Sidor

2018-05-30

Föredragsstips i Stockholm: Vägar till Globala målen och Personlig resa med Sophie Gripenberg

Den som befinner sig i Stockholm nästa vecka rekommenderas starkt att ta sig till ABF-huset i Stockholm. Torsdagen den 7 juni kl 18.30-20.00, dvs torsdag nästa vecka, kommer nämligen ett inspirerande föredrag om hållbar utveckling hållas av Sophie Gripenberg i Palmesalen i ABF-huset.

                 Sophie Gripenberg

Sophie Gripenberg leder ett viktigt arbete med att utveckla ett helhetstänk kring hållbar utveckling vid Röd Korset i Stockholm men har många strängar på sin lyra. Framförallt brinner hon för planetära resursfrågor ur olika perspektiv, hur vi med vår livsstil och konsumtion kan vända utvecklingen och samtidigt må bättre personligt och socialt.

Sophie har en Master i Socio-Ecological Resilience for Sustainable Development vid Stockholm Resilience Center och har även bland annat en kandidatexamen i Nationalekonomi. Sophie har rest runt i stora delar av världen och fått med sig mycket erfarenheter. Hon är väl medveten om det fotavtyck hennes resande inneburit och undersöker bland annat möjligheter att resa mindre eller helt utan flyg men likväl riktiga långresor till världens alla hörn!

Vi träffade på Sophie för ett par år sedan när hon deltog vid ett av våra föredrag i Stockholm och visade då prov på sina breda kunskaper och sitt engeagemang i de långa diskussioner som följde efter föredraget.



Vid ett senare tillfälle modererade hon på ett proffessionellt sätt den paneldebatt och det föredrag vi höll vid Stockholms Universitet.

Sophie Gripenberg är även utbildad yoga-instruktör och är mycket medveten om att äta hälsosamt och på ett för planeten resursbesparande sätt generellt, detta omfattar allt från kläder till allehanda prylar och mat. Många klokar tankar och inspiration finns att hämta på Sophie Gripenbergs populära instagam-konto ni finner här.

Några punkter Sophie Gripenbergs föredrag kommer belysa är:
  • Globala målen - världens nya ramverk från ett socio-ekologiskt perspektiv i relation till nya välfärdsmått
  • Agroforestry i Kenya - leder trädplantering människor till "empowerment"?
  • Internationell migration - de allra fattigaste åker utomlands - hur och varför?
  • Nepal - fattigdomsbekämpning på lika villkor 
Vi tror många av bloggens läsare kommer uppskatta föredraget och rekommderar alltså starkt att ta sig till Palmesalen i ABF-huset torsdagen den 7 juni kl 18.30. Anmäl gärna ert intresse på facebook-sidan här.

Inspirerande föredrag av Sophie Gripenberg 7 juni kl 18.30 i ABF-huset


2018-05-27

Supermiljöbilspremien gisslan i ogenomtänkt regelverk

Just nu tycks det pågå någon slags anti-supermiljöbilspremie kampanj. Detta som av en händelse lagom timad inför höjningen från dagens 40 000 kr till 60 000 kr som införs den första juli som ett ökat stöd för köp av en batteridriven elbil.

I Dagens Nyheter och Mest Motor har vi de senaste veckorna kunnat läsa rubriker som "Allt fler svensksålda miljöbilar försvinner på export" och "dramatisk ökning av exporten av skattestödda supermiljöbilar". Detta med anledning av att myndigheten för Trafikanalys kommit med nya siffror för bland annat antalet elbilar och laddhybrider som visar antalet avregistrerade bilar som sedan säljs utomlands, främst till Norge. Svenska skattepengar används för att sälja el- och laddhybrider utomlands heter det.

Mest motor skriver tex:
"Enligt nya siffror ökade exporten av laddhybrider med 70 procent, ofta tre år efter att bilarna registrerats in. Elbilar och laddhybrider går ofta till Norge där köpsuget på begagnade elbilar är enormt – och säljarna får bättre betalt för sina bilar..." 
Men verkligheten är aningen mer komplicerad än så. Låt oss börja med att titta på antalet elbilar som avregistrerats och sedan exporterats utomlands.

Antalet svenska elbilar som avregistreras och exporteras utomlands, 2009-2017
Källa data: Trafikanalys

Vi börjar med att konstatera att under 2017 ökade den totala elbilsflottan i Sverige för helt batterdrivna fordon med drygt 31 % till strax över 11 000 elbilar i trafik. I fjol (2017) var antalet nyregistrerade elbilar 4539 medan antalet elbilar som exporterades utomlands var 414, dvs som andel av nyregistreringar drygt 9 %.

Vi ska strax återkomma till vad detta beror på, låt oss först titta på hur det ser ut för laddhybrider. 

Antalet svenska laddhybrider som avregistreras och exporteras utomlands, 2009-2017
Källa data: Trafikanalys

Myndigheten för Trafikanalys är bekymrade över denna utveckling men konstaterar i sin rapport
Export av begagnade miljöbilar och fossiloberoendet att det förvisso inte är privatpersoner som exporterar svenska el och laddhybrider, då "80-100 % av de exporterade bilarna ägdes av en juridisk person när de såldes utomlands". Likväl är det ju inte så supermiljöbilspremien är avsedd men något som lätt kan åtgärdas redan nu medan problemet är litet och på så vis styra supermiljöbilspremien mot den svenska marknaden.

