2018-01-24

Omlokalisera samhällsviktiga myndigheter i krisberedskapssyfte och installera batteri-backups!

Den senaste tiden har det rapporterats mycket om att regeringen vill utlokalisera svenska myndigheter med syftet att förbättra integrationen på olika platser i landet där servicen och förtroendet för svenska myndigheter försvunnit helt eller i stora delar. Ofta handlar det om förorter eller på landsbygden där det numera kan vara sällsynt med ens en närpolis för att inte tala om livsmedelsaffärer med något större utbud.

Ett första steg togs i dagarna med beskedet att SIDA:s huvudkontor med 500 anställda flyttar från Stockholms innerstad till Botkyrka, sydväst om Stockholm.  Men datum för flytten är dock ej fastslagen, först ska en konsekvensanalys göras och presenteras den första augusti. Det lär knappast bli någon flytt innan valet och efter valet vet vi förstås inte hur det blir.

Idéen att  utlokalisera svenska myndigheter från Stockholm och större svenska städer är dock inte så tokig av flera skäl men inte bara i ett försök att förbättra integrationen och den lokala servicen.

Att få en lokal ekonomi att blomstra handlar förstås om många saker och inte bara om svenska myndigheters lokala närvaro men polis och tryggheten om att den kommer när det verkligen behövs är förstås viktig (och att brottsutredningar genomförs). Minst lika viktigt är att transporterna till och från hem och arbetet samt till affär/postombud kan ske tidsmässigt och ekonomiskt smärtfritt, vilket det dessvärre inte gör på många håll i Sverige (läs landsbygden). Men istället för att fokusera på vilka möjligheter elektrifiering och automatisering av eltransporter framöver kan öppna för landsbygden/boende långt ifrån storstädernas centrum, ska vi i detta inlägg fokusera på värdet av att utlokalisera svenska myndigheter i ett totalförsvars- och krisberedskapssyfte.

För drygt en månad sedan skrev Johan en debattartikel i Svenska Dagbladet om behovet av integrera en livmsmedelsstrategi om ökad livsmedelsförsörjning inom landet för att stärka landets krisberedskap. Artikeln publicerades med anledning av att Försvarsberedningen samma dag presenterade sina första delrapport med förslag till skapandet av ett nytt svenskt civil- och totalförsvar. 

Detta var ett viktigt steg i rätt riktning när det kommer till att börja återbygga den svenska krisberedskaps- och försvarsförmågan. Samtidigt läggs just nu mycket energi på vem som kan plocka mest politiska poäng på att denna plan genomförs, hur mycket pengar som försvar och krisberedskapsmyndigheter ska få och ansvarsfördelningen mellan tex Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Detta är olyckligt då det tar fokus från ett arbete som säkerligen de flesta svenskar önskar se och det snabbt.

Strömavbrott hos MSB- Sveriges viktigaste civila krisberedskapsmyndighet visar på behovet av myndighetsutspridning och redundans av elsystemen

Ett sätt att snabbt förbättra Sveriges krisberedskap är att börja med att utlokalisera samhällsviktiga myndigheter så som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap inte bara till fler ställen än Stockholm och Karlstad utan även bygga bättre back up system som inte kräver krångliga dieselaggregat.

I torsdags rapporterades att MSB:s huvudkontor i Stockholm tillfälligt blev utan ström då det drabbades av ett lokalt strömavbrott. Back up systemet för elförsörjning hos MSB ska fungera även vid strömavbrott (vore ironiskt annars inte sant) men av någon anledning fungerade inte dieselaggregatet (som måste testköras rutinmässigt...). Strömavbrottet pågick i cirka 2,5 timmar, hur länge MSB var strömlöst är dock osäkert. Men enligt DN som talade med en källa på SOS Alarm kom de heller inte fram till MSB:s kontor så sent som 17.40 dvs drygt en timme efter strömavbrottet inleddes, klockan 16.33.

