt påpeka att över tid är det ofta billigare att köpa en relativt dyrare elbil på pappret än en till synes billigare fossildrivenbil pga av de mycket lägre kostnaderna att äga elbil.
Men att elbilsrevolutionen kommit till Sverige har vi främst att tacka Tesla för. Det räcker att titta på nybilsregistreringarna av samtliga bilmodeller i Sverige för att inse att något stort är på väg att hända. I september månad var den sjätte mest sålda bilen en Tesla Model 3, alltså en ren elbil. Detta är häpnadsväckande på flera plan.
Septemberstormen: En elbil- Tesla Model 3 - nu 6:e mest sålda i Volvolandet Sverige
Datakälla: Bilsweden"Definitiva nyregistreringar under september 2019"
Politiker kan nämligen inte längre indirekt eller direkt skylla på att de väntar på "folkebilen", det säljs trots allt i särklass mest Volvos i Sverige och nu har även de tvingats anpassa sig till verklighetens elektrifiting som går mycket snabbt. Men här kommer det som bör få Volvo och andra icke elbilstillverkare att jobba dygnet runt på sin elbilstillverkning och kanske sova över i fabriken som Teslas VD Elon Musk fick i början... I september ökade försäljningen av antalet helt batteridrivna elbilar i Sverige med 166 % och med 205 % januari-september och håll i er nu, under samma period i fjol stod andelen rena elbilar för 1,4 % av totalen men har nu ökat till 4,9 %, dvs mer än en tredubbling på ett år! I september var andelen rena elbilar av nyregistreringarna 6,5%! Detta enligt statistik från Bilsweden som kan laddas ner via pressmeddelandet här.
Tittar vi närmare ser vi att mellan januari och september i år har det levererats 3416 Tesla Model 3 vilket placerar den på 16:e plats om man räknar i totalt antal levererade bilar per modell under denna period i år. Detta sades vara otänkbart för bara några år sedan.
Andelen nyregistrerade elbilar i Sverige vid förbubbling varje år:
2020: 9,8 %
2021: 19,6 %
2022: 39,2 %
2023: 78,4 %!!!
Detta mina damer och herra är exponentiell tillväxt! Så klart kan det gå både långsammare och snabbare men illustrerar varför människor kan ha svårt att se hur snabbt stora förändringar kan ske, innan de plötsligt är här. Och ja, jag är väl medveten om att de flesta biltillverkare, eller egentligen alla utom Tesla och BYD saknar egen batteritillverkning och därmed får dela på knappt 50 % av världens bilbatterier som Tesla alltså inte själva sitter på. Sakta men säkert dyker dock Northvolt upp i Sverige (se gärna tidigare avnitt i Evolution Show) och börjar de närmaste 2-3 åren troligen komma upp i rätt stora volymer.
Andra biltillverkare tvingas hänga på och Tesla bygger vidare på världens snabbaste växande elbilfabrik i Shanghai...
Men i Trollhättan lurar en uppstickare som jag är övertygad kan få många svenskar välja annat än Tesla och Volvo och som vore bättre ur miljösynpunkt. Jag talar förstås om tyska startupen Sono Motors som nästa år kommer börja tillverka sin mycket speciella solelbil Sion i Trollhättan.
Uppstickaren Sono Motors elbil "Sion" börjar tillverkas i Trollhättan andra halvan 2020
Pressbild Sono Motors: Sono Motors GmbH
Sion, elbilen som laddar sig själv, du kan laga själv och kostar cirka 300 000 SEK innan bidrag
Sion är en kompakt elbil som är 4,3 meter lång, tar fem passagare (fem dörrar) och är tänkt för vardagsbruk men även längre resor. Räckvidden är 255 km vid 100 % laddning enligt WLTP-cykeln och bilen kommer med ett 35 kWh batteri. Detta är tillräckligt då Sion tillsammans med batteripack bara väger 1400 kg.
Bilen kan laddas hemma via ett vanligt vägguttag (schuko) eller laddbox, via vanligt vägguttag tar det 13 timmar att ladda batteriet fullt men till vardags rekommenderas precis som alla litiumbatterier, att ladda till max 80 % dvs i drygt 10 timmar för Sion. Under långresor laddar du Sion till 80 % med en 50 kW DC laddare på 30 minuter och kommer då 20 mil på en laddning (laddar du 100 % tar det totalt 60 min om bilen är helt urladdad när du anländer till snabbladdningsstationen något som lär ske extremt sällan och bör undvikas för bra långsiktig batterihälsa).
Sion kommer till många svenskars förtjusning med dragkrok och kan dra släp upp till 750 kg.
