2017-01-27

Mikronät eller små egna vindblommor för egen elproduktion?

Vi har tidigare skrivit om energibolaget Eons planer på att bygga Europas första mikronät för så kallad ö-drift på Åstön utanför Timrå. Ett system där tanken var att under ett års tid låta öns 200 invånare få sin el från ett antal små vindrkraftverk, solcellsanläggningar med batterier som back up och drift när det varken blåser eller skiner, Dessutom skulle en reservgenerator som drivs av förnyelsebart bränsle finnas som sista energi-livlina.

Nu har Eon flyttat projeket till Skåne istället då inte alla invånare på Åstön ville vara del av projektet vilket bland annat skapat problem med bygglov och mycket förseningar.  

Systemet på Åstön hade varit intressant att följa då det var tänkt som ett större off-grid system där invånarna skulle betala som vanligt för elen till Eon men få den närproducerad utan att vara koppplad till stamnätet. För Eons del är det förstås en ny affärsmöjlighet och potentiellt enorm marknad att sköta underhåll och drift av större off-grid system och kunna sälja vidare överskott till skolor eller liknande.

Men nu ska istället Eon testa att bygga ett mikronät för ö-drift/sammankopplat off-gridsystem för byn Simris utanförs Simrishamn i Skåne. Det nya projektet som vi kan läsa om i Ny Teknik omfattar cirka 150 personer med både privatpersoner och företag som får all sin el från ett vindkraftverk och en solcellspark som redan finns på plats men som Eon kompletterar med batterilager och en reservgenerator. Mikronätet kommer fortfarande kunna hämta el från stamnätet men ska testas för helt off-grid drift.

Mikronätet beräknas komma igång i sommar och ska testas under tre år.

Egen vindblomma på taket eller med mast för egen elproduktion?

Det blir intressant att följa hur mikronätet i Simris fungerar men vi konstaterar samtidigt att det börjar hända en hel på den svenska marknaden för småskaliga off-grid system. Tex har nu svenska vind och solenergi-återförsäljaren Windforce tagit fram en lovande liten så kallad vindblomma som kan användas såväl off-grid (ej kopplat till elnätet) eller som on grid (nätdrift) på hus och fastigheter. 

Den lilla vindblomman är enligt Windforce extremt tyst och kan till och med fungera effektivt på hustak men fungerar annars utmärkt på en mast på 6-10 meters höjd det senare som alltså inte kräver bygglov. Ska vindblomman sitta på hustaket krävs dock bygglov.

Den lilla vindblomman från Windforce ger startvind vid 2 m/s med märkeffekt 1000 W vid 12/s och har ett max effektuttag på 1200 W vid 14 m/s. Vindblomman företaget utvecklat bygger på tester och vidareutveckling av marknadens ledande vindblomma Windstar 1000 som de enligt egna tester förbättrat för att nu ge 20 % fler kW-timmar.

Förbättringen kommer enligt Windforce tack vare företagets egen vindblomma är "snabbare i reaktionerna när vinden ändrar riktning och att den inte tappar fart som en traditionell snurra gör".

Vad som gör vindblomman intressant är att den finns för både DC 24-48 Volt off grid och 230 on grid och kan seriekopplas med fler vindblommor. Den har även en beräknad livslängd på 25 år.

Man kan tex tänka sig att ha en eller ett par vindblommor i kombination med en solenergi-anläggning för egen elproduktion för att på så vis kunna bli helt eller delvis självförsörjande på åtminstone elbehovet i en vanlig villa. Eller så har man en vindsnurra med batteri-backup för att tex kunna driva kyl och frys och dessutom ha möjlighet att ladda mobilen och tända ett par lampor vid ett strömavbrott, vilket kan vara guld värt!

Priset varierar beroende på vilken höjd på masten man väljer och om man vill köra den off-grid (utan att vara kopplad till elnätet), vilket då även kräver batterier eller om man kör den för nätdrift vilket blir betydligt billigare. Windforce vindblomma för off-grid, med en mast på 10 meter där det ingår en MPPT-controller, ligger på 63 400 kr. Monteras den på huset blir priset 44 600 kr plus priset för en mindre mast (ej angivet) men då tillkommer även bygglovskostnader och i båda faller tillkommer monteringskostnader.    

Detta är inte reklam och vi får ingen ersättning för att skriva detta inlägg.

Windflower/vindblomma från svenska Windforce 
Bildkälla: Windforce

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.