För drygt ett år sedan var jag på ett inspirerande föredrag i Rättvik där jag fick nys om en till synes magisk planta vars många egenskaper tilldrog min fulla uppmärksamhet, kanske särskilt dess förmåga att återproducera nektar!
"Vallört är faktiskt en av de växter som producerar mest nektar av alla blommande växter i Sverige...och kan fylla på sina nektarförråd på 40 minuter, något som många andra växter behöver ett helt dygn för..." -Sidan 145 i boken Fleråriga Grönsaker
Som biodlare lät det förstås som en självklar investering även om det så här i efterhand kanske kommer visa sig mest vara en växt som attraherar humlor...
Ju mer jag läser om Bocking 14 och när jag nu börjat få en bild av dess växtkraft och egenskaper med egna ögon kan det vara läge att återge detta i ett eget inlägg. Så här följer lite av de tankar och noteringar jag gjort hittills följt av lite bilder av förvandlingen min planta genomgått de senaste fyra månaderna vid min bigård i Dalarna.
Vad som är smått häpnadsväckande med Bocking 14 är att den ska innehålla mer kväve, fosfor och kalium än naturgödsel!
Men detta är bara början på listan över denna frösterila vallörts magiska egenskaper som alltså INTE ska förväxlas med den vilda och mycket invasiva sorten som de flesta betraktar som ogräs. En annan egenskap Bocking 14 har är dess rotsystem. Sätter man vallörten som en vägg runt sina odlingar kan de tacka vare sina rotsystem hålla borta ogräs och invasiva arter som har mycket svårt att bryta sig igenom vallörtens skyddande barriär. Detta har jag ej kunnat pröva själv än då jag bara har en planta men metoden ska med framgång ha använts av bland andra Phillip Weiss vid Stjärnsunds Skogsträgård. Det var från Stjärnsunds finurliga skogsträdgård som specialiserat sig på just fleråriga grödor som jag kom över en liten vallörtplanta i somras. Besök gärna skogsträdgården i Stjärnsund!
Jag frågade Philipp Weiss, en av huvudpersonrena bakom skogsträdågården och boken Fleråriga Grönsaker, i våras om jag kunde göra rotsticklingar innan plantan hunnit bli två år (vilket normalt inte rekommenderas i detta fall) och fick svaret att visst kunde jag göra 4-5 rotsticklingar i alla fall. Jag valde dock att hålla tillbaka min iver och inte ge mig på min enda (då lilla) planta. Det får bli nästa vår tänkte jag... En två-årig moderplanta kan ge upp till 30 rotsticklingar så planterings-festen väntar! En liten magisk vallört-sticking borde bli en perfekt present att ge bort eller för den delen, som utbyte för att komma över någon annan trevlig växt.
Hur tar man då en rotstickling, här följer en beskrivning hämtad från Philipp Weiss genomgång av växten:
"Om man vill etablera ’Bocking 14’ i sin trädgård fungerar det bara med färdiga plantor eller rotsticklingar. Rotsticklingar tas efter att tjälen gått ur marken, eller helst senast precis innan vegetationsperioden börjar. Man lyfter upp rotsystemet med en grep och bryter av stora rotbitar. Det är bäst att ta från plantor som är minst två år gamla, och man kan få mellan 15 och 30 nya plantor från en moderplanta. Sedan klipper man rotbitarna i små bitar, ungefär 3 cm långa. De kan man stoppa ner i jorden direkt. Vill man ha mer kontroll över plantorna är det bättre att sätta dem i små krukor. Sen gäller det bara att ha tålamod, det kan lätt ta till mitten av maj eller början av juni innan de första bladen visar sig. Det verkar som vallört vill vara helt på den säkra sidan vädermässigt innan den skjuter nya blad från de minimala rotsticklingarna."Vallörten ska även vara rik på bland annat protein (till och med högre än bönor) och är mycket uppskattad av betande djur som getter och hästar. Eftersom bladen kan skördas 5-6 gånger per säsong bör dock djuren roteras över olika betesmarker så vallörten får en chans att hämta sig. Det bästa är dock att göra foder av vallörtsbladen. Mer om det kan ni tex läsa här.
En av personerna som bidragit starkast till att sprida Bocking 14 eller Symphytum x Uplandicum (eller Russian Comfrey på engelska) är engelsmannen Lawrence Hill som redan började experimentera med att ta fram en frösteril vallört på 1950-talet och bildade organisationen Henry Doubleday Research Association, idag Garden Organic. Rad 14 bland Lawrence odlingar och med namnet Bocking från den engelska orten med samma namn, blev "Bocking 14" och är alltså den jag kommit över.
Avslutningsvis, den magiska förvandlingen av Bocking 14/frösteril Vallört, över bara fyra månader i vår trädgård i Dalarna.
24:e Mars: Resterna av fjolårets lilla planta sticker fram nedanför vedboden...
26:e April: Några små pigga blad tittar fram och bladrester har blivit jord...
31:a Maj: Stora blad växer fram så det knakar, en av bigårdens kupor tittar fram runt hörnet...
13:e Juni: Bocking 14/Vallörten har nu tagit fart åt alla kanter och är snart en meter hög...
19 Juni: På mindre än en vecka nästan dubbelt så stor och börjat blomma...
22:a juni - Fler blomklasar, mycket insekter och första humlan har inspekterat blommorna...
