Sidor

2017-07-25

Stockholms skärgård nästa stop, eldrivna trehjulingar rullar vidare

Det har nu gått precis två månader sedan vi filmade Bzzt Stockholms release och deltog i karaven då det svenska taxibolagaets första 18 första eldrivna "tuc tucs" gjorde entré i Stockholms innerstad. Sedan dess har Zbeen som fordonet heter, fått mycket uppmärksamhet i såväl svenska som internationell media.

Bakom Zbeen ligger ett annat svenskt företag, Clean Motion som numera bygger ut sin tillverkning i en del av NEVS stora elbilsfabrik i Trollhättan. En av bolagets största ägare är Skypegrundaren Niclas Zennström .

Förutom att inrikesminister Mikalel Damberg nyligen uppmärksammade elpoddarna och taxibolaget Bzzt Stockholm som ett bra exempel på en startup som lyckats kombinera ny teknik, miljötänk och kollektivavtal för sina anställda, kom i dagarna nyheten att elpoddarna, ja eller Zbeen även köpts in av ett annat taxibolag för att användas på Ornö i Stockholms skärgård. DN har fångat skärgårdspodden i en film som kan ses här.

Just nu rullar 20-talet taxipoddar av Zbee-typ i Sverige, koncentrerade till Stockholm men redan nu är tillverkaren Clean Motions största marknad Indien där över 50 Zbees satts i trafik. Företaget lära ha bråda dagar just nu då produktionstakten ska upp från cirka 2 bilar per dag (siffan gäller från början av juni) till 10 bilar per dag i slutet av året. Satsningen på den indiska marknaden som vi skrivit om i tidigare inlägg, är förstålig då det dels är en enorm marknad för tuc tucs och dels ett land som har gigantiska problem med föroreningar i sina megastäder och formligen skriker efter alla typer av eldrivna fordon.

Taxibolaget då? Bzzt Stockholm har planer på att expandera med samma modell som i Stockholm, dvs initialt crowfunding i olika städer för lokalt ägande och därmed attrahera småsparare och brett intresse och sedan växa verksamheten med fler poddar till stadsdel för stadsdel och så småningom även till förorter. Tanken är att köra korta sträckor men vara tillgängliga på kort tid och till mycket lägre pris än vanlig taxi och ja utsläppsfritt förstås.  

Är ni nyfikna på Zbeen kan ni kika på videon vi gjort från releasen i Stockholm, nedan den engelska versionen på nya internationella EVolution-kanalen där vi kommer göra många filmer om eldrivna fordon, smarta energislösningar, komma med egna analyser och sprida tankar och idéér från inspirerande människor och företag som bidrar till en fossilfri omställning.

Vi har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg men äger aktier i både Bzzt Stockholm och Clean Motion.  

2017-07-23

Johan intervjuad i Dagens ETC om elbilar och utmaningarna med fossilfri omställning

I Dagens ETC kan man nu läsa en artikel där Johan ställde upp för en längre intervju av redaktören Adolfo Diaz. Journalisten ställde många bra frågor där Johan fick spåna på hur han ser på framtiden för elbilar och andra eltransporter samt utmaningarna med den fossilfria omställningen generellt. Bara en del kom med men det som tas upp är relevant och något vi kommer fördjupa oss vidare i här på bloggen och vår nya EVolution kanal framöver.

Även Cecilia Soler, docent i marknadsföring vid Handelshögskolan i Göteborg intervjuas om svårigheterna med livsstilsförändringar som är kopplade till vår konsumtion.

Läs gärna artiklen i Dagens ETC genom att klicka här eller på skärmdumpen nedan.

Johan intervjuas i ETC om elbilar och fossilfria utmaningar

Johan har tidigare intervjuats i Dagens ETC om utvecklingen av det som kan komma bli världens femte variant av transportmedel, den så kallade Hyperloopen. Johan har i ETC även själv skrivit om behovet av att förändra våra vanor och ett längre utdrag från vårt kapitel om energisäkerhet kring den så kallade Strageiska ellipsen, hämtat ur vår bok Olja för Blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet, har tidigare publicerats i Dagens ETC.

Trevlig söndag!

2017-07-21

Radion och manicken som laddar din Smartphone och ökar din krisberedskap

I måndags förra veckan intervjuades Johan i TV4 med anledning av falsklarmet i Stockholms-området nyligen nät Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) eller så kallade Hesa Fredrik dundrade ut sin signal i Stockholms Län trots att detta bara ska ske när det planenligt testas fyra gånger per år eller när det verkligen är på allvar.

Under intervjun fick Johan många frågor vad man som individ, familj och företag kan tänka på för att minska sin sårbarhet vid olika typer er kriser. Det första Johan tog upp var vikten av att kunna hålla sig uppdaterad om händelsutvecklingen via radio och visade upp sin finurliga lilla multifunktions-radio, SOULRA/ETON FRX4. Då inslaget i TV4 var kort kom den inte med och vi har fått önskemål om att visa upp och berätta mer om beredskapsradion. Vi har därför gjort en video om vad man en tänka på för att hålla igång sin radio och telefon under olika typer av kriser eller när en är ute och reser och inte har tillgång till laddning.

Videon som ni finner nedan på våra nya EVolution-kanal är på engelska men det är inga konstigheter. Det mesta framgår genom att bara titta på hur den kan användas. I videon går Johan även igenom sin solcellsdrivna mobila laddare, Xstorm Solar Powered Charger som är ett bra komplement till en beredskapsradio samt visar även en klassisk liten radio, Denver TWR 803 som fungerar utmärkt om en bara är ute efter en backup-radio eller ett lågbudget-alternativ.

Med jordbävningen i Turkiet/Grekland påminns vi om värdet av att alltid kunna hålla sig informerad och tillgång till ett stabilt kommunikationsverktyg. En Smartphone är inte särskilt smart om den inte kan laddas och det gäller även en radio.

I nästa video på EVolution-kanalen kommer Johan diskutera framtiden för eltransporter med fokus på Tesla, Volvo och svenska Northvolts planer på bygga Europas största fabrik för tillverkning av litiumbatterier i Sverige.

