Sidor

2018-12-23

God Jul och julmystips från oss på Olja för Blåbär!

God Jul från oss på Olja för Blåbär!
Vinterbilder av Johan under en vacker promenad i Dalarna igår

Vi önskar alla bloggens läsare, vänner och bekanta en riktigt god julledighet, en "traditionsenlig jul" eller om så bara ett tillfälle att träffa goda vänner, nära och kära eller lite lugn och ro för reflektion för den som önskar det! 

Appropå reflektion, ni håller väl nere på köttkonsumtionen till jul!? En av de största resurs- och klimatbovarna är vår extrema köttkonsumtion som särskilt till jul gör sig påmind. Mer grönsaker och frukt (efter säsong) och lokalt eller svenskt minskar såväl transport som energianvändandet för produktionen av livsmedel. Det är dessutom mer hälsosamt att inte äta så mycket kött- och mejeriprodukter som vi gör i detta land.   

Johan hälsar att han minsann för andra året i rad gjort vegansk rödbetssallad på helt svenska råvaror enligt recept från den utmärkta matbloggen Jävligt gott. Där finns det även inspirerande recept på tex veganska köttbullar som funkar prima, i år blev det dock i brist på ekologisk sojafärs (som för övrigt måste importeras...), istället ekologisk svensk lammfärs för Johans hemmalagade köttbullar. Men även grönkålssallad och glutenfritt vörtbröd på egen honung!  

Alla behöver inte bli veganer (det är inte Johan heller även om han till 70-80 procent är det nu) men nog kan och måste vi minska på köttätandet. De flesta tvekar nog av ren vana, och för att de inte tror det blir gott men det finns massor med veganska supergoda recept. Igår prövade Johan tex att göra vegansk pad thai, även det med recept från Jävligt Gott bloggen vilket även räckte till lunch idag... 

Den som ännu inte funnit några trevliga och lärorika böcker att läsa rekommenderas Johans julklappstips som ni finner här. Vi vill även passa på att tipsa om att samtliga presentationer och seminarier från Podcar City konferensen i Gävle som Johan filmade och sedan redigerade, nu finns att se i form av 31 videos på vår EVolution-kanal. EVolution show med djupgående intervjuer på energi- och transporttemat, AI och hållbar livsstil drar igång i mitten av januari är det tänkt, mer om det framöver!

En särskilt hoppfull presentation från Podcar City konferensen som samtidigt ger en klarsynt bild om läget för klimatet och vad vi kan göra, gavs av Ron Swenson. Denna svenskättade pionjär och mångsysslare i Silicon Valley som Johan skrivit om i flera inlägg tidigare här på bloggen

Ron berättade bland annat om de många solenergiprojekt han är involverad i och hur han försöker stödja studenter från hela världen som bland annat samlats i San José i flera år i rad för att utveckla smarta transportsystem (Spartan Superway) som kan delas av många och är såväl elektrifierade som självkörande. Ron är även skicklig på att beskriva trender och sätta dem i ett historiskt sammanhang. 

Kika gärna på Ron Swensons presentation nedan men gärna även flera av de övriga från Podcar City konferensen i Gävle som bjöd på många perspektiv för lösningar och utmaningar kring självkörande, eldrivna transporter för primärt kollektivtrafik. 

Inspiration från solenergipionjären och mångsysslaren Ron Swenson
 


En annan sevärd presentation med lite nytt ungt blod, stod tre internationella masterstudenter från KTH i Stockholm för, studenterna som för övrigt vann första pris för sitt arbete kring en smart trafiklösning kring Spånga norr om Stockholm. Studenterna Elda Shurdaj, Islam Gaber & Aregay Kebede tog ett helhetgrepp och inspirerade verkligen. 

Stockholm/Spånga med delade sjävlvkörande eltransporter

18 kommentarer:

  1. Det var en fin Ardenner, hästen på bilden.
    Vegansk rödbetssallad?
    Är rödbetor veganer?

    Lugn, jag skojade bara.

