Sidor

2017-10-05

Danska Saxo Bank bekräftar: Kina ökar sitt inflytande med yuanen

I föregående inlägg skrev vi om hur den kinesiska yuanen sakta men säkert börjar etablera sig som valuta på den internationella marknaden på bekostnad av minskad användning av den amerikanska dollarn. Handel med guld kan tex redan göras i kinesiska yuan i Shanghai men den stora nyheten är att det kanske redan i år kommer gå att handla oljekontrakt i yuan där betalning även ska kunna göras i fysiskt guld.

En ökad acceptans och spridning för den kinesiska yuanen seglar alltså upp som ett långsiktigt alternativ/komplement till den amerikanska dollarn som kanske redan inom några år får konkurrens som världens enda reservvaluta. Detta kan på sikt bli ett stort problem för den skuldfinansierade amerikanska staten som just nu kan legitimera ett högt värde på dollarn med att det dels är världens största ekonomi och dels för att landet sitter på världens enda reservvaluta.

Men om en allt större del av de pengar som pumpas in i den amerikanska ekonomin skapas av att den egna staten köper upp sina egna statsobligationer kommer förtroendet och värdet/köpkraften i den amerikanska dollarn både inom landet och utomlands minska relativt andra valutor. Här kan Kina kliva fram som en ny trygghetshamn.

Nu bekräftar även danska investmentbanken Saxo Bank i en rapport att Kina försöker öka sitt ekonomiska inflytande i världen genom att sprida användningen av den kinesiska yuanen som ett alternativ till dollarn. I en läsvärd artikel i UPI citeras Saxo Bank:

"I egenskap som världens största och ekonomi och utgivare av världens globala reservvaluta, har USA, på gott och ont, levt bortom sina tillgångar genom att exportera sin valuta till resten av världen i form statsskuld."

"Nu framträder istället Kina som ser möjligheten att sprida sin egen valuta och ge den ökad betydelse som ett komplement till den amerikanska dollarn i världshandeln."

Om vi betänker att Kina redan är världens största importör av olja med sina cirka 8 miljoner fat per dag bara i import (BP statistical review of World Energy 2017), förstår en hur värdefullt det är att införa yuanen som alternativ till dollarn via oljemarknaden. Det innebär inte bara att Kina sprider användningen av yuanen genom handeln med världens mest handlade råvara det innebär även ökad ekonomisk kontroll över tillgången till oljan.

Om den amerikanska ekonomin hamnar i en djup ekonomisk kris och den amerikanska staten med Federal Reserve tvingas devalvera den amerikanska dollarn och samtidigt trycka ännu mer pengar kommer prissättningen på olja per fat följa priset på dollarn och skapa kaos även på oljemarknaden. Men kan Kina stabilisera priserna på råvaror och därmed tillgången även när USA eller andra västländer befinner sig i kriser, kan Kinas så viktiga import av tex olja fortsätta att fungera samtidigt som intresset för yuanen kommer vinna mer respekt och mark när övriga alternativ visar sig instabila.

Frågan är hur länge det dröjer innan Kina blir världens största ekonomi och vilka konsekvenser det får för handelsrelationer mellan USA och dessa största handelspartners idag visavi Kinas inflytande på de senare. Stabilitet och ökad handel är drivkraften bakom de flesta handelsrelationer och här kan Kina erbjuda allt mer. Det torde vara en bra investering att lära sig prata mandarin....

Vi ser tex redan nu hur ett land som Filippinerna som länge varit en av USA:s militärstrategiskt viktigaste partners i Sydostasien nu vädjar till USA att de behöver erbjudas mer än militära löften från USA då Kina inte bara är militärt överlägset den lilla filippinska flottan och flygvapnet utan även erbjuder stora ekonomiska investeringar som USA än så länge inte gjort. Kinesiska investeringar i infrastruktur, skolor etc som många länder i Sydostasien skriker efter och väntar sig i utbyte mot mark och handelsavtal med Kina.

Vi följer fortsatt utvecklingen av Kinas ekonomi och satsningar på förnyelsebar energi då det redan nu påverkar hela världen och med all sannolikhet kommer göra det ännu mer de närmaste åren.