Johan går igenom en smart multifunktions-radio, en solcellsdriven laddare och en klassisk liten radio

2017-07-16

Med fler batteridrivna fartyg i Sverige öppnas många dörrar

Det har varit mycket på redaktionen under veckan därav avsaknaden av inlägg. Johan spelar in några videos i Dalarna om krisberedskapstips och framtidsutsikterna för elfordon. Troligtvis dyker de upp här och på våra youtube-kanaler EVolution (engelska) och Olja för blåbär nästa vecka. Johan har även haft fullt med att förbereda inför tisdagens planerade skattning av årets första honungsskörd från sina bisamhällen och dessutom genomfört två rätt komplicerade överflyttningar av bin på samma sätt som filmats här tidigare.

Detta medan Roberth har varit på semester i Norge.

Så till dagens inlägg.

Vi rapporterade i slutet på mars om den glädjande nyheten att Sverige äntligen kommit igång med en satsning på batteridrivna fartyg. Tex har HH Ferries byggt om två färjor för ren eldrift som ska trafikera Helsingborg och Helsingör.

I dagarna rapporterade bland andra Ny Teknik om att Sveriges första frigående batterdrivna vägfärja ska börja byggas i år för att vara i trafik redan nästa år, 2019. Estländska Baltic Workboats står för byggandet och fartyget som ska kunna ta 80 bilar och 297 passagerare är beställt av Trafikverket Färjerederiet. Fartyget kommer ha ett batteripack på 800 kwh, vilket som jämförelse motsvarar 8 st batteripack av Teslas största batterimodell för sina elbilar Tesla Model S och Tesla Model X.    

Det ska bli intressant att se hur energisnålt fartyget kan bli med tanke på att det byggs för eldrift från grunden. Exakt vart det kommer trafikera är oklart ännu men enligt Anders Werner, chef för färjerederiet blir det troligen Gullmarsleden mellan Finnsbo och Skår i Gullmarsfjorden, norr om Lysekil på västkusten.

Leden är 1850 meter lång vilket gör det möjligt för fartyget att åka tur och retur för att sedan snabbladdas under en förtöjning på 8-10 minuter. Runt 220 kWh går åt för en tur och retur färd med bilfärjan. Elmotorns maxeffekt kommer hamna på cirka 960 kW men det kommer även finnas dieselgeneratorer ombord som eventuell back up.

Läs gärna mer om bilfärjan i en artikel i Ny Teknik.  

Norge ligger fortfarande steget före även på fartygssidan för batteridrift

I Norge ligger man precis som på elbilssidan en bra bit före Sverige och som vi skrivit om tidigare satsas det till och med på självkörande eldrivna containterfartyg.

Bakgrunden till försprånget ligger i de många incitament för eldrift för både bilar och fartyg som finns i Norge. Det är tex gratis att passera landets många vägtullar om du har elbil men ska du på semester till Norge med elbil måste du precis som norrmännen skaffa ett autopass för att få en transponder och gå med i ett vägsällskap för att du ska slippa få en räkning hemskickad till brevlådan i Sverige.

I övrigt är det oftast gratisparkering för elbilar och även gratis laddning för att inte tala om momsfritt att köpa elbil vilket gör att köp av en elbil i Norge inte alls blir lika dyrt som i Sverige. Det även ok att köra i bussfilerna med elbil men i Oslo kan det vara rätt trångt då det redan rullar över 100 000 elbilar i Norge och de flesta av dessa rullar runt huvudsstaden. Kanske kommer hälften av nybilsförsäljningen i Norge vara el- och elhybrider redan i slutet av detta år.

Johan åker ofta till Norge på semester och under en resa för två år sedan körde han med en god vän med en Tesla Model S till Oslo med omnejd och åkte ett par turer med de många bilfärjor som finns för att korsa alla fjordar och sjöar i det vattenrika landet. Att åka bilfärja i Norge med elbil är gratis men det kostar likväl för bilresenärerna.

I fjol bar det väg till Stavanger även då med en Tesla Model en resa ni kan läsa om i två delar, här och här.

Sedan ett par år går många av Norges bilfärjor på batteridrift och snabbladdas när de förtöjer och släpper av/på nya bilar. Tex introducerades 2015 bilfärjan Ampere för att trafikera Sognefjord, Norges längsta och djupaste fjord. Denna färja är 80 meter lång och 20 meter bred och kan ta 360 passagerare och 120 fordon. Färjan färdas sex kilometer när den korsar Sagnefjord mellan Lavik och Oppedal (norr om Bergen på västkusten) och har ett batteripack på 260 kWh ombord. Intressant nog bara drygt en fjärdedel mot batteripacket i den färja som ska trafikera svenska vatten 2019.

Mer behövs inte då överfarten bara hämtar 150 kWh från batteriet. På vardera förtöjningskaj finns nämligen ett lika stort 260 kWh batteri som kan snabbladda batterier som aldrig är tomt när de fylls på utan troligen håller sig inom det för litiumbatterier hälsosamma laddningsspannet 20-80 %. Detta för säkrar lång livslängd/många laddcykler med margniell påverkan på den laddningskapacitet som faller med tiden men som sker högst marginellt om batterierna laddas rätt. Nattetid laddas fartygssbatterierna och batterier vid kajerna med el från nätet som kommer från lokala vattenkraftverk.  

Genom de effektiva elmotorerna ombord som är på 450 kw vardera och ett skrov helt i aluminum för lägsta möjliga vikt samt en rad energisparande åtgärder som LED- belysning och solpaneler ombord blir fartyget mycket energieffektivt. Underhållskostnader och driftskostnader minskar även kraftigt, bränslekostnaderna beräknas minska med hela 60 %.

Vi avslutar med att konstatera att även om en kan snegla med vissa avvund på Norges elektrifiering av bil- och sjöflottan är det kul och viktigt att Sverige sakta men säkert börjat elektrifiera även delar av sjöfarten. Det är inte bara en miljö- och energibesparing utan även värdefullt sett ur ett krisberedskapsperspektiv.

Sverige är ju som bekant helt beroende av konstant import av råolja och färdiga drivmedel för att hålla igång såväl sjöfarten som huvuddelen av godstrasnporterna och persontransporterna som sker med lastbil och personbilar. Att kunna driva även fartyg med inhemskt generead el har med andra ord många fördelar!    