Vi får se om bina fixar att flyga in i de hängande blomklasarna och hämta nektar men även om så bara humlor, blomflugor och/eller andra specialanpassade bin och pollinatörer skördar blommornas frutkter (nektar) betraktar jag redan plantering av Bocking 14 -vallörten i vår trädgård som en succé. Vi har förutom att locka fram otaliga insekter, redan skördat en omgång blad som lagts i en hink med nässelblad. Dessa ska sedan enligt konstens alla regler stå i ett par dagar tills det luktar pyton. Då kan det med fördel blandas ut med 10 delar vatten för att sprutas/hällas över jordbubbar och grönsakslanden. Där börjar sedan den riktiga magin!
Johans bigård bara meter från Bocking 14-vallörten...
Topplistekuporna väntar på nya hyresgäster...
Glad Midsommar från oss på Olja för Blåbär!
N P K är en vanlig gödning och det låter bra att få den direkt odlad nära. Kräver denna växt särskild egen gödning eller bara sol och vatten?
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Det beror främst på jordmån.
RaderaMen den tål väldigt mycket gödsel.
@Nanotec- Inga tillsatser, har inte ens vattnet extra mer än första veckorna. Sedan har familjens manliga medlemmar passerat rätt frekvent för ett litet bidrag...:). Står på ett ställe där det är från sen förmiddag till sen em och vi har väldigt vindskyddat runt våra bodar och bigården.
RaderaJag var först lite fundersam om placering så nära boden skulle fungera men det har gått över förväntan får jag säga och lite extra kul då en passerar den varje gång en ska till bigården o pyssla/kolla in vad de har för sig. Rekommenderas starkt!
Trevlig Midsommar!
Johan
(*där det är sol skulle det vara)
RaderaPå många av mina plantor syns ett litet hål på blommorna antagligen en särskild humla som har gjort de.
SvaraRaderaKan det vara så att bin inte når nektarn?
En sak är säker man ser så gott som garanterat en humla på varje planta.
Själv brukar jag föröka genom att gräva runt plantorna och plantera om en del rot bitar.
Hej! Jag misstänkte det när jag såg blommorna komma men har inte helt gett upp om att bina ska hitta dit och göra ett försök. Men den har så mycket annat att erbjuda och det bor troligen humlor precis under boden bakom och vi har ovanligt mkt humlor i vår trädgård så det är väl toppenbra om de får en växt de gillar.
RaderaMvh
Johan
Vallört är en härligt planta.
SvaraRaderaHar ingen bocking 14, men vanligt vallört och den är så vackert och nyttigt. Den har inte börjat sprida sig.... än. Tyvärr har jag också uppländsk vallört... En trädgårdmästarens mardröm!! Sprider sig som en gräsbrand! Håll er borta från denna växt från helvetet.
Men den är nyttigt ändå för att göra gödselvatten av som är bra för odlingarna.
Hej! Tänkte väga in med en lite annan åsikt angående vallörten. I stort sett allt jag vill säga finns på en Australiensisk blogg: http://living-mudflower.blogspot.no/search?q=Comfrey
SvaraRaderaDet har blivit lite super food över vallörten, ett engelskt namn och vips är den lösningen på allt. Som synes i länken ovan äter inte tamdjur vallört om annat finns att välja på. Den är ju trots allt giftig.
Att något kan användas som läkemedel i ett fall gör inte att det ska överkonsumeras i alla andra, tänk kolloidalt silver. Silver dödar saker du inte vill ha i ett sår, drick för mycket och bli en smurf.
Hej! Jag höll mig medvetet borta från läkemdelsbiten för att jag har för lite insyn om dess effekter. Bra du tar upp att den kan överkonsumeras, och säkert för den del övergödslas om man den inte späs ut med minst 10 delar vatten. Självklart inget universalmedel i trädgården men tycks vara en viktig del för helheten när den används med eftertanke.
RaderaMvh
Johan
Hej igen! När jag läser om min kommentar känns den lite väl bitsk. Det jag mest ville få fram är att växten behöver en del eftertanke. Är väl själv lite bränd efter att i åratal ryckt rotskott ur en rabatt, det som kan föra upp mineral ur djupare jordlager är ju dess enorma rotsystem och väl etablerat flyttar det inte gärna på sig.
RaderaJag är inte heller så insatt i läkemedelsbiten, mer än att det ser ut att vara någon alkaloid som är den verksamma beståndsdelen och sådana bör tas på allvar.
Tack för en intressant blogg!
Det viktigaste tror jag är att plantera växten en bit bort från resten av odlingarna. Ja, där den får härja fritt med sina djupa rötter. Jag har även en nässelodling en bit bort där ingen behöver gå och trampa runt i onödan.
SvaraRaderaMvh Berra
Hej! Tack som tur är står min enda bocking 14-Vallört på långt avstånd från våra odlingar men bör väl kunna sätta 3 stycken på rad (med ett par m emellan) ca 4-5 meter från vårt potatisland? Jag är medveten om att de blir en "permanent del av landskapet" när de väl slagit rot men mer än 4-5 meter bör väl inte behövas?
RaderaMvh
Johan
Hej Johan! Skulle du kunna tänka dig att sälja någon rotstickling av Bocking 14? Jag letar med ljus och lykta efter sticklingar till min nyetablerade trädgård i Gnesta-skogarna... Med vänlig hälsning, / Nils
SvaraRadera