Det går ju tex att införa en återbetalningsplikt av supermiljöbilspremien vid export/flytt utomlands, beloppsjusterad efter hur länge bilen varit registrerad i Sverige. Exakt hur en sådan ska utformas lämnar vi för andra att fundera kring men det bör inte vara svårt att lyckas med. Tillägg: En läsare föreslår införande av en exportavgift på 30 000 SEK för elbilar och laddybrider som är 1-5 år gamla och har erhållit pengar via supermiljöbilspremien.   

Men varför är det ingen som ställer sig den relevanta frågan: Varför är köpsuget så stort för elbilar i Norge, till och med för begagnade elbilar och laddhybrider och omvänt varför är "suget" så lågt i Sverige?  Detta samtidigt som den snabba utvecklingen av elbilar de senaste åren innebär att de begagnade elbilar som säljs/exporteras har betydligt kortare räckvidd än till exempel nya Nissan Leaf som vi nyligen provkörde, kommer cirka 25 mil i blandad körning under sommaren och 20 mil under vinterhalvåret. Ändå, trots kortare räckvidd är alltså efterfrågan på begagnade elbilar hög i Norge!

Svaret är förstås en kombination av styrmedel som gör det praktiskt och ekonomiskt förmånligt att äga en elbil i Norge där elbilar är momsbefriade och elbilsägare heller inte behöver betala fordonsskatt vilket är mycket förmånligt då det baseras på fordonets vikt, hästkrafter, CO2 och NOx -utsläpp och rör sig om många tusen per år om man som tex många svenskar väljer att köra en stor SUV.

Men det absolut främsta skälet är att det finns en laddningsinfrastruktur för elbilar i Norge som gör att det räcker med en räckvidd på runt 15 mil för att komma till närmaste snabbladdare, där emellan finns otaliga "långsamladdare" vid arbetsplatser, hotell och vandrarhem, snabbköp och offentliga och privata parkeringsplatser generellt.

Vid norska bensinstationer finner du ofta 2-6 laddstolpar och inte en som i Sverige...

...Vilket innebär att om en laddstolpe är trasig finns det fler som funkar och köerna bli korta och spontana möten uppstår med trevliga samtal.

Att svenskar hittills tvekat att köpa en elbil beror alltså inte främst på att elbilarna än så länge är dyrare i inköp utan för att det i praktiken inneburit att för långresor krävs tillgång till en fossildriven bil. Med andra ord, de svenska hushåll som inte äger en Tesla, behöver tillgång två bilar om den ena är elbil vilket gör det minst sagt svårt att övertyga en nybilsköpare att våga satsa på bara en elbil.

I ett läge när intresset för elbilar i Sverige äntligen är på stark uppgång bör vi inte låta införandet av nya Supermiljöbilspremien bli gisslan för elbilsmotståndare/okunskap kring elbilar. Problemet med avregistreringar av elbilar och laddhybrider som går på export kan enkelt lösas. Supermiljöbilspremien bör dock ses som en övergående men initialt viktig hjälp för att skapa opinion och krav för utbyggnad av laddningsinfrastruktur som gör det enkelt att resa med elfordon i Sverige.

Naturligtvis rör det sig i många fall om okunskap när det kommer till elbilar. De flesta familjer med ett till två barn skulle klara sig utmärkt med tex en Hyundai Ioniq Electric, eller till och med en liten Renault Zoe i vardagen. Nya Nissan Leaf är i paritet med Ioniqen i utrymme men har något längre räckvidd. Under längre resor eller vid behov av bagageutrymme "big size" vore det såväl ekonomiskt som miljömässigt bättre att hyra en laddhybrid tex och ha en elbil för vardagsresorna (förstås bättre utan bil alls men många har inte tillgång till fungerande kollektivtrafik). 

Vad vi slås av efter att i över fyra år nu kört med en Tesla Model S är att inga andra biltillverkare har lyckats bygga ut ett omfattande snabbladdningsnätvkerk för elbilar. Jovisst, flera snabbladdningsnäverk "på gång" där bland annat VW, BMW och Renault nu samarbetar men det går det trögt minst sagt.

Tittar vi på kartan över snabbladdare/Tesla Superchargers och destinationsladdare (16-32 Amperes laddare) vid hotell och liknande för Tesla-bilar däremot, ser vi att det inte är några som helst problem att resa i Europa, Nordamerika eller stora delar i Kina för den delen. När vi under hösten 2016 reste 430 mil i 10 dagar runt i Västeuropa med start från Stockholm, hade vi inga som helst problem att ladda med Teslan i Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien och Schweiz som är täckt av snabbladdare.

Johan har även gjort ett antal resor till Norge med en Tesla Model S, senast i somras till vad som då var världens största snabbladdningsstation men som redan nu är omsprungen av en större i Norge och en dubbelt så stor i Kina.

Den som är intresserad av att köpa eller leasa en Tesla Model S eller Tesla Model X kan få gratis laddning genom att klicka på Johans länk här, det är en del av Teslas rekommendationsprogram som ni kan läsa om här. 


Teslas snabbladdningsnätverk för elbilar i  Europa just nu 
Källa bild: Tesla Inc. (röda pluppar färdiga, gråa på gång

2018-05-24

Recension: Permakultur! -Framtiden i din trädgård

Nedan följer en recension signerad Johan av den eminenta boken Permakultur! Framtiden i din trädgård. 