Men frånsett prislappen just nu på 25 500 Euro eller cirka 275 000 SEK innan avdrag supermiljöbilspremien på 60 000 SEK (räkna något högre med svensk moms), är det en rad saker som gör att Sion sticker ut och bör attrahera många köpare i Sverige och i Europa. Det är särskilt tre saker jag uppskattar särskilt med Sion:
Vehicle to Grid (V2G) och vanligt schuko-uttag för att driva prylar med upp till 3,7 kW direkt från uttag på Sion!
Jag har själv haft förmånen att köra elbilen Tesla Model S sedan 2014 och är överlag mycket nöjd med den men den är en större bil än jag och de flesta människor behöver. Desto större bil, desto större är också miljöbelastningen och ja prislappen. Är det något jag saknar är det dock möjligheten att utnyttja det stora 85 kWh batteriet bilen har som energilager för hushållet som en del av en solanläggning. Detta både för att kunna använda mer av den egenproducerade solelen över dygnet (genom mellanlagring i batteriet när solen ej skiner) och som energilager vid strömavbrott (krisberedskap).
Sion kan till och med ladda andra elbilar i nöd...
Pressbild Sono Motors: Sono Motors GmbH
Vehicle to Grid (V2G) tekniken, det vill säga möjligheten att föra över el från batterilagret i bilen till hushållet och elnätet finns förstås redan i tex nya Nissan Leaf och några andra Nissan modeller men då Teslas elbilar har cirka 2-3 gånger så stora energilager/batterier blir det mycket mer intressant att kunna utnyttja dessa för hemmet och elnätet. Dels finns mer att hämta vid ett längre strömavbrott och dels räcker det att bara hämta 20-30 % från batteriet per dygn och därmed kunna göra det ofta utan att köra fulla laddcykler när de bara används tillsammans med solanläggning. Det går därmed inte att hävda att Teslas batterier skulle ta skada av att användas som V2G-system om de styrs på ett smart sätt. Men givetvis vill Tesla sälja sina Tesla-powerwalls...
Jag älskar min Tesla och vad företaget har gjort och gör för omställningen till eldrift men det finns många fler än jag som tycker att det borde vara möjligt att byta ut vissa delar själv eller via auktoriserade verkstäder få det gjort för att få ner priserna på detta och öka tillgängligheten till verkstäder. Detta är inte Tesla ensamma om men de har tagit det till en ny nivå som dessvärre påminner om Apple, vilket i dessa sammanhang är mindre bra.
Här tilltalas jag verkligen av det Sono Motors försöker göra och erbjuder med sin första elbil Sion. Det ska tex gå att byta ut sidospeglar med tydliga handböcker för detta som den händige eller verkstäder kan göra. Detta håller helt klart ner reparationer av bilen och minskar beroendet av att alltid vända sig till tillverkaren för minsta lilla problem som kan uppstå.
Sion kan ladda sig själv via solen med integrerade solceller spidda över hela bilens yttre
Unikt för Sion är att hela bilens yttre, såväl tak som front och baklucka och dörrar är täckt med monokristalin-solceller vilket gör att bilens batteri kan laddas med upp till 34 km per dygn genom att stå eller köras i solen. Hela 248 solceller finns utspridda på bilen och kan som mest ge 1,2 kW effekt.
På detta sätt går går det att ladda Sion med flera hundra användbara mil per år gratis, direkt från solen. Hur mycket eller lite beror förstås på om bilen står/körs i solljus och vart man bor etc men helt klart kan det innebära ytterligare driftbesparingar vid sidan av de som redan följer av att ladda med endast el (billigast hemma).
Jag har själv satt upp mig på en Sion från Sono Motors och funderar helt klart på att ta leverans efter jag fått provköra den. Den som vill beställa en Sion kan använda min reservationskod (referal code) genom att helt enkelt följa denna länk eller skriva "johan643728" när en beställer bilen. På så vis får jag 1 % rabatt på min beställning och användaren 1% rabatt på sitt köp! (Du kan avbeställa din reservation som ligger på 500 Euro och få alla dessa pengar tillbaka de första 2 veckorna efter du reserverat en Sion eller i samband med att Sion frågar om du vill fullfölja ditt köp vilket kommer ske någon gång under 2020)
Kommer troligen göra ett avsnitt om Sono Motors och Sion på Evolution Show som jag är värd för framöver också.
Trevlig helg!
2019-10-11
Äkta hjältar behöver inga medaljer, de har inte tid med trams
Äkta hjältar behöver inga medaljer men de får dem oftas ändå. Det är första tanken som slår mig när jag strax före kl 11 idag lite förväntansfullt ändå hoppas att Greta Thunberg ska få Nobels fredspris. Jag menar hon har ju bara mobiliserat otaliga miljoner människor världen över kring uppvaknandet att vi har en planet med begränsade resurser som håller på att koka bort mitt framför oss men samtidigt odlat hopp om att vi tillsammans kan fixa detta! Fredsprojekt? Århundradets underdrift!