Tillägg: Enligt uppgift på MSB:s hemsida står bland annat följande om varför SOS Alarm ej kom fram:
"...Telefonin fungerade, men det var under en kort tid upptaget hos den funktion som SOS Alarm sökte, vilket ledde till att deras samtal hamnade i en telefonkö - helt i enlighet med hur det är tänkt att fungera."
Med andra ord verkar inte telefonin har varit påverkad av strömavbrottet.

MSB ser säkerligen allvarligt på det inträffade men vad vi reagerar på är inte bara varför dieselaggregatet inte fungerade utan varför de fortfarande används hos en sådan viktig myndighet när det finns betydligt säkrare och snabbare back up för strömförsörjning. Ett dieselaggregat sitter kanske i källaren och måste sättas igång manuellt vilket tar flera minuter, när personal förstått att det är ett strömvbrott. Minuter som kan kosta liv vid en krissitation där MSB:s kompetens och övervakning behövs.

Istället för dieselaggregat kan tex Teslas Powerpacks installeras, en sådan batterilagrings-enhet kan lagra 210 kWh och leverera hela 50 kW på ett bräde vilket bör räcka mer än väl som ett back up system. Hur snabbt dessa batterier reagerar har vi redan bevis för. Vi har tidigare skrivit om hur tusentals powerpacks seriekopplats till ett jättebatteri i Södra Australien och vid ett strömavbrott där ett kolkraftverk inte skötte sitt jobb som elförsörjnings back up -levereade Teslas powerpacks el inom loppet av 140 millisekunder!

Förslagsvis införskaffar MSB (och Försvarsmakten) minst en sådan per övervakningscentral/viktiga kontrollrum och kompletterar med egna solceller på taket för att kunna försörja batteriet året om även vid längre strömavbrott som varar i dagar eller veckor. Det viktiga är bara att se till att solpanelerna är fria från snö på taket men det kan lösas med värmeslingor eller varför inte med en sådan här solblomma med egna borstar? Kombineras solcellerna med vindblomma likt svenska Windforce kan el genereras under dygnets alla timmar och back up batteriet laddas upp snabbare än det laddas ur.     
Precis som Försvarsmakten inte har alla sina system eller ledningscentraler placerade på ett ställe bör alla samhällsviktiga myndigheter vara utspridda över landet och inte koncentrerade till ett ett fåtal sårbara ställen vilket en storstad är. Detta gäller tex myndigheter kopplade till elförsörjningen, transporter, livsmedelförsörjning såväl som försvar- och krisberedskap. Effektiviseringar och kostnadsbesparingar med centralisering av dessa myndigheter väger lätt i sammanhanget om vi ska bygga ett civil- och totalförsvar med redundans.

Vi har samlat ett urval av vår inlägg om krisberedskap i en egen flik ovan för lättare navigering.

Så här kan ett modernt back up system för elförsörjning se ut -glöm dieselaggregat! 
Teslas "Powerpack" -batterier Bildkälla: Tesla Motors

18 kommentarer:

  1. Dieselaggregaten behövs än. Komplettering med batteri bra. Vill också föreslå kortvågsradio för att kunna kommunicera något vid avbrott i vanlig internetanslutning och mobiltelefon.

    Hela vårt samhälle är mycket beroende av el.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Dieselaggregat för vanligt folk/i små skala och som komplement till batteri håller jag verkligen med om att vi ska behålla/nyttja tills vidare men när ni nya investeringar ska tas av företag och myndigheter som behöver el-back up bör batterilager likt powerpacks undersökas i första hand i den mån de inte är dyrare än vad som kan få elförsörjningstid (off grid vid strömavbrott) jämfört med dieselaggregaten. Tror många företag och myndigheter inte känner till hur mkt batteripacken kommit ner i pris och hur många fler dagar och timmar de kan hålla systemen uppe. Dieselaggregatan kräver dessutom god ventilation som inte heller är gratis...

