2018-12-06

Nu kan jag designa min Tesla Model 3 -bör jag vänta?

Detta inlägg är signerat Johan.

I samband med lanseringen av Tesla Model 3 i USA den 31 oktober 2016 reserverade jag en Tesla Model 3 och fick då lägga ut 10 000 SEK. Då jag sedan 2014 haft förmånen att kunna köra en Tesla Model S står jag nu inför valet att byta den mot en Tesla Model 3. Igår öppnades så den svenska sidan för oss som reserverat en Tesla Model 3.

Bild från Teslas designstudio

I det här osedvanligt långa inlägget följer lite av mina tankar  kring priserna och tillvalen samt mina första intryck av Tesla Model 3. Detta efter att för två veckor sedan provsuttit och kikat på Tesla Model 3 i Stockholm och nu fått lite mer information med Teslas svenska designstudio öppen. Jag kommer även gå in lite på skillnaderna mellan Tesla Model S och Tesla Model 3 då jag nu har 4,5 års erfarenhet av att köra en Tesla Model S. 

En Tesla Model S är en mycket stor bil, "en riktig amerikanare" som förvisso är fantastisk för långresor men en alldeles för stor bil för de allra flesta. Det är givetvis även en bil de flesta ej har möjlighet att köpa varken privat eller leasa -den kostar i runda slängar dubbelt så mycket som en Tesla Model 3. Jag har inte heller behov av en så stor elbil men när jag stog inför att köpa en ny bil 2014 var det den enda elbil med tillräcklig räckvidd för mig. Tesla Model 3 tilltalar därför mig bättre och jag tror den kommer intressera många svenskar också, snart även av ekonomiska skäl inte bara klimat- och teknikskäl. Jag ska återkomma till det i slutet av inlägget.   

För det första är det viktigt att understyrka att Tesla Model S banat vägen för Tesla Model 3. Utan pionjärer och människor som tagit risken att köpa en bil från ett företag som det inte ens var givet skulle överleva i början och som gett höga marginalvinster per såld bild (över 25 % per såld Tesla Model S). Ja, då skulle det inte funnits något finansiellt utrymme för att bygga ut varken bilfabriken i Fremont i Kalifornien eller bygga världens i särklass största batterifabrik, gigabatterifabriken i Nevada. Den senare som fått upp volymerna och fått ner priserna på Teslas batterier en förutsättning för att kunna sälja Model 3 överhuvudtaget.  

Teslas VD och medgrundare Elon Musk var mycket tydlig från början att syftet med företaget var inte att skapa lyxbilar och superlyxsportbilar för de värbärgade utan att accelera elektrifieringen av bilindustrin. Elon trodde rent av att när de visat upp hur säker och användarvänlig en elbil kan vara i form av Tesla Model S och till och med öppnat upp sina patent, skulle övriga biltillverkare ta över och driva elektrifieringen ännu snabbare och i större skala. Så blev dessvärre inte fallet, istället mötte Tesla oproportionerligt omfattande kritik från såväl bilindstrin, media/motorjournalister och allehanda "experter".

Kritiken var oftast helt ogrundad och byggde på en linjär och verklighetsfrånvänd framtidsbild om att den fossila transport- och energiomställningen kan ske långsamt och med samma business as usal tänk kring bilar och energianvändning som idag trots att planeten och vår civilisation inte skulle överleva det (det mesta av den återstående oljan, fossilgasen och kolet måste stanna i backen om vi inte ska få accelerande klimatförändringar och kollapsande ekosystem pga en planetär resursuttömning). 

Och nej, vi ska inte ersätta världens bilpark med elbilar i dagens omfattning, det är varken önskvärt (människans välmående och en hållbar livsstil byggs inte kring en gigantisk bilpark,  det är inte heller resursmässigt hållbart om vi ska hålla oss inom planetens gränser).

