Sidor

2017-06-20

Sol- och vindenergi kommer sakta men säkert

I föregående inlägg kikade vi närmare på oljeanvändningen i världen från året som gått. I det här inlägget ska vi diskutera 2016 års utveckling inom förnyelsebart, särskilt vind och sol. Vi utgår även den här gången från den nyutkomna energistatistiken som står att finna i BP Statistical Review of World Energy som ges ut på årsbasis.

Till att börja med kan det vara bra med en överblick över energianvändningen i världen som vi sammanställt i nedanstående diagram.

Datakälla: BP Statistical Review of World Energy 2017, "primary energy consumption by fuel"

Det första vi konstaterar är att den fossila energianvändningen fortfarande helt dominerar på global basis med 85,5 % av den totala energikakan. Men det skiljer sig mycket från land till land och framförarallt slog sol och vind igenom kraftfullt under 2016 om än från låga nivåer än så länge. Dock börjar det bli tydligt vart trenden är på väg. Redan i början av 2015 var den stora nyheten när Qatars elbörs skakades om efter en budgivning för ett fast elpris över 25 år från landets gigantiska 350 MW (Mega Watt) solcellspark och det stod klart att elpriset hamnade på endast 0,0584 dollar per kWh eller motsvarande 51 öre per kWh. Detta helt utan statliga subventioner men med hjälp av anläggningens storlek och förstås många stabila soltimmar i Abu Dhabi.

Under 2016 ska priset på solel i Qatar, enligt VD:n för Dubais elbolag (se uttalandet i dokumentären Fossilbranschens sista strid), fallit till under en tredjedel av det billigaste fossila alternativet, naturgas. Räkna med andra ord med fler jätteanläggningar för sol i Qatar framöver.

I övrigt är den stora förändrigen inom installerad förnyelsebar energi under 2016 Kinas enorma satsning. Under året som gått ökade Kina sin användning av förnyelsebart (alltså ej vattenkraft) med 33,6 % mot föregående år. Men även tex Indien imponerar med nästan 30 % ökning av förnyelsebart mot 2015 men mätt i absoluta termer är Indien ännu långt efter Kina med en förnyelsebar energianvädning på 16,5 mot Kinas 86,1 (mätt i miljoner ton olje-ekvivalenter).

Vindkraften fortsätter att öka mest inom andelen förnyelsebar energianvändning i världen som ökade med cirka 50 % medan solenergin ökade med cirka 33 %. I Kina installerades dock mest sol med 34.54 GW (Giga Watt) solenergi-anläggningar mot bara 23,3 GW vind  (motsvarar cirka 23 kärnkraftsreaktorer). Kina stod för övrigt ensamt för hela världens kapacitetsökning av kärnkraftsanläggningar men dessa står i Kina fortsatt bara för drygt hälften av energianvändning jämfört med den från förnyelsebart inom landet. Sett globalt kommer användningen av förnyelsebar energi troligen gå om kärnkraften inom kanske 3-4 år om nuvarande utveckling fortsätter.

USA är ju lite extra intressant med en ny president som prisar vallöften om kol till väljargrupper och fossilindustrin högre en framtida generationers energitillgång. USA ökade användningen av förnyelsebar enegi med 17,2 % under 2016, det blir ett tungt tåg att stoppa till och med för president Trump. Ja, vind och sol och övrigt om förnyelsebart i USA utgör än så länge bara 3,6 % av amerikanernas energianvändning men slänger vi med vattenkraften som knappt har en fyra gånger så stor installerad kapacitet som lilla Sverige, är vi uppe i 6,2 %. Det går sakta men säkert åt rätt håll även i USA:s energilandskap.

Vi kommer få anledning att återkomma till omställningen av energianvändningen i världen mot förnyelsebart och den fortsatta elektrifieringen av transportsystemen i mer detalj framöver. Trenden är utan tvivel att såväl vind som solrevolutionen och den andra delar av den fossilfria omställningen sprider sig från småskaliga lösningar, till industriella stordriftsanlägggningar och inte längre betraktas av investerare som risky busineess. Den som investerar i fossilindustrin och räknar med stabila utdelningar får leta och fundera ett par vevor till. Utmaningar i massor väntar men även möjlighter för den som anpassar sig och håller sinnet öppet.  


4 kommentarer:

  1. Bra att det sakta går åt rätt håll. Synd bara att vindkraften dödar så många rovfåglar när vindkraftverken står tätt. Vid en inventering vid en nybyggd vindpark inte så långt från mig hittades tre döda fiskgjusar som häckat där i många år, samt ganska många vråkar och andra hökar och en uv. Vindpark togs i drift förra hösten och har redan i stort sett utrotat fiskgjusarna i trakten. Jag tycker det där är våldtäkt på naturen och det kommer slå tillbaks på något annat sätt. Men allt för att hålla igång hjulen och tillväxten. Vad gör några döda fåglar bara vi kan få ny energi när oljan sinar och kalla den miljövänlig. Vi måste ju för 17 ha ström till våra bilar..

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  2. Vid vilken vindpark var detta?
    Om man nu nämner några fiskgjusar bör man nämna att den svenska vattenkraften helt utrotat bla ålen på många platser i vårt land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utanför Kristinehamn ligger den. Tror det är 40 st torn. Varför nämner du inte att oljeutsläpp dödar 100000 fåglar runt våra kuster. Jägare dödar 300000 fåglar. Fönsterrutor dödar 600000 fåglar och trafiken 5-6 miljoner fåglar. Fiskgjusar är inte många i Sverige och därför är vindparken ett jättehot. Det borde gå att skrämma bort fåglarna på nått viss..

      Mvh Berra

      Radera
  3. I amerikansk press pekas Sverige ut som att Pangloss-framtiden redan nästan är här genom algprojektet på Öland:

    https://qz.com/1010273/the-algoland-carbon-capture-project-in-sweden-uses-algae-to-help-the-country-reach-zero-emissions/

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.