Redan 2001 nådde vår rika granne i väst sin oljetopp, Peak Oil och har sedan dess halverat sin årliga oljeproduktion. Men istället för att drabba landet svårt kunde den norska oljeekonomin ticka på friktionsfritt fram till 2014. Oljepriset steg nämligen under samma period från 25 dollar per fat i snitt 2001 till hela 111 dollar per fat 2011 vilket kunde kompensera för produktionsfallet.
Ett rekordhögt oljepris på över 110 dollar per fat bestod i tre år fram till 2014 och gjorde det lönsamt för många oljebolag, särskilt energikrävande och dyr utvinning likt den djuphavsutvinning som präglar den norska oljeutvinningen.
Men under sommaren 2014 inleddes så marknadsandelskriget mellan Saudiarabien/OPEC och amerikanska skifferoljamarknaden och på drygt ett år hade oljepriset halverats till en nivå som fick de flesta oljeproducenter världen över att svettas när förlust efter förlust räknades in då produktionskostnaderna översteg intäkterna, ränteavbetalningar, försäkringskostnader mm. Bara 2015 gick således 48 amerikanska olje- och gasbolag bankrutt inom skifferindsutrin.
Desperationen över att få den amerikanska skifferdrömmen att framstå som landets energiräddning och därmed förlänga sagan om att den fossila världskakan bara växer och kommer längre och längre från att börja minska, har präglats av förnekelse. Varje nytt fynd har beskrivits som större och viktigare än någonsin. Det mest uppenbara exemplet blev den mediala skandal som vi rapporterade om i november där det framstod som att USA funnit landets största oljefynd när det i själva verket inte var ett fynd över huvudtaget utan en gigantisk förlustaffär.
Idag rapporterade Sveriges Radio under lunchekot (ca 11,40 och framåt) om den senaste utvecklingen från Norge. BNP-tillväxten beräknas till endast 0,7 % i år och den svaga tillväxten förklaras med den svaga utvecklingen inom den norska oljeindustrin...
Nedan har vi sammanställt Norges årliga investeringar i olje- och gasproduktion samt landets oljeproduktion från oljetoppen 2001 fram till idag, dvs inklusive 2016.
Tydlig trend i Norge: Produktionen nått sin topp och investeringarna minskar
Datakällor: Statistisk Sentralbyrå Norge "Investments in oil and gas, manufacturing, mining and electricity supply", BP statistical Review 2016 & 2011, Norsk olje och gass 2016 siffror för 2016 och prognos för 2018
Vad som är slående är hur kraftigt investeringarna ökat fram till 2014 då de nådde hela 214 norska miljarder kronor. Oljans enorma inverkan på den norska ekonomin blir på så vis uppenbar.
Investeringarna motsvarar 16,6 % av Norges totala BNP samma år som då låg på drygt 1284 miljarder norska kronor.
Men så kan man förstås inte riktigt räkna. Effekten av investeringarna påverkar framförallt arbetsmarknaden, statskassan, avkastningen på och möjligheterna till nya investeringar kopplade till den norska oljefonden. Ett stadigt flöde av nya norska oljeintäkter möjliggör förstås även en förlängning av den norska bostadsbubblan som i tex Stavanger nått himmelska höjder.
Norges minskade oljeintäkter lär fortsätta och Sveriges Radio tog under nyheterna upp att norska organisationen Norsk Olje och Gass beräknar att investeringarna ska minska från årets 150 miljarder norska kronor till cirka 130 miljarder norska kr 2018. Minskade investeringar innebär färre upptäckter och svårt att därmed svårt att kompensera för redan fallande produktion i befintliga fält. Den norska oljeproduktionen kan därför väntas fall brantare längre fram, om kanske 3-4 år när dagens icke-satsningar inte kommer i produktion.
Den norska oljefesten har nått sin kulmen och det börjar även den norska staten inse och ser nu sig om för långsiktiga alternativ. Hur Norge lyckas eller misslyckas med denna omställning påverkar i högsta grad svensk ekonomi. Risken är stor att det blir en fortsättning på det som redan sker, nämligen svensk arbetslöshet på export från Norge.
Kikar man på diagrammet vi sammanställt ovan kanske någon noterar en svag ökning av oljeproduktionen de sista två åren. Men bakom dessa staplar döljer sig en ökad produktion av vätska från naturgas vilket gör att oljeproduktionen troligen ligger någonstans runt 1,6-1,7 miljoner fat per dag de senaste två åren och alltså inte har ökat. Detta att döma av 2016 års siffror från Oljedirektoratet som de redovisar i nedanstående stapeldiagram:
Norsk råoljeproduktion jan-nov 2016
Övrig "oljeproduktion" är huvudsak vätskor från naturgas vilket inte är att likställa med råolja, varken i egenskaper eller i kostnader för utvinningen. Nedan en graf där naturagasvätskor och kondensat lagts till vilket ger de siffror vi ser i vårt diagram (dvs cirka 2 miljoner fat per dag), även detta diagran från Oljedirektoratet.
Norsk oljeproduktion jan-nov 2016, inklusuve övriga vätskor
En tydlig slutsats vi kan dra redan nu är dock att oljan är och förblir en ändlig resurs. Att planera och bygga för framtiden med ekonomiska modeller som förutsätter ekonomisk tillväxt som i sin tur kräver en växande tillgång på billig fossil energi för att rättfärdiga sin existens, är inget annat än ohållbart och barnsliga drömmar.