För cirka ett år sedan fick jag en fantastisk bok som först nu fått sin egen plats i fråga om tid och rum för en recension. Huvudförfattaren själv skickade den underbara boken Permakultur! Framtiden i din trädgård. Troligen den första svenska bok som utifrån våra förutsättningar vad gäller klimat och jordar på ett mycket pedagogiskt och inbjudande sätt detaljerat visar hur du kan bygga din egen matträdgård i samarbete med naturen.

Men framförallt odlar boken tankar och praktiska kunskaper om hur du bygger upp ett helhetstänk kring resurshållning och kretsloppstänkande. Hur du bäst utnyttjar din bostad och din mark med ett förhållningssätt kring energi- och material samt livsmedelsanvändning som är nödvändigt för att vi ska må bra och kunna dela den här planeten även under en tid där klimatförändringar och minskade resurstillgångar kommer tvinga samhället till en förändrad syn på det vi idag tar för givet: ekonomisk tillväxt med ändlig fossil energi och växande materiell konsumtion.

Permakultur! Framtiden i din trädgård
Författare Ylva, Johan och Siri Arvidsson

Boken är uppbyggd på ett logiskt och mycket genomarbetat sätt och bygger på permakulturens tre gyllene regler:
"Visa alltid omsorg om planeten jorden- vi har trots allt bara en planet tillgå." 
"Visa alltid omsorg om människorna på jorden-utan andra människor går vi under!" 
"Återför alla typer av överskott av det du gör till planeten jorden eller till människorna på jorden- och då menas allt: sopor, fallfrukt, tipsvinster etc."
Låter det abstrakt? Well, vänta tills du vänder blad och öppnat innehållsförteckningen... Boken är indelad i tre delar med en tydlig röd tråd. I första delen "Lär känna din plats på jorden" får du verktygen att analysera just din trädgård med tillhörande byggnader för att kunna utforma din trädgård utifrån dina förutsättningar vad det gäller sol- och vind och väderförhållanden, dina rörelsemönster etc här ingår tex sektorsanalys.

I del II "Permakulturens tankeredskap" får du övergripande kunskaper om bland annat energin och permakulturens principer på ett vetenskapligt men pedagogiskt sätt. Första avsnittet "I princip" om entropin och energin gillar jag särskilt då den vävs samman med helhetstänket i efterföljande avsnitt och detta helhetsgrepp blir som tydligast när det kommer till naturens matematiska och fascinerande mönster som kommer igen i allt från binas hexagon-formade vaxkaksceller till trädens uppbyggnad av trädkronor och grenar.

I del III "Planera och Plantera för framtiden" får du lära dig allt ifrån hur delar in din trädgård i zoner till hur du gör jordkällare och bevarar mat genom finurliga metoder för saltning, syrning, torkning, rökning, hermetiskt inkokning, hur du gör en stuka och mycket mycket mer!       

Boken är skriven i A4-format på ett mycket inbjudande sätt där faktarutor och tydliga illustrationer guidar en i alla olika avsnitt som är lätta att följa och gör att du bara kan bläddra fram ett uppslag och suga till dig såväl teoretiska som praktiska kunskaper utan att läsa den från pärm till pärm. 

Framtiden i vilar i din trädgård och väntar på att vakna till liv
Ett av många inbjudande uppslag ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

Till min stora glädje finns till och med ett litet men innehållsrikt avsnitt om bin (s.158) som inleds med:
"Det allra viktigaste husdjuret du kan satsa på är honungsbiet! Vi står och faller med denna lilla nektarsamlande pollinatör"
Detta är med andra verkligen inte ännu en trädgårds- och odlingsbok bland många andra. Permakultur! Framtiden i din Trädgård kommer förvisso slukas av alla odlingsintresserade och människor med insikten om att vi måste ställa om bort från storskaliga jordbruk och öka vår självförsörjning på mat samt vårt fotavtryck i det vi distanserande kallar "naturen"(som om det fanns ett människan utan naturen). Men vem som helst som låter sig sänka pulsen lite, sätta sig ner och bläddra i denna bok kommer kunna finna avsnitt som går att omsätta i praktiken direkt eller odlar tankefrön som kan slå blom senare efter ett antal planeringsstadier eller när polletten trillar ner...

                                 Vad passar att odla med vad? Bra översiktsillustration
Illustration av Siri Arvidsson

Själva boken slog ut sina första rötter när Ylva Arvidsson med sin dotter Siri och man Johan flyttade från Göteborg till Borrabo -en liten gård på landet utanför Falköping i Västergötland. På denna plats byggde familjen steg för steg upp en permakulturträdgård i samarbete med ekosystemen genom att på olika sätt fånga och lagra energi, bygga nätverk och sluta kretslopp. Något familjen sannerligen lyckats med på sin gård i Borrabo.

Det kan låta svepande men permakultur är inget hokus pokus utan egentligen moderna men hållbara odlingsmetoder där gamla kunskaper varvas med smart design för att på så liten yta som möjligt kunna odla och leva resurssnålt på mat men på ett livskraftigt sätt.

Zon-indelning enligt permakulturens principer
                             Illustrationer av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Utifrån ytan du har till ditt förfogande 
Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Stora arealer
Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Eller mindre
                       Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård
                             
Boken påminner mig om att den bästa investeringen du kan göra är inte i företag, aktier, guld eller egendom utan i kunskap och egna färdigheter samt naturligtvis relationer med människor med kunskap du själv saknar och tryggheten och styrkan ett brett socialt nätverk ger.

För den här boken är att betrakta som en värdefull investering som bör ligga framme på varje svenskt hushålls vardagsrumsbord och bör med fördel kunna användas i allehanda undervisningsmaterial.

