Ett axplock från årets kunskapskällor
Bild från nya studion som drar igång i januari!
Mitt i den för många julstressiga tiden kommer vårt bidrag till lite hållbara klappar som kan köpas eller lånas medan andra kanske tillverkas eller åtnjutas som en upplevelse själv eller med någon man gillar.
Men innan julklappsjakten tar över kan det vara värt att påminna sig om att julen i huvudsak bör ses som ett tillfälle att skapa minnen för livet med människor man älskar och bryr sig om och inte handlar om materiella ting även om särskilt god mat och en och en annan överaskning kan ge en trevlig krydda!
Att investera i något som varar och kan nyttjas över lång tid präglar hur som helst årets julklappstips.
Vi börjar med de riktigt hårda klapparna.
Leonardo Da Vinci av Walter Isaacson
En bok jag ännu inte hunnit läsa färdigt men som redan imponerat stort på mig är Walter Isaacsons biografi om Leonardo Da Vinci (Walter Isaacsson har även bland annat skrivit den fantastiska biografin om Steve Jobs). Att ge sig på en bok om Leonardo Da Vinci är dock något helt annat. Den italienska superuppfinnaren, konstären och vetenskapsmannen från Florens som lagt grunden för mycket inom allt från flygmaskiner, dykardräkten, vapendesign och allehanda krigsmaskiner inklusive stridsvagen, människokroppen och medicin och förstås en av om inte den största konstnären genom tiderna. Da Vinci har därför rätteligen blivit själva sinnebilden för renänssansmänniskan. Att inte bara kunna mycket om lite som idag utan relativt mycket om mycket för att kunna göra interdiciplinerära språng och tänka utanför boxen.
Något vi för övrigt har mycket att lära av då vi kommer tvingas tänka just utanför boxen alltmer de närmaste åren med alla de utmaningar människan nu står inför.
Jag har faschinerats av Leonardo Da Vinci ända sedan jag var liten och besökte en utställning med många av hans uppfinnigar. Det lär därför bli en längre recension lite längre fram.
Lätt att odla naturligt av Eva Pettersson
I septemeber skrev jag en recension om denna eminenta och trevlig boka och nämnde då att den direkt skulle kvalificera sig in på årets julklappslista. Lätt att odla naturligt av Eva Pettersson, en bok som jag har haft nöjet att läsa redan i manusform och som är skriven av en person jag haft förmånen att samarbete med under arbetet med Tidningen OM för några år sedan och vars nummer ännu går att läsa gratis här och fortfarande är högst aktuella.
Lätt att odla naturligt kan ni bland annat köpa via Adlibris och bör kunna fås hem innan jul men med Postnord vet man ju aldrig...
Permakultur! -Framtiden i din trädgård av Ylva Arvidsson med familj
På samma tema, dvs odling, självförsörjning av mat och energi och hållbar livsstil vill jag återigen slå ett slag för annan bok, nämligen Ylva Arvidsson med familjs bok, Permakultur! -Framtiden i din trädgård. Denna bok påminde mig bland annat om att den bästa investeringen du kan göra är inte i företag, aktier, guld eller egendom utan i kunskap och egna färdigheter samt naturligtvis relationer med människor med kunskap du själv saknar och tryggheten och styrkan ett brett socialt nätverk ger.Även Permakultur! -Framtiden i din trädgård recenserade jag tidigare i år så läs gärna mer om den här.
Liv 3.0 -Att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Max Tegmark
Ingen kan ha förbigått hur snabbt utvecklingen inom Artificiell Intelligens (AI) går just nu och eftersom denna utveckling är exponentiell har den aldrig gått snabbare än under 2018 och kommer således accelera med tiden i sin resa mot singulariteten. För att snabbt sätta in sig i varför vi alla bör ha en åtminstone grundläggande förståelse och hålla oss uppdaterade om vad som händer inom detta både skrämmande och spännande område, är Max Tegmarks bok Liv 3.0 en bra start .
Detta är en bok som jag skulle önska var obligatorisk läsning för alla på åtminstone tredje året på gymnasiet, för alla riksdagsledamöter och givetvis företagsledare men även alla andra som vill undvika att stå förvånade när en AI tar över arbete efter arbete och mycket mer...
Superintelligens -Vägar, faror, strategier av Nick Boström
På samma tema men mer som fördjupning är annan bok om Artificell Intelligens och lustigt nog även den skriven av en världsledande forskarsvensk inom detta område, nämligen Nick Boströms Superintelligens - de tänkande maskinernas tidsålder.
Boströms bok är mer tekniskt skriven än Tegmarks vilket gör att jag rekommenderar den som bok två att läsa trots att den utgavs före. Jag vill dock understryka att Boströms bok likväl är en oerhört viktig bok, rent av en milstolpe inom AI-litteraturen som tydligt inspirerat Tegmarks bok och även den en "måste läsa bok" om en verkligen ska sätta in sig i vilka ekonomiska- och samhällspolitiska konsekvenser vi kan vänta av utvecklingen mot en generell artificiell superintelligens de närmaste åren och årtiondena.