Hjältar som Greta Thunberg sannerligen är, förblir sig själva i vått och torrt och tar ner och klär av alla falska ytligheter vi medvetet och omedvetet omger oss med men som vi tro det eller ej, kan vara utan. Dessutom hindrar allt brus på ytan oss från att uppleva riktig lycka!
Psykologen Elizabeth Kobbler Ross fem steg av förnekelse måste vi alla passera i vårt sorgearbete när någon som stått oss nära gått bort eller på motsvarande sätt i vår resa från förnekelse till acceptans i frågor vi har svårt att till oss för att känslor och maktstrukturer står ivägen för fakta och sunt förnuft. Greta ligger dock steget för de flesta, hon har redan nått sista och viktigaste steget "acceptans" och kan gå vidare med agerande. Insikten om vi inte kan vänta och kan göra mycket som individer genom att inspirera andra är uppenbar med Greta Thunberg och hon vet om det.
Trots att så många forfarande inte ens har passerat förnekelse-stadiet slutar jag inte förvånas och frustreras över hur okunniga människor ändå kan få sätta agendan och odla frön till den förvirring vi behöver komma förbi och det fort.
När Svt studion i sitt förberedande program inför annonseringen av Nobelsfredspris med inbjudna gäster diskuterade vem som kunde tänkas få fredspriset uttalade Svt:s utrikeskommentator Erika Bjerström något som gjorde mig mycket såväl upprörd som frustrerad. Helt oemotsagd fick hon säga om Greta "många demonstrerar men har de verkligen åstadkommit något än".
Erika Bjerström, inkompetent eller i total förnekelse vår tids största omställning?
Jag skrek nästan rakt ut "är hon helt från vettet!" Inte för att dagens fredspristagare var mindre värdig eller för att Greta inte fick priset men hur uttalandet framställer det enastående Greta gjort och gör... Som resultatlöst!
Greta har i takt med den växande klimat-mobiliseringen och uppmärksamheten det skapat, bjudits in för att (ursäkta om jag inte tar med allt men det är SÅ MYCKET): tala inför FN:s Generalförsamling, bjudits in till Påven, talat inför Arnold Schwarzeneggers klimatkonferens, varit en av huvudtalarna i Davos inför världens finanselit, talat vid USA:s kongress, EU-parlamentet, var en av huvudtalaren vid Brilliant Minds i Stockholm (look it up!), talat vid flera seminarier vid klimattoppmötet vid Katovice i Polen, hållit ett historiskt tal inför tyska filmeliten när hon erhöll "Gyllene kameran/guldkameran" och hållit ett inspirerande TED-talk, mm mm mm!
Denna "lilla tjej" har mobiliserat otaliga miljoner människor i hela världen på mindre än ett år, över 500 000 lyssnade på Gretas tal i Montreal och Kanadas president gick själv med i demonstrationen med sin familj.
Jag har aldrig skämts och blivit så frustrerad över någon som uttalar sig som en expert i tv som idag och det är allvarligt, för vi har inte tid med sånt trams och framförallt behöver människor få höra:
1. Sanningen- vi kan inte leva i förnekelse om att politiker ska lösa klimatomställningen åt oss eller att någon superteknik ska ordna det längre fram. Vi behöver ställa om till en fossilfri ekonomi/planet på bred front vilket inbegriper livsstilsförändringar som inte behöver göra oss olyckliga, tvärtom!
2. Få hopp och inspiration om att vi kan vända på detta. Det kan röra sig om små till stora saker. Teknik, odling, samarbeten, transportlösningar och en väg bort från konsumtionssamhället, åtminstone se till att resurser helt återanvänds och alla produkter måste betala sitt fulla pris i form av resursavtryck. Med andra ord, det ska framgå hur stora utsläpp som produkter bidragit med och det ska reflekteras i en hög koldioxidskatt, på samma sätt som produkter som inte kräver lika mycket resurser och inte släpper ut uppmuntras.
Och nej, flyget kan inte skyddas från koldioxidskatt längre bara för att denna industri sedan 1945 skyddats av särintressen som idag gör att det kostar under 5000 SEK att resa San Fransisco-Arlanda. Detta trots att det i runda slängar innebär att om en svensk gör den resan, överskrids den personens klimatbudget oavsett hur vilka miljöåtgärder person än gör resten av året.
