2017-02-04

Superpanel diskuterar utvecklingen av superintelligens/Artificiell Intelligens

Nyligen hölls en konferens anordnad av Future of Life Institute där många av västvärldens ledande experter i samlades för att diskutera utvecklingen inom Artificiell Intelligens. Under en sevärd paneldebatt satt inte mindre än nio ledare inom AI ner för att ge sina perspektiv på utmaningarna och farorna vi står inför det närmaste åren och årtiondena när superintelligenta maskiner och mjukvara kommer bli en allt större del av vår vardag. En utveckling som går mycket snabbt nu och som i förlängningen kan vända helt ut och in på den verklighet vi gjort oss vana vid.

Future of Life Institute som vi skrivet om tidigare leds av bland andra svenska fysikern Max Tegmark, Elon Musk och Stephen Hawking mfl för att upplysa allmänheten om utvecklingen av artificiell intelligens och bidra till att den tjänar mänsklighetens bästa och inte utnyttjas av särintressen eller blir ett hot mänsklighetens existens.

Panelen leddes av Max Tegmark som var moderator, övriga deltagare på scen var Elon Musk -grundare för Tesla, SpaceX mm, Ray Kurzweil -en av världens ledande profiler inom utvecklingen av AI se bland annat fjolårets julklappstips, Sam Harris -hjärnforskare och författare, Nick Boström -författare och forskare inom superintelligens och transhumanism, Demis Hassabis -en av grundarna till Googles DeepMind), Bart Sellman -forskare och professor inom datavetenskap och AI vid Cornell University, Stuart Russel - forskare och professor inom datavetenskap och AI vid University of CA Berkely, Jaan Tallin - estnisk fysiker, programmerare och investerare, David Chalmers- expert och chef inom kognition vid Australian National University

Många mycket tänkvärda perspektiv lyftes som berörde såväl farorna som möjligheterna med utvecklingen av Artificiell Intelligens. Tex vad det innebär när AI når och passerar nivån för de mest intelligenta människorna och vad som händer när AI sannolikt kort därefter (dagar, veckor eller år) kan nå och passera den samlade intelligensen för hela mänskligheten.

Övergripande frågor som diskuterades: Hur kan AI i utvecklingsfasen de närmaste åren utnyttjas av särintressen (stater, internationella företag, inflytelsrika personer/grupper) i en värld som kan domineras av tankar om ett nollsumme-spel, där bara den/de som skyddar sina intressen till varje pris i kamp med andra avvikande intressen kan överleva? Hur demokratiserar vi tillgången till AI så den kan tjäna alla människors intressen/mänskligheten som helhet och leder till något positivt?

Se gärna paneldebatten och fundera själva. Trevlig lördag!

6 kommentarer:

  1. Kontot avslutat så det går inte att se. Får trösta mig med att det säkert var lång och segt.

    Har nyss lekt med barnbarnen 4 år och 4 månader där storebror kunde få sin lillasyster att skratta gång på gång när han satte sig på en pruttkudde. Vår hjärna utvecklas på ett spännande sätt. Vi människor kan lätt lära av andras nya kunskap men det tar lång tid av studier för att få djupare kunskap inom ett område. Skillnaden mot dagens AI är bland annat att en ny AI ytterst snabbt kan lära sig allt en lite primitivare AI lärt under lång tid. Kan det finnas en risk att den nya smartare AI lär fel från den något mer korkade föregångaren genom det "omedelbara" godkännandet av "gammal" kunskap ungefär som att läkarkåren som helhet ansåg magsår berodde på stress, kaffe och osunt leverne. Ny kunskap kan ha svårt att nå in.

    En pruttkudde kan uppenbart stärka banden mellan syskon. En viktig utveckling. För att få positiva band mellan människor och AI behövs mer kunskap om hur dagens levande varelser knyter an till varandra.

    Vår katt satt bredvid min fru och såg spänt på när en sköterska drog ut klammer efter en operation. Gör det ont? Ska jag försvara dig? När sista klammer var utdragen tappade katten helt sin anspänning.

    Jag längtar efter första egna färden i en autonom bil nivå 5. Kände mig tvungen byta 97 års till en två gammal modernare V70 i väntan. Redan oväntad radar som kan stoppa för plötsliga människor framför bilen, fast de måste vara över 90 cm. Finns alltid lite brister.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Fixat videon som jag def rekommenderar du ser. Den är lång men den är värd att se även när för de sin är väl insatta i ämnet.

      En pruttkudde är en underskattad innovation! ;)

      Ser även jag fram emot autonoma bilar nivå 5. Vem skulle inte vilja slippa lägga tid och energi bakom ratten. Att slippa köra uppskattas ju till och med i en komfortabel och trevlig Tesla Model S. En god vän till mig ska låta mig provköra en Tesla Model 3 (eller blir det delvis provåka med autopilot på?) så fort den levereras. Vännen är en av de första reservationshållarna i Sverige så förhoppningsvis i slutet av året eller början på nästa. Är ju lite mitt fel att min vän reserverat en Model 3... :)

      Mvh

      Johan

      Radera
  2. Radarn sitter framför den inre backspegeln och fick förmodligen inte plats på lämpligare höjd utan nytt chassi eller motorutrymme. Med ren eldrift blir det lite friare inre konstruktion. Vill inte gärna erkänna vad det blev för typ av motor men den drar tydligen ungefär hälften i liter av 97 års bensinmodell.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Ok sett och uppskattat många yttranden. Ska fundera vidare. Ray Kurzweil sa några intressanta tankar med stenåldersmannens önskning om framtiden och sedan primatens.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  5. en fråga till Johan och Roberth: stämmer verkligen det som Lars Wilderäng säger om att Sverige inte är beroende av rysk olja??.
    Lars brukar ju vara en klok man, men vad är det här han har fått för sig nu :
    http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/sverige-ar-ej-beroende-av-rysk-olja-kan.html?m=1

    mvh/peakisten

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.