Sidor

2018-12-31

Två supertrender 2018: AI och Klimatförändringar

Detta inlägg är signerat Johan. 

När jag nu på årets sista dag blickar tillbaka över året som gått är det framförallt två trender som biter sig fast och som i vissa avseenden hänger ihop: Den expontentiella utvecklingen mot generell artificiell superintelligens och accelerande klimatförändringar. 

Inom AI har vi fått se en rad stora framsteg inom tex ansiktsigenkänning, självkörande teknik, medicin/sjukvård, underhållning/datorspel, investeringsanalys av enorma mängder finansdata, restaurang-branschen och förstås komplicerade brädspel som kinesiska GO där en AI nu inte bara kan slå de bästa spelarna utan spela och utklassa alla spelare samtidigt! 

Inom alla dessa områden blir olika självlärande AI-algoritmer allt mer sofistikerade detta främst med hjälp av ökad datorkraft i kombination med att likt en mänsklig hjärna förbättra sig själv genom att bygga upp sin egen erfarenhet genom "learn by doing" -pröva och lära för att uppnå ett visst mål. Skillnaden mot en mänsklig hjärna är att en AI för tillfället ägnar sig åt att lära sig en sak i taget men redan nu tusenfaldigt snabbare än vad en biologiskt begränsad hjärna någonsin kan förmå.   

Den som tvivlar på vart vi är på väg och varför vi inom bara 10-15 år kan stå inför ofattbart stora samhällsförändringar på grund av utvecklingen inom AI bör snegla på bloggens julklappslista där jag tar upp två AI böcker av Max Tegmark och Nick Boström som med logik och detaljerad insyn i den senaste AI-tekniken visar vad vi har att vänta, you can´t make this up!

Ett tips är även att kika på mini-serien År 1 miljon -berättelsen om din framtid som går att se på Svt fram till den 25 mars 2019. Har bara sett de två första avsnitten ännu men de tar upp många av de moraliska såväl som existentiella frågorna vi måste börja diskutera redan nu för att minska riskerna med att AI-tekniken blir ett verktyg för manipulation och kontroll av hela mänskligheten av några få människor eller företag som sitter på spetstekniken. 

Den andra och ännu större utmaningen är att förmå mänskligheten att inse behovet av samabete för att skapa ett internationellt ramverk som minskar risken att en generell artificiell superintelligens utraderar oss av bara farten, inte av ondo utan för att vi bara råkar vara ivägen och inte har skuggan av en chans att påverka vårt öde när väl en AI passerar människans kollektiva intelligens. 


Det allseende AI-ögat ser och förutser allt vi gör och inte gör...
 Bild från första avsnittet "Älska AI"- från Svt-miniserien År 1 miljon -berättelsen om din framtid

Dessvärre pågår just nu en AI-kapplöpning som talar emot att ett samarbete ska komma på plats i tid för att minimera de existensiella risker som annars kan uppstå antingen genom skador med AI-verktyg mot människor av människor eller utvecklingen av en överlägsen generell superinteillgens som inget land eller mänskligt nätverk kommer kunna kontrollera i efterhand. Vi får hoppas organisationer som OPEN-AI, Future of Life Institute och Elon Musks Neuralink kan vända den trenden, hoppet lever än. 

Under året som inleds imorgon väntar jag mig dock att otaliga företag fortsätter att försöka nischa in sig på olika data-analys verktyg som får ny kraft och nya användningsområden tack vare AI-utvecklingen, tyvärr utan någon som helst djupare reflektion över vilka risker det kan medföra. Vilken oro och de följder det kommer medföra på grund av omvälvande förändringar på arbetsmarknaden är ett ämne för ett inlägg i sig. Men jag konstaterar redan nu att detta är en fråga jag tror många tar allt för lätt på vilket i sin tur kan intensifiera kraften och investeringarna i AI i hopp om att kunna kontrollera de stora rörelser det kommer skapas inom politiken och på den ekonomiska marknaden när automatiseringen och AI-användningen ritar om hela kartan. 

Jag kommer ägna många program i min kommande EVolution Show under året att diskutera AI-utvecklingen, såväl dess positiva effekter som dess enorma utmaningar... 

Hur hänger då AI och klimatförändringar ihop? Det finns olika kopplingar men särskilt viktigt att förstå är att en hel del ledande AI-utvecklare sannolikt räknar med att en generell artificiell superintelligens är det enda som kan rädda mänskligheten från sig själva, dvs att desto snabbare vi utvecklar en super-AI kan vi lösa klimatförändringarna då vi uppenbarligen inte förmår det själva och annars inte hinner göra det i tid bör väl tilläggas. Frågan är bara om vi inte biter oss i svansen här och att den tekniska ivern att bygga vidare på den innovationskraft som föder dessa företag egentligen handlar om något annat.  