Namnet Ylva Arvidsson är det säkert en del som känner igen i omställar- och odlingskretsar. Hon var en av huvudskribenterna i tidningen OM (i början OM Omställning) som startades av Eva Petterson 2013 där jag var redaktör. Tidningen upphörde 2015 men alla tidningsmagasin finns kvar att läsa gratis online, däribland flera om odling och permaltur av just Ylva Arvidsson.

Boken är illustrerad av Siri Arvidsson och här bör understrykas att illustrationerna genom hela boken är genuint levande och ger energi till det budskap boken vill förmedla och det kan sammanfattas i två ord: hopp och inspiration!

Noterbart är även att Permakultur Framtiden i din trädgård är utgiven på eget förlag (Borrabok förlag) med hjälp av en mycket framgångsrik kickstarterkampanj som finansierade boken.
 
Permakultur Framtiden i din trädgård är värt vartenda öre och beställs här.

Läs gärma mer om familjen Arvidssons inspirerande permakulturdesignade matträdgård på borrabo.se som även kan besökas men det är populärt så boka in det i kalendern redan nu.

Som Candide sa i Voltaires klassiker med samma namn efter att varit ute upplevt en minst sagt skakig värld "man bör odla sin egen trädgård" för även i den bästa av världar kan det vara bra att ha något stadigt att falla tillbaka på...

Se gärna även tidigare recensioner Johan gjort på här bloggen

2018-05-21

EcarDrive på Djurgården: Modernt och klassiskt möttes i elektronernas tecken

Igår besökte Johan eventet EcarDrive på Djurgården som bjöd på fantastiskt väder och många eltransporter som bör passa många. Mitt på Djurgården närmare bestämt de gröna fälten kring Djurgårdsbrunn var igår smockade med tält där nya och klassiska fordon visades upp. Johan satte sikte på EcarDrive-området där endast elfordon och hybrider visades upp och även kunde provköras. Det kommer en film om Johans besök till EcarDrive inom kort men till dess får nedanstående bildreportage duga. 

Johan var på plats lagom till öppnandet kl 10 vilket var tur då det cirka 1,5 timme senare var smockat med folk och parkeringsplatser sannolikt blev "en utmaning" för många. Väl på plats räknade Johan till tiotalet besökande Tesla Models S och Tesla Model X bara vid parkeringen kring EcarDrive-området men även en rad andra elbilar så som nya Nissan Leaf som vi provkörde nyligen samt den pigga lilla elbilen Renault Zoe som vi också provkört på vår EVolution kanal

Huvudmålet med besöket till EcarDrive var att titta närmare på nya elbilen Jaguar I Pace som visades upp för allmänheten i Sverige för första gången. Men som det skulle visa sig fanns det minst lika coola och i ärlighetens namn, mer hållbara och prisvänliga mindre fordon på plats som nog kan intressera många av bloggens läsare ännu mer.

Vi börjar därför med en mycket ovanlig elcykel designad av Michael Blast, Greaser. En vintage- inspirerad elcykel med upp till 50 km i räckvidd på en laddningar baserat på en hastighet i 25 km/h.


Greaser, en tidlöst modern elcykel
Foto: Johan Landgren

Här visas hur hojen ska tas. Med en sådan här elcykel är du lätt coolast i stan eller på landsbygden! 
Greaser har en bakhjulsdriven motor på 250 watt som klarar branta uppförstbackar och motvind utan problem.
Greaser finns i flera olika färger  
Foto: Johan Landgren 

Litiumbatteriet laddas på fyra timmar med Smartladdare. Priset efter nya elcykelpremien (-25%) är cirka 19 000 kr.

Kombinationen av nytt och klassiskt påminde om de elbilar vi såg under EcarExpo i höstas som vi gjorde en liten film om tidigare (se nedan). Framgången under det eventet bäddade sannolikt mycket för framgången vid EcarExpo tillsammans med det snabbt växande intresset bland svenskar för både elcyklar och elbilar.

EcarExpo i Stockholm i höstas


En svensk tillverkare på plats var Rawbike som stod för nedanstående elcykelmoped.

En lite annorlunda elmoped från svenska Rawbike
Foto: Johan Landgren

Elmopeden har en robust och militär look som heter just Rawbike. Men det finns andra modellvarianter i flera olika färger för elmopeder från Rawbike om man föredrar det. Vi ska försöka hinna med lite elcykeprovkörningar framöver.

Rawbikes modell "Rawbike"
Foto: Johan Landgren

 Det är hög tid vi gör lite elcykel- och elmoped-provkörningar framöver!

Så till Jaguar I Pace...

Jaguar I Pace
Foto: Johan Landgren 

Jaguar I Pace är Jaguars första riktiga elbilssatning. Det märks attt det tagit sju år att ta fram den här modellen som verkligen är genomtänkt och skapad för att vara en riktigt bra elbil. Många som kom förbi kommenterade hur snygg den var och någon sa "äntligen en elbil som ser ut som en vanlig bil" (underförstått inte ser konstig ut bara för att den drivs på el) en annan sa att han hade en Tesla Model S och var glad att någon biltillverkare (förutom Tesla) byggt en elbil som faktiskt håller måtten för vardagen och långa resor samt ser bra ut!