När får vi se eldrivna bilfärjor i Stockholms skärgård eller vid Fårösund på Gotland?
Bildkälla Wikipedia commons, publika rättighter. M/S Fredrika vid Rindö hamn i Stockholms skärgård

2017-07-10

Johan i TV4 om falsklarmet: "Ska inte kunna ske i just det här fallet"

Johan intervjuades tidigare idag i TV4 nyheterna med anledning av falsklarmet i söndags när Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) eller så kallade Hesa Fredrik dundrade ut sin signal i Stockholms Län trots att detta bara ska ske när det planenligt testas fyra gånger per år eller när det verkligen är på allvar. Den avslutande 30 sekunder långa signalen som talar om att "faran är över" skickades inte heller ut vilket säkert skapade oro och förvirring hos många i Stockholmsområdet.

VMA eller Hesa Fredrik ska som säkert många vet användas vid samhällsstörande kriser som vid naturskatastrof, omfattande och allarligt sjukdomsutbrott eller tex vid krig. Ljudsignalen som sänds ut via flera tusen tutor spridda över tätorter i hela Sverige ska även kompletteras av meddelanden i FM-radio (P4) och med info på SVT och TV4.

Men fungerar ej radio och elförsörjningen samtidigt är utslagen, är ljudsignalen den enda informationen för allmänheten i Sverige som finns att tillgå vid ett allvarligt läge.

Förutom oro och förvirring ledde gårdagens falsklarm till att SOS-alarm överringdes av oroliga människor som ville få mer information om läget. Detta innbar alltså att människor i verklig nöd inte kom fram.

Men vad värre är för framtiden är att detta system alltid måste fungera och människor måste kunna lita på när det är allvar eller inte. Det finns annars en risk att människor pga falsklarmet inte tar ett eventuellt skarpt larm i framtiden på allvar.

Signalen testas varje helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

En bekant till Johan som arbetar inom det militära upplyste idag om att kommuner på senare tid fått extra pengar för att se till att VMA/Hesa Fredrik tutorna alltid ska fungera som det ska. I Stockholms Län verkar inte det ha varit till någon hjälp dock...

Inför framtiden får vi hoppas att falsklarm inte sker men om de sker, måste sms gå ut direkt som tydliggör vad det rör sig om till allmänheten. Dock bygger detta på att mobilmasterna inte bara drivs på el utan har batteriback up (gärna som kan ladda upp sig själva med solceller).

Vi ska även komma ihåg att en stor del av Sveriges befolkning faktiskt fortfarande bor på landet och nås inte av Hesa Fredriks ljudsignal. Under första och andra världskriget ringde kyrkklockorna och människor visste att om de ringde vid fel tidpunkt var något galet. Idag vet vi ej om någon beredskapsplan finns för att använda kyrkklockor likt Hesa Fredrik på landsbygden men det fungerar bara om människor vet när och hur de ska låta och att det bara ringer för skarpt läge eller vid planerade tider.   

Med anledning av det inträffade påminner vi om hur viktigt det är att alla svenska hushåll har en grundläggande beredskap för olika typer av kriser. Att ha tillgång till aktuell information om vad som har hänt vid en kris är förstås grundläggande för att kunna agera därefter. Då kan en batteridriven/soldriven/vev-FM-radio vara livsviktig. Men lika viktigt är att ha tillgång till vatten, värme och mat för att klara sig ett antal dygn, gärna minst ett par veckor.

Kika gärna på några av våra tidigare inlägg om krisberedskap här på bloggen och läs tex vår debattartikel i Dagens Samhälle vi skrev för ett par år sedan som är minst lika aktuell idag. Hur krisberedskap hänger ihop med hur vi kan stärka våra lokala ekonomi och landets anpassningsförmåga inför framtida utmaningar är något vi även kommer in på en hel del i vår bok Olja för Blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet.

Svenska myndigheter som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har börjat öka sin medvetenhet kring krisberedskap och sprida denna till allmänheten tex med nyttiga hemberedskapstps med Heidi Andersson, vilket verkligen är bra. Men det är viktigt att understryka att svenska myndigheter till skillnad mot under kalla kriget varken har resurserna eller kapaciteten att förse mer än ett fåtal av Sveriges befolkning med livsmedel eller värme/vatten vid en längre kris. Därför vilar ett stort ansvar på svenska hushåll att fylla den lucka, något som inte är krångligt eller kostar en massa pengar.

Kom ihåg att det som finns på hyllorna i affären och det som kan komma fram via ett fungerande transportnät är det som finns att tillgå och bygger på ett konstant inflöde av mat/livsmedel och olja/färdiga bränslen till Sverige. Blir det strömavbrott tar de flesta butiker inte ens emot kontanter då kassasystemet ligger nere eller butiken stängs av säkerhetsskäl då lyset släcks.  

Vi hoppas falsklarmet bli en väckarklocka och en tacksam påminnelse till svenska folket och svenska myndighter om att läget inte är skarpt idag men att det är hög tid för att förbereda sig för att ett skarpt läge kan komma att ske i framtiden. Då kommer de som är berörda av små eller mer omfattande kriser vara mycket tacksamma att de var proaktiva och inte reaktiva.

Under intervjun med Johan idag ställde TV4-reportern många bra frågor och berättade att hon själv tänkt öka sin krisberedskap på ett mycket konkrtet sätt som var hoppingivande att höra. Johan visade även upp sin beredskapsradio som förutom handvev är soldriven (laddar ett inbygt litiumbatteri), kan kompletteras för att drivas på vanliga batterier, har inbyggd ficklampa, SOS ljus-signal och kan ladda mobilen. Tyvärr kom inte detta med i inslaget som var mycket kort men vi är ändå glada att TV4 bidrar till att sprida behovet av fungerande krisberedskap. Sveriges medvetenhet och krisberedskapsförmåga vaknar sakta men säkert.  


Johan mfl om falsklarmet i söndags och varför det är så allvarligt      

2017-07-09

Den icke-fossila gasdrömmen: Tankar efter mötet med olje- och gasbolaget Igrene

I början av juni skrev Johan och bland andra Mattias Ahlstedt, ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna, en debattartikel i Landets Fria. Detta med anledning av Sveriges Geologiska Undersöknings rapport (SGU) om konsekvenserna av ett totalförbud mot gas och oljeutvinning på land i Sverige (förbud råder redan till havs inom Sveriges territorialvatten).

