Sidor

2016-11-08

Varför det spelar stor roll vem som vinner presidentvalet i USA

I natt svensk tid får vi sannolikt veta om Hillary Clinton eller Donald Trump blir USA:s nästa president. En del menar att det inte spelar så stor roll vem som vinner då en president normalt främst kan styra och ställa i utrikespolitiken. Detta främst då nya lagar och lagändringar inte kan drivas igenom utan stöd av en majoritet i senaten och representanthuset. Men i det här inlägget ska vi ta upp vad vi menar tydligt visar att valet av president den här gången inte kännteckas av normala förhållanden och att valet av president därför kan få stor betydelse på många plan. Att effekterna av vem som vinner valet tex kan påverka långt mer än finansmarknaderna och amerikansk utrikespolitik.

Klockan 01.00 stänger vallokalerna i bland annat Florida och Georgia, två av de nyckeldelstater som kan komma fälla avgörandet. Florida med hela 29 elektorsröster är mycket viktig. För kom ihåg, det är inte den presidentkandidat som får mest röster via valsedeln som blir president utan den som får mer än hälften av landets totalt 538 elektorsröster, dvs minst 270. Även Pennsylvania med sina 20 elektorsröster kommer sannolikt vara med i slutspurten.

Varför spelar det någon roll om Donald Trump vinner och inte Hillary Clinton? Är inte Donald Trump bara en clown som kommer tvingas rätta sig in i leden när han sätter sig i ovalarummet i Vita Huset? Nej, på en rad punkter kan Donald Trump skapa stora negativa förändringar som i grunden förändrar USA till det sämre och vi menar otvetydigt att Hillary Clinton är det självklara valet om man har amerikanernas och världens bästa för sina ögon.

Till att börja med har Donald Trump med republikanerna majoritet i såväl representanthuset som i senaten vilket alltså Barack Obama och demokraterna inte har haft de senaste åtta åren och kanske inte heller Hillary Clinton får om hon vinner. Efter nattens kongressval vet vi om det maktförhållandet kvarstår.

Om Donald Trump vinner och republikanerna behåller majoritet i kongressens båda kamrar blir det till för republikanerna att bekänna färg mot Donalds piska. Ett till synes djupt splittrat republikanskt parti med ett antal högerextrema medlemmar som drar åt faschistisk riktning ska då enas med traditionella konservativa republikaner och andra mer i mittenfåran. Lyckan över att vinna presidentvalet kan leda till uppslutning bakom Trump som naturligtvis kommer hävda att det är tack vare honom de vunnit valet och att de därför har att lyssna till honom om de inte vill ha ett splittrat parti.

Det innebär att Donald Trump har möjlighet att med sina republikanska partikamrater genomdriva lagförändringar och lagar utan att hindras av demokraterna. Om Hillary vinner däremot, kan hon lägga in sitt veto mot lagförslag som republikanerna får majoritetsstöd för i senaten och representanthuset. Hur skadliga dessa lagar kan bli är svårt att säga men med tanke på vad Donald Trump sagts sig vilja göra är en sådan möjlig utveckling klart oroande.

Vad kan Trump hitta på som är så allvarligt? Överdriver vi?

Om vi börjar inrikespolitiskt. Trump har sagt att han ska lägga ner amerikanska Miljödepartementet (US Environmental Protection Agency, EPA) för att "det förstör USA:s ekonomi". Vilket är helt i linje med Trumps uttalande om att han vill ta bort miljö/utsläppsreglerna för landets kolkraftverk... Kan Trump göra det? Ja, det är bara att övertyga sina republikanska kollegor om att godkänna budgeten i kongressen, med indragen sådan för EPA.

Nyligen avslöjade amerikanska Bloomberg att Trump dessutom vill dra in landets federala stöd till klimatforskning och satsningar för klimatdämpande åtgärder i USA och internationellt som över två mandatperioder enligt Trumpkampanjen skulle innebära besparingar på 100 miljarder dollar. Istället ska pengarna användas för att bygga infrastrukur för rent vatten, ren luft och säkerhet... Hmm är inte det en självmotsägelse per definition? Särskilt om man lägger ihop det med ovanstående åtgärder Trump vill genomföra utan miljödepartemet, med puffande kolkraftverk och övriga klimatåtgärder gone...

Trump vill kraftigt bygga upp landets försvarsmakt och säkerligen också polisen för den senare ska ju bland annat vakta mexikaner som Trump ska se till bygger en mur längs amerikanska/mexikanska gränsen (ja, eller de ska bekosta den). Sen kommer ju polisen/tullen etc få nya uppgifter att granska/stoppa "alla misstänkta muslimer" som kommer till USA. De cirka 3,3 miljoner muslimer som redan bor i USA känner sig säkert väldigt oroade och ovälkomna. Hur skulle de behandlas av en ny växande poliskår är det ingen som vet. Och så icke att förglömma alla illegala immigranter som Trump vill kasta ut ur landet, där över hälften eller drygt 5,5 miljoner kommer från Mexiko. Att Trump behöver fler poliser för detta är lika uppenbart som det är bisarrt men är det verkligen vad USA behöver?