Greta är en symtom på den framtid vi kommer allt närmare. Hon tar formen av 16-årig tjej men är en naturkraft som påminner oss om vart vi kommer ifrån, en liten planet med begränsade resurser och där vår art just nu fortsätter att växa och konsumera som om vi stod utanför den primära ekonomin. Men vi glömmer att naturen förser oss med alla råvaror vi får till synes gratis och endast förädlar för att sedan kalla våra egna skapelser i människans ekonomi, det som egentligen är den sekundära ekonomin. Den som med en dåres envishet hävdar att den "klimat- och rädda planeten våg" som nu sköljer över världen är resultatlös lider antingen av svår svartsjuka, är fundamentalt ignorant till vad Greta och klimatrörelsen arbetar för eller lever i total förnekelse på grund av rädsla för den förändring som kommer men ingen vet vart den slutar. En sak är säker, dagens politiska och ekonomiska maktstrukturer är skapade under den fossila tillväxtens tid och är inte rustade för den framtid som nu knackar på dörren. De är inte rädda för Greta, de är rädda för den förändring hon lyfter till ytan och synliggör.
Kejsaren är med andra ord snart helt näck, frågan som följer är bara om en generell AI (artificiell intelligens) eller om innan dess så blott ett superkraftigt AI-verktyg i händerna på några få nationer, företag eller individers kan förändra maktbalansen åt det ena eller andra hållet när det kommer till hur vi möter klimatkrisen.
Hoppa fram ca 3:30 in i samtalet och håll i er hårt!
Jag skrek nästan rakt ut "är hon helt från vettet!" Inte för att dagens fredspristagare var mindre värdig eller för att Greta inte fick priset men hur uttalandet framställer det enastående Greta gjort och gör... Som resultatlöst!
Greta har i takt med den växande klimat-mobiliseringen och uppmärksamheten det skapat, bjudits in för att (ursäkta om jag inte tar med allt men det är SÅ MYCKET): tala inför FN:s Generalförsamling, bjudits in till Påven, talat inför Arnold Schwarzeneggers klimatkonferens, varit en av huvudtalarna i Davos inför världens finanselit, talat vid USA:s kongress, EU-parlamentet, var en av huvudtalaren vid Brilliant Minds i Stockholm (look it up!), talat vid flera seminarier vid klimattoppmötet vid Katovice i Polen, hållit ett historiskt tal inför tyska filmeliten när hon erhöll "Gyllene kameran/guldkameran" och hållit ett inspirerande TED-talk, mm mm mm!
Denna "lilla tjej" har mobiliserat otaliga miljoner människor i hela världen på mindre än ett år, över 500 000 lyssnade på Gretas tal i Montreal och Kanadas president gick själv med i demonstrationen med sin familj.
Jag har aldrig skämts och blivit så frustrerad över någon som uttalar sig som en expert i tv som idag och det är allvarligt, för vi har inte tid med sånt trams och framförallt behöver människor få höra:
1. Sanningen- vi kan inte leva i förnekelse om att politiker ska lösa klimatomställningen åt oss eller att någon superteknik ska ordna det längre fram. Vi behöver ställa om till en fossilfri ekonomi/planet på bred front vilket inbegriper livsstilsförändringar som inte behöver göra oss olyckliga, tvärtom!
2. Få hopp och inspiration om att vi kan vända på detta. Det kan röra sig om små till stora saker. Teknik, odling, samarbeten, transportlösningar och en väg bort från konsumtionssamhället, åtminstone se till att resurser helt återanvänds och alla produkter måste betala sitt fulla pris i form av resursavtryck. Med andra ord, det ska framgå hur stora utsläpp som produkter bidragit med och det ska reflekteras i en hög koldioxidskatt, på samma sätt som produkter som inte kräver lika mycket resurser och inte släpper ut uppmuntras.
Och nej, flyget kan inte skyddas från koldioxidskatt längre bara för att denna industri sedan 1945 skyddats av särintressen som idag gör att det kostar under 5000 SEK att resa San Fransisco-Arlanda. Detta trots att det i runda slängar innebär att om en svensk gör den resan, överskrids den personens klimatbudget oavsett hur vilka miljöåtgärder person än gör resten av året.
Greta är en symtom på den framtid vi kommer allt närmare. Hon tar formen av 16-årig tjej men är en naturkraft som påminner oss om vart vi kommer ifrån, en liten planet med begränsade resurser och där vår art just nu fortsätter att växa och konsumera som om vi stod utanför den primära ekonomin. Men vi glömmer att naturen förser oss med alla råvaror vi får till synes gratis och endast förädlar för att sedan kalla våra egna skapelser i människans ekonomi, det som egentligen är den sekundära ekonomin. Den som med en dåres envishet hävdar att den "klimat- och rädda planeten våg" som nu sköljer över världen är resultatlös lider antingen av svår svartsjuka, är fundamentalt ignorant till vad Greta och klimatrörelsen arbetar för eller lever i total förnekelse på grund av rädsla för den förändring som kommer men ingen vet vart den slutar. En sak är säker, dagens politiska och ekonomiska maktstrukturer är skapade under den fossila tillväxtens tid och är inte rustade för den framtid som nu knackar på dörren. De är inte rädda för Greta, de är rädda för den förändring hon lyfter till ytan och synliggör.
