Konsekvensen har blivit att våra matjordar utarmas på näringsämnen, mineraler och framförallt den mångfald av liv som gör jordarna levande och motståndskraftiga för att själva hantera olika typer av sjukdomar och skadedjur. Jordarna kan ge större skördar men det frukt och grönt vi äter idag tex har ofta lägre näringsinnehåll mot den som skördades på 1970-talet när bekämpningsmedel och konstgödsel ännu var en ny företeelse.
En annan allvarlig följd av det allt mer industrialiserade jordbruket är att produktionen centraliserats så till den grad att producenterna tappat kontakten med jorden/naturen/djuren som blivit bokföringsobjekt för en ekonomisk verksamhet vars enda syfte är att gå med vinst. Utspridd småskalighet i matproduktionen som kan skapa ekonomisk och social trygghet samt bidra till regional och nationell krisberedskap för matproduktionen, har fått stå tillbaka för maskinell stordrift där kemikalieanvändningen är helt central.
För våra så viktiga pollinatörer bina, har detta inneburit en mardröm när landskapet förändrats i grunden och mångfalden av mat minskat eller försvunnit, bekämpningsmedel satt deras navigationsförmåga ur spel och sannolikt även sänkt deras immunförsvar så att de har svårt att hantera virus och sjukdomar.
I dokumentären får vi bland annat följa med till Kalifornien och Frankrike och ser hur jorderosionen tagit över, jordarna helt tömts på de så viktiga daggmaskarna och andra av miljontals småkryp och mikroogranismer som en välmående jord behöver. Enorma mängder kemikalier och monokulturer är inget naturen är anpassad för och därmed heller inget människan kan fortsätta med hur länge som helst. Den levande jord som ännu finns kvar minskar för var dag, vare sig det är på grund av bostadsbyggande på den mest bördiga mark vi har eller för att bara en eller fåtal grödor ska produceras på gigantiska fält med besprutning i en omfattning som gör att man ryggar tillbaka bara av bilderna.
Vår tids största religion, ekonomisk tillväxt med ändliga resurser, ifrågasätts även i dokumentären vilket är ovanligt men viktigt och det görs dessutom på ett sätt som gör det greppbart för de som ännu inte reflekterat över denna långsiktiga omöjlighet.
Men det finns som vi skrivit om tidigare hopp om förändring. Det räcker att titta på tex Tyskland där lagstiftning införts som skyddar bördig åkermark mot tex bostadsbyggande.
På temat vikten av vår matjord minns Johan särskilt det brandtal Wes Jackson höll under en energikonferens i Washington DC, 2010. Jackson som är grundaren av The Land Institute. Talet gick ungefär ut på att vi måste förstå värdet av perenna växter och matjordens enorma värde om människan ska kunna föda framtida generationer och inte gå under av näringsfattiga jordar när fossil input inte längre räcker till.
Sista skörden- ett måste att se!
Avslutningsvis avslutar vi med ett annat mycket hoppingivande tecken som tyder på att Sverige kanske närmar sig början på en brytpunkt när det gäller den fossilfria omställningen, inte minst medvetenheten om att vi naturen inte kan fortsätta att tömmas på resurser utan av vi återställer balansen.
I onsdags intervjuades nämligen en av omställningsrörelsens kämpar, Pella Thiel i självaste Aktuellt. Detta med anledning av det ökade intresset för ett lagstadgat skydd för naturens rättigheter i Sverige och internationellt. Inslaget och intervjun fick nästan 7 minuter av Aktuellts dyrbara sändningstid något som kändes otänkbart för bara några år sedan.
Har naturen rättigheter? Konstig fråga, är jorden rund?
Trevlig fredag!
Hann bara lyssna på det sista. Varit och är upptagen av vårt ekonomiska system.
SvaraRadera" producenterna tappat kontakten med jorden/naturen/djuren som blivit bokföringsobjekt för en ekonomisk verksamhet vars enda syfte är att gå med vinst" Detta citat från ovan är viktigt. Var för en tid sedan på ett seminarium på Karolinska om vår mat. Bredvid mig satt några marknadsförare från Lantmännen när vi hörde om en viss nyttig fiber i havre. Nu är havre många olika arter men bönder vill nästan bara odla den havre som ger mest kg per ha. Just den nyttiga fibern är mångdubbelt mer frekvent i en havresort som ger lite mindre avkastning. Marknadsförarna beklagade men menade att bönderna bestämmer.