Oavsett hur det blir med polis- och försvarsmakten skulle valet av Donald Trump sända väldigt märkliga signaler både inom USA och till resten av världen. För vad ska människor tro om en president som inte tar avstånd från stöd av rasistiska grupper som ku klux klan, står för extremt märkliga kvinnovärderingar och verkar som en splittrande kraft i ett USA och en värld som behöver samarbete, inte ett "vi och dem".

Vad som är slående är att Trumps uttalande och resonemang präglas av "busineses business business- at ANY cost" -kosta vad det kosta vill för människor, miljön och internationella relationer bara det gynnar...Trump. För vad har Trump egentligen sagt om sin utrikespolitik? Jo, länder som vill ha USA:s militära stöd måste "betala för sig". Något Donald uppenbarligen anser att flera länder i tex NATO inte gör... så väcks frågetecken om USA under Trump kommer dra sig ur NATO vilket oavsett vad man tycker om organisationen helt klart skulle skapa stor osäkerhet...

Det mest märkliga med Trump är att han framträder som en demagog utan några konstruktiva förslag på hur USA ska få ordning på sin ekonomi. Ändå möts han med jubel från de miljontals amerikaner som i sin frustration över att inte ha något arbete och saknar framtidshopp, ser en ny möjlig framtid under Trump. "Allt utom etablisemanget måste bli bättre", well det sa en viss herre under 20 och 30-talets Tyskland också... Många av de som röstar på Trump tillhör en grupp människor med stor okunnighet om historia och vad som sker utanför landets gränser (ja, även inom Förenta Staterna). Andra proteströstar på Trump mot etablisemanget utan att tänka på vilken skada Trump faktiskt kan ställa till med.

Vad Trump-kampanjen lyckats med är inte att odla hopp utan tvivel.
  • Tvivel om att klimatförändringarna är skapade av människan (de är ju enligt Trump själv ett påfund skapat av kineserna). 
  • Tvivel om att USA:s största styrka är dess mångfald av människor och tekniska kunnande och inte dess militärmakt och finansiella sektor. 
  • Tvivel om att USA:s ekonomiska problem till stor del beror på att landets största industri är en fossilindustri som inte vill se förändringar av transport-energi- och jordbrukssystemet utan att behålla sin makt och sina pengar (de är ju enligt Trump lösningen). 
  • Och Trump, sår även tvivel om att alla problem i USA beror på Obama/demokraterna, trots att Obama egentligen inte ens fått chansen på grund av republikansk blockering i kongressen. 
Oavsett vad man tycker om Hillary Clinton och hennes möjlighet att som eventuell president kunna skapa någon tydlig förbättring för USA:s invånare och bidra till något positivt för övriga världen, är det viktigt att inte bara låta sig invaggas i tryggheten och betrakta alternativet, Donald Trump
som en oppurtunist som bara gjort allt för att vinna valet.

Det finns nämligen till skillnad mot Hillary Clinton säkra tvivel på att Donald Trump värnar demokratiska rättigheter amerikanska medborgare idag har och för den sköra balans världen har att navigera i de närmaste åren. Snarare pekar Trumps oförmåga att ta emot kritik och många ytterst märkliga uttalanden, på en person som sätter sitt eget bästa före allt annat och inte är den ansvarsfulla person som ska besluta om användningen/avstå från en arsenal av världens mest förödande vapen, kärnvapnet. Om så endast för det sistnämnda, är Hillary att föredra med sitt lugna sinne.      

I natt eller tidigt imorgon svensk tid vet vi kanske vem som blir Förenta Staternas nästa president, kanske för att Trump ju sagt att han kanske inte kommer acceptera valutgången... låt oss hoppas att de flesta amerikaner accepterar en kandidat som står upp för landet fri- och rättigheter även när det blåser starka vindar i andra riktningar.

För övrigt hålls ett annan viktig folkomröstning i Kalifornien ikväll. I delstatens oljerikaste region Monterey County, ska invånarna nämligen rösta om ett förbud mot fracking som vi skrivit om i tidigare inlägg.  

För den som tänker hålla sig vaken under natten rekommenderas te/kaffe samt naturligtvis honung.

Enade eller splittrade under en flagga?


10 kommentarer:

  1. Hillary är för TITTP och Trump emot. Denna artikel är lite väl enögd i ljuset av detta faktum. TITTP kan mycket väl innebära slutet för miljörörelsen och vår möjlighet att rädda planeten. Som vanligt så är Trump dålig men Hillary sämre än sämst.

    SvaraRadera
  2. Hej! Hur kan Hillary vara sämre än sämst? Det är en omölig ekvation! Det spelar roll vem av kandidaterna som vinner. TTIP är odemokratiskt och mkt skadligt för miljö, lokala invånare och små företag som försöker göra rätt mot några få jätteföretag helt styrda av vinstintressen men det är knappast Hillary el Trump som avgör det. Om Sveriges el andra regeringar sa nej skulle det inte spela någon roll vad de sa på andra sidan Atlanten.