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. På mitt jobb kräver MSB att reservkraften ska fungera i fyra dygn.
    Så om vi har ett batteripack på 210 kWh kan vi ta ut ungefär 2,2kWh per timme.
    210 kWh delat med 96 timmar.
    Lite lite kanske för ett sjukhus?
    Vad ska vi göra efter fyra dygn?
    Beställa ett nytt batteri?

    SvaraRadera
  3. Hej! Inga problem, se till att sjukhuset har fler power packs innan ni avvecklar dieselaggregaten, powerpacken kan seriekopplas till hur många som helst:

    "Flexible, infinitely scalable modular layout". Det är så Teslas jättebatteri i Södra Australien är uppbyggt. Se till att beställ så det finns marginal så får ni säkert ett bättre pris också. De är säkerligen inte billiga men det är inte dieselaggregat med allt vad de kräver heller. Tänk sedan om sjukhuset sätter solceller på taket så har ni ett självbärande system i hur många dygn som helst, ett on grid/offgrid system.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skämtar du? Hur mycket batterier tror du det behövs för att klara ett tills vidare strömavbrott i december? Med diesel-generator klara sig sjukhuset tills vidare så länge dieseltankarna fylls på. Vad _tror_ du det kostar om batterierna ska dimensioneras för samma förmåga?

      Radera
    2. Hej igen! Jag utryckte mig kanske otydligt: Dessa batterier är tänkta att laddas upp med solceller (eller näraliggande energitransportör), dvs under konstant avsaknad av nya tillförsel el/långt elavbrott fungerar de inte som ersättning till dieselaggregat. Men ett sjukhus har ju stora tak så det bör ju inte vara ett problem. Till dess att solceller och tillräckligt med batterikapacitet kan installeras ska givetvis dieselaggregat behållas.

      Mvh
      Johan

      Radera
    3. Ja, men i december så är solinstrålningen tämligen låg. Dimensioneras solcellerna för att sjukhuset ska vara självförsörjande under sommaren så kommer instrålningen inte räcka på långa vägar under vinterhalvåret när förbrukningen dessutom är högre. Eller tänker du dig att solceller ska dimensioneras så att sjukhuset är självförsörjande även under vintern...? Tvivlar på att taken räcker för det och kostnaden blir inte nådig.
      Jag är positiv till mer sol och vind och tror att solceller kan komplettera befintlig reservkraft så att samhällsviktiga verksamheter klarar längre avbrott sommartid utan att behöva fylla på med så mycket bränsle. Sjukhus mfl verksamheter måste dock fungera året om och vintertid är inte solceller + batterier allena en vettig lösning i Sverige, åtminstone inte under överskådlig framtid. Tips: kolla upp hur solinstrålningen ser ut typ nu, gör en överslagsräkning på hur mycket solceller som behövs samt batterier för ett sjukhus eller liknande verksamhet som ska fungera 24/7 och ha säkerhetsmarginal.

      Radera
  4. Hej igen! Ja, jag menar givetvis att solcellsanläggningen ska dimensioneras för att fungera även under dec-feb tex. Men självklart kan sjukhus se olika ut. Vissa kan goda förutsättningar för att komplettera med vindblommor vilket vore bra för sätskilt vintern. Uppvärmningen av sjukhusen blir däremot svårare att fixa under vinterhalvåret men inte omöjligt, det blir en kostnadsfråga.