Likväl krävs en elektrifiering av fordonsflottan som kanske bara behöver bli en hundradel mot idag om den primärt byggs upp utifrån delningsekonomin och kretsloppstänkande. En elbil bör ses som en liten men viktig del i ett större elektrifierat transportsystem med tåg, podcars, cykel+elcykel, mindre elfordon, batteri- och kite-segelförstärkta transportfartyg och i framtiden även elflyg för kortare sträckor. 

Tillbaka till lite av mina 4,5 år med en Tesla Model S. När jag började köra en Tesla Model S i början av 2014 fanns det inga Tesla Superchargers tillgängliga. Det blev till att noga planera långresor (längre än 30 mil) ladda vid tex IKEA:s och i bästa fall 16 Amperes "snabbladdare" när man passerade dem och planera in en lunch och kanske något inköp på just IKEA. Det var lite trixigt i början men efter cirka ett år hade jag vanan inne att alltid plugga in bilen när tillfälle gavs. 

I takt med att Tesla byggde ut sitt snabbladdningsnätverk blev det lättare och lättare till att för cirka tre år sedan och framåt vara så enkelt att någon reseplanering för laddning under långresor nästan inte krävdes alls. Efter 2,5 timmes körning (ca 20-25 mil) vill de flesta ändå ta en bensträckare, uträtta sina behov och stoppa något i magen/ta en fika.

Med 25-30 min snabbladdning kommer du oftast vidare till ditt slutmål eller delmål där du kan ladda på igen. Idag har Tesla ett 30-tal Supercharger-stationener utspridda över landet vilket gör det enkelt att resa från skåne i söder ända till Skelefteå. Ska man norr om Skelefteå kommer en cirka 30 mil innan det krävs laddning vid en icke Tesla-Supercharger. Men under året ska en Supercharger öppna i Töre nära Kalix och 2019 en i Storuman vilket kommer underlätta resor i Norrland ytterligare. 

Det går dock utmärkt att åka längre norrut på norska sidan, ända till Nordkap rent av men då måste en ladda på en icke-Tesla laddare norr om Sørkjosen Supercharger, vilket är den sista Tesla-snabbladdaren i nordlig riktning i Norge vilket alltså är drygt 8 mil norr om treriksröset, Sveriges nordligast gräns. 

Jag har själv gjort ett antal långresor med en Tesla Model S från Sverige till Norge, tex till Stavanger och kört 430 mil från Sverige och ner i Centraleuropa för att bland annat inte ta flyget till Podcar City-konferensen i Antwerpen jag och Roberth fick uppdrag att bevaka 2016. Det var även samma år jag beslutade mig för att helt sluta flyga. Detta dels för att göra ett klimatstatement och uppmuntra andra att pröva samma sak och dels för att så långt möjligt minska mitt eget fossila fotavtryck. 2017 gjorde jag mitt "stannapåmarken"-val officiellt genom att tillsammans med ett antal andra författare, artister och idrottsmän skriva en debattartikel i DN där vi just gjorde klart att vi slutar flyga fossilt och uppmuntrar andra som kan och vill att göra detsamma för att minska sitt klimatavtryck.

Ok, till släppet av designstudion för Model 3. Igår kunde alltså de som köat eller reserverat en Model 3 den 31 oktober 2016 börja designa sin Model 3 och fullfölja beställningen för att, förutsatt att detta görs innan 1 januari 2019, få sin Model 3 levererad i februari. Enligt Tesla är detta även samma månad som provkörningar av Tesla Model 3 kommer bli möjliga i Sverige. Jag kommer givetvis försöka filma min provkörning och återge mina tankar från den upplevelsen här på bloggen samt EVolution-kanalen som snart får ett nytt ansikte och ett nytt liv. 

Nyligen besökte jag och Roberth Teslas show room i Scandinavian Mall där en Tesla Model 3 med fyrhjulsdrift/dual drive visades upp. 

Tesla Model 3 bakifrån väldigt lik Model S

De versioner som finns att välja i designstudion just nu är Dual Motor Longe Range och Prestandaversionen även kallad Performance Model 3. Standard range-varianten som i USA ska kosta runt 35 000 dollar och i Sverige i bästa fall kan hamna på runt 450 000 SEK (med gardering för försvagad SEK kontra dollarn) och innan supermiljöbilspremien, väntas till sommaren. 