Oavsett är den mer kritiska frågan om om AI-utvecklingen hinner nå en sådan nivå innan klimatförändringarna rent av hindrar/bromsar en fortsatt exponentiell teknisk AI-utveckling, kommer skapa en AI-auktoritär övermänsklig supermakt som tvingar oss till förnuft (vare sig vi vill eller ej) eller en AI som tar oss in i ett vakuum-liknande tillstånd utan livsglädje och minsta lilla valfrihet? Om så sker och vi inte kan undvika det för att vi är naiva, vad är då vårt tekniska arv kunnande generationer byggt upp och kämpat fram till nu värt? 

En annan koppling eller snarare likhet mellan klimatförändringar och den till synes obarmhärtigt ensidiga tron på att AI-utvecklingen i huvudsak är positiv är sprungen ur samma problem, mänsklighetens oförmåga att se exponentiella samband. För det är samma kortsiktighet som lett till ökad konsumtion av fossila bränslen som skapat klimatförändringarna som driver oss att skapa en oändligt mycket mer intelligent teknisk livsform än oss själva, trots att det är som att ge bort nycklarna till mänsklighetens största skatter till en främmande livsform. Det kan bli fantastiskt bra men också fruktansvärt illa men ska vi bara lämna det åt slumpen?  

Några inlägg på AI temat från året som gått följer nedan: 
Men året som gått har i övrigt präglats av en annan "trend" som inte längre kan viftas bort, nämligen accelerande klimatförändringar. I Sverige blev sommarens extrema torka och historiskt omfattande skogsbränder blott en av många påminnelser på det globala planet att människan bokstavligen leker med elden när vi trots en i praktiken enig forskarvärld fortsätter att öka vår förbränning av fossila bränslen när det förvärrar och förstärkar de klimatförändringar vi med all sannolikhet själva är huvudorsaken till.   

Det finns bara en väg framåt, vi måste vända på den ohållbara ekonomiska ekvationen om oändlig materiell tillväxt på en ändlig planet och inse att vad som krävs och göra det nu: 
Greta Thunbergs budskap är blott en påminnelse om vad många av oss redan kämpar för men icke desto mindre tacksamt tas emot och förstärks av en global rörelse som fått nog, framtiden är vår att forma hållbart för många generationer (om så kanske digitala AI-livsformer i förlängningen). 

Glädjande nog finns det även flera svenska företag som är med och försöker vända utvecklingen, bland annat Minesto och Einride, båda företag jag själv investerat i. Missa inte heller presentationerna från Podcar City 2018 i Gävle som jag filmat i sin helhet och kan ses på EVolution-kanalen, här finns mycket inspiration att hämta när det kommer till självkörande, eldrivna transporter som kan delas av många!

Nu måste jag förbereda nyårsmiddagen så nedan följer lite inlägg på klimat-temat från året som gått: 
Avslutningsvis vill jag önska alla bloggens läsare Gott Nytt År! Ta hand om er och de ni bryr om och framförallt ge ej upp hoppet om mänskligheten, mörkrets krafter har inte vunnit förrän det står game over på skärmen!   

3 kommentarer:

  1. Mörkrets krafter kämpar hårt. Oljan och kolets vänner går lätt att se när inte röken ligger för tät.

    Kampen om bilarnas framtid är vunnen. Fossildrift för nya personbilar minskar framåt när elbilar okar exponentiellt.

    När det gäller tyngre fordon kommer med stor sannolikhet betydligt bättre batterier vara avgörande. Var den avgörande gränsen i kWh/kg samt pris och säkerhet för att eldrift tar över ligger kan diskuteras.

    2019 är nära och då kommer även några elflyg lyfta som prototyper för kortare färder typ Stockholm - Göteborg med ett mindre antal passagerare.

    Nästan helt autonoma farkoster (först lastbilar) börjar också sin exponentiella utveckling. De kommer under 20-talet att helt ändra alla transporter och som jag ser det pensionera nästan all fossil trafik. Transporter av varor och personer blir betydligt säkrare, snabbare och det helt avgörande betydligt billigare.

    Ja vi får bygga ut elnät och produktion av el. Går det? Har vi råd? Tar viktiga metaller slut?

