Johan mfl. har nu fått en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet med anledning av att Sverige nu ska bygga upp ett nytt total- och civilförsvar. En högaktuell fråga då Försvarsberedningen lägger fram sitt förslag om ett nytt total- och civilsförsvar imorgon där ett samarbete med Finland och Norge väntas bli en viktig del. Frågan om ökad krisberedskap i Sverige såväl militärt som civilt har inte varit mer angelägen och aktuell på flera årtionden. Nu plötsligt lyfts frågan i var och varannan mediakanal...
Artikeln är skriven i samarbete med bland andra Eva Gustavsson som Johan skrev två debattartiklar med i somras, om hotet mot bina och vår pollinatörer -en av dessa publicerades i SvD och en i Dagens Samhälle. Övriga undertecknare i dagens debattartikel är Martin Hedberg (metereolog, författare och klimatexpert), Mattias Ahlstedt (ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna), Staffan Lindberg (låtskrivare, musiker och koldioxidbantare) och Stellan Tengroth (författare, föredragshållare och civilingenjör).
Det är glädjande att vi bara så sent som de senaste dagarna i tex Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet igår (och i flera andra tidningar/medier) kunnat läsa om hur Sveriges krisberedskap nu måste byggas upp på alla nivåer.
Sverige ska inte bara öka sin militära förmåga för att kunna hantera externa och interna hot utan framförallt bygga upp landets civilförsvarsförmåga som är under all kritik. Något vi varit inne på här på bloggen många gånger tidigare. Under Almedalsveckan 2015 skrev vi en debattartikel i Dagens Samhälle om vilka konsekvenser det kan få när varken samhället eller försvaret har resurser och kompetens att hantera plötsliga och samhälssstörande kriser.
När regeringen och Försvarsberedningen nu inleder den långa återbyggnadsprocess som kommer att krävas för att bygga upp ett civil- och totalförsvar som kommer i närheten av vad tex Finland redan har, är det en pusselbit som är helt central: Livsmedelsförsörjningen. Tittar vi på hur regeringens nya livsmedelsstrategi är utformad och med tanke på Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts uttalanden i lördagsintervjun i Sveriges Radio häromveckan (9/12), står det klart att Sverige livsmedelsförsörjning helt lämpas över på totalförsvaret. Dessutom saknas en plan för att samtidigt arbeta med klimatarbetet inom livsmedelsproduktionen där utsläppen måste minska inom såväl jordbruket som på distributionssidan där dieseltransporter helt dominerar.
Syftet med debattartikeln i Svenska Dagbladet är att bidra till en seriös diskussion om Sveriges krisberedskap där livsmedsförsörjningen och helhetsperspektivet är grunden. Förhoppningen är även att påverka det som måste bli en förändring av regeringens livsmedelsstrategi och integrera den i Sveriges nya civilförsvars- och totalförsvarsbete. I regeringens nuvarande livsmedelsstrategi ligger fokus på export av mat från Sverige i syfte att öka landets exportintäkter utan ett mål om ökad självförsörjningsgrad. Inget nytt civil- och totalförsvar eller en livsmedelsstrategi är värt pappret det är skrivet på om inte Sveriges livsmedelsförsörjning står i centrum. Sveriges framtida matproduktion och krisberedskap är som höger och vänster hjärnhalva, det blir rätt jobbigt när den ena halvan inte kommunicerar med den andra men ändå ska få maskinereriet att röra sig framåt.
Läs gärna debattartikeln i SvD och fundera gärna över ditt hushålls krisberedskap. Förutom värme, vatten och mat kan det vara bra om försäkra sig om att det finns en radio hemma som funkar även vid strömavbrott! Ett tips är att se Johans video från i somras om vad en kan tänka på vid införskaffandet av en solcellsdriven, batteridriven och handvevad radio. Videon är på engelska för att fungera på vår nya internationella EVolution-kanal som för övrigt kommer utvecklas mer under de närmaste månaderna.
Tillgången till fungerande kommunikation och lägesrapportering under en kris är A och O
Bra - för självklart måste vi ha mat även om importen skulle störas allvarligt. Mer lagring borde vara enkelt, men om störningen pågår länge behövs lokal produktion.
SvaraRaderaDjur som mest betar på annars inte använda ytor borde vara ett bra sätt att lagra mat som också kan förflyttas med djurens egna muskelkraften om än långsamt utan diesel. Om det är enskilda bönder eller stora företag som sköter detta kan inte vara avgörande. En eventuell export av extra prima naturkött under normala tider bör fungera utmärkt men vid kris helt nyttjas närmare. Problemet är nog att allt mer föds upp i stora fabriker och därmed "sämre" mark inte används.
Om lagstiftning sker så att "sämre" mark kommer i bruk har vi automatiskt fått en spridning av djuren över landet.
En annan väg är att lagstifta om att det blir friare att bygga växthus i anslutning till alla villor och flerfamiljshus. De grönsaker som kan tas fram där och kunskap inför en lång kris bör anses ha ett stort värde. Om grannar inte har invändning bör en vägg tex kunna vara alldeles vid tomtgräns.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Empiri säger att det är skillnad om det är enskilda böner eller det är stora företag.
RaderaEn småbrukare gör helt enkelt mer på mindre yta.
Bra att livsmedelsförsörjningen har uppmärksammats.
SvaraRaderaEn fråga bara.
Är det många bönder som är engagerade i det här?