Konturerna av en jättestor jaguarkatt i fronten
Foto: Johan Landgren 

"Grillen" fungerar som luftintag där luftströmmarna passerar ut genom motorhuvuen i bakkant upptill, närmaste vindrutan i bild. Aerodynamiken är bra med ett cd värde på 0,29, vilket förvisso är högre än Tesla Model X som ligger på 0,24 men Jaguar I Pace har även en inbyggd värmepump som kan spara mycket energi för uppvärmning och nedkylning av kupén vilket är bra både för sommar och vinterkörning när det kommer till ökad räckvidd. 

Räckvidden för Jaguar I Pace med sitt 90 kWh batteri är på 480 km och detta enligt den nya mer verklighetstrogna WLTP standarden för räckviddstest i Europa (Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure). Om det så innebär 40 mil i blandad körning är det mer än tillräckligt för de flesta resor. Bilen kan snabbladdas med 270 km till batteriet med en vanlig 50 kW DC laddare på cirka 60 min men Jaguar I Pace är byggd för att kunna snabbladdas även med en 100 kW snabbladdare när dessa blir tillgängliga. Men som vanligt räcker det oftast att du laddar elbilen över natten hemma för att bilen ska ha tillräckligt med energi för långa resor. 

                                                                 Foto: Johan Landgren 

Bagageutrymmet på Jaguar I Pace är rejält
Foto: Johan Landgren

Bagageutrymmet på Jaguar I Pace är tillräckligt för de flesta resor och inköpsäventyr och påminner om det i Tesla Model S men är inte riktigt lika stort. Särskilt utrymmet under för förvaring av laddkabel mm var klart mindre.

Jaguar I Pace börjar levereras till Sverige i oktober och ska gå att provköra för allmänheten i augusti enligt personal från Jaguar Johan talade med på plats. Vi hoppas få provköra den i juni. Priset då? I standardutförande som bland annat kommer med fyrhjulsdrift, 0-100 på 4,8 sekunder och ett 90 kWh batteri ligger på 819.900 SEK.

Det här inte en bil de flesta har råd men precis som Tesla började med premiumlyx-segmentet öppnar detta upp för många fler modeller till mycket lägre pris när volymerna ökar och Jaguar ser hur efterfrågan på deras elbilar ökar...  Jaguar kommer satsa helhjärtat på eldrift med många kommande modeller och har till skillnad mot de flesta övriga biltillvekare redan börjat bygga denna semi-suv modell som håller samma kvalitet som sina bästa modeller men bättre prestanda tack vare elmotor och låg tyngdpunkt med batteriets placering under golvet. Krockzonen i fronten är dessutom längre vilket talar för ökad säkerhet vid frontal krock (vi har dock ej fått se några siffror från krocktester än som kan verifiera detta).


Yes Jaguar har en frunk!
Foto: Johan Landgren

Framutrymmet eller på Tesla-språk, "frunken" var inte stort men där sitter ju även en elmotor bakom. Ändå ett bra ställe att gömma svettiga träningsläger eller en mindre väska eller annat du inte använder så ofta/ej vill visa andra...  


Invändigt i Jaguar I Pace
Foto: Johan Landgren

Invändigt kändes Jaguar I Pace rymlig och i framsätet andas hög kvalitet. Johan som är van att köra en Tesla saknade en större navigationsskärm men tyckte reglagen kändes rejäla och välplacerade. 


Ett kliv in i den elektriska framtiden för Jaguar
Foto: Johan Landgren 

Efter några varma timmar vid EcarDrive var det dags för lunch och vad passade väl bättre än att passa på att ladda Teslan med energi medan Johan med sällskap fyllde på magarna. Valet föll på Villa Källhagen vid Gärdet, strax före Sjöhistoriska museet som bjöd Tesla-laddning med två destinations-laddare utanför och restaurangen stod för fantastisk utsikt över Djurgården och god mat. Rekommenderas starkt att besöka.

Elektronerna studdsar av glädje på sin väg till Teslans batteripack 
 

Sommarfräscht: Grillad spetskål, rostade rödbetor, sparris och palsternackspuré 

2018-05-17

Vi provkör nya Nissan Leaf

Nu har vi äntligen redigerat vår första video av provkörningen med världens mest sålda elbil som i höstas lanserades som nya Nissan Leaf. Under två dagar körde vi bilen i Upplandstrakten bland annat till vackra Skokloster slott och blev positivt överaskade av hur rolig den var att köra och alla dess nya egenskaper.

Den nya Nissan Leaf har mycket mer än bara ett större batteri. Sedan Nissan släppte sin först Leaf 2010 har batteriet gått från 24 kWh och 30 kWh i föregående version och är nu på 40 kWh som standard vilket ger den en verklig räckvidd på cirka 25 mil under sommarhalvåret i blandad körning och cirka 20 mil under vintertid (enligt tester gjorda av bland andra youtubern Björn Nyland i under 10 minus grader).

Vi hade inte möjlighet att snabbladda bilen flera gånger i följd under en längre resa samma dag (tex 60 mil) men efter att ha kört den i blandad körning under två dagar känner vi oss bekväma med att ange siffran 25 mil på en full laddning under sommarhalvåret i blandad körning och om den inte körs extremt hårt. Enligt Nissan kan bilen snabbladdas till 80 % på mellan 40-60 minuter men detta alltså när bilens batteri inte är kraftigt nedkylt på grund låg utetemperatur eller att batteriets arbetstemperatur inte uppnåtts på grund för kort körning fram till snabbladdaren.