    Å andra sidan skulle ett kombinerat solel+vindblom och batterisystem spara in mkt energikostnader sett över flera år...Det är som vanligt svårt att ta stora initiala kostnader i ett kortsiktigt politiskt beslutsklimat.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. ok, så sjukhuset ska ha solceller så att det klarar av att vara självförsörjande även under vinterhalvåret...? Vet inte om du är ironisk men för att visa det orimliga i detta så tänk följande:
      Danderyds sjukhus använder drygt 20 000 MWh el/år, MSBs riktlinjer är att reservkraften ska dimensioneras för att klara ~130% av av effektbehovet (ofta uppfylls inte detta så jag räknar lågt på 100% från batterier +solceller), bloggaren Cornucopia? som ni länkar till har ett system på knappt 5kWp som nu verkar ge runt 0-1kWh/dygn. Antar vi optimistiskt att installationen ger minst 0,5kWh/dygn (helt orimligt, är betydligt lägre) så skulle Danderyd sjukhus behöva installera 550 000 000 kWp solceller + batterier för att klara nätterna. I verkligheten inträffar det dagar, ibland veckor, med nära noll i instrålning så behovet är egentligen betydligt högre för solceller och/eller batterier. På sommaren skulle sjukhuset bli en gigantisk nettoproducent av el, intressant om elnätet skulle klara det.

      Radera
  5. Hej igen. Min tanke var att med solceller i kombination med batterier på taken (i detta fall ett sjukhus) kunna delvis eller helt ladda upp batterierna för längsta möjliga beredskapsanvändning men givetvis även ett sätt att sänka energikostnaderna genom att bli energiproducent och energikonsument av egen el.

    20 000 MWH el år per år är mkt... Jag läser i Danderyd Sjukhus årsberättelse att de installerat solceller på taket under 2016 som genererar 140 000 kWh per år dvs 140 MWH... Så ja du har helt rätt. Men du menar väl att kravet på effektbehov från MSB är minst 13 % och inte 130 % :).

    Länk till Danderyd Sjukhus Årsberättelse, se sida 22:
    http://www.ds.se/Global/Om%20sjukhuset/Aktuellt/Dokument/%C3%85rsber%C3%A4ttelse%202016.pdf

    Jag får med andra ord äta min hatt med dijonsenap och egengjord ketchup och ta till mig din tanke: Att försörja ett helt sjukhus med bara sol+batteri för beredskap under vintertid är orimligt ekonomiskt och praktiskt just nu. Hoppas dock dieselaggregaten körs regelbundet och det finns rejäla lager med diesel på plats…

    Hur har du räknat för att klara nätterna? Nyfiken på hur räknat.

    När jag kikar på planerna för det nya sjukhuset får jag tanken att det vore intressant om bassänger med vatten kunde byggas in under stora fastigheter som sjukhus som värmdes upp sommaren och skickade ut värme i sjukhuset under vintern. Pågår försök med det i Danmark där energi/värme förlusterna bara är 20% även två månader in på (danska) vintern. Är förstås säkert praktiskt och ekonomiskt svårt att göra överallt och tappar vattnet för mkt värme innan de får tillräckligt med ny värme i mars/april är det bara en möjlig dellösning för uppvärmningen.

    Däremot ser jag inget problem med att skicka ut el-överskott under sommaren på nätet, finns trots allt mkt större "solcellerparker" och vindkraftparker än ett sjukuhs hela takyta kan uppbringa. Men du har helt rätt i din beräkning och jag är väl medveten om Cornucopias?/Lars Wilderängs anläggning som är en lika god indikation som någon om att det krävs väldigt stora solcellsanläggningar för att klara energibehovet bara på el (Cornucopia?/Wilderäng brukar för övrigt ha bra koll på kalkylbladet). Kommer en solanläggning över 255 kW är det ju även skatteplikt och svårare att få ekonomi i anläggningen men det är en förstås en annan femma i beredskapssammanhanget.

    I fråga om solinstrålning finns det bara en väg runt det och det är att ha vindsnurra/vindsnurror som sjukhuset har tillgång till. Vet att det finns kommuner som undersökt möjligheten att ha egen vindsnurra för att ha el till sjukvård och barn/äldreomsorg i beredskapssyfte men det steget är långt och ingen kommun mig veterligen som gjort ännu i praktiken.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter stormen Gudrun användes alla försvarets dieselaggregat för att försörja bönder, basstationer mm. Dieselaggregat och jeepdunkar släpades från farbar väg över fälld skog till basstationer för att ladda batterierna och sedan vidare till nästa.