Kejsaren är med andra ord snart helt näck, frågan som följer är bara om en generell AI (artificiell intelligens) eller om innan dess så blott ett superkraftigt AI-verktyg i händerna på några få nationer, företag eller individers kan förändra maktbalansen åt det ena eller andra hållet när det kommer till hur vi möter klimatkrisen.
2019-10-10
Hur minskar vi oljeberoendet och utsläppen i hälsosektorn- inspirerande samtal med två läkare
I föregående inlägg skrev jag om mitt senaste avsnitt på Evolution Show där jag samtalade med två inspirerande personer från Läkare för Miljön som aktivt arbetar med att sprida kunskap för att minska det fossila avtrycket från hälsosektorn.
I dagens del 2 av vårt samtal på temat klimat och hälsa tittar vi närmare på hur oljeberoendet ser ut i hälso- och sjukvårdssektorn i Sverige, USA och Indien och hur vi kan minska det fossila fotvtrycket i denna sektor. Vi tittar på såväl de material läkare använder som transporter mm.
Barnläkaren och forskaren Staffan Mårild och läkastudenten Ellinor Berg belyser även behovet av ett helhetsperspektiv för att förstå hur försämrad hälsa så som undervikt och fetma alltmer hänger ihop med klimatförändringar och hur dessa faktorer förstärker varandra.
Kom gärna med synpunkter så vi kan förbättra kanalen och gärna förslag på gäster ni vill vi bjuder in till studion. Överväg gärna att prenumerera på kanalen för att inte missa de senaste avsnitten när de släpps.
Nästa avsnitt pratar jag med Robert Falck, VD och med-grundare av heta startupen Einride som utvecklar världens första helt förarlösa eldrivna lastbil som inte ens har en förarhytt. Ett bolag jag var bland de första att investera i.
Nedan följer del 2 av mitt samtal med Staffan Mårild och Ellinor Berg på Evolution Show
I dagens del 2 av vårt samtal på temat klimat och hälsa tittar vi närmare på hur oljeberoendet ser ut i hälso- och sjukvårdssektorn i Sverige, USA och Indien och hur vi kan minska det fossila fotvtrycket i denna sektor. Vi tittar på såväl de material läkare använder som transporter mm.
Barnläkaren och forskaren Staffan Mårild och läkastudenten Ellinor Berg belyser även behovet av ett helhetsperspektiv för att förstå hur försämrad hälsa så som undervikt och fetma alltmer hänger ihop med klimatförändringar och hur dessa faktorer förstärker varandra.
Kom gärna med synpunkter så vi kan förbättra kanalen och gärna förslag på gäster ni vill vi bjuder in till studion. Överväg gärna att prenumerera på kanalen för att inte missa de senaste avsnitten när de släpps.
Nästa avsnitt pratar jag med Robert Falck, VD och med-grundare av heta startupen Einride som utvecklar världens första helt förarlösa eldrivna lastbil som inte ens har en förarhytt. Ett bolag jag var bland de första att investera i.
Nedan följer del 2 av mitt samtal med Staffan Mårild och Ellinor Berg på Evolution Show
2019-10-07
Läkares helhetsperspektiv: Fetma, undernäring och klimatförändringar hänger ihop
För att möta och anpassa oss till klimatförändringar krävs ett helhetsgrepp och en långsiktig planering som ofta saknas inom många sektorer i samhället. Hälso- och sjukvårdssektorn är inget undantag.
Av de globala utsläppen kommer cirka 4,4 % från hälso- och sjukvårdssektorn. Det motsvarar mer än världens femte största utsläppare Brasilien (åtminstone innan Amazonas började brinna!). I USA som är världens största koldioxid-utsläppare per capita står utsläppen från hälsosektorn för hela 8 % av landets klimatavtryck eller cirka 57 gånger mer per capita än Indien och 7 gånger mer capita än tex Kina.
I Sverige ser tyvärr inte oljeberoendet och därmed utsläppen från hälsosektorn mycket bättre ut. Men det finns mycket vi kan göra och fler goda skäl att sätta igång omedelbart med detta vid sidan om att minska utsläppen och motverka eskalerande klimatförändringar. I maj skrevs nämligen en mycket läsvärd debattartikel i Dagens Nyheter med titeln "Klimatförändring och fetma delar av samma epidemi" där fyra läkare (inklusive en läkarstudent) pekade på en omfattande rapport i The Lancet som kom i januari där fetma och undernäring sammankopplas med klimatförändringar.
Två av artikelförfattarna var barnläkaren och forskaren Staffan Mårild och läkarstudenten Ellinor Berg, båda aktiva i Läkare för Miljön. Staffan Mårild numera pensionerad barnläkare men ännu aktiv forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har i cirka 30 år forskat på barnfetma samtidigt som han varit barnläkare.
