2017-02-09

Värdet av att förstå exponentiell tillväxt

"Människans största tillkortakommande är hennes oförmåga att förstå exponentialfunktionen"
-Albert Bartlett

Citatet som säkert många känner igen är hämtat från det sedan många år virala föredraget av den numera bortgångna fysikprofessorn Albert Bartlett. En person som i årtionden kämpat med enorm energi för att förklara just exponentiell tillväxt på ett pedagogiskt och inspirerande sätt. Bartlett som under mer än ett tusen föredrag förklarat varför det är så viktigt att förstå exponential funktionen. Det enkla svarat på varför det är så viktigt att förstå exponentiell tillväxt är för att människan på så många områden bedriver exponentiella experiement, utan att förstå inte bara varför de är hållbara i längden men minst lika viktigt: varför de kan få ett så snabbt slut.

Inom matematiken och andra naturvetenskapliga områden har man under århundranden klurat på olika teorier för hur vi kan förklara naturens utveckling men även hur och varför en människa gör som den gör. Till en början har många teorier handlat om att förklara linjära samband men i själva verket består naturen av oändligt mer komplexa samband som vi inte kan förstå för att vi så ofta betraktar skeenden under kort tid och var för sig.

Men inom den moderna matematiken har man nu kommit så pass långt att man börjar se hur dessa komplexa samband sammanstrålar i det som kallas kaosteori. Andra besläktade matematiska teorier är tröskeleffekten (just det, härifrån klimatforskarna hämtat det begreppet) och fjärilseffekten (eng. butterfly effect). Gemensamt för dessa matematiska teorier är att de är svåra att förstå/uppfatta i början just för att de precis som exponentiell utveckling först inte märks av, vare sig i experiement eller med blotta ögat.

Vill man förstå resursproblematiken (Peak Oil, Peak kol, peak gas, peak Fosfor osv), klimatförändringarna och inte minst den nu accelerande utvecklingen av artificiell intelliegens måste man förstå exponentiell utveckling.

En bra start för att sätta sig in i detta är att se BBC-dokumentären High Anxieties- The Mathematics of Chaos. Dokumentären som är från 2008 känns mer aktuell än någonsin och förklarar på ett pedagogiskt sätt inte bara kaosteorin och exponentiell utveckling genom exempel från klimatförändringarna, utan belyser även psykologin som gör att många människor till en början har svårt att till sig denna viktiga kunskap.

Glädjande nog finns det ännu hopp för att vända vårt fossila energiberoende vilket bland annat är tydligt inom utveckling av solenergi. Förhoppningsvis kan detta dämpa den negativa utvecklingen av klimatförändringarna och bidra till att bryta det fossila energiberoendet. Ett bra ledord att gå efter även när det kan kännas hopplöst eller svårt är Pär Holmgrens boktitel: Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt!

BBC-dokumentären har bland annat nyligen visats på Axess TV men går alltså att se på tuben nedan:

7 kommentarer:

  1. Mycket bra artikel! Dock står det "...är hennes förmåga" i första meningen och då blir man ju lite förvirrad. Ska det inte vara "oförmåga"?

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack, Lucky Lukes snabba fingrar som varit framme! Fixar!
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Eftersom vi lever i en värld full med exponentiella funktioner blir den väldigt svårförutsägbar. Man måste då vara extremt vaksam på alla små fenomen som börjat uppträda eller kan tänkas uppträda. De kan snabbt vara hur stora som helst. Vissa människor lever i en trygg världsbild utan exponentiella förändringar, annat än möjligen positiva sådana. De begriper inte att negativa exponentiella förändringar är ungefär lika sannolika.

    SvaraRadera
  4. Utmärkt ska lyssna mer än de första två minuterna. En liten invändning rör fosfor som vi kan få fram betydligt mer av fast förmodligen till priset av förstörda instängda hav som Östersjön. Dagens gruvor tar slut men det finns fosfor för Sveriges årsbehov nu i ca 1000 år bara i varphögar i Norrland. Dyrare men det finns. Tröskeleffekter i form av döda hav.

    Fjärilseffekten är häftig och förklarar mycket. När vi gör prognoser för något kommer den in och stör. Gäller också företag och bostäder. När Trump skriver små korta nätinlägg på kvällen...

    För övrigt rekommenderar jag åter filmen om förtryck och matematikens betydelse där några Computers (svarta kvinnor på 50-70-talet) betydde mycket. Dolda tillgångar heter den och har premiär 24/2.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Tack för tipset. Ska def försöka gå o se den!

      Mvh
      Johan

      Radera
  5. Kuckeliku håller nästan helt med dig. Hände mycket annat här så mitt inlägg tog nog en timme från start till slut. Bara ordet ungefär som kanske är lite för starkt. Utvecklingen går framåt fast kanske en AI tar över.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  6. Nu har jag sett filmen. Trots att filmen är från 2008 är den klart värd att se. Bilder från nedlagda fabriksbyggnader för att illustrera matematik. För många förstår inte matematiken utan lever i tron att allt i stort ser likadant ut imorgon som idag eller att allt fortsätter växa oändligt. Undrar när i dagens utbildning detta med tipping points och fjärilseffekten lärs ut?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.