I väntan på morgondagens längre inlägg på temat olja och global energiförsörjning vi just nu förbereder kommer här ett fredagstips på AI-temat. Artificiell Intelligens (AI) är ett område vi följer noga och har skrivit många inlägg om (se länkar till ett urval nedan). Johan är även involverad i ett mindre AI-projekt som vi kommer avslöja lite mer om längre fram.
I videon nedan får vi följa med den prisbelönta författaren och journlisten Ashley Vance till ett av världens ledande AI-länder, Kanada, när han för Bloomberg Businessweek bland annat träffar en av de absolut första forskare som möjliggjort de djupa neurala nätverk som nu öppnat dörren för en helt ny typ av maskininlärning/AI-förmågor för inlärning och tänkande. Vi syftar förstås på Geoffrey Hinton, beteende- och datavetaren som sedan 1980-talets början pekat på det oundvikliga steget för lärande maskiner som imiterar den mänskliga hjärnans inlärning genom input från egen erfarenhet som sedan ger den möjlighet att ta aktiva beslut tex i trafiken för självkörande fordon. Djup maskininlärning med neurala nätverk är något som sedan mitten på 00-talet steg för steg blivit möjligt tack vare supersnabba processor (i synnerhet grafikprocessorer från Nvidia) och Internet.
Ashley Vance har för övrigt bland annat skrivit den mycket läsvärda biografin om Elon Musk som starkt rekommenderas att läsa för att förstå Elon Musk och varför han mot alla odds satsar alla sina pengar och sin energi på elbilar, rymdindustrin, utveckling av solenergi och ja på senare år även sitter med i styrelser för ledande AI-företag i Silicon Valley och utveckling av världens snabbaste underjordiska borrmaskin (The Boring Company).
Några av våra tidigare inlägg på AI-temat:
Kul och intressant. Väl värt att se.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Ca 20 min in i videon hävdar de motsatsen til det som tidigare skrivits här på bloggen, att AI skulle vara ett hot mot människan.
SvaraRaderaHej Jonas! Tack för påpekandet! Videon är inte avsedd för att glorifiera AI utan ge en inblick hur snabbt det går och få överblick av läget. Kommer ett mer djupgående inlägg om AI med dess existensiella risker mm, senare i veckan!
RaderaMvh
Johan