Angel av Jason Calacanis
Ska man bara läsa en bok om hur man kan investera i onoterade bolag, vad man ska undvika och hur man kan göra även när man startar med en liten portfölj eller hur man tillsammans med andra kan starta ängelbolag för att kunna göra större investeringar. Ja, då skulle jag verkligen rekommendera Jason Calacanis bok Angel. Den ger även en sällsynt inblick i investerarvärlden och varför så många bränner sig på investeringar där de lägger alla sin ägg i en korg.
Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet av Johan Landgren & Roberth Hansson
Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet är vår egen bok som utgavs av Fri Tanke förlag 2015, en bok med inspiration för en fossilfri omställning i världen, Sverige och lokalt. Boken har fått många fina recensioner, Johan Kuylenstierna, dåvarande chef för Stockholm Environment Institute (SEI) skrev bland annat följande:
"Detta är en bok som borde delas ut till samtliga skolelever i årskurs tre på gymnasiet – men även till samtliga riksdagsledamöter och gärna till alla företag inom Svenskt Näringsliv."
Saudi Inc. av Ellen A.Wald
Följ oljan och pengarna och du kan förstå varför världen ser ut som den gör brukar det sägas. Well, i Ellen Walds bok Saudi Inc. får vi följa med till världens oljemecka Saudiarabien och lära oss mer hur kungadömet investerar långsiktigt men till mångas förvåning investerar de inte med oljan som huvudkälla till framtida inkomst. Det saudiska kungahuset investerar långsiktigt generellt, förvisso med oljan som bottenplatta men i denna bok får vi följa med bakom kulisserna i en värld få känner till eller riktigt förstår. Frågan är inte vad som händer utan oljeinkomsterna, utan vilka av Saudiarabiens redan gjorda investeringar som blir framtidens olja...
Driverless- Intelligent cars and the road ahead av Hop Lipson och Melba Kurman
Självkörande hur? Bil som delad tjänst? Bilindustrin elektrifieras och automatiseras men hur ska alla fordon bli självkörand och hur fungerar de olika teknikerna, vilken eller vilka är mest lovande? I denna tunna bok får en grunderna på ett pedagogiskt sätt.
Fire and Fury - Inside the Trump White House
av Michael Wolff
Skratta, gråt eller bli djupt deprimerad av vad som händer innanför Vita Husets väggar. Den sittande regeringens styre är allt annat än jämförbart med tidigare presidenters ämbetsperioder vid rodret. Är bara en tiondel sant av vad som står i denna i bok sant bör vi vara minst sagt oroade över USA:s framtid och därmed konsekvenserna för resten av världen. Donald Trump och krafterna som fört honom till makten visar inga tecken på att bry sig om vetenskap eller planetära hotbilder eller nationell säkerhet för den delen. Makt och kortsiktiga vinster och karriär tycks viktigare. En mycket läsvärd bok, oavsett men anekdoter och historier som är hisnande. Det var de hårda klapparna. Ska jag rekommendera en biofilm (där jag är minst sagt färgad av mitt intresse för rockbandet Queen) så rekommenderar jag starkt att gå och se Bohemian Rhapsody. Historien om den makalösa sångaren och ett av historiens mest framgångsrika rockband är briljant skildrad och skådespeleriet magnifikt. Vi får en inblick i Freddie Mercurys problemfyllda men också kärleksfulla liv, en person med stor ödmjukhet och empati för andra och med en känsla för musik och med en scennärvaro som få.
Slutligen vill jag rekommendera att investera i färdigheter, det är långt mer hållbart och roligare än prylar. Varför inte ge bort en grundkurs i biodling tex. Mer än hälften av de nya biodlarna är faktiskt kvinnor numera och alltfler yngre förmågor blir intresserade så varför inte du eller någon du känner! Själv har jag nu varit biodlare i snart fem år vilket tog fart efter en biodlarkurs i Uppsala vid studieförbundet Vuxenskolan som jag kan rekommendera starkt. Både teori och praktik i en bra kombination.
Ta det lugnt som det står på omslaget till liftarens guide till galaxen!
Har läst andra böcker om Leonardo och utgår från att denna är läsvärd. Får önska den från tomten.
SvaraRaderaKom att med tanke på flera av böckerna ovan att tänka på först delfinerna som tackade för fisken och sedan på Historiska katter av Erik Fichtelius skriven i år. En av de 20 katterna det handlar om räddade Sverige från galna kosjukan.
Idag har vi ett annat mänskligt geni som redan betytt mycket genom att få världens "alla" biltillverkare att blixtsnabbt, enligt deras egna synsätt, gå över till elfordon. Han har likt många andra företagsledare läst en hel del Science Fiction och något Fantasy samt greppar genast vad 101010 betyder. Jules Verne betydde mycket för mig som barn och för några år sedan hittade jag Guldmeteoren, skriven 1898 och postumt utgiven 1908. På svenska redan för 44 år sedan. Guldmeteoren är hans mest humoristiska bok och kändes oerhört modern även om den startar med något som kan sägas spegla ett USA då på snabb uppgång i nytänkande.