    För mig själv blir det från och med nu mest gräsbeteskött.
    Från egna djur som ingått i ett regenerativt jordbruk.

    Ja alltså den sortens jordbruk som fanns för hundra år sedan.

    De djur som är kvar håller för fullt på med att "ladda" en flisbädd med kväve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite lax, räkor, ägg, kyckling och struts?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec






      Radera
    2. Hej Nanotec! Det låter förvisso gott men köttigt värre! Glöm inte lite grönt också! :) Men ok om du bara äter det till jul...Räkorna är det svårare att veta hur de haft det dock. Hade en strutsfarm nära vår sommarstuga på Gotland för ca 10 år sedan, där de hade det fint och strutsägg såldes men köpte aldrig.

      God Jul!
      Mvh
      Johan

      Radera
    3. @Anders. Tycker det är toppen att du ägnar dig åt regenerativ jordbuk och kan få kött från djur du själv skött. Jag är emot mängden och köttkulturen som helt dominerar, istället för en krydda och del av våra måltider har det blivit huvudfödan. Energislöseri och hälsotokeri.

      Vegansk rödbetssallad= på vegansk majo på havrefraiche och rapsolja istället för grädde/ägg ;)

      God Jul!

      Mvh
      Johan

      Radera
    4. Tack,
      Jag tycker det är kul att öka biologisk mångfald samtidigt som det binder kol i marken.
      Fasen så mycket bättre än valfri CCS teknik.

      Nja, ser man på statistiken är det en del fläsk som har ökat.
      Men det som har ökat mest är kyckling.
      Mjökkonsumtionen har minskat.
      Övrig köttkonsumtion har stått still.

      Själv äter jag bara egenuppfödd kyckling.
      Den där fabriksuppfödda s***en kan man ju inte äta.
      Tro mig, det är en j**la skillnad på kyckling.

      Här kommer en länk, sista delen i en serie bloggar om kolbindning i marken.
      https://tradgardenjorden.blogspot.com/2018/12/kolbindarskolan-del-5-framat.html

      God jul

      Radera
    5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    6. Intressant med konsumtionen.
      Jag tittade lite snabbt på siffrorna för frukt och grönt.
      Frukt upp 26% mellan 1980 och 2011.
      Tyvärr har inhemsk frukt minskat under tiden medan typ bananer och melon har ökat.
      Grönsaker har mer än dubblats.
      Från 22 till 47 kilo per person.

      Det som hade varit intressant att se är ökningen av mat som kommer hit med flyg.

      https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/01/30/konsumtionen-av-frukt-och-gront-har-okat/

      Så helt klart äter vi mer av allt per person.

      Du har rätt i att dagens intensiva köttproduktion inte betalar det fulla priset för de utsläpp som det skapar.
      Det är ett stort dilemma att de enorma överskott av spannmål dumpas som djurfoder.
      Enbart i USA är marknadspriset i snitt under halva produktionskostnaden för spannmålet.
      Jag håller med om att man ska ha mindre stöd för sådant som frigör bundet kol ur marken och jordbruk som kräver en enorm maskinpark.
      Jag antar att ni också ogillar odling av monokulturer också?

      Om du läser min länk om kolbindarskolan jag bifogade 24/12 00:25
      Har Gunnar Rundgren ett förslag på ersättningar för ett mer hållbart jordbruk.
      Inte så himla dyrt heller för övrigt.

      Okej det var en ponny.
      Det är svårt med skalor.
      Antagligen ett 90centimeters stängsel?

      Tur för övrigt att det inte var en ardenner, det hade varit en lite väl välgödd häst i så fall.

      Radera
    7. @Anders 00.25. CCS är en fantasi för att förlänga business as usual och när inte ens norrmännen kan implementera tekniken för att de anser den vara för dyr trots att de till skillnad från övriga fossilproducenter har mkt av infrastrukturen redan på plats, säger det mesta.