Logik, fysiken och den sunda förnuftet kan inte rubbas av drömmar utan bäring i verkligheten även om säkert många önskar det.
Mer om Nordsjöns oljekung och hur vi kan ställa om till en fossilfri ekonomi kan ni läsa om i vår bok Olja för Blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet som fått många fina kommentarer och recensioner. I boken ägnar vi bland annat ett helt kapitel åt Norge och även ett helt kapitel åt den amerikanska skifferdrömmen och andra fossila drömmar...
Vi får en del problem under avvecklingen av oljan. Men det finns lite positiva tendenser också. Från Ny Teknik:
SvaraRadera"Solenergi förväntas vara hälften så dyrt som el från kol och naturgas inom tio till 20 år." enligt World Economic Forum (WEF)
"Sol- och vindenergi är nu billigare eller i samma prisnivå som nya fossila bränslen i mer än 30 länder. Och priserna på förnybar energi fortsätter att sjunka."
För att ta något om Norge också så pågår forskning om nya superkondensatorer där också. Fick veta detta sent igår och får nog inte veta mer förrän i början på 2017.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hoppas nu inte för mycket på ny teknik. Det tar många år att utveckla som du säkert vet. Fixa för säkerhetsskull en lie, lite kaniner och en rejäl potatishacka alt en grövre grep..samt ett rejält lager med torr ved och kanske en kamin att elda i..bosatt dig en bit utanför civilisationen så kanske du får ha sakerna i fred från tiggarhorderna också..
RaderaMvh Berra
Bra att ni är några som är lite så att säga ociviliserade. Era kunskaper är en bra reserv vid riktigt dåliga tider. Rent vatten i lager är viktigast.
RaderaRisken för fler än enstaka tiggare utanför butikerna ser jag som låg. Vid ett omfattande och långvarigt strömavbrott dör förmodligen mångdubbelt fler av farsoter orsakade av dåligt vatten samt brist på medicin än av svält. Jag överlever troligen åtminstone de första månaderna. Fryser knappast ihjäl för det är 10 grader + just nu ute. (Har gott om torr ved i reserv fast den mesta behöver sågas och huggas. Har jag ingen el finns lite bränsle till motorsåg och några sämre handdrivna sågar. Tänkte att saknar jag internet så får jag avreagera den frustrationen och beroendet genom att såga och hugga lite mer.)
Jodå två liar, hacka, grepar mm finns här och mer mat i frysarna än vad jag kan hinna ta hand om. Får bjuda grannarna på lite godbitar om strömmen är borta länge. I värsta fall får jag såga upp trädet som föll över potatislandet (med potatis kvar i) när det kom mer snö än vad beställare av snöröjningen klarade. Vi i 08 var insnöade i några dagar om du minns.
Rekommenderar för bekvämt liv lite lager av kaffe, filter, toa- och hushållspapper. För oss som vill ta en öl eller ett glas vin till middagen skadar inte heller att ha ett mindre lager. Ett litet bibliotek är inte så illa heller med ett lager ljus och batterier.
Solceller för att ladda mobil så länge nätet högre upp funkar och sedan för batterier.
Ja för oss som har husdjur skadar inte att tänka på dem också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det gör nog inget att läsa på lite om allt ätbart i skogen samt att jaga och fixa med snaror och fällfångst är heller inte dumt. En rök att konservera kött med samt massor av grovt salt.. Du det finns massor att göra..pust :)
RaderaMvh Berra
@Nanotec. Du verkar ha på det torra och tänkt till med beredskapen- Det glädjer mig. Inlägget är inte tänkt som en mörk bild av framtiden utan teknikhhopp och kreativa lösningar/anpassingar finns för de flesta problem/utmaningar. Dock viktigt att belysa den stora svängning som Norge och därmed Sverige står inför.
RaderaSverige/internationella olje/bensinbolag i landet kan få det knivigt att hitta andra leverantörer av råolja och färdiga bränslen utanför Ryssland som redan står för nästan hälften av råoljeimporten. Norge är även extra intressant som exempel på Peak Oil-producent då produktionsfallet är ovanligt långsamt med världens ledande djupshavsteknik och mkt väldokumenterad/kontrollerad produktion. Lärdomar från Norge kan bli viktiga för många andra länder.
Gott Nytt År Nanotec och Berra!
Mvh
Johan
@Berra
RaderaHar inte tänkt på salt, men det finns en säck med salttabletter för diskmaskinen. Är det ok att eventuellt mala några kg av dessa?
Några böcker med en del av de kunskaperna du frågar om finns här eller på lantstället. Blir vid värsta läget nog av att snabbt lära från de böckerna om ätliga vilda växter.
@Johan
Det är utmärkt att du belyser problemen med Norge för oss. Jag tar det till mig och lyckas kanske lite bättre med aktier framåt. Åtminstone blir jag mer kunnig. Kan ändå inte låta bli, ligger nog i min ingenjörspersonlighet, att påpeka att vi har en stor export av förädlade oljeprodukter. Våra raffinaderier är nog betydligt större än Sveriges behovet idag.
Fortsätt och upplys oss med nyttigt vetande även 2017!
Gott Nytt År Johan, Berra och alla andra läsare!
Nanotec