Rapporten är högaktuell då bland andra svenska olje- och gasbolaget Igrene prospekterar efter olja och gas i Siljansringen och säger sig vara bara ett par år från i första hand gasutvinning i det vackra området i Dalarna. Så sent som i fredags gick Igrenes avgående VD Mats Budh ut i P4 Dalarna (lyssna 30 min in i programmet) och meddelade att de till hösten ska lämna in ansökan om undersökningstillstånd för produktion av gas i Siljansringen. Senare i samma SR-program Morgon i P4 Dalarna intervjuades även Christopher Juhlin, professor i geofysk vid Uppsala Universitet om förekomsten av gas i Siljansringen och dess ursprung (lyssna 2 tim, 14 min i programmet).

Efter att debattartikeln publicerades replikerade Kees Jongepier, styrelseledamot i oljebolaget Draupner Energy med en märklig argumentation i en artikel i Landets Fria.

Johan replikerade på denna artikel, först här på bloggen och sedan som återpublicering i form av replikartikel i Landets Fria.

Mötet med Igrene

Vi rörde visst upp lite i grytan. För efter detta blev Mattias Ahlstedt kontaktad av Igrenes avgående VD Mats Budh för ett möte i Rättvik då de ville räta ut en del missförstånd och klargöra sina planer på ett sakligt sätt. Johan deltog i egenskap som skribent och lite av en fossil energiexpert. Övriga vid mötet var förutom Mattias Ahlstedt, Anders Gottberg (SNF:s gruvarbetsgrupp) och Ulf Jernberg (SNF ordf. lokalföreningen Mora). Mats Budh hade även med sig koordinator för fältarbeten, Andreas Gidlund.

Mats Budh inledde och gav en presentation av Igrenes planer för utvinning av framförallt gas i Siljansringen och hur de jobbar med miljöfrågan så som skyddet av grundvattentäkter. Mötet var sakligt och samtalen fördes i ordnade former. Nedan följer en sammanställning Johan gjort tillsammans med representaterna för Naturskyddsföreningen som var på plats under mötet med Igrene i Rättvik 15 juni 2017. Vi hoppas detta ska ge en större allmän insyn i Igrenes planer och ställa krav på en ordentlig miljökonsekvensutredning innan SGU tar beslut om eventuell utvinning av gas i Siljansringen. Ska Sverige ta fler steg mot fossilfri energianvädning och minskad klimatpåverkan vore utvining av gas i Siljansringen, oavsett om den är av fossilt eller icke-fossilt urpsrung helt i strid med detta.

Nedanstående noteringar och tankar har även vidarebefodrats för möjlighet till kommentarer och synpunkter av Igrene/avgående VD Mats Budh.

"Noteringar från möte med Igrene 15 juni 2017 angående gasutvinning i Siljansområdet.

Deltagare: Igrene; vd Mats Budh och koordinator för fältarbeten Andreas Gidlund. Naturskyddsföreningen; Johan Landgren (klimatbloggare, författare). Mattias Ahlstedt (ordf länsförbundet i Dalarna), Ulf Jernberg (ordf. lokalföreningen Mora) och Anders Gottberg (SNF gruvarbetsgrupp) 

Igrene hade begärt möte med Naturskyddsföreningen med anledning av en kritisk debattartikel i Landets Fria (Fria Tidningen) för att framföra tillrättalägganden mm. VD Mats Budh framställde, med några inpass av Andreas Gidlund, Igrenes verksamhet och förhållanden på ett sakligt och vinnande sätt. Mats är även en man med långvarigt förtroende i bygden. Det är lätt att förstå att projektet väcker hopp om lokala utvecklingsmöjligheter hos många från orten och också vilja att satsa pengar i företaget. VD berättade att Igrene vill inrätta en stiftelse där 0,1 % av vinsten ska gå till bygderelaterade projekt samt insatser för natur- och miljö där även Naturskyddsföreningen skulle kunna få del. 

Mötet gick från Naturskyddsföreningens sida huvudsakligen ut på att lyssna, men vi framförde dock hovsamt företagets olämplighet för klimat och befarad miljöpåverkan. Naturskyddsföreningens kommentarer under mötet och i efterhand i denna rapport med kursiv stil. 

Projektbakgrund

 Från SGU´s rapport “Konsekvenser av förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas” 2017 sid 12: “AB Igrene har redovisat fynd av naturgas i sina provborrningar. De anger att de har indikationer på att området med möjliga reservoarer kan vara så stor som 100 kvadratkilometer. Deras beräkningar anger en medelporositet på tre–sex procent. De har beräknat att det kan finnas en gasresurs i storleksordningen 0,5 till 1 miljard kubikmeter. Med ett producentvärde på cirka fyra kronor per kubikmeter gas ger det ett bedömt marknadsvärde på flera miljarder kronor. Den tekniskt möjliga utvinningsbara andelen av den gas som finns är dock osäker liksom för andra delar av koncessionsområdena i Dalarna.” 

Det förekommer en rättelse i SGU-rapporten angående Igrene beträffande de gasvolymer som man kan förvänta sig att ta upp. I den första versionen av rapporten avser volymerna en mer blygsam gasresurs på ca 68 miljoner kubikmeter gas i Morafältet, med ett bedömt marknadsvärde på ca 250 miljoner kronor. Vi tolkar det som att det är biogen gas som avses (1). I rättelsen 1 skrivs volymerna upp för att motsvara förväntningarna på abiotisk gas och ett bedömt marknadsvärde på flera miljarder kronor. Vid mötet framkom att det var Igrene som hade initierat rättelsen. Detta bör vara av stor betydelse för att upprätthålla projektets marknadsvärde. SGU har inte motiverat ändringen

Företaget ägs till omkring 20 % av tre initiativtagare och huvudägare varav VD är en av dessa. Företaget har i övrigt omkring 2500 aktieägare och håller ett kapital på ca 25 miljoner. 