För att sätta in mig i detta viktiga ämne, att förstå hur hälsa och klimatförändringar hänger ihop och förhoppningsvis bidra till inspiration och idéer för förändring, bjöd jag in Staffan Mårild och Ellinor Berg till Evolution Show som jag är värd för. I två olika avsnitt samtalar vi kring hur människors hälsa påverkas och kommer påverkas i takt med att klimatet förändras.
I del 1 som ni finner nedan, tittar vi brett och fokuserar på slutsatserna och rekommendationerna från The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report, utgiven på en av världens mest erkända vetenskapliga tidskrifter, The Lancet. Bakom rapporten står en rad olika forskare från flera olika delar av världen. Rapporten som är mycket läsvärd nås gratis men kräver att man skapar en inloggning. Men det viktigaste från rapporten tar vi upp i samtalet nedan på Evoution Show.
Klimatförändringar och hälsa hänger ihop -måste mötas med ett helhetsgrepp, del 1 av samtalet med Staffan Mårild och Ellinor Berg i Evolution Show
I del 2 som släpps på torsdag tittar vi hälso- och sjukvårdens oljeanvändning och hur den kan minskas med fokus på Sverige, USA och Indien. Jag och läkaren Lena Lokrantz skrev en artikel om svenska sjukvårdens oljeberoende och sårbarhet för avbrott i oljeleveranser till Sverige i Moderna läkare för cirka sex år sedan som även kan vara av intresse och finns att läsa här (sida 20-22).
På måndag nästa vecka släpps ett avsnitt vi sett fram emot att göra länge, då VD:n och med-grundaren av en av världens hetaste startups just nu gästar Evolution Show studion, Robert Falck från Einride. Ett mycket spännande bolag som jag var tidig att investera i. Einride utvecklar världens första självkörande, helt eldrivna lastbil som helt saknar förarhytt! Första avsnittet med Einride planeras till måndag nästa vecka så missa inte det!
Av de globala utsläppen kommer cirka 4,4 % från hälso- och sjukvårdssektorn. Det motsvarar mer än världens femte största utsläppare Brasilien (åtminstone innan Amazonas började brinna!). I USA som är världens största koldioxid-utsläppare per capita står utsläppen från hälsosektorn för hela 8 % av landets klimatavtryck eller cirka 57 gånger mer per capita än Indien och 7 gånger mer capita än tex Kina.
I Sverige ser tyvärr inte oljeberoendet och därmed utsläppen från hälsosektorn mycket bättre ut. Men det finns mycket vi kan göra och fler goda skäl att sätta igång omedelbart med detta vid sidan om att minska utsläppen och motverka eskalerande klimatförändringar. I maj skrevs nämligen en mycket läsvärd debattartikel i Dagens Nyheter med titeln "Klimatförändring och fetma delar av samma epidemi" där fyra läkare (inklusive en läkarstudent) pekade på en omfattande rapport i The Lancet som kom i januari där fetma och undernäring sammankopplas med klimatförändringar.
Två av artikelförfattarna var barnläkaren och forskaren Staffan Mårild och läkarstudenten Ellinor Berg, båda aktiva i Läkare för Miljön. Staffan Mårild numera pensionerad barnläkare men ännu aktiv forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har i cirka 30 år forskat på barnfetma samtidigt som han varit barnläkare.
För att sätta in mig i detta viktiga ämne, att förstå hur hälsa och klimatförändringar hänger ihop och förhoppningsvis bidra till inspiration och idéer för förändring, bjöd jag in Staffan Mårild och Ellinor Berg till Evolution Show som jag är värd för. I två olika avsnitt samtalar vi kring hur människors hälsa påverkas och kommer påverkas i takt med att klimatet förändras.
I del 1 som ni finner nedan, tittar vi brett och fokuserar på slutsatserna och rekommendationerna från The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report, utgiven på en av världens mest erkända vetenskapliga tidskrifter, The Lancet. Bakom rapporten står en rad olika forskare från flera olika delar av världen. Rapporten som är mycket läsvärd nås gratis men kräver att man skapar en inloggning. Men det viktigaste från rapporten tar vi upp i samtalet nedan på Evoution Show.
Klimatförändringar och hälsa hänger ihop -måste mötas med ett helhetsgrepp, del 1 av samtalet med Staffan Mårild och Ellinor Berg i Evolution Show
I del 2 som släpps på torsdag tittar vi hälso- och sjukvårdens oljeanvändning och hur den kan minskas med fokus på Sverige, USA och Indien. Jag och läkaren Lena Lokrantz skrev en artikel om svenska sjukvårdens oljeberoende och sårbarhet för avbrott i oljeleveranser till Sverige i Moderna läkare för cirka sex år sedan som även kan vara av intresse och finns att läsa här (sida 20-22).