Kinesiska valutan Renminbin eller kinesiska yuanen på mandarin 
Bildkälla: Wikimedia commons, publika rättigheter 
(kinesiska valutan heter officiellt Renminbin men värderas/handlas/omnämns i yuan)  

6 kommentarer:

  1. Nu är det väl en eventuell guldbackad version av Yuan (eller omgående växlad till guld i samband med handelstransaktionen) som handelsvaluta som är intressant. Vad gäller att leva bortom sina tillgångar ligger ju Kina betydligt värre till än USA. Se på hur Kina har skuldfinansierat sig självt på senare år; efter 2008.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Hej! Nej Kina ligger defintivt inte värre till än USA. Kina sitter på en enorm valuta-reserv i dollar som kan minskas från dagens 26,5 % av BNP och röra sig mot 0,6 % BNP (USA) i takt med att yuanen används mer på världsmarknaden och landet kan använda dessa pengar till investeringar/buffertar i kriser.

    Kina har dessutom till skillnad mot USA och de flesta länder byggt upp transportnät som inte är särskilt oljeberoende och kan hantera bortfall av oljeimport etc som är oerhört värdefullt vid ekonomiska kriser. Kina har givetvis andra utmaningar som en uppblåst fastighetsmarknad som på sina håll skapat spökstäder. Men Kinas ledning planerar långsiktigt och bygger för årtionden framöver och har en ekonomisk kompetens som vida överstiger den som finns i USA (på politisk nivå).

    Ett tips är att lyssna på intervjun med Mark Yusko som intervjuades om Kinas ekonomiska politik visavi USA och dollarn vs yuanen på Macrovoices nyss:

    https://www.macrovoices.com/308-mark-yusko-usd-in-secular-bear-market

    Att Kina skuldfinansierat sig ekonomi och hållit igång världsekonomin sedan finanskrisen 2008/2009 är tydligt men Kina kan (på gott och ont) styra sin ekonomi på ett helt annat sätt än USA, dels på grund av sin långsiktiga planering och dels den produktionskapaciet som byggts upp i Kina som gör landet självförsörjande på de flesta varor.

    Kina är med andra ord bättre rustat att ställa om sin ekonomi i händelse av kris än de flesta andra länder. Med nya sidenvägen säkrar Kina dessutom tillgången till råvaror och värdefulla handelsförbindelser längs hela Asien och in i Europa.

    Ingenjörskonsten i Kina håller dessutom på att springa ifrån västvärlden med hästlängder.

    Vi får se hur det utvecklas men Kina, Indien och Sydoastasien ser ut att ligga bättre till än många västländer för att hantera den fossilfria omställningen, finansiella kriser mm.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nya Sidenvägen är inte bara en väg och järnväg utan också ny jättehamn i Pakistan och därmed enklare snabbare förbindelse med Afrika.

      Annars läggs enklare tillverkning ut till länder med billigare arbetskraft och mer inriktning på tjänsteproduktion har börjat.

      Mycket tyngre transporter går på kanaler.

      Områden med mycket fabriker får inte byggas ut med mer utan nya områden längre in öppnas för fri etablering av företag och än fler fattiga bönder får jobb nära hemmet och slipper jobba månadsvis med dåligt betalt i de äldre tidigare industrialiserade områdena.

      Många i den kommunistiska ledningen har ingenjörsutbildning och det satsas mer på utbildning i naturvetenskap än i mer konstiga kunskaper. Rädslan för demokrati är stor i ledningen men peak oil och koldioxidens verkan begriper alla mer än ...

      Har nyss insett att man också tänker satsa på bränsleceller viket ger order till svenska företag. Gissar att man tänker tillverka vätgas när det blåser mycket eller efterfrågan på el är låg. Samtidigt byggs möjligheten att föra över mer el långt ut på det mest moderna sättet.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  3. Tycker mig se exempel på den klassiska cirkeln förvärva, ärva, fördärva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I västvärlden har vi ett gigantiskt problem i obildade politiker och journalister (och som en följd av detta skolans förfall, numera obildade medborgare). Eftersom de är o- eller felbildade kan de inte tänka i komplexa sammanhang och därmed förstår de inte verkligheten och kan inte föreslå fungerande åtgärder. Man måste ha kunskap för att vara kreativ!

      Jämför hur media pratar om litteraturpriset, inte de andra, det är det enda pris de förstår.

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.