Bild från Teslas-designstudio 

Dual Motor Longe Range versionen går att få som lägst för 659 380 SEK, i priset ovan tillkommer en destinations- och dokumentavgift på 9 180 kr varav det högre priset. Då måste du dock välja en helsvart Model 3 och standardfälgar på 18 tum som ser helt ok ut men döljs av navkapslar som kan tas av. Ingår gör förutom fyrhjulsdrift/dual drive och en acceleration på 0-100 på 4,8 sekunder, även Autopilot-funktionerna nedan: 

Autopilot som ingår och utökad Autopilot -full självkörande förmåga framtida uppgradering!
Bild från Teslas-designstudio 

Ska du ha funktioner som låter din bil styra, accelerera och bromsa åt dig i de flesta körfält och byta fil på de flesta motorvägar mm måste du dock lägga till 55 000 SEK. Detta kan väljas i efterhand också då hardvaran för detta såsom kameror mm redan kommer med bilen men att aktivera dessa funktioner i efterhand kostar mer. Utökad autopilot är dock ej detsamma som att bilen kan bli fullt självkörande till nivå 5. Men den möjligheten ska kunna köpas till i befintliga Model 3-bilar i framtiden när regelverk tillåter och datorkraften för detta installerats i bilarna samt tillräckligt med Tesla-bilar samlat in data från verklig trafik för att träna en AI-mjukvara att köra bättre än de bästa mänskliga förarna. Något jag tror är fullt möjligt inom 2-5 år redan, dels med tanke på hur mycket data Tesla redan samlat från de flera 100 000 Teslor som nu rullar runt på världens vägar och del med tanke på hur snabbt utvecklingen inom AI-området går.   

Snygg aerodynamisk design

Sett från sidan påminner Tesla Model 3 också en hel del om Model S, åminstone från mitten och bakåt, däremot är den ju kortare och fallet ner över främre rutan mot fronten blir mer brant. 

Den berömda "Tesla-frunken" är fortfarande förvånansvärt rymlig

Trots att denna Model 3 har en elmotor inklämd mellan framhjulen finns ett rymligt utrymme i framluckan eller "frunken" som det kallas på Tesla-språk, där ett par rejäla matkassar går in eller en kompakt kabinväska tex. Vi hann inte kika så mycket på lastutrymmet då vi bara fick ett par minuter med bilen men i den här videon får ni en bättre uppfattningen om utrymmet fram och bak i Tesla Model 3. Kändes dock fullt tillräckligt för de flesta resor. 

Insteg förardörr...

Det första en märker när man öppmar förardörren är den minimalistiska designen. Knappt en knapp i sikte... Inte ens en hastighetsmätare framför förarratten! Hur det känns att köra utan hastighetsmätare, navigator mm bakom ratten återstår att se, en del kommer säkert vänja sig vid det snabbt andra inte gilla det. Vi pratade om att den extremt minimalistiska designen kanske är en medveten strategi från Teslas sida att stegvis vänja oss vid tanken att vi snart inte kommer köra själva alls och då inte behöver dessa funktioner ändå... Men såklart även ett sätt att hålla ner kostnaden för att tillverka bilen.  

I Dual Motor Long Range modellen ingår följande när det kommer till interör
Bild från Teslas-designstudio 

Det första man märker när man sätter sig i Model 3 är glastaket som går hela vägen från främre sätena och över baksätet vilket är rätt mäktigt. Jag frågade vad som händer om bilen voltar och hamnar upp och ner... och teslaguiden meddelade att pelaren i mitten skyddade mot detta som en störtbåge för hela bilens invändiga del. Glaset är dyrare än plåttaket och kommer i kommande standard modellen kunna väljas bort om man vill.

Vi noterar här att du just nu får ett års tillgång till media som fri musikstreaming och satellitkartor med visualisering av trafik i realtid men efter ett år kommer det enligt Tesla kosta cirka 100 dollar eller cirka 1000 SEK per år. Vanliga navigatoruppdatering av kartor ingår dock.   