      De senaste ca 30 åren, sedan 1989 har köttkonsumtionen ökat från ca 60 kg/person/år til ca 85 kg per år enligt jordbruksverkets siffror:

      https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2016/02/28/totalkonsumtion-forbrukning-av-kott-aren-1960-2015/

      För 2017 års siffror (ovan 1960-2017 ger bara 2017 som prognos) fastställs total köttkonsumtion per capita till 85,5 kg per person/år:

      http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtionisiffror/kottkonsumtionen.4.465e4964142dbfe44705198.html

      Du har rätt att det är i huvudsak fjäderfä dvs i princip kyckling men under samma period dvs 1989 till 2017 har även konsumtionen nötkött ökat med ca 7 kg/person/år eller med 40 % sedan 1989. För fjäderfä har konsumtionen mellan 1989 till och med 2017 nästan femfaldigats från ca 5 kg till 23,2 kg per capita. Det var ju knappast så att vi svalt 1989 men kött var framförallt mkt dyrare vilket gjorde att vi inte åt det lika ofta. Köttproducentera betalar sällan det fulla priset för sin produktion i form av utsläpp, miljöförstöring och det marknadsförs som det bästa och "naturliga valet" istället för bara en del av kosten. Det skapar en skev marknad som inte styrs av fri konkurrens.

      By the way, det är ej en Ardenner på bilden utan du får kika på andra sidan skalan...det är en ack så ståtlig men mycket mindre Shetlandsponny! Några vänner i närheten har dock några riktigt stora Nordsvenskar ;)

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Anders du är ett föredöme som får ner kolet i marken. Jag äter kyckling - ja från affärerna. Helst ekologiska ägg och nästan alltid svenskt kött. OK lamm från andra sidan jorden och struts från Sydafrika, för svensk struts är svårare att hitta. När jag äter kött ute vet jag aldrig varifrån det kommer för det framgår inte. Tänk när några krogar garanterar svenskt kött, vilken tillströmning de skulle få.

    En gång bjöds vi på sockerkaka hos en bonde och blev förvånade över vad gul den var. Har du lagt i saffran eller gurkmeja? Nä hennes sockerkakor blev alltid så där gula och goda. Särskilda muterade höns? Eller kan det vara att de mest gick ute och åt väldigt varierat konstigt slumpmässigt urval av insekter, svampar och grus samt inte av någon standardiserad föda.

    Jo visst äter vi grönt också till och med helt vegetariskt ibland, men oftare fisk och skaldjur. Jag stöder teorin att vi blev den nakna apan när våra förfäder levde vid havet av mest musslor och kryp. Päls var då opraktiskt även om det hade behövts nyss när jag begav mig till den stängda spel och tobaksbutiken för att hämta en rekad momsad julklapp från Kina som Post Mord länge sölat med. Får bli efter jul istället, mutter mutter.

    God JUl

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gula är betakaroten.
      Hönsen får det om de får äta grönskott från växter.
      Främst från gräs.

      Slaktar man en kyckling som har haft fri tillgång till gräs är fettet gulare än smör, mer åt det orangea hållet faktiskt.

      Djuret har fått växa långsammare och det är fulloroppade med mineraler och vitaminer.

      Tro mig det är en helt annat upplevelse att äta en sådan kyckling.

      Alla fåglar äter för övrigt grus, de behöver det för att finfördela maten i sin muskelmage.

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Muskelmage

      Så en del av fåglarnas roll "i vår herre hage" är att tillverka stenmjöl.
      Stenmjöl vet de flesta hobbyodlare vad det är.
      Jag gissar att du också vet det.

      Radera
  3. Nanotec, Äggets gula blir mer dominant, då hönan äter grönt ute dvs gräs och maskrosblad istället för enbart spannmål och fiskmjöl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nergy! Borde finnas marknad för sådana extra gula ägg. Kunde kallas extra ekologiska ägg eller något sådant. Varför har ingen bonde tänkt på det? Med växthus går det enkelt att odla lite gräs och maskros även så här års.