På måndag nästa vecka släpps ett avsnitt vi sett fram emot att göra länge, då VD:n och med-grundaren av en av världens hetaste startups just nu gästar Evolution Show studion, Robert Falck från Einride. Ett mycket spännande bolag som jag var tidig att investera i. Einride utvecklar världens första självkörande, helt eldrivna lastbil som helt saknar förarhytt! Första avsnittet med Einride planeras till måndag nästa vecka så missa inte det!
2019-10-05
Recension: Det godaste äpplet växer nära dig!
Så äntligen har jag fått bita i "Det godaste äpplet växer nära dig", den mycket matnyttiga boken skriven av min sister in arms, Eva Gustavsson. Eva Gustavsson som jag har haft nöjet att skriva ett antal debattartiklar med de senaste åren.
Senast det begav sig skrev vi om vår gemensamma passion för bina och naturens ovärderliga pollinatörer när vi var med och drog i gång mediadrevet kring hotet mot pollinatörerna med vår artikel i februari i SvD "Binas överlevnad viktigare än sockerbetor."en stor seger ni kan läsa mer om i tidigare inlägg.
Tidigare har vi även bland annat skrivit i SvD om att bidöden hotar stora delar av vår matförsörjning och på liknande tema krisberedskap och Sveriges bristande civilförsvar, även den i SvD.
Eva som bor i Linköping ligger dessutom bakom ett medborgarförslag för ekoodling på kommunal mark jag skrivit om tidigare här på bloggen och har även blivit uppmärksammad för sitt flitiga arbete med att sprida kunskap om pollinatörerna i Svt. Eva är precis som bina en mångsysslare, utbildad ingenjör i teknisk fysik men arbetar nu som översättare och förstås med sin trädgård och sina honungsbin...
Boken då? Jag ska till en början med medge att jag på inget sätt är någon äppelexpert. Jag tycker dock mycket om att äta äpplen och väljer i den mån det finns svenska äpplen. Vi har tre äppelträd vid vår bigård i Dalarna och i somras gjorde jag rätt mycket äppelkräm på årets rekordskörd (och min första plommonmarmelad!).
Evas eminenta bok "Det godaste äpplet växer nära dig" är helt klart en bok för alla. Det första jag slås av är de många pedagogiska och inspirerande bilderna som genomsyrar den 71 sidor äppelrika boken. För rik blir man av kunskap om äpplen och ännu mer om man har tillgång till äppelträd. Det blir om inte annat uppenbart i denna bok som ger massor med bra tips om hur en kan förvara äpplen, sortera äpplen och ja skydda din skörd. Själv tog jag genast till mig hur jag ska förlänga hållbarheten på äpplen genom att tillverka enkla ihåliga trälådor som jag ställer under tak på hösten.
Boken bjuder i sin enkelhet på inspiration och det går lätt att bläddra fram och tillbaka och få kunskap att snabbt omsätta i praktiken på blott en fika eller lunch-rast läsning!
Min första äppelträd-uppenbarelse kom inte under ett träd som den gode Newton som fick erfara gravitationens ibland smärtsamma lagar, utan första sommaren som biodlare när jag såg hur mina bin med ett djuvt brummande landande på blomma efter blomma på vårt minst äppelträd. Jag tänkte ungefär: "här står jag mitt i bina och blommornas kretslopp och plötsligt känner jag att jag konkret bidrar till att det som bör vara en del av varje trädgård funkar som det ska". En riktigt upplyftande känsla jag tror en bara kan känna fullt ut om man har egna bin, till stor del för att vi biodlare förstår hur mycket jobb det är bakom den där honungen och pollineringen!
Boken påminner mig om hur mycket mer man kan göra med äpplen än bara äppelmos, äppelkräm, äppelpaj och äppelmust! Om vi nu tänker krisberedskap vilket är alltmer på tapeten i detta land (i grevens tid!), är det bra att påminna sig om att under ransoneringens år i Sverige i under andra världskriget var äppelträden en enorm resurs som var helt central för att många familjer skulle klara sig och ja få en hyggligt trevlig tillvaro under de tuffa omständigheter som rådda med brist på sötsaker och många basvaror. Lite ironiskt att de som hade mest socker var biodlare som fick extra socker för att kunna bedriva sin biodling (de flesta biodlare ger delvis eller mycket socker till bina under invintringen).
Men det är lätt att glömma att det går att göra äppelmos, äppelkräm mm utan tillsatt socker eller med endast lite socker eller som jag gör, ersätter att allt socker med honung!
I Frankrike gör man för övrigt många marmelader helt utan tillsatt socker, druvsockret i de söta frukterna och bären räcker gott och väl!