19 tums sportfälgarna är tillval och kostar 16 600 SEK

Det som gör att jag för tillfället inte är att redo att byta min Model S mot en Tesla Model 3 är främst två saker (förutom att jag vill provköra den först!):  Avsaknaden av aktiv luftfjädring för att kunna höja bilen vid mycket snö eller branta uppfarter och liknande samt osäkerheten kring handtagen under vintern. Just nu finns bara aktiv luftfjädring för prestandaversionen men då kan bilen bara sänkas neråt och inte uppåt vilket Model S alltså kan och jag tycker är mycket praktiskt.  

Dessutom är jag lite tveksam till handtagen på Tesla Model 3 under vintern då bland annat en riktig Tesla entusiast, Adam Lambert från electrec i Kanada har haft stora bekymmer med att öppna dörrarna vid -7 grader Celsius ute. Handtagen gick inte att få ut och rutan som måste gå ner en bit för att kunna öppna dörren (dörrarna saknar ram i överkant och låser tag i listen när dörren stängs).

Lambert hade ändå förvärmt bilen till 22 grader i 10 minuter innan men det räckte inte. Visst kan man förvärma bilen ännu längre innan men det kan bli opraktiskt och lätt glömmas bort och då blir det jobbigt om dörrarna ej går att öppna. Idag har jag inga som helst problem att komma in i Model S, inte ens när den stått ute i -20 grader över natten, handtagen ploppar ute med kraft och rutorna går ner (jag vet dock att vissa andra Model S ägare har haft problem men inte i någon större utsträckning). Självfallet finns det allehanda trix för detta och under vargavintern 2010 minns jag att jag hade stora problem med min Volvo S60 när dörrhandtagen frös fast men i Model 3:s fall upplever jag det som ett potentiellt större problem om handtagen inte ens går att få ut.  

Hoppas Tesla löser det när de börjar rulla i Norge och Sverige till senvinter/våren. 

Långresor med en Tesla Model 3 kommer gå lika smidigt för att inte säga smidigare än med en Tesla Model S. Räckvidden för Long Range varianten som alltså är den enda som går att köpa just nu och ingår i prestanvarianten, tar dig upp till 544 km (enligt WLTP-cykeln) vilket jag bedömmer blir runt 40-45 mil under vintern och något längre under sommaren. Standard varianten som kommer till sommaren kommer ha runt 350 km i räckvidd vilket även om vi räknar att det blir 25-27 mil under kalla vinterförhållanden, är fullt tillräckligt för de allra flesta och tar dig till nästa snabbladdare under långresor. 

Nedan har jag valt ut en rödfärgad Model 3 (röd färg kostar extra mycket, 27 600 SEK närmare bestämt) men jag tror många kommer välja den ändå...Och sportfälgarna som är tillval medan svart interör ingår. Ni kan även se skillnaden mellan att köpa den privat eller leasa. 

Tesla Model 3: Dual Motor Long Range, privat VS leasing



Min erfarenhet att som mycket tidig reservationshållare (2011 för Model S) att det är klokt att ha tålamod i början. Jag kunde fått min bil redan 2013 men valde att invänta första service-verkstaden i Sverige, det innebar även att jag hann få infällbara sidospeglar vilket räddat mig många gånger i trånga garageportar... I fallet med Model 3 tycker jag defintivt man ska provköra bilen innan man tar leverans. Jag provkörde Model S i såväl Norge och Danmark innan jag bestämde mig. På så vis hinner en fundera ordentligt och en del av de vanligaste barnsjukdomarna hinner försvinna. 

Det går förvisso att ta leverans av Model 3 utan att provköra och behålla den i tre dagar för att sedan lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka (Tesla erbjuder det för Model 3) men då förlorar du din köplats vilket kan innebära lång väntetid på en senare variant av Model 3 du kanske hellre vill ha.  