Det kanadensiska bolaget, Icon Oil Ltd genom den svenska dotterbolaget All Natural Swedish Oil Company (ANSO) gick 2016 in med en mindre kapitalpost men har nu dragit sig ur. Den förklaring som lämnas av VD är att man varit oense om framtida avsättningar till en naturvårdsfond. Istället har detta företag ianspråktagit några av de undersökningstillstånd som Igrene inte fått förlängda. 

Igrenes projektidé och verksamhet

Igrene berättade att de genomfört 15-16 provborrningar över ett område på över 100.000 hektar. Borrhålen är mellan 350 och 700 m djupa. Projektet kan ses som en fortsättning på det arbete som gjordes av Dala Djupgas AB (ett dotterbolag till Vattenfall och med ett ett stort antal lokala aktieägare) i slutet av 1980-talet fram till 1992, då två c:a 7 km djupa hål borrades i Siljansringens centrum. Projektide´n vilar på teorin om förekomsten av abiotisk gas och en så kallad caprock som geologisk förutsättning. Igrene anser att det finns till synes outtömliga mängder gas under Siljan, eftersom de anser dess abiotiska ursprung bevisad. Noteras att inom geovetenskapen är detta mera att betrakta som en teori och som är ifrågasatt av de flesta geovetare (2)

Igrene anser att Dala Djupgas borrade på fel ställe. I aktuellt projekt är intresset knutet till de västra delen av området i ringens kant (Mora) där man anser att gasförekomster kan utvinnas. I de östra delarna vid Solberga har oljeförekomster påvisats, men dessa är inte intressanta för företaget. 

Metoden för att lokalisera intressanta platser för provborrning har gjorts genom satellitmätning av naturligt utläckande gas. Därefter har jordprover ner till 2 meter djup tagits. Resultat hittills är att man funnit gas på omkring 400 m djup på två ställen. Gasen har ett tryck på 70 bar under vattenpelaren och på en plats har man mätt ett flöde på 18 kbm/timme. Företaget anger enligt analyser att gasen är också mycket ren metangas (96%). Fullständiga produktionsrapporter med flödesanalyser enligt standardmätningscykler som visar om gasen har ett ekonomiskt utvinningsvärde saknas dock. 

Genom ett laboratorium i Oklahoma, finns genom beställda analyser ”lätta kolväten” observerade. Institutet bedömer att proverna är av termogenetiskt ursprung (3)

Igrenes slutsats är att gasen bildats i jordens inre och därmed inte är fossil. Institutet i Oklahoma är specialiserat på utvinning av termogen skiffergas som normalt finns på omkring 1000 m djup eller mer. Enligt en kritisk röst på Avanzas nätforum har inte isotopanalyser som påvisar gasens i Morafältet bildningssätt visats. Igrene menar att akviferna (4) i Siljansområdet fylls på efterhand. Detta ska ses som ytterligare en bekräftelse för att gasen i området fylls på från jordens inre. Företaget stödjer sig på beställda undersökningar från rysk/ukrainska vetenskapare. I SGU´s rapport “Konsekvenser av förbud mot landbaseradutvinning av olja och gas”  nämns att hittills känd förekomst av gasen har ett biogent ursprung, det vill säga att den kan bildas i de kalklager som utgör Siljansringen. 

Igrene visade en graf där man hävdar att French Institute of Petroleum vid fyra tillfällen identifierat att gasen återbildats sedan meteoritnedslaget i Siljansbygden, som inträffade för 377 miljoner år sedan. Kurvorna som visades hade dock ingen tidsaxel och VD Mats Budh kunde inte ge någon förklaringAndra geologiska förklaringar kan vara relevanta. Det har exempelvis framförts att gasen i akvifererna helt enkelt ökat och minskat över tid i takt med fossilbildningen. Den till gas och olja omvandlade fossilen ska sedan ha sipprat ut/spridits från ett område till annat i omgångar och därav ge sken av att ha minskat eller ökat. 

Frågan om koncession för utvinning 

Produktionen skulle gå till så att ett antal borrhål levererar gas under en begränsad tidsperiod. När trycket/mängden gas som kan tas upp till slut blir för låg för att motivera fortsatt utvinning förseglas hålen, varvid nya borrhål med tillgång till andra akvifer inom fältet tas i anspråk. Under tiden fylls de första akviferna successivt under omkring tio år. Det ger möjlighet till ett roterande produktionssystem. Investeringarna för att sätta igång produktionen kan enligt VD uppgå till omkring 4-600 miljoner. En i sammanhanget låg prislapp, som utgår från produktionshålens ringa djup, gasens renhet och att miljösäkerställande är billigt i förhållande till produktion av skiffergas, utvinning i havet och i förhållande till annan råvaruexploatering. 

Leveransen av råvara till kund diskuterades, men det är en fråga som för närvarande i princip skjuts framåt i tiden. Den bör dock vara principiellt utredd när företaget söker koncession. 

Igrene tror att de ska kunna komma igång med produktion inom två år. VD nämner att minerallagstiftningen inte står i samklang med de särskilda förhållanden för gasutvinning som finns i Morafältet och förutspår en segdragen process för att ge detta ett erkännande i tillståndsprocessen.

Med tanke på detta verkar två år vara snävt tilltagen. Inför koncessionsbeslutet ska företaget enligt minerallagen också visa att det finns ekonomiskt utvinningsbara tillgångar och en säkerställd finansiering. Tiden, två år, verkar satt med förutsättningen att undersökningstillstånden går ut 2019. Även om det finns en politisk diskussion om utvinningsförbud finns inget sådant i dagsläget. Bergsstaten ska pröva frågan om en utvinningskonkoncession enligt befintlig lagstiftning. 

Finansieringen av den nuvarande undersökningsverksamheten påverkas troligen också i hög grad av pågående politiska processer, där bland annat alternativa förbudsnivåer diskuteras. Se konsekvensbeskrivning i tidigare nämnd SGU-rapport (sid 29-30). EU´s Energy Roadmap 2050 och Energimyndighetens fyra framtidsscenarier, där olika energimix för omställning presenteras (lättillgängligt sid 14 i SGU-rapporten). Det kan vara av intresse att observera om Igrene genomför fler nyemissioner, nu när kanadensiska ICONOil Group ltd misslyckats som partner. 

Miljökonsekvenser av gasutvinning i Morafältet.