    Om vi bara ser på Sverige så blir vindkraft allt billigare per kWh och ska mycket el gå till batterier så passar detta bra. En mycket kraftig utbyggnad sker nu.

    AI stormar in på olika områden. Väljer att ta upp ett område som jag anser får stor betydelse inom några år. VR är bekant för de flesta men AR, Augmented Realit alltså utökad verklighet, kommer nog att få betydligt större betydelse i kombination med AI. Behövs förmodligen speciella glasögon som projicerar meddelande och bilder från den AI som kan förmedla mer om det som syns eller efterfrågas. En användning är för mer oerfarna montörer som kan få hjälp av AI eller en expert.

    Vad som är otrevligt på kort sikt är att AI kommer användas av mörka krafter också så även innan vi har fått AI som förmår mer än enstaka områden kan det bli obehagligt. Ansiktsigenkänning för yrkesmördare tillsammans med drönare med små giftsprutor tex.

    Fast den generella AI tror jag dröjer 50 år. Förberedelser inför detta och de små problemen innan kräver mycket mer insatser.

    Just nu satsar jag på att stödja olika energiföretag och tillverkning av komponenter för 5G som jag ser viktigt för så mycket inom kort. AI får vänta för egen del, fast imorgon är nya omprövningar av vad som ska göras.

    Gott Nytt År

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! God fortsättning!

      Ja håller verkligen med dig i det mesta du skriver ovan. Den punkt jag avviker lite i är när det kommer till tidpunkten när generell AI kan uppstå. Utifrån logiken att forskare hela tiden förvånas och får flytta tillbaka sin prognos i tid när det gäller AI-framstegen tror jag att vi kan se början på generell AI redan inom 30 år, kanske rent av inom 20 år. Men det gäller att vara tydlig med vad man menar här. Generell artifciell superintelligens som har en förmåga som överstiger hela mänskligheten som kollektiv och sedan genom en intelligensexplosion (det första och sista lyftet från igenkännbar mänsklig intelligens) är förstås svårt att tänka sig idag men det skulle alltså inte förvåna mig om vi ser detta inom 30 år. Jag hoppas att jag har fel då vi behöver tid att förbereda oss på detta som art och göra allt i vår makt för att denna omställning ska gynna vår fortsatta existens om så det sker genom olika faser av synkronisering och tex AI-verktyg som AR (förstärkt verklighet). Bra du tog upp AR för övrigt, glömde faktiskt ta med det på AI-områden som sannolikt kommer revolutionera vårt sätt att leva. Logiken talar för sig självt, i takt med att datorspel och virtuell verklighet blir autentiskt i fråga om återgivning av verklighet i animerad miljö kommer det bli svårt att skilja på verklighet och VR. Men redan innan dess kommer AR blir viktiga verktyg för många företag och inom underhållningsindustrin.

      När det gäller behovet av ett utbyggt elnät är jag övertygad om att det går och kommer att ske men att problem kommer uppstå med kapacitetsbrist i kablar och regionala nät på kort sikt. Särskilt de närmaste två åren i Sverige då två kärnkraftsreaktorer tas ur drift. Men smarta elnät där även elbilsbatterier blir en del av lokala nät, vehicle to grid, små och stora batterilager som blir del av mindre och större nät ser jag som ljuspunkter här. Metallbrist är jag inte så orolig för om återvinning av redan utvunna material inleds på allvar vilket vi redan börjat se men kommer behöva se mer av inom tex bilindustrin för att det kommer bli allt mer ekonomiskt lönsamt och ja på sikt nödvändigt pga brist på marknaden.

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Det är svårt att tidsmässigt bestämma något komplext om det inte skett tidigare. När vi försöker se framåt blir det som i en tub där vi lätt missar allt bredvid som också påverkar det vi vill se. När de första platta skärmarna kom för datorer trodde jag det skulle komma snabbt som tv. Men det fanns stora investeringar i fabriker för tillverkning av de gamla bildrören så det tog längre tid. 2008 såldes enligt nätet de sista signifikanta mängderna av tjocktv. Vi ser nu samma fördröjning med de stora fabrikerna för fossila motorer. Men när det lossnar går det snabbt. Vi är överens om att Teslas betydelse är enorm, men nu kommer "alla" andra. Jag kan ha fel om tiden för en Generell AI för Kina satsar enormt på att bli först på området.

      Jag är mer pessimistisk om takten på modernisering av elnäten. Teknik och kapital är inga problem men mängder av stora och små beslut fördröjs med överklagande.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.