Avslutningsvis vill jag understryka att innan ni börjar jämföra Tesla Model 3 med andra elbilar och fossildrivna bilar för den delen, specifikt när det kommer till kostnad och prestanda bör ni ha i åtanke att ovanstående priser är för fyrhjulsdrivna varianten och med flera dyra tillval och även saker som glastak, premium-ljud mm som kommer kunna väljas bort i standard varianten. Sedan kan man utan vidare räkna bort cirka 150 000 SEK i besparingar i form av drivmedelkostnad, fordonsskatt och servicekostnader som blir betydligt lägre med en elbil, då har jag inte räknat med möjligheten att åtminstone tills vidare få 60 000 i supermiljöbilspremie. 

Detta innebär att om standard varianten för en Tesla Model 3 kommer ner till 450 000 SEK blir den verkliga ägarkostnaden betydligt lägre än så sett över tex en 8 års-period, troligen klart lägre än att tex köpa och äga en Volvo S60. Det betyder förstås inte att alla kommer kunna eller ens bör köpa en Tesla Model 3, behovet och ekonomin styr. Vårt transportsystem samt planeten gynnas även bäst om de flesta av oss åker kollektivt eller att många delar samma fordon under samma resa, något som faktiskt kan komma bli vanligt med Tesla Model 3 inom några år.    



5 kommentarer:

  1. Intressant och klokt resonerat. Barnsjukdomar som dörrhandtagen verkar avskräckande på mig. Kommer säkert att åtgärdas under 2019. Hade själv en Citroen på 90-talet som jag kunde höja frigången på vid djup snö och hade nytta av några gånger.

    Idag kom det från Ny Teknik om ett svenskt projekt där man siktar på att få upp en första fullskalig prototyp 2020 av ett åttasitsigt elflyg + pilot. Ett kul citat från artikeln:

    "Med knappa medel och inspiration från hur Tesla förändrat bilindustrin ska Sverige bli ett föredöme inom elektriskt flyg. Det hoppas forskarna bakom projektet Elise (Elektrisk lufttransport i Sverige) som på kort tid samlat industrin och akademin under samma tak."

    400 km och klara batterier på 250 Wh/kg. Klarar en hel del distanser men behövs nog en liten liten reserv för Stockholm Göteborg. Kan nog räcka med att öka batterivikten något och avstå från ett par passagerare.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vänta lite. Åtminstone tills dörrhandtagen klarar vinterkyla.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Hej Nanontec! Ja, Citroën var ju först i världen med gashydraulisk fjädring vilket skapade bra komfort och möjlighet att sänka och höja bilen med gaskomprimering, mkt finurlig teknik.

      Läste artikeln om svenska elflygplansutvecklarna imorse mkt spännande och viktig forskning, hajade dock till när de nämnde just 250 Wh/kg, tyckte det lät högt, Model 3 beräknas vara nere runt 200 Wg/kg kanske till och med lägre nu vilket skulle kunda minska ner vikten på 1 tons batteriet för ELISE-projektet med kanske 200 kg dvs plats för minst två passagerare till! :)

      Även slående att priset per producerad kWh för litium-batterier nu kan vara nere på 100 dollar eller lägre. Jag skulle gissa att Tesla redan är där men inte vill gå ut med det än, de tjänar på att ligga lågt med det.

      https://www.nyteknik.se/fordon/loftet-snart-nas-den-magiska-gransen-100-dollar-per-kwh-6941683

      Mvh
      Johan

      Radera
    3. Det borde gå att lösa med en OTA uppdatering.
      Dörrarna är elektriska. En knapp på telefonen som öppnar dörren.

      Fattar inte varför de inte redan löst detta.

      Radera
    4. Nya volvobilar är också "kända" för att inte klara vinter då låsmekanismen fryser.

      Generellt skall man akta sig för att värma bilen (motorn går såklart bra att värma) i vinterväder då snö/is kan smälta på bilen och vattnet rinner iväg och fryser till på opraktiska ställen som lås, låshandtag, elektriskt öppningsbara tanklock, dörrar etc.

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.