För Naturskyddsföreningen är frågan om metangasens ursprung av mindre betydelse. Utsläppen som utvinningen av metangasen (fossil eller ”icke fossil”) innebär vid förbränningen koldioxidutsläpp som bidrar till växthuseffekten.​ Igrene menade att detta inte var ett problem då det enligt dem naturligt läcker ut enorma mängder gas från gasfältet under Siljan, som har en jämfört med koldioxid cirka 80 gånger så kraftfull växthusgaseffekt sett över en 20-årsperiod. Företaget menar därför att de bara tar hand om den gas som annars skulle sipprat ut ändå och “neutralisera” genom förbränning. På så sätt ökar inte växthuseffekten genom att utvinningen, utan verksamheten kan i bästa fall ha en positiv klimateffekt. 

Forskning vid Cornell University tyder på attmetangasen är en minst 86 gånger så potent växthusgas som koldioxid. 

För övrigt förklarade Mats Budh att han inte är övertygad om att planeten blir varmare av koldioxidutsläpp. Han hänvisade bland annat till boken "Tänk om det blir kallare-Solens makt över klimatet" av Tege Tornvall utgiven av Nätverket Klimatsans. 

Om det verkligen förekommer enorma läckage av metangas vid Siljansringen bör det vara högsta prioritet att undersöka detta. Det återstår för företaget att bevisa påståendet att en framtida utvinningen av gasen innebär en balans i växthuseffekten i förhållande till de naturliga utsläppen i marken av metangas från Siljansringen. Läckage av metangas från skiffergasbrunnar i USA har exempelvis påvisats vara så stora att de omintetgör de positiva effekterna av naturgas kontra användningen av olja. Se även Bob Howarth vid CornellUniversity, USA. 

Vidare bör SGU/Bergsstaten bli informerade om att vi förväntar oss detta i en eventuell kommande miljöprövning. Naturskyddsföreningen kan proaktivt ta hjälp av till exempel Uppsala Universitet (Mikael Höök, lektor och ledare för forskningsgruppen globala energisystem). 

Igrene har också tagit vattenprover och anser att dessa är tillfredsställande och att de kommande insatserna för vattenrening inte behöver vara omfattande. Naturskyddsföreningen anser att en bedömning av vattenkvaliten måste ske med metoder som fångar upp långsiktig påverkan, exempelvis transport av giftiga grundämnen i berget till akviferna. Recipienten Siljan har indirekt stor betydelse för Badelundaåsen som är en viktig dricksvattenkälla för 100 000-tals boende i Svealand. Åsen sträcker sig från Siljan till Västerås och vidare under Mälaren till Nyköping. 

Slutsatser 

Att starta utvinning av naturgas innefattar en i många stycken komplicerad hantering där flera myndigheter och lagstiftningar ska samverka. Inför koncessionsbeslutet ska den som söker koncesssionen, enligt minerallagen, bland annat visa att det finns ekonomiskt utvinningsbara tillgångar, en säkerställd finansiering och organisatorisk förmåga att driva arbetsföretaget. Om Igrene beviljas utvinningskoncession enligt minerallagen ska företaget efter detta bland annat miljöprövas innan produktionen kan sättas igång. 

Miljöprövningen med framför allt eventuella läckage till grundvatten kan komma att bli den avgörande faktorn för om man beviljas miljötillstånd. Politik, marknad, finansiering, opinionsbildning och vetenskap kan vara faktorer som avgör om det blir någon gasutvinning eller inte. 

För det sistnämnda tror vi att det kan vara av minst lika avgörande betydelse att utföra motsvarande satellitmätningar av de faktiska naturliga metangasutsläppen kring Siljansringen. En sådan kartläggning vore ett viktigt bidrag till en bedömning av allmännyttans miljömässiga vinster kontra de rent företagsekonomiska.

Fotnoter

(1) Enligt beskrivning på hemsida för Gasföreningen.se skapas biogenisk naturgas när metanogena
mikroorganismer bryter ned organiskt material i en syrefri miljö... Metanogena mikroorganismer är
mikroorganismer som producerar metan som biprodukt.

(2) Läs mer om Abiogenic petroleum origin:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abiogenic_petroleum_origin

(3) Enligt beskrivning på hemsida för Gasföreningen.se Termogenetisk naturgas skapas betydligt längre ned i jordskorpan, 1000 m eller mer, där det höga trycket och den varma temperaturen gör så att begravt organiskt material omvandlas till naturgas.

(4) Enligt definition på Havs- och vattenmynddighetens hemsida utgörs en akvifer av lager av
geologiska material som är tillräckligt porösa och genomsläppliga för att medge ett betydande flöde eller uttag av grundvatten. Metangas är naturligt bundet till vatten, som vid utnyttjande ska avskiljas 


Sveriges enda kvarvarande (ej aktiva) oljepump på Gotland

2017-07-05

Breaking: Volvo elektrifierar bilindustrin

Vi har skrivit det flera gånger här på bloggen, vad väntar Volvo på? Elbilståget har lämnat perrongen. Vi har båda varit volvoägare och våra familjer i flera generationer. Men vi har både mycket frustrerat och besvikna sett hur ett av Sveriges största varumärken hukat sig för verkligheten att fossilbilarna tillhör det förgångna. Men idag kom ett mycket glädjande besked som kommer bidra till att skaka om bilindustrin i grunden och sannolikt få svenska laddinfrastrukturen för elbilar att blomstra likt i Norge.

Volvo cars VD, Håkan Samuelsson går nämligen idag ut i media och meddelar att företaget bara ska tillverka elbilar och hybrider efter 2019 och ska släppa 5 renodlade elbilar mellan 2019 och 2021. Hur snabbt nuvarande modeller ska fasas ut framgår inte.

