2019-08-30

Ett efterlängtat hembesök hos inspirerande biodlaren Christoph Franck

För över en månad sedan var det tänkt att jag och min fotograf tillika steadicam-operatör Gustav och huvudtekniker för min youtube-kanal Evolution Show skulle ha besökt min biodlarmentor, den inspirerande och alltid lika hjälpsamma Christoph Franck! Men av olika anledningar fick vi skjuta inspelningen som så äntligen blev av i måndags.

Jag lärde känna Christoph Franck som ursprungligen kommer från Tyskland samma år som jag blev biodlare 2014. Redan första sommaren visade Christoph sin hjälpsamhet genom att lämna fru och barn för att kasta sig på sin motorcykel och åka till mig när jag fick min första bisvärm i trädgården i min bigård i Dalarna. Sedan dess har det varit många samtal och fikastunder som oftast handlat om bin där jag verkligen lärt mig mycket av denna kloka herre.

Bland annat har jag tagit till mig Christophs approach att invintra bina helt på sin egen honung istället för den sockerlösning eller till största delen honung som många biodlare ger sina bin. Det är nu andra året jag invintrar mina bin nästan helt på sin egen honung, "nästan" för att några av mina 6 samhällen i år inte dragit in så mycket honung jag räknat med och därför kommer få några kilo extra för att säkert klara en tuff vinter eller utdragen vår med regn och därmed dåligt flygväder för bina att fylla på magasinen.    

Christoph håller nybörjarkurser i biodling på sin trevliga gård och bjuder varje år även in skol- och förskolebarn för att lära sig om bin. När det gäller att lära barn om bin började det hela när han såg några skolbarn stå och stampa ihjäl bin som laddade upp sig med solvärme på några stenar i närheten av hans bigård som ligger ett stenkast från en skola. Efter det bjöd han in skolklasser från skolan till bigården som verkligen öppnade upp deras ögon för hur viktiga och fascinerande bin och pollinerande insekter är. 

Kika gärna även på första avsnittet av Evolution Show där jag samtalar med Anna Pernestål om hur viktiga våra pollinatörer och delade mig lite av min erfareneheter som biodlare. 

Nedan följer den första av tre delar där jag samtalar med Christoph om lite av grunderna i biodling och varför bina och pollinatörerna är så viktiga för oss människor.

I nästa avsnitt som kommer på måndag går vi in i Christophs lilla honungsbutik där han visar och berättar om allting man kan göra med honungsvax som är mycket mer än de flesta troligen känner till.

I del tre som kommer på Evolution Show på måndag 9/9 pratar vi om trenden inom stadsbiodling (urban beekeeping) med de fördelar och utmaningar som det innebär. Samtalen sker på engelska men de flesta kan nog hänga med utan problem. 

Nästa gäst i studion blir en pionjär inom utveckling av elflygplan i Sverige så överväg att prenumerera på Evolution Show för att inte missa det!

Mitt besök till Christoph Francks bigård, min biodlarmentor och en sann inspiratör och naturvän! 

4 kommentarer:

  1. Klart intressant och jag lär mig mer och mer om bi. Den biodlare jag har haft i närheten gav upp i våras när alla bina dött. Men när bina försvunnit i min närhet tar andra vid. Har aldrig sett så många humlor som i åt. Fjärilarna var också lite vanligare än annars.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Kul du uppskattade videon och gillar bin! Undrar varför biodlarens bin dog. Omöjligt att vet mer utan detaljer i fallet men kan bero på alltifrån varoparasiten som försvagat samhällen, svält över vintern pga för lite mat mm vilket är vanligt bland nya biodlare men mer ovanligt bland erfarna som ser till att kolla fodertillgånge under sen vinter/tidig vår och alltid ser till att det finns en reserv av honung+sockerlösning vid tex en riktig vargavinter eller en kall och regnig vår då magasinen snabbt töms.

      För många bisamhällen på ett samhälle kan påverka övriga polliatörer negativt både genom att minska tillgången till nektar och pollen men kanske framförallt genom att sprida sjukdomar som lätt slår ut vildbin däribland humlor (humlor är en typ av bi). När jag besökte Stora Karlsö utanför Gotland i somras berättade en av guiderna att de introducerade honungsbin på ön för några år sedan men fick ta bort dem då de slog ut vildbina. Det gäller att hitta en balans och det är helt klart vi behöver vildbin och andra pollinatörer minst lika mkt som honungsbin. Vi hade mkt humlor i vår trädgård i år trots rekordmånga bin så det beror på många faktorer men vi har också en ovanligt rik flora av växtlighet runt vår bigård och det finns tex fortfarande mat att hämta i vår stora hotensia som myllrar av pollinatörer inte bara bin.

      Fjärilar har vi inte så mkt men såg en häromdagen.

      Allt gott,
      Johan

      Radera
  2. Det är lite lurigt att dra några slutsatser efter bara ett år.
    Tumregeln är att det tar minst tre år innan man ser en trend.

    Bin gynnar blommande växter bland de viktigare är klöver.
    De växter som blommar i år var ett frö förra eller året dessförinnan som bina hade pollinerat.
    Så kanske minskar antalet blommor först om några år, på grund av att bina har försvunnit.

    Det finns även en så kallad fröbank i marken att ta hänsyn till.

    Det är, som sagt var, lite lurigt att dra några slutsatser för snabbt.
    Här är ett exempel:

    "Beslut ledde till igenväxning

    Samtida botaniker ansåg att slåttern och betesdjuren på Ängsö var förödande för det ömtåliga växtlivet. Naturen skulle lämnas orörd, och torparen fick lämna ön. När nu gran, sly och högväxta örter inte längre hölls efter genom bete och slåtter växte Ängsö snabbt igen.

    Först under 1930-talet började man förstå vidden av igenväxningen i nationalparken och slåtterns och betets betydelse för odlingslandskapet. 1943 skrevs ett åtgärdsprogram för Ängsö, och ett omfattande renoveringsarbete för att återställa landskapet inleddes. Markerna röjdes från sly och slåtter och bete återupptogs."

    Tänk nu på att det var dåtidens bästa botaniker, vi hade i vårt land, som drog detta felaktiga beslut.

    SvaraRadera
  3. Lite information om varför det är bättre att använda honung som sötningsmedel.

    Det land i världen som ökar sin socker/etanolproduktion mest är Brasilien.
    Innan skörd av sockerrören eldar man i odlingarna.
    Orsaken till det är att det underlättar skördearbetet.
    Det är främst i augusti som man skördar, de senaste veckorna med andra ord.
    Sockerplantagen är en av de grödor tränger undan Amazonas djungler.

    Här är en länk om effekterna av odlingen av sockerrör:
    https://sites.google.com/site/sugarcanepm/pre-harvest-burning

    Som ni säkert vet används etanol bland annat som en miljövänlig ersättning av bensin.

    Obs!
    Nedanstående kommentar är en högst personlig spekulation.
    Detta kan vara skälet till att Bolsonaro skyllde bränderna på miljörörelsen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.