Många gjorde anspråk på meteorens upptäckt, särskilt när man konstaterat att den består av mycket poröst guld. Jordens alla nationer ville ha sin del av kakan, som beräknades vara värd ca femtusen miljarder franc. Ett storkrig hotade. Jag tycker det har paralleller till en del finansiella transaktioner idag där miljarderna i olika valutor färdas runt världen mångfallt större än den vanliga handeln.
Ett stort problem återstod dock: det verkade som om meteoren skulle stanna och kretsa runt jorden utan att falla ned. Det problemet löstes dock av den originelle vetenskapsmannen Zéphyrin Xirdal. Han konstruerade en maskin som likt årets nobelpris i fysik med en stråle påverkade meteoren så att den skulle falla ned på en av Xirdal ägd tomt på Grönland. För mig som ingenjör med inriktning teknisk fysik var en del av Xirdals förklaringar om hur strålen fungerade likt mycket av senaste årtiondets tankar om hur universum fungerar med olika krafter. Boken skrevs några år innan Einstein hade klarlagt det mesta om ljusstrålars egenskaper och fått sitt stora genombrott. Hans förutsägelse om gravitationsvågor bevisades ju nyligen efter ganska exakt 100 år. Kan sentida teoretiska fysiker läst om Xirdal i sin barndom?
Nu kom vår dotter hit för att fira en första liten jul och gav mig en liten bok Livet med AI. Ser att professor Olle Häggstöm skrivit kapitel två AI-utvecklingens yttersta risker. Han har också skrivit en bra bok som platsar som julklapp Here be dragons. Bokens namn syftar på varningarna i kanten på medeltida kartor. Dvs utanför detta område vet vi inte vad som kan finnas.
Nu får jag umgås och sluta skriva för strax ska hon till Kuba över jul och nyår.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det finns en asteroid som heter 433 Eros som ligger i en jordnära bana och upptäcktes 1898 av två olika astronomer (i boken är det två amatörastronomer som blir ovänner om vem som såg den först). 433 Eros innehåller mer guld än vad som någonsin brutits på jorden.
RaderaNågra av Musks gamla kompisar bland de amerikanska miljardärerna har projekt igång som syftar till gruvbrytning på asteroider. De har alla läst science fiction i sin ungdom. Och det finns dyrare och viktigare metaller än guld att hämta från asteroider. Men någon riktad stråle som i årets nobelpris verkar inte heller nära utan Xirdals stråle blir robotar med begränsad AI som startar den himmelska Klondike.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hej Nanotec! Ja Douglas Adams många klockrena beskrivningar som tar ner människan på marken är underbara, den med delfinerna och fisken är en mina favoriter! Elon Musk kan defintivt jämföras med Leonardo Da Vinci, särskilt om Elon får leva minst ett årtionde till. Med Paypal, Tesla, SpaceX, The Boring Company och Neuralink förändrar han i likhet med Leonardo Da Vinci världen, vi får hoppas till det bättre!
RaderaFramförallt gillar jag att Elon Musk läser mkt böcker och tänker själv, lägger ihop olika erfarenheter från olika områden och hittar synergier som andra inte ser eller inser värdet av att utnyttja. Tex har Elon med SpaceX utnyttjat en 3D-skrivare utvecklad för att fram raketdelar men som fått en ny applikation genom att ta fram delar till Teslas bilar som inte kunde tillverkas för hand utan just en 3D-skrivare. Tänka utanför boxen!
Mvh
Johan
Konsten att flyga är bara att kasta sig mot marken och missa.
Radera2001 landade NEAR Shoemaker på 433 Eros, så nu vet vi mycket mer om asteroiden. Långt tidigare spelades filmen 2001 ett rymdäventyr in av Stanley Kubrik baserat på Arthur C. Clarkes novell (Väktaren?) som omarbetades till en bok samtidigt med namnet En Rymdodysse. Jag har nog läst det mesta av Clark men för länge sedan. Minns starkast centraldatorn i rymdskeppet HAL 9000, hur mänskligheten tog fart med hjälp av monoliten och musiken. En AI från länge sedan - HAL, som också är en enkel kod för xxx.
Köpte de första aktierna i Arcam, som tillverkar 3D-skrivare för metall, på 90-talet och ökade antalet kraftigt i början på 2000-talet när de kostade under 10 kr och sedan rövade GE bort bolaget från mig men gav har jag för mig 330 kr per aktie så jag löste lånen på villan och lantstället samt investerade en rest i nya aktier. Hade en del förlustaktier sedan 2000 att växla bort mot vinsten. Ja det är min i särklass bästa aktieaffär.
Tintins månfärd skedde nog med en raket från SpaceX eftersom den landar och startar på samma sätt. Eller är det Tintin som inspirerat Musk?
20:00 är det snillen spekulerar ikväll i Tv2 och det brukar vara kul att lyssna på.
Vänliga hälsningar
Nanotec