I Sveriges Radio uttalade Samuelssons bara för en liten stund sedan följande efter att först fått följande fråga om beslutet av SR:
"Finns det inte risk att ni tar er vatten över huvudet med tanke på att man inte vet hur elbilsmarknaden utvecklas framöver?"
Samuelssons svar:
"Alla beslut är behäftade med risker, men jag är övertygad om att det skulle vara ännu större risk att hålla kvar vid förbränningsmetoder, säger Håkan Samuelsson."
Detta kommer få många stora konsekvenser som de flesta kanske inte ännu greppat. För det första kommer andrahandsvärdet på Volvo dieslar och bensinare fram till 2019 sjunka som en sten. Men det här är precis vad Volvo räknar med. För vad Volvo kan göra nu är att intregrera elbilar med sin självkörande teknik som utvecklas tillsammans med Nvidia. Volvo är troligen den enda biltillverkare som kan matcha Teslas självkörande teknik just nu (vad kineserna lurar på är förstås ett oskrivet kort). Det betyder i sin tur att alla elbilar och hybrider som Volvo säljer 2019 kommer vara utrustade för att vara 100 % självkörande.

Anledningen till att vi är så säkra på hur långt Volvo och Nvidia har kommit framkom under konferensen Podcar City 2016 i september där vi hade ansvaret för filmandet. En resa vi för övrigt gjorde med elbilen Tesla Model S.

Nvidias europachef visade hur långt företaget kommit i utvecklingen av så kallad Deep Learning, en form av maskininlärning där en mjukvara/dator kan lära sig själv genom upprepad övning utan att människan lägger sig i. Med Nvidias supersnabba grafikkort och de senaste processorna har denna teknik nått en helt ny nivå som just nu håller på att slå igenom med full kraft. Den som tvivlar kan kika på nedanstående presenation som vi filmade under Podcar City konferensen i Antwerpen.


Efterfrågan på Volvos självkörande elbilar i Sverige och internationellt kommer bli enorm och även om Tesla kommer vara först med Tesla Model 3 som levererar de första 30 bilarna den 28:e juli och den första serieprdoucerade bilen denna veckan, kommer marknaden räcka mer än väl för båda tillverkarna och fler lära följa i deras spår.

En annan intressant notering från Volvo Cars stora nyhet idag är Samuelssons blinkning till batteritillverkare:
"Det gäller att signalera för aktörer att det är en ny marknad, till exempel gentemot batteritillverkare. Vi vill gärna att fler investerar i batteritillverkning då vi behöver kapacitet och konkurrens. Detsamma gäller laddinfrastrukturen."
För vad var en av de största nyheterna igår? Jo svenska Northvolt med Peter Carlsson i spetsen (tidigare hög chef vid Tesla), närmar sig nu slutfasen i valet av svensk kommun för byggandet av vad företaget hävdar ska bli Europas största batterifabrik. Är det en slump att Volvo släpper elbilsnyheten idag? Oavsett om det är en reaktion på Northvolts satsning eller vändningen i Volvo Cars styrelserum (som med säkerhet livligt diskuterat hur Tesla skapat det sug efter elbilar som inte fanns där innan) spelar mindre roll. Det innebär nämligen en stor konkurrensfördel för Volvo om en jättebatterifabrik etablerar sig i Sverige då det gör att de kan etablera sig som en stor elbilstillverkare i Europa. Om vi leker med tanken att Northvolt börjar producera batterier i en batterifabrik i Sverige 2020 som Peter Carlsson meddelade igår, kan Volvo smygstarta sin elbilsproduktion 2019 och säkra batteritillgången året efter när Northvolt kommer igång. 
Precis som Tesla, kan Volvo via en mycket fördelaktig logistik få batterier levererade till Volvo Cars fabriken i Torslanda utanför Göteborg. För oavsett hur snabbt övriga biltillverkare vaknar nu, spelar det ingen roll hur mycket pengar och resurser de har om de inte kommer över tillräckligt många, billiga batterier om de ska kunna matcha Tesla och BYD i Kina, och ja framöver kanske Volvo?   
Den som öppet tvivlar på att framtiden för eltransporter är elektrisk kommer om några år sannolikt bli betraktad med samma frågande min som de som trodde att Internet skulle kunna ersätta gula sidorna i telefonkatalogen...
Men elbilen är väl inte bra för klimatet? Läs Anders Hallströms mycket läsvärda sammanfattning om elbilsmyter och dess relaterade utsläppsmyter på Eco Now House: En sakllig sammanfattning som punkterar de flesta myter och missförstånd om att elbilen skulle vara sämre än fossildrivna bilar när det kommer till utsläpp/fotavtryck på naturen.
Det skulle vara rätt kul att se alla de motorjournalister som sliter sitt hår just nu... 

2017-07-04

I väntan på "evighetsdäcket": Hur vi minskar oljeberoendet & utsläppen av mikroplaster

I vår bok Olja för Blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet tar vi upp många exempel på hur mycket olja det går åt att framställa alla de prylar vi gjort oss så beroende av. Ett av dessa är bildäck. För att producera ett bildäck går det åt cirka 26,6 liter råolja eller 7 gallons. Årligen slängs tex cirka 300 miljoner bildäck på tippen i USA vilket innebär att nära 8 miljarder liter eller över 50 miljoner fat olja slösas bort varje år bara i form av bildäck i Förenta Staterna.

För att sätta detta i perspektiv innebär det att räknat på USA:s oljekonsumtion (från BP Statistical Review of World Energy 2017) för 2016, går 2,5 dygn av landets årliga oljekonsumtion upp i rök räknat i oljeinnehållet i de bildäck som dumpas varje år. Det är inte bara ett enormt energislöseri utan bidrar även till en omfattande miljförstöring då övergivna bildäck bildar enorma utsläpps -och föroreningsskällor i naturen och regelbundet drabbas av bränder som kan vara svåra att släcka.

För ett par år sedan kom en norsk studie som visade att den största miljöboven av mikroplaster i haven var just bildäck. I Studien som rapporterats om av bland andra den populärvetenskapliga tidningen Exrakt, kommer hela 62.5 % av de årliga utsläppen av mikroplaster i Norge från däckslitage och vägmarkeringar.

Det finns företag som ägnar sig åt återvinning av bildäck och det har på senare år blivit populärt inom omställningsrörelsen av använda bildäck som isoleringsmaterial i tex jordskepp/jordhus. Men problemet med användningen av bildäck innebär fortfarande att enorma mängder olja går åt i tillverkningsprocessen för att ta fram bara ett bildäck.