    Därmed inte sagt att Hillary kan hindra den djupa splittring som Trump förstärkt och förvärrat. Oroligheter och i värsta fall upplopp kan uppstå på sina håll men jag ser hellre Hillary vid makten i ett sådant läge (eller Obama som sitter till den 20jan) än Trump. Trump skulle kunna utnyttja splittring/oroligheter till att införa undantagstillstånd för att öka sitt inflytande och kontroll o därmed urholka de demokratiska fri och rättigheter USA har. Därmed inte sagt att Hillary på inget sätt är perfekt och vi förstås ej vet vilken agenda hon har. Men valet dem emellan ska inte ens behöva göras, Trump är högst olämplig att leda USA med avseende på dennes humör och med en logik som en femåring. Ska en sådan person ha tillgång till en arsenal av kärnvapen? Kom igen.
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Det här är nog inte något av de bästa inläggen på denna blogg. Ett riktigt bottennapp faktiskt. Du kanske läser för mycket cornucopia och blivit lite färgad. Popcorn äter man till film och inte till något som påverkar liv och död på en hel planet..

    Mvh Berra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej Berra! Tar till mig popcorn-kritiken o fixar det! Men står fast vid riskanalysen på Trump som ett större hot för USA och övriga världen än Hillary. Har dock inget med vad Cornucopia?/Wilderäng tänker utan något jag och Roberth diskuterat länge.

      Hillary räddar inte världen eller USA och vi delar långt ifrån alla hennes sätt att se på tex miljöpolitik, synen på fracking/olja och inte minst frånvaron av agerande i frågan om Standing Rock.

      Mvh
      Johan

      Mvh
      Johan

      Mvh
      Johan

      Radera
    3. Berra om vi bortser från slutet med popcornen så är inlägget hurdant?

      Jag tyckte inte det övriga var dåligt. Och film kan ibland ha stor påverkan även utan popcorn. Själv tar jag nog lite kaffe om trötthet uppkommer och annars också. Ser det ut som Donald ska vinna får jag förbereda lite mer möjlig aktivitet på börsen i morgon.

      Jag hyser stor misstro mot Donalds presidentskap, men betraktar det inte nödvändigtvis som ett säkert kärnvapenkrig. Däremot blir det ett fyra år långt problem för världen.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. Hej Nanotec! Tack för de orden. Lite så jag tänker också. Inte tror jag att Trump sätter igång ett kärnvapenkrig det första han gör men ska en person som honom ens ha möjligheten är väl mer frågan...:P

      Mvh
      Johan

      Radera
  4. Själv tror jag världsläget kan stabiliseras. Trumpen och Ryssen verkar ju vara riktiga polare. Men visst nog är Trumpen en riktig trallgök allt. Men att Killary skulle vara nått bättre det vettifan. Hon och hennes polare för försöker allt lägga under sig de sista naturresurserna på klotet. Någon som säger nått annat är nog inte riktigt med i matchen.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  5. Intressant, jag har precis omvänt resonemang när jag hoppas på Trump, Trump är "mot etablissemanget" så har han både demokraterna och en stor del av republikanerna mot honom i kongressen, alltså blir han i mångt och mycket tandlös och av den anledningen det bättre alternativet.
    Den som lever får se.

    SvaraRadera
  6. Hej RP! Ja vi får se sannerligen se hur det blir. Men mm Trump blir tandlös hänger nog mkt på den ekonomiska utvecklingen. Ser även det som högst möjligt att det som framstår som ett splittrat republikansk parti sluter upp bakom Trump och dennes lagförslag även om de sticker i ögonen på många republikaner idag eller med de förslag han lägger vid som president. Det är många som vill göra en lång karriär i Washington D.C. och hoppas på egna kandiaturer som presidenter i senare val eller bli omvalda kongresseldamöter och senatorer. Sen kan vi få nya t-attentat i USA med omnejd med undantagstillstånd som följd vilket passar Trump som hand i handsken att införa lagar och regler som är svåra att ta sedan ta bort.

    @Berra Det blir givetivs oroligt även med Hillary, hon har många fiender däribland Putin och världsekonomin står inför enorma utmaningar med Peak Oil, klimatförändringar, automatiseringen av tillverkningsindustrin, Artificiell Intelligens, Kinas ökade inflytande, ökade flyktingströmmar, implodering av Turkiet...osv men min poäng är ändå att Trump är för nyckfull och ökar splittringen mellan människor och grupper i samhället som Hillary inte kommer i närheten.

    Samtidigt oroas jag verkligen över om TTIP införs, något som skadar alla länder i Europa såväl som USA där många människor försöker ställa om till lokal matförsörjning, energiförsörjning och hållbara transportsystem men riskeras att köras av multinationella jätteföretag som inte respekterar skydd av vattentäkter, skog etc...

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.