Det talas nämligen om hur den nya batterikemin i nya Nissan Leaf inte har smart temperaturkylning och därmed är mer känslig för kyla och värme vilket kan bli ett problem under längre resor där laddning ska ske flera gånger under samma dag eller när batteriet inte har hunnit bli uppvärmt tillräckligt, särskillt vid temperaturer under minus tio. Men vi har alltså inte kunna testa detta och vet därför inte hur mycket det påverkar.

Ser vi till helheten ger vi utan tvekan nya Nissan Leaf högt betyg. Den är troligen den första riktigt prisvärda elbil som kommer under 300 000. Efter avdrag för den nya utökade Supermiljöbilspremien på 60 000 kr som införs den första juli  i år, kan standardversionen med Visia paketet köpas för 288 900 kr. Nya Nissan Leaf kan även privatleasas för 3990 kr (för 1000 mil/år) men då ingår en hel del extra utrustning som inte ingår i Visia-paketet.

Vi tackar Hedin Bil i Uppsala som lånade ut bilen till oss i två dagar.

Vi har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg eller göra videon utan gör det som en del av vårt intresse för eltransporter och med förhoppning att inspirera andra.

Nedan finner ni våra video där vi sammanfattat våra intryck av den nya Nissan Leaf på vårt internationellt intriktade EVolution kanal. Vi kommer troligen klippa ihop en svensk version för Olja för Blåbär-kanalen nästa vecka.

2018-05-11

Hållbart jordbruk, biodling och ökad svensk matförsörjning hänger ihop

Eva Gustavsson som Johan har skrivit ett antal debattartiklar om bin och matförsörjning med tidigare har precis fått en debattartikel publicerad i SvT Opinion som vi varmt rekommenderar. Artiklen är skriven med anledning av hotet mot våra pollinatörer och är högaktuell då den uppmärksammar EU-beslutet att förbjuda vissa insektsgifter.

Eva lämnade nyligen in ett medborgarförslag till Linköping Kommun för ekoodling på kommunal mark som vi uppmärksammat tidigare och uppmanar alla att stödja genom att helt enkelt följa denna länk och klicka på "rösta för" med en enkel knapptryckning!

Och som av en händelse handlade dagens Vetandets värld i Sveriges Radio P1 om hur Sveriges jordbruk kan göras mindre sårbart och därmed stärka landets beredskap i händelse av olika samhälsstörande kriser och krig. Detta främst genom att minska det idag helt fossilberoende jordbruket som kräver konstant import av bland annat diesel, bekämpningsmedel (framställt med olja) och handelsgödsel (framställt med framförallt fossilgas -"naturgas". Det är detta högintensiva fossilberoende jordbruk som med bekämpningsmedel och monokulturella odlingar samt enformiga landsskap hotar honungsbina och andra livsviktiga pollinatörers livsmiljöer och mattillgång.

Vi har skrivit om detta många gånger här på bloggen, tex i detta inlägg nyligen och när det gäller Sveriges bristande krisberedskap har vi bland annat belyst frågan i en artikel i Dagens Samhälle.

I SR-programmet som var klart hörvärt talas det bland annat om hur bekämpningsmedel kan ersättas med mekaniska tekniker där maskiner går fram med speciella traktorer anpassade för detta. Även möjligheten att elektrifiera traktorer men istället för tunga batterier låta maskinerna drivas via en lång elkabel, var något som diskuterades och nu testas av en jordbrukare i Uppsala i samarbete med Sverige Lantbruks Universitet (SLU). Traktorer som drivs med elkabel är inget nytt och var en idé vi föreslog i vår bok Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet när den gavs ut 2015.

Mindre gårdstraktorer men även stora traktorer utrustade med självkörande teknik och med ren batteridrift är på stark frammarsch. Bland andra franska delen av John Deere har tagit fram en protyp vi skrivit om tidigare som verkar lovande. Men som noterades i Vetandets Värld program finns inga eldrivna traktorer att köpa idag som klarar de energikrävande uppgifter en stor dieseldriven traktor utför. Detta är något som kan komma att förändras snabbt i takt med att självkörande teknik gör körningen mer effektiv och snabbladdning eller möjligen "kabeldrift" kan utföras utan att jordbrukaren behöver lägga tid på att köra själv. Kan traktorn ladda sig själv gör det inget att den står still några timmar, den kan dessutom köras under natten.

I höstas skrev Johan och Eva en artikel i Svenska Dagbladet tillsammans med bland andra meterologen och klimatexperten Martin Hedberg, om varför krisberedskap och återuppbyggandet av  ett fungerande civilt- och militärt försvar kräver ett nytänkande kring Sveriges självförsörjningsgrad där den inhemska matproduktionen står i centrum.

Om några timmar åker Johan och hämtar bin hos en biodlarvän i Dalarna för att bygga upp sin bigård igen som drabbades av en tuff vinter. Vi drabbas alla av motgångar ibland men det är under prövningar som kreativiteten och samarbete visar sin styrka och hållbarhet.

Nedan ett vackert och inbjudande insektshotell Evas man har byggt och som även visades upp i det inslag i SvT öst där ett hembesök till Eva i Linköping gjordes. Förhoppningsvis kommer många solitärbin och humlor lockas till att flytta in där. Vad är väl en natt på Grand Hotel, Ritz eller Burj Kalifa (världens högsta byggnadsverk däribland bland annat hotell) mot ett längre boende på nedanstående hotell?


Insektshotell för de mindre synliga men ack så viktiga pollinatörerna

Bild på Eva Gustavssons insektshotell. Eva är biodlare, ingenjör och översättare 

2018-05-08

Sveriges första städer för enbart elbussar snart här!

