2017-03-22

Gästinlägg: Hur vi kan hjälpa Bina och bekämpa neonikotinoider

Nedan följer ett gästinlägg signerat Eva Gustavsson som vi skrivit om tidigare med anledning av det medborgarrättsförslag om en bivänlig stad i Linköpings kommun som Eva lagt och vi inspirerat lite till med ett inlägg här på bloggen. Eva är översättare och biodlare men är utbildad civilingenjör med inriktning teknisk fysik och elektroteknik. Eva bor i Linköping.  

Här följer Evas artikel! 

Alla rapporter om bidöd i Amerika och ökande vinterförluster i Sverige är oroande. Många bekämpningsmedel är skadliga för bina, vilket sannolikt i kombination med sjukdomar och parasiter blir det som får bisamhällen att gå under.

En aspekt av detta är att det används alldeles för mycket bekämpningsmedel i helt vanligt villaträdgårdar, även neonikotinoider. Jo, du läste rätt: neonikotinoider säljs och används flitigt i svenska villaträdgårdar. Myrr (inte alla varianter, en del bygger på pyretriner och en del på deltamitrin dvs pyretroid), Swirr, Provado, Maxforce och Substral insektsmedel innehåller neonikotinoider - som väl många av oss trodde förbjöds 2013. 

Men förbudet gällde bara några ämnen ur denna grupp och bara på vissa grödor. Trädgårdsaffärer, Jula, Clas Ohlsson och en massa andra säljer neonikotinoider i mängder till privatpersoner, och inom jordbruket används fortfarande en hel rad neonikotinoidpreparat.

Roundup är ett vanligt ogräsmedel och det innehåller glyfosat som även det är farligt för bin. Glyfosat ingår även i Rambo, Resolva och Glyfonova. Dessutom har glyfosat konstaterats vara cancerframkallande.

Dessa medel som står hemma i skåpen borde omgående skickas iväg till miljöstationen. Och vi borde tala om för alla affärer som säljer det här att de faktiskt borde sluta med det - eller åtminstone ha det bakom disken och bara ta fram när folk frågar. På så sätt får affären tillfälle att försöka sälja mindre farliga medel, som bryts ned snabbare – eller ännu hellre ge tips om helt ogiftiga metoder.

Skriv gärna små trevliga brev till de större kedjorna: 



Clas Ohlsson, asa.portnoffsundstrom@clasohlson.se, Åsa Portnoff Sundström,
hållbarhetschef


Granngården, info@granngarden.se



Coop och Hemköp har inte svarat på min fråga om vad de har i sortimentet, och det verkar inte så enkelt att hitta hela deras sortiment på nätet.

Uppmana dem att för binas skull sluta sälja allt som innehåller neonikotinoider och glyfosat, dvs Roundup, vissa typer av Myrr, Swirr, Provado, Maxforce och Substral insektsmedel! Eller be dem att åtminstone ställa det utom synhåll för kunderna så att dessa måste fråga efter det och kan få information om vad det egentligen är och vad det finns för alternativ.

Vill du kanske också lägga en röst för mitt förslag till Linköpings kommun åtgärder för bin före 20/4? För mer info läs om hur du röstar för en bivänlig stad stad -läs här

Det är fritt fram att plagiera hela eller delar av texten för att lämna in till din egen kommun, dock med källhänvisning.

Några tips:
  • Om det går, odla något annat istället för det som blir uppätet av insekter eller förstört av mjöldagg etc. istället för att spruta.
  • Skriv till politiker och be dem förbjuda neonikotinoider, skriv till affärskedjor och be dem sluta sälja de farligaste bekämpningsmedlen. Medel som har pyretriner som aktivt ämne är mindre farliga.
  • Sprid budskapet till vänner, på facebook, instagram etc.
  • Köp så mycket ekologiskt odlat som du bara kan, även honung – du slipper få i dig bekämpningsmedelsresterna, odlaren slipper hantera gifterna och hela naturen mår mycket bättre. 
  • Med ekologisk odling ökar skördarna i tredje världen, det är alltså inte fråga om att ekomat är lyxkonsumtion som tar maten ur munnen på fattiga människor.
Våren är här och snart är bina igång igen!
Bild från fjolårets sommar i Johans bigård i Dalarna ni kan läsa mer om här

4 kommentarer:

  1. Var finns bevisen att glyfosat skulle vara bifarligt? Äter bina myror? Varför skulle medel mot myror vara bifarligt? På den här bloggen brukar man normalt få fakta och väl underbyggd vetenskap och inte en massa tyckande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Enligt en vetenskaplig studie i Journal of Experimental Biology där man studerat förekomsten av glyfosat på bin i olika doser och dess effekter, har man bland annat funnit negativa effekter på binas förmåga att navigera och finna nektar med dofter. Här citat från slutsatserna ur studierna:

      "We set out to evaluate the effects of chronic and acute exposures to field-realistic doses of glyphosate (GLY), the main herbicide currently used for weed control in agriculture, on the behaviour of the honeybee Apis mellifera.Our results show that both chronic and acute exposure to GLY traces produce sensory sensitivity and cognitive deficits on adult honeybees of the worker caste..." vidare står det:

      "Altogether, these results imply that GLY at concentrations that can be found in nature as a result of standard spraying reduce sensitivity to nectar reward and also impair associative learning in honeybees. Since no effect on foraging activity was found, successful forager bees can become a source of inflow of nectar with GLY traces into the hive, which in turn could have long-term negative consequences on colony survival..."

      "Our first results shed light on the effects of a prolonged exposure to
      sub-lethal concentrations of GLY during the first 15 days of adult honeybee. An exposure to GLY during this period caused both a lower sensitivity to reward and a reduction in the dynamics of acquisition without an effect on memory retention, compared with non-exposed bees"

      Med andra ord, bin som utsätts även för låga doser av glyfosat under binas första 15 dagar i utvecklingsstadiet kan ha en negativ inverkan på binas navigation och kognitiva förmågor som är centrala för ett bisamhällets överlevnad. Det innebär att alla produkter som innehåller glyfosat och sprids i naturen utgör en negativ risk för bina som bör tas på största allvar. Givetvis spelar fler faktorer även in, däribland cocktail-effekten av andra kemikalier bina utsätts för och en miljö där bina numera pga förändrade landskap får en mer begränsad/enformig föda istället för en mångfald av vitaminer och mineraler mm de precis som människor behöver för att stärka sitt immunförsvar.

      Studien kan du läsa via länken nedan och citatet är hämtat från sida 12-13.

      http://www.gmoevidence.com/wp-content/uploads/2014/08/Herbert2014-Gly-Bee-Behaviour-1.pdf

      Mvh

      Johan

      Radera
  2. Avseende bevisen för att myrmedel (neonikotinoid insekticid systemisk kommer här). �� Glyfosat skadar microflora. Bin behöver sin microflora i sina honungsblåsor (skiljs från matsmältning fungerande likt imunförsvar). A-C http://fof.se/tidning/2015/6/artikel/besprutning-forodande-for-nyttiga-insekter

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg. Själv köper jag ingen mat i affären. Det är gift i allt. Även eko bluffas det med.

    Bin är det viktigaste vi har. Bra mycket viktigare än 10 tons/ha skördar av vete.

    Mvh Berra

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.