Men fokus för samtalet låg alltså på den mycket snabbt växande litium-marknaden. Här kan nämnas Australien som på bara 10 år gått från att stå för drygt 24 % av världens litiumproduktoin till hela 40,5 % idag (2019) genom att under samma period ökat sin produktion av litium med över 300 %.
Australien och Chile står för nästan exakt 70 % av världens litium produktionen men ännu viktigare, Chile sitter ensamt på 57,4 % av världens litiumreserver medan Australien endast sitter på 14,2 % av dessa. Se nedanstående enkla diagram för lituiumprodukton och litium-reserver för en överblick.
Diagram: Olja för Blåbär blogg
Diagram: Olja för Blåbär blogg
Här poängterade dock Mikael Höök något viktigt. För att kunna utvinna det litium som finns i saltökningarna i Chile krävs en energikrävande process som innebär att det tar cirka 2 år innan litiumet blir användbart för industrin. I Australien krossas bland annat sten som innehåller små mängder litium men som sedan kan användas mer eller mindre direkt. Det är även därför litiumutvinningen växer i särklass snabbast i just Australien.
Världens snabbaste växande litiumproduktion sker i Australien men sitter inte på de största reserverna men relativt enkel utvinning
Graf av Mikael Höök till Evolution Show avsnitt 12
Graf av Mikael Höök till Evolution Show avsnitt 12
Nedan följer så vårt samtal om den snabbt växande marknaden för litium på Evolution Show som jag är värd för men även en del om förnyelsebart som jag kommer fördjupa mig mer ingående i framöver med gäster från företag och personer som går före i den fossilfria omställning som bara börjat.
Hur är det med sällsynta jordartsmetaller som också behövs i batterier? Där är väl Kina den dominerande producenten?
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaDet är riktigt att Kina står större delen av utvinningen av sällsynta jordartsmetaller just nu med cirka 72 % av utvinningen (växte med 14,2 %, 2018) men Mittens rike sitter ”bara” på 37,7 % av världens reserver/utvinningsbara tillgångar av dessa jortartsmetaller. Stora fyndigheter finns även i Ryssland (14,6 %), Indien (5,9) och sedan utspritt i många andra delar av världen.
Kina har dock länge utvecklat sin utvinning mycket tack vare relativt billig arbetskraft som nu blir allt dyrare jämfört med tex Indien så vi får se det hela utvecklas även i takt med den exponentiella utvecklingen inom automatisering som håller på att förändra mycket av gruvindustrin där för övrigt batteridrift blir alltmer vanligt vilket är positivt för arbetsförhållandena.
Kika gärna på sida 58-59 för tabeller över sällsynta jordartsmetaller, litium och Kobolt samt grafit -i BP Statistical Review of World Energy 2019 för mer info:
https://bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2019-full-report.pdf
Mvh
Johan