För drygt en vecka sedan skrev vi ett inlägg om Kinas ojämöförbart stora satsning på elbussar och att landet redan om tre kan spara in motsvarande 2,5 Sverige i oljeanvändning bara tack vare övergången till helt eldrivna bussar. Samtidigt som Kina producerar tusentals elbussar varje vecka kunde vi med stor frustration konstatera att Sverige för tredje månaden i rad bara har 56 elbussar i HELA landet.

Johan skrev i en kommentar att det vore bra med en tävling om vilken svensk stad som kan bli först med endast batteridrivna bussar. Kan en kinesisk 12 miljoner stad lyckas med det bör det ju inte vara så svårt...

Men en av bloggens läsare uppmärksammade oss på att detta snart kommer vara en realitet. Redan i augusti 2019 kan nämligen hela Sörmland med Nyköping, Katrineholm och Flen bli först i Sverige med endast batteridrivna bussar på vägarna. Bussbolaget Nobina har tecknat ett kontrakt till ett ungefärligt värde av 2,6 miljarder kronor för att leverera 145 elbussar till Sörmlandstrafiken som alltså kommer omfatta ovanstånede tre orter. Så länge inte tilldelningsbeslutet överklagas innan den 14:e maj kommer alltså Sörmland ensamt se till att nästan tredubbla Sveriges antal elbussar genom sin satsning, om än från en än så länge mycket låg nivå.

145 elbussar innebär en bränsle-besparing/minskat behov av oljeimport för Sverige med cirka 72 fat olja per dag eller 11 455 liter vilket förstås inte är så mycket (räknat på Bloombergs omräkning vi skrev om tidigae). Men potentialen för att minska utsläpp och oljeberoendet genom att ställa om busstrafiken till eldrift i Sverige är enorm. I hela Sverige rullar det idag cirka 14 000 bussar, om alla dessa drevs på el skulle det innebär besparing på 7000 fat olja per dag.

Sverige importerar idag närmare 400 000 fat råolja per dag (2016) enligt siffror från Svenska Petroleum och Biodrivmedels Institutet. Cirka hälften av importen exporteras i form av färdiga bränslen så de kan vi räkna bort. Om alla Sveriges alla bussar gick på el innebär det att landets oljeimport för egen konsumtion skulle kunnda minska med cirka 3,5 %. Eller räknat på dieselanvändning per dag i Sverige (59 000 fat olja per dag enligt omräkning från m2 från tabell 4, sida 11 i Energimyndighetens rapport från 2016, innebär 7000 fat per dag genom övergång till elbussar, en besparing med hela 11,8 % av Sveiges dieselanvändning inom transportsektorn på väg, per dag. Detta alltså bara genom elektrifiering av bussnätet. 

Hur många gångtrafikanter, cyklister och lekande barn skulle inte uppskatta bussar som inte spyr farliga partiklar och dessutom är tysta? Förhoppningsvis följer många andra delar av Sverige efter Sörmland och satsar helhjärtat på inte bara tiotalet elbussar eller en mindre andel av hela bussflottan, utan 100 % eldrift för hela bussflottan! 

Elbuss på laddning i Umeå av svenka elbusstillverkare Hybricon
 Källa bild: Hybricon pressbild

2018-05-05

Svenskar ger Elon Musk soffa och Volvo första ägare av en Tesla Model 3

I väntan på att vi redigerar klart vår video från provkörningen av ny aelbilen Nissan Leaf som vi provkört under två dagar, kommer tre roliga elbilsnyheter som indirekt är kopplade till varandra...

Att döma av titeln på dagens inlägg kan världen verka upp och ner, åtminstone vid första anblicken men skenet kan bedra dubbelt om och så är sannerligen fallet när det kommer till den kampanj som svenskar i Tesla Club Sweden drog igång nyligen.

Det hela började med ett reportage om Tesla av CBS This Morning den 15:e april. En journalist från CBS som var på besök vid Teslas elbilsfabrik i Freemont Kalifornien blev under en intervju med Elon Musk (Teslas VD och en av grundarna) varse, att Elon Musk inte bara sov nära produktionlinan på fabriken, utan dessutom gjorde det på en dålig soffa. Ja, eller ofta på golvet för att soffan var för liten och obekväm. Varför sover en VD på soffan vid en produktionslina frågar sig säkert många? Skälet har för Musk varit mycket enkelt, för att snabbast möjligt och med egna ögon kunna avhjälpa de problem med uppskalningen av produktionstakten av nya elbilen Tesla Model 3. Något som många menar är avgörande för att Tesla ska kunna nå ut till den breda massan med elbilar och sätta press på övriga tillverkare att matcha detta.

Syftet med Tesla har enligt Elon Musk hela tiden varit att snabba på den fossilfria omställingen av transportflottan som är nödvändig för klimatet.

Men åter till soffan. När medlemmar i Tesla Club Sweden fick nys om att Elon Musk inte fick sova ordentligt vid produktionslinan (ja eller närmare bestämt inne på ett litet kontor bredvid produktionslinan), på grund av den dåliga soffan, inleddes en insamlingskampanj för att kunna köpa en ordentlig soffa/bäddsoffa till Elon Musk. Tre timmar senare hade 10 000 kronor samlats in. Nu har hela 1500 dollar eller drygt 13 000 kronor samlats in bara av svenskar men detta är bara början på historien.