Givetvis hade marknadsförarna fel och de flesta havrebönder.
Som konsument orkar man inte alltid göra rätt, men fler och fler tar allt mer rätta beslut. Många inser också vikten av matjord men lika fullt har naturvetenskapligt okunniga ekonomer ofta sista ordet.
Vägen bort från fossilt går framåt. I veckan hade vi första gången sedan 1800-talet ett helt dygn utan el från kolkraft i England.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bra skrivet.
RaderaHåller med, alla har fullt upp med att hänga med i det ekonomiska pyramidspelet som inte går att vinna.
Tyvärr tror jag att det måste skapas ett helt nytt system för hur vi ska leva. Det nuvarande bygger bara på evig ekonomisk tillväxt och att börsen ska gå upp. Går inte börsen upp så får vi ingen pension. Det är därför ECB eller vad de heter tillverkar pengar och stödköper aktier i Europa.
Allt för att aktiemarknaden ska gå upp. De som kan spelets regler(läs Eliten) vinner på aktiemarknaden då de vet hur de ska spela.
Tyvärr så kommer alla vanliga människor kämpa hela vägen till pensionen.
Det är det som är meningen med livet. Jag säger det ofta men jag tror att vi alla har blivit lurade. Tyvärr verkar demokrati vara det bästa sättet att hålla oss förslavade.
Köpcentrat Marineberg utanför Örebro ca 30 ha stort ligger mitt i den bördiga Närkeslätten. En av Sveriges bästa åkermarker. De som beslutade om det bygget bör fanimej ställas till svars för landsföräderi. Liksom alla andra som beslutat om andra vansinnsbyggen på värdefull åkermark. Nu ska E20 genom skara rustas upp och byggas om för mångmiljardbelopp på mycket god åkermark. Det måste vara högt skolade ingenjörer som kommer på dessa fårskalleideer. Sunt förnuft verkar inte finnas längre.
SvaraRaderaMvh Berra
Samt ombyggnad av E22 i Blekinge genom åkermark.
RaderaJa, jag vet jag är kanske lite obekväm.
SvaraRaderaDet där med lagstadgad skydd av naturens rättigheter?
Hur ska vi göra här i Sverige då?
Kommer ni ihåg dokumentärerna Erik och Sigvard-ett år i Småland?
Den sortens natur som de hade varit med om att bevara hur ska vi kunna fortsätta att bevara den med lagar?
Deras gård är nu ett reservat, kan vi bevara de värden i det reservatet utan några nya Erik och Sivard där?
Den sorts natur som är akut hotad i vårt land är just sådan som Erik och Sigvard tog hand om.
Det är synd att Pella Thiel eller någon annan som vill bevara viktiga naturvärden och biologisk mångfald sällan får förklara hur vi ska lyckas bevara just sådarna naturtyper med lagar.
Just kommit till lantstället för andra gången idag och öppnade svd och ser Berglin:
SvaraRadera"I tisdags visade ettan ett program som heter "Sista skörden" - om hur den industriella livsmedelsproduktionen utarmar våra jordar..."
"Åfyfan..."
"Ja, så jag slog över till tvåan och hamnade i "luften som dödar..."
"...En dokumentär om hur fordonsutsläppen dödar över tre miljoner om året!"
"Å då sköt du dig för pannan, rakt framför tv:n?"
"Nä jag flydde till Ullared på femman,"
"Hur var det där då?"
"Där var allt som vanligt"
"Business as usual, alltså"
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hehe ja talande för vår tid! Hoppas du har det trevligt på lantstället. Ska till bigården i Dalarna och titta till dem nästa vecka, hoppas på mkt sol så de kan fylla på matlagren efter en kylig period där de varit instängda...och så jag kan gå igenom kuporna i lugn o ro...
RaderaMvh
Johan