      Ett större sjukhus behöver som framgått betydligt större reservaggregat och mängd diesel. Nya lager reserverade för totalförsvaret anser jag behövs nära varje stad. Opraktiskt om sjukhus ska ha stort eget lager. En möjlighet är att bönder får betalt för att ha extra lager och därmed kan se till att inte dieseln blir stående för länge.

      Ödrift (betyder att el från mer lokal produktion distribueras till prioriterade brukare) klarar alla ägare av lokalnät. en som bor nära ett sjukhus får därmed möjligen också el. Enklast är roterande tillgång för de olika transformatorområdena och det ger också el till alla under några timmar per dygn.

      Hus med solceller kopplas automatiskt bort idag när strömmen försvinner från nätet och det är inte helt lätt att ändra det.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Kravet är 130% för reserkraft.

      Intressant med hur mycket överkapacitet som behövs för att klara vintern.
      Så jag antar att de månader som solkraften inte kan leverera behövs ersättningskraft?

      Radera
    3. Hej! Ok tack för info. Ersättningskraft för det här fallet sjukhus beror ju i huvudsak på att det är en så stor byggnad/byggnader med så stora energibehov och av samma skäl är det svårt att ersätta dieselaggregaten under vinterperioden pga för låg solinstrålning och avsaknad av egen vindsnurra/alternativ egen elproduktion offgrid.

      Men i hushåll/fastigheter anpassade för egen sol/vind-produktion och där uppvärmningen kan lösas genom solvärme och ved/pellets tex går det att bli 100 % eller till stor del energiförsörjande, offgrid även i Sverige och på så vis klara sig även om stamnätet av något skäl ligger nere.

      Mvh
      Johan

      Radera
    4. @Nanotec. God ide med lagerhållning av diesel hos bönder, de har ju det redan för sina maskiner men kan ju utökas. Så var det ju tidigare. Försvarsmakten kan ju stå som beställare men kostnaden kan förstås inte bönderna stå för.

      Eftersom diesel är en färskvara är det ju dessutom bra den används och fylls på av en storkonsument.

      Mvh
      Johan

      Radera
    5. För oss som bor på landsbyggden hade det varit intressant att gå off grid.
      Det hade varit som att klippa av en navelsträng.

      Radera
    6. Anders det är enkelt och billigt om du klarar dig på el bara för belysning, kylskåp, frys, datorer, tv, radio och pump för vatten. Dyrare om du vill ha varmvatten uppvärmt av el.

      Vill du ha elspis istället för vedspis och tvättmaskin mm istället för vedeldat samt klädstreck ute börjar det bli ganska dyrt.

      Kostnaden för utrustning för att fånga fotoner från solen faller snabbt och kostnaden för batterier minskar också. Men årstiden nu gör batterier väldigt dyrt. Diesel är en möjlighet närmaste åren och kanske lite vind.

      Rekommenderar dig att inte klippa navelsträngen.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    7. Det dröjer nog innan jag klipper navelsträngen.
      Men vem vet?
      Abetet som Elon Musk har gjort de senaste åren har gjort det mer inom räckhåll känns det som.
      Med en elbil kan man "köra och hämta el" lika lätt som man köper mjölk, till och med enklare om bilen är autonom.

      Jag hittade en intressant lista på böcker som Elon Musk rekommenderar.
      http://www.lifehack.org/330326/12-books-that-influenced-elon-musk

      Jag har precis läst färdigt Heinleins The Moon Is A Harsh Mistess som är med på hans lista.
      Intessant bok på tal om att klippa navelsträngar, boken rekommenderas.

      Radera
    8. Om du själv kör tar det ändå lite tid att tanka el jämfört med mjölk. Med en autonom har väntan mindre betydelse. Tanken att tanka el för att nyttja hemma var kul.

      Har läst hälften av böckerna på listan men ska skaffa navelsträngsboken.

      Musk och jag rekommenderar Liv 3.0 av Max Tegmark.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.