Kort efter att Tesla Club Sweden inlett insamlingskampanjen fick amerikanska youtubern och Tesla-entusiasten Ben Sullins nys om det hela och inledde sin egen insamlingskampanj som fick ihop 8000 dollar eller drygt 70 000 SEK. Ett samarbete mellan Tesla Club Sweden och Ben Sullins uppstod där de bestämde att tillsammans köpa en soffa och skänka resten till välgörenhet. Men amerikanska E-möbelföretaget Wayfair beslutade att stå för kostnaden för soffan (förstås en PR-stunt) vilket innebar att 9500 dollar (inklusive de 1500 från Tesla Club Sweden) kunde ges till välgörenhet.

Tesla beslutade då att matcha hela insamlingsbeloppet och ge lika mycket till välgörenhet. Så vart går då pengarna? Insamlingen i Sverige via Tesla Club Sweden ska gå till Trine - en crowfunding plattform som hjälper folk i Afrika skaffa solceller. Ett företag vår bloggranne Cornucopia? bland annat skrivit om tidigare. 70 000 SEK eller de pengar Ben Sullins och ett stort antal främst amerikaner samlade in går till Renewable World, en mindre organisation som arbetar mot fattigdom och just nu bland annat hjälper till att bygga upp efter jordbävningskatastrofen i Nepal genom att förse människor med electricitet via små solcellsanläggningar.

Nedan kan ni se videon när Ben Sullins leverar soffan till Teslafabriken



Vi fortsätter på Tesla- och elbilstemat och just Tesla Model 3 med en annan lite rolig nyhet...

Sveriges första svenskregistrerade Tesla Model 3 rullar nu på landets vägar men det är inte en privatperson som fått sin bil (de första Model 3 kommer enligt Tesla under andra halvan av 2019, Johan är en av de tidiga  reservationshållarna och reserverade en inom 5 minuter från att det var möjligt online). Nej, ingen mindre än Volvo har köpt en av de uppvisningsbilar som varit runt i Europa och ska nu enligt Tesla Club Sweden vara ute och köra i Göteborgstrakten med regnr: BMF 106 så befinner du dig i Göteborg, håll utkik och hör gärna av dig med foto om du får syn på den!

Att Volvo är först med en Tesla Model 3 är ju minst sagt ironiskt, inte minst för att Volvo Cars ligger långt efter när gäller utvecklingen av elbilar jämfört med övriga konkurrenter och inte minst marknadsledaren Tesla (ja Nissan Leaf säljer bäst i antal globalt men uppmärksamheten kring elbilar har vi främst Tesla att tacka för). Nu väntar väl rigorösa tester av Volvo och sedan nedmontering av bilen på atomnivå för att avslutningsvis konstatera "det här var ju inga konstigheter, varför har vi inte gjort byggt en sån här elbil själva?".

Men Volvo Cars har samma problem som de flesta andra biltillverkare, främst:

  • De har inte byggt ut något snabbladdningsnätverk för att göra det praktiskt och trevligt att göra långresor med elbilar (Tesla har ett som täcker större delen av Europa, Nordamerika och i växande grad bland annat Kina)
  • De har inte tillgång till en egen batterifabrik för att säkra tillgången till den enskilt dyraste komponenten i en elbil dvs batteripacket.
  • De sitter i ett dilemma av sällan skådat slag, de tjänar pengar på att sälja fossildrivna fordon som går sönder oftare och som återförsäljare kan ta en rejäl kaka av innan den når konsumenten.

Frågan om tåget har gått för Volvo eller om de kan överleva omställningen, kanske är räddningen Volvos huvudägare, den kinesiska biltillverkaren Geely. Kina leder trots allt elektrifieringen av transportflottan och är världens största bilmarknad...

Avslutningsvis en nyhet som skakar om bilvärlden just nu. Ett litet kroatiskt företag har nämligen utvecklat en supersportelbil som får alla andra supersportbilar att blekna i jämförelse, med ett undantag, Teslas nya Roadster som vi skrivit om tidigare. Innan vi kommer till dess häpnadsväckande egenskaper vill vi understryka att vi tar upp det som ett exempel på hur elektrifieringen nu sveper fram på alla fronter och att den teknik som företaget lyckats få in i bilen innebär ett tekniksprång som kan gynna intresset och utecklingen av alla typ av elfordon framöver. De visar helt enkelt vad som är möjligt och att det inte finns någon annan väg än framåt för elfordon medan det är godnatt för fossilbilstillverkare som inte satsar helhjärtat på eldrift och det nu.

Vi ser förstås mycket hellre tex fler elpoddar likt dessa som vi provkörde i somras.

Ok, Rimac Automobili som det kroatiska företaget heter bakom C -Two sportbilen har utvecklat en supersportelbil som kommer säljas i 150 exemplar och går för endast 1,7 miljoner Euro eller närmare 18 miljoner kronor... Men tekniken i elbilen är häpnadsväckande:

  • 0-100 på 1,89 sekunder
  • 0-300 på 11,8 sekunder
  • Topphastighet 412 km/h
  • 120 kWh batteri  
  • En elmotor som kan ge en momentan effekt på över 1,4 MW! Eller motsvarande 1914 hästkrafter!
  • Räckvidd är 650 km (enligt den mkt verklighetsfrånvända NEDC cykeln vilket innebär att en verklig räckvidd när den körs som en vanlig bil...på kanske 500 km men det är mer än tillräckligt för de flesta). Detta kan jämföras med Tesla Roadstern som ska ha ett batteripack på 200 kWH och räckvidd på 1000 km.
Sevärd ny video om Rimacs C- Two supersportbil av Fully Charged nedan.