      Misstänker att det bara är mest kilo ut gentemot kilo in som gäller likt annan odling.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Nja, det är jäkligt dyrt att värma ett växthus så här års.

      Jag antar att du har ett visst hum om hur mycket det skulle kosta att värma och ha artificiellt ljus till ett växthus på 15 kvadratmeter.
      Tänk dig då ett växthus på 1500 kvadratmeter.

      Höns sliter något enormt på sin omgivning om de får göra det höns ska göra.
      Mycket mer än ett 30 tal höns är svårt att ha om man inte kan flytta på de regelbundet.

      Joel Salatin från polyface farm har en hel del intressant att säga om just sådana här saker.
      Rekommenderas varmt.
      Även de böcker som han har publicerat.

      Radera
    3. Tack Anders jag såg inte ditt svar 16:59 förrän nu. Värmer bara växthuset om jag sitter där med en byggfläkt. Lilla växthuset är förmodligen ca 10 och det större 25 kvadratmeter. Alltså långt från dina 1500 m2. Men föder bara upp en katt förutom de råa djur som stryker omkring här och äter upp allt som inte finns i den inre mer säkrade trädgården. När de betar av de lägsta grenarna på de gamla äppelträden gör det inget men tulpaner mm. Skulle vilja ha höns men tror grannarna skulle klaga på tuppen.

      Har länge funderat på att bygga ett mindre inre växthus på höstarna för att förlänga tomaternas liv något med värme och ljus. Men ännu inte hunnit.

      Låter gott med färgad kyckling.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. Jag har inget växthus, än.

      Det var mer ett exempel så du förstår varför ingen odlar gräs i växthus på vintern.

      Så mycket oväsen för inte tuppar.
      Faktum är att de flesta tycker det är ett trevligt ljud.
      Framför allt tror jag dina grannar skulle uppskatta hönorna om du ger de ett dussin ägg då och då.

      Radera
  4. Anders du måste prioritera. Ett växthus är som att kunna förflytta sig till en varmare årstid, en annan kontinent, en grön oas och allt bara genom en dörr. När jag låg på sjukhus nästan ett år kände jag vad växthuset betyder, Ibland har vi kunnat sitta där på eftermiddagen och fika i januari om solen skiner. Själv tänker jag bättre där med mer nya tankar om allt och lite till.

    Sedan får vi en del grönt gott att äta och vackra växter att ta in eller ut i trädgården eller bara njuta av på plats. Mycket tomater blir det och de är ofta i många färger samt smakar perfekt solvarma.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har prioriterat annat.
      Jag ärvde en gård för några år sedan.
      Det har och är en hel del att ställa om på gården ännu.

      Om några år blir det minst ett växthus.
      I det ena växthuset planerar jag att installera en farmbot för övrigt.
      En sådan här:
      https://farm.bot/products/farmbot-genesis-xl-v1-4

      Radera
    2. Anders jag är imponerad.Vill också ha robot.
      Men.
      Vi har byggt ett stort bord mitt i och upphöjda odlingsbänkar vid båda långsidorna så roboten passar inte så bra här. Möjligen kan jag få bygga ett växthus till om några år. Kommunen var väldigt grinig när vi i år gjorde en Attefallsutbyggnad av villan, dvs ett extra rum. Först var det ok hos handläggare men sen sa hennes chef nej. Utbyggnaden går över en tomtgräns. Att vår trädgård sedan början på 1900-talet består av tre tomter betydde inget för den knäppe chefen.

      Vi betalade då 25.000 för att gränserna skulle raderades och sedan var det omöjligt att säga nej.

      Misstänker därför att det blir lite svårt att i närtid få bygga ett tredje växthus efter de två tidigare samt lillstugan och det stora uthuset, som vid renovering fick en extra inre våning.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.