Sidor

2017-01-08

Lägesrapport: Sveriges beredskap och försvar

Nu när rikskonferensen Folk och Försvar precis dragit igång i Sälen kan det vara läge att uppdatera sig lite om läget vad gäller Sveriges krisberedskap och försvarsförmåga.

En bra sammanfattning om behovet och utmaningarna för Sveriges försvarsmakt kan man lyssna till i en mycket hörvärd intervju med Anders Brännström, före detta arméchef vid Försvarsmakten och Generalmajor. Brännström intervjuades nämligen för några veckor sedan i den nystartade Strategipodden av officersstuderande Carl Törner, vid Försvarshögskolan.

Brännström har bland annat gjort sig känd för att ha varnat för att Sverige kan vara i krig inom några år. Något som för de flesta säkert låter långsökt men när man lyssnat på Brännströms resonemang och lägesbeskrivning är det svårt att se det på något annat sätt.

Det behöver givetvis inte bli så och det är inget vi väntar oss ska ske men Sverige behöver i högsta grad ha beredskapen för att kunna hantera en situation där Sverige blir indragen i väpnad konflikt i vårt närområde. Något varken landets försvarsmakt eller civilsamhället idag är rustad för.

Lyssna på intervjun nedan:


Ett annat tips när det gäller Sveriges försvarsförmåga är gårdagens intervju i Sveriges Radio med försvarsminister Peter Hultqvist där försvarsministern var tydlig med att det inte bara handlar om pengar utan minst lika mycket om långsiktig planering, ökad och förbättrad personutbildning och inte minst förvaltning av de pengar Försvarsmakten får in. Det är som bekant ett ansenligt byråkratiskt maskineri (av världsklass) som försvarsmedel ska passera innan de kan realiseras i faktiska förmågor och utrustning. Detta maskineri måste bli lättare att komma igenom.

När det kommer till civilförsvaret som i dagsläget är nedmonterat kommer det nu glädjande nyheter om att det sakta men säkert är på väg att förändras. I Dagens Nyheter kunde vi igår läsa en läsvärd artikel av den prisbelönta journalisten och författaren Mikael Holmström där det avslöjas att nyckelpersoner vid 46 av Sveriges samhällsviktiga myndigheter nu sedan drygt ett år tillbaka börjat tränas för krig eller krigsliknande situationer. Målet är att återigen börja bygga upp ett totalförsvar för att kunna hantera utdragna kriser som krig, samhällsstörande kriser, cyberkrigföring och naturkatastrofer.

Som vi rapporterat om många gånger tidigare har tex Riksrevisionen varnat för att svenska myndigheter inte övat tillsammans tillräckligt för skarpa lägen så som krig eller längre avbrott i bränsletillförseln till landet. Vi har även skrivit om Sveriges bristande krisberedskap i en debattartikel i Dagens Samhälle tidigare.  

Allt fler svenskar och även politiker inser nu att vi inte längre kan ignorera behovet av att kraftigt öka landets livsmedelförsörjning, energiförsöjning och krisberedskap samt försvarsförmåga. Det är glädjande att många steg nu tas i denna riktning men vi har en lång väg att vandra.

Det är därför extra viktigt att svenska hushåll inte lutar sig tillbaka nu när myndigheter börja ställa om utan fortsätter att informeras om sitt ansvar att ha vatten, mat och möjlighet till egen värmeförsörjning för att kunna hantera olika typer av kriser. Helst bör varje hushåll ha vatten, mat och värme för minst ett par veckor men gärna mer. Detta är enda sättet för samhället som helhet att kunna hjälpa de som inte har förmåga eller resurser att klara sig själva.  

Vi uppmanar därför alla att se om sin och sina närmastes beredskap. Trevlig söndag!

6 kommentarer:

  1. Länken till Mikael Holmström går fel.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Jag ser mycket angående temat nyligen....
    Ny skrämselstrategi? Eller vet de mer?
    Jag undrar...

    SvaraRadera
  3. Myndigheterna vill förbereda oss på en ganska snar energi/resursbrist men vill inte tala klarspråk utan skyller på krigsrisk samt skulle jag tro, vissa vill skrämma in Sverige i Nato.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många samhällskritiska hotbilder myndigheter måste förhålla sig till. Krigsrisk är knappast det mest överhängande. Cyberkrigföring, terrordåd/sabotage mot samhällskritisk infrastruktur, snöstormar/utslagna energisystem, ekonomiska utmaningar och politiska verklighetsfrånvända extremvindar ligger högt på kort sikt. Men visst sannolikt en ökad insikt hos flera myndigheter om tex Peak Oil.

      Sen lurar säkert en konfliktrisk i Östersjön som vi inte kan ignorera. Men jokern och riktiga orostecknet är hur en nyckfull amerikansk president kommer agera utrikes och inrikespolitiskt och hur andra länder som Kina och Ryssland kommer hantera det.

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Ja, jokern Trump blir intressant. En annan joker är nog Sveriges ekonomi framöver. Skulle inte tro det blir så mycket stålar över till vare sig civilförsvar eller nått annat försvar. Utsikter till ökade inkomster för staten ser ju inte sådär jättestora ut. Det enda som det verkar bli mer av är utgifter..

      Mvh Berra

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.