Ser vi globalt framstår oljeanvändningen till bildäck ännu tydligare. 2016 tillverkades cirka 88 miljoner bilar i världen. Då tillkommer tunga lastbilar, arbetsfordon, flygfarkoster etc. Men bara räknat på bilar innebär detta alltså att det går åt ungefär lika mycket olja som slängs på tippen i form av bildäck i USA årligen, till att dessutom framställa nya bildäck i världen varje år (352 miljoner bildäck mot 300 miljoner slängda bildäck i USA). Globalt kan det likställas med att drygt ett halvt dygn av världens årliga oljekonsumtion går åt bara till att producera nya bildäck!

Det är förstås en rad faktorer som tillsammans kan minska oljeberoendet inom transportsektorn som vi alltså berör här. Att ta hand om gamla bildäck och minska antalet nya vi tillverkar bör helt klart vara en prioriterad fråga då det kan göra stor skillnad.

Just nu visar många av de stora däcktillverkarna upp framtidsdäck som de hävdar håller längre, kan återvinnas och en del påstår till och med att de hittat ett substitut till det oljeberoende gummidäcken.

Nyligen visade tex Michelin upp ett konceptdäck som de kallar Visionary Concept som verkar lovande men som de själva inte tror finns på marknaden förrän om 15-20 år... Aningen för sent för den brådskande fossilfria omställningen. Men tekniken är ändå intressant. Däcket behöver ingen fälg och är helt organiskt framställt och består av träflisor, apelsinskal och biprodukten av sockerrörsodling. Däcket behöver heller inte pumpas då det inte innehåller något tryck och är därför skyddat mot punktering.

Men vad som kanske kan göra att framställningen av däck liknande Michelins organiska däck kommer till marknaden betydligt snabbare än 15-20 år är utvecklingen och utbredningen av 3D-skrivare. Visionary Concept-däcket är nämligen framtaget med hjälp av en 3D-skrivare och Michelin har förstås ett sätt tjäna pengar på dessa däck även om de skulle visa sig vara mycket slitstarka och supermiljövänliga. Däcken är nämligen framtagna för att kuna byta mönster för olika typer av underlag genom att bilarna stannar till vid "3D-skrivarstopp" där däcken får nya mönster för tex vinterunderlag. Det här kommer säkerligen inte vara gratis och ju oftare människor tar för vana att byta mönster desto mer slits de rimligen...

Å andra sidan kan man tänka sig att i takt med att 3D-skrivare blir allt vanligare de närmaste åren, kommer fler företag och rent av privatpersoner kunna erbjuda/tillverka organiskt framställda däck vilket gör att de kommer till marknaden snabbare än Michelin hinner få fram en affärsmodell där de inte riskerar ta fram ett för hållbart däck de inte tjänar lika mycket pengar på. För mer om Michelins Visionary Concept-däck, läs gärna i tex Ny Teknik eller se videon i slutet av inlägget.

Men det finns en rad andra saker som kan göras inom transportsektorn för att minska oljeberoendet. Det bästa vore förstås om antalet bilar radikalt kan minska i antal på vägarna, något som kan bli möjligt när eldrivna fordon kombineras med självkörande teknik, något som vi varit inne på i tidigare inlägg. 

En annan minst lika energisparande åtgärd kan vara att bygga om befintliga bilar till eldrivna fordon. Fördelen med detta är att de redan har producerats och fotavtrycket i miljön och i form av resursuttag redan är gjort. Nackdelen är att gamla/bilar med förbränningsmotoer inte är optimerade för ett lågt luftmotstånd, placering av batteri och motor för bästa köregenskaper, dvs helt enkelt inte designade för att drivas på ett optimalt sätt för en elbil.

Vi ska framöver intervjua personer i Sverige som byggt om sina gamla bensin -och diselbilar till elbilar, bland annat en gammal 60-tals klassiker. Videos om detta kommer laddas upp på vår nya EVolution-kanal.      

Michelins smarta framtidsdäck: Frågan är när vi får se ett liknande på marknaden...

2017-07-02

Söndagsmys: Jobba och podda

Dagarna går fort när man har roligt eller jobbar mycket. För Johans del innebar tex helgen gäster som skulle underhållas men även en del målarbete av trälådor till bikuporna som slipades rena under torsdagen, Roberth har å sin sida begett sig av på semester mot Norrland och Norge en vecka.

Men nytta och nöje kan ju kombineras genom att tex lyssna på en hörvärd podd.

När Johan ägnade förmiddagen åt grundmålandet av bikupor lyssnade han på ett mycket tankeväckande program på Teslapodden som varmt rekommenderas. Avsnittet handlade inte bara om elbilar och det senaste om Teslas högaktuella release av sin omtalade elbil Tesla Model 3. Vad som särskilt attraherade vår uppmärskamhet var samtalen om effekterna på arbetsmarknaden av den exponentiella utvecklingen av automatiseringen och AI.

Värdarna Fabian och Anders bidrog som vanligt med olika perspektiv men särskilt hajade vi till över gästen i programmet Alfred Ruth, entreprenör och författare till en kommande roman där AI slår igenom med full kraft i slutet av 2040-talet, och dennes djupsinniga tankar i ämnet. Ruth kom med många tankeväckande och slående exempel om hur snabbt utvecklingen inom automatisering och AI går nu och varför detta är så viktigt att förstå och skiljer sig i grunden från tidigare paradigmskiften inom teknologi- och samhällsutvecklingen människan tidigare stått inför.

Vi har skrivit en hel del på temat automatisering och AI här på bloggen och nedan följer ett urval av dessa inlägg. Vi kommer givetvis ägna flera program åt AI-utvecklingen på vår nya EVolution-kanal framöver. Ett område vi följer med stort intresse och som ingen kan undvika att fördjupa sig i för att förstå framtidens utmaningar och möjligheter inom såväl energi, transport och omställningen till en mindre fossilberoende ekonomi.

  • Podcar-genombrottet 2016: Revolutionerande transportsystem för gruvindustrin/gods och för persontransporter
Trevlig söndag!

Lyssna gärna på Teslapodden om AI och Automatisering nedan:

Listen to "Framtiden" on Spreaker.

Måla och podda, trevligt och lärorikt! 
Johans grundmålade kuplådor som om ett par veckor ska bli skattlådor i bidgården i Dalarna, förhoppningsvis fulla med flytande guld! (honung)