2019-08-08

Ett växande Kina och Sydostasien ritar om energikartan

Ska vi bygga en hållbar framtid måste vi lämna den fossila eran snarast möjligt. Detta är avgörande för att minska riskerna för regionala och globala konflikter när åtråvärda begränsade energiresurser rubbar maktbalanser men lika mycket även för att vända på den av männskan pådrivande negativa klimatutvecklingen. 

Men ska man ta tjuren i hornen måste man först förstå hur den är funtad och här gäller det att förstå det globala energitrenderna. I tredje delen av vårt samtal kring globala energitrender analyserar jag och energiexperten Mikael Höök det växande energibehovet i Kina och Sydostasien som håller på att förändra den globala energibalansen i grunden, särskilt på användarsidan.

I del ett tittade vi på den globala oljemarknaden och vårt oljeberoende och i del två pratade vi om det högaktuella Hormuzsundet, en smal farled som förbinder cirka 30 % av världens olje- och gasleveranser från Gulfstaterna (med tex Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) via Persiska viken och Arabiska havet och vidare ut Indiska oceanen där en energihungrig värld väntar.

I del tre samtalar vi bland annat kring Kinas ökade behov av importerat kol och olja men även naturgas och hur det starkt växande länderna i det som kallas Aisen-Stillahavsregionen eller "Asia Pacific" där bland annat Kina och Indien ingår, ökar efterfrågan på världens begränsade fossila energikällor. Vi tittar även på hur ett växande energibehov påverkar utsläppen bland dessa länder och vad särskilt Kina gör för att vända utvecklingen.

I del 4 av mitt samtal med Mikael Höök som släpps på måndag (12/8) kikar vi på den snabbt växande världsmarknaden för litium med det utmaningar och möjligheter det innebär.

I kommande avsnitt på Evolution Show bjuder jag in en rad företag som kommit långt med teknik inom förnyelsebar teknik och Artificiell Intelligens. Under hösten kommer även en av världens ledande klimatforskare till Evolution Show -studion för en aktuell temperaturmätare av läget kring de största klimatutmaningarna.

Kika gärna på del 3 om globala energitrender nedan, där fokus ligger på Hormuzsundet och Irans växande roll på energimarknaden, i ett samtal med energiexperten Mikael Höök.

Gillar ni någon video på Evolution Show får ni gärna klicka på gilla knappen för att öka spridningen vilket gör att fler kan ta del av den. Överväg även att prenumerera på Evolution Show så får ni info om när den senaste videon har släppts.

Avsnitt 12, del 3 av mitt samtal med Mikael Höök om globala energitrender: Ett växande Kina och Asien-Stillahavsregionen

1 kommentar:

  1. Klimathotet från främst CO2 och metan anser jag värst just nu för oss. Fast det finns andra hot. En tidigare okänd asteroid flög förbi i veckan närmare än månen och för 75000 år sedan dödade ett vulkanutbrott nästan alla människor. Ja de flesta svalt ihjäl.

    Journalisten Henrik Mitelman deltog vid European Bussines Leaders Convention i Helsingfors nyligen. Ca 100 vdar, regeringschefer, ministrar mm deltog. Han har deltagit tidigare och får skriva om vad som diskuterats utan att avslöja några andra namn än organisationskommjtten. Klimat och hållbarhet präglade allt. Till hans förvåning togs klimatet upp på alla sessioner som hölls. Han såg det som en positiv överraskning. Finns en artikel i Di om detta med den lite löjliga rubriken Hemliga högdjur hyllar hållbarhet den 1/8.

    Vad kan då vi, som inte ser oss som högdjur, göra? Själv försöker jag stödja företag som är på väg med nya energilösningar. För Sverige ser jag det kortsiktiga problemet med elnätet där överklagande av nödvändiga åtgärder får ta för lång tid. En ändring där eventuell ersättning kan ske i efterhand måste till. Vi nettoexportera mycket till kolländer men skulle kunna prestera mer. En skamfläck är kolkraften på Östermalm (Värtan). Talade kort med vd för vårt lokala energibolag om läget i förrgår. Först 2025 är elförsörjning för 08 klar enligt nuvarande tidsplaner, vilket betyder risk för effektbrist några extra kalla vinterdagar.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.