Jag kan varmt rekommendera Eva Gustavssons bok, Det godaste äpplet växer nära dig, dess budskap ligger nära mitt hjärta och boken bör definitivt placeras nära köket för den bjuder även på flera trevliga recept! Perfekt som investering till sig själv eller som julklapp eller present!
Se gärna även några av mina tidigare bokrecensioner ni finner samlade här.
Senast det begav sig skrev vi om vår gemensamma passion för bina och naturens ovärderliga pollinatörer när vi var med och drog i gång mediadrevet kring hotet mot pollinatörerna med vår artikel i februari i SvD "Binas överlevnad viktigare än sockerbetor."en stor seger ni kan läsa mer om i tidigare inlägg.
Tidigare har vi även bland annat skrivit i SvD om att bidöden hotar stora delar av vår matförsörjning och på liknande tema krisberedskap och Sveriges bristande civilförsvar, även den i SvD.
Eva som bor i Linköping ligger dessutom bakom ett medborgarförslag för ekoodling på kommunal mark jag skrivit om tidigare här på bloggen och har även blivit uppmärksammad för sitt flitiga arbete med att sprida kunskap om pollinatörerna i Svt. Eva är precis som bina en mångsysslare, utbildad ingenjör i teknisk fysik men arbetar nu som översättare och förstås med sin trädgård och sina honungsbin...
Svenska äpplen från släktingar på Gotland i Evolution Show studion från gårdagens inspelning om klimat och hälsa (nytt avsnitt ute på måndag)
Boken då? Jag ska till en början med medge att jag på inget sätt är någon äppelexpert. Jag tycker dock mycket om att äta äpplen och väljer i den mån det finns svenska äpplen. Vi har tre äppelträd vid vår bigård i Dalarna och i somras gjorde jag rätt mycket äppelkräm på årets rekordskörd (och min första plommonmarmelad!).
Evas eminenta bok "Det godaste äpplet växer nära dig" är helt klart en bok för alla. Det första jag slås av är de många pedagogiska och inspirerande bilderna som genomsyrar den 71 sidor äppelrika boken. För rik blir man av kunskap om äpplen och ännu mer om man har tillgång till äppelträd. Det blir om inte annat uppenbart i denna bok som ger massor med bra tips om hur en kan förvara äpplen, sortera äpplen och ja skydda din skörd. Själv tog jag genast till mig hur jag ska förlänga hållbarheten på äpplen genom att tillverka enkla ihåliga trälådor som jag ställer under tak på hösten.
Boken bjuder i sin enkelhet på inspiration och det går lätt att bläddra fram och tillbaka och få kunskap att snabbt omsätta i praktiken på blott en fika eller lunch-rast läsning!
Min första äppelträd-uppenbarelse kom inte under ett träd som den gode Newton som fick erfara gravitationens ibland smärtsamma lagar, utan första sommaren som biodlare när jag såg hur mina bin med ett djuvt brummande landande på blomma efter blomma på vårt minst äppelträd. Jag tänkte ungefär: "här står jag mitt i bina och blommornas kretslopp och plötsligt känner jag att jag konkret bidrar till att det som bör vara en del av varje trädgård funkar som det ska". En riktigt upplyftande känsla jag tror en bara kan känna fullt ut om man har egna bin, till stor del för att vi biodlare förstår hur mycket jobb det är bakom den där honungen och pollineringen!
Boken påminner mig om hur mycket mer man kan göra med äpplen än bara äppelmos, äppelkräm, äppelpaj och äppelmust! Om vi nu tänker krisberedskap vilket är alltmer på tapeten i detta land (i grevens tid!), är det bra att påminna sig om att under ransoneringens år i Sverige i under andra världskriget var äppelträden en enorm resurs som var helt central för att många familjer skulle klara sig och ja få en hyggligt trevlig tillvaro under de tuffa omständigheter som rådda med brist på sötsaker och många basvaror. Lite ironiskt att de som hade mest socker var biodlare som fick extra socker för att kunna bedriva sin biodling (de flesta biodlare ger delvis eller mycket socker till bina under invintringen).
Men det är lätt att glömma att det går att göra äppelmos, äppelkräm mm utan tillsatt socker eller med endast lite socker eller som jag gör, ersätter att allt socker med honung!
I Frankrike gör man för övrigt många marmelader helt utan tillsatt socker, druvsockret i de söta frukterna och bären räcker gott och väl!
Jag kan varmt rekommendera Eva Gustavssons bok, Det godaste äpplet växer nära dig, dess budskap ligger nära mitt hjärta och boken bör definitivt placeras nära köket för den bjuder även på flera trevliga recept! Perfekt som investering till sig själv eller som julklapp eller present!
Se gärna även några av mina tidigare bokrecensioner ni finner samlade här.