Sidor

2016-10-03

Ett kort besök i Freiburg: solens och de hållbara transporternas stad

Nyligen avslutade vi vår resa i Europa där vi körde över 350 elektriska mil med en Tesla Model S. Bilresan kommer vi återkomma till i ett senare inlägg med detaljer om hur laddningen fungerade med mer mera. Resan utgick från Stocholm och huvudmålet var Antwerpen och tre dagars filmande och bevakning vid Podcar City konferensen om hållbara masskommunikationer, mer om den i många inlägg framöver.

Men det blev även spännande delmål i Holland, Luxemburg, Schweiz (Danmark räknas inte riktigt för oss nordbor-sorry!) och Tyskland. Efter konferensen satte Johan siktet på södra Tyskland och besökte bland annat Freiburg.

Freiburg sticker ut på många sätt i Tyskland och Europa. Här dominerar inte bilen och staden är inte i huvudsak byggd für das Auto! I staden som har ungefär samma invånarantal som Uppsala kommun dvs runt 220 000, tar man sig i bäst fram med cykeln, till fots eller med någon av stadens många spårvagnar.

Staden är nämligen byggd så att man inte behöver gå längre än 500 meter för att nå en spårvagnshållplats och cykeln har företräde framför motoriserade fordon i trafiken!

Cirka 25 % av stadens invånare tar cykeln för att ta sig runt, lika många tar appostlahästarna (fötterna). Runt 20 % tar spårvagnen medan knappt 30 % använder motoriserade fordon.

Men vad som verkligen sticker ut när man besöker Freiburg är alla solpaneler på taken. Det går inte att passera många byggnader innan man ser tak delvis eller helt täckta med solpaneler. Johan hade inte så många timmar att tillbringa i Freiburg denna gång så valet föll på stadsdelen Vauban.

I Vauban byggdes i början av 2000-talet de första husen täckta med solceller på taken som skulle genera tillräckligt med elektricitet för att förse hushållen med el året runt. Området har blivit mycket mycket populärt och idag bor över 5000 personer i området. Över 100 av byggnaderna  är helt självförsörjande på energi och får till och med ett överskott på el som säljs tillbaka till tyska elnätet vilket ger flera tusen Euro i hushållskassan för dessa boende.

Mer om Vauban kan ni bland annat läsa på Sustainable Cities Collective.

Haus der Bauern/Böndernas hus - ett imponerande energihus

Under besöket i Vauban fick Johan syn på en stor träbyggnad täckt i glas; Haus der Bauern eller böndernas hus. Motsvarande Lantbrukarnas Riksförbund men för delstaten Baden-Württemberg.

Bloggens läsare kommer säkert att tänka på tidigare inlägg om en viss familj i Sverige som byggt på liknade sätt.

Väl utanför byggnaden dök påpassligt nog en trevlig tysk cyklist upp som händelsevis var pressansvarige personen för Haus der Bauern eller Badischer Lantwirschaftlicher Hauptverband e.V (BLHV) som det egentligen heter. Vederbörande, Patraig Elsner ställde upp på en intervju och berättar mer om huset i videon som vi gjort nedan.

När Johan berättade att Uppsala Universitet har haft mycket samarbeten med Universtät Freiburg berättade Patraig att han gjort sin praktik på en gård utanför Uppsala "small world",  sa han.      
  • Huset använder regnvatten för att spola toaletterna och för bevattning utanför huset. 
  • Byggnaden värms i huvudsak upp av solen via glaset men kompletteras med en värmepump och golvvärme i huset som håller jämn temperatur under vinter och sommar med hjälp av vatten från en liten bäck precis bredvid byggnaden. 
  • På taket finns en solcellsanläggning på 42 Kw som räcker för att hålla igång värme/kyl-försörjningen av huset samt för ventilationen. 

3 kommentarer:

  1. En kort kommentar om detta spännande ämne. Glas tillverkas idag flytande på flytande metall och det finns stort utrymme för billigare glasskivor. Speciellt i Sverige är glas dyrt. Vet inte om patenten för tillverkningen gått ut, men tror det.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Hej Nanotec! Intressant vinkel/info om glaset, kände jag inte till. Glas och trä -kombinationen för husbyggen som isolering kan bli en nya marknad och då blir glaspriset/tillgången till olika typer av glas viktigt.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Framåt stad. När vi får något liknande med solceller blir det till att fira. Men när det gäller inglasning är vi kanske snart med. Läste i Di idag att det finns glastankar, alltså inte beslut än, att bygga ett vertikalt växthus utanpå DNs höga byggnad. Byggnationen skulle ge 700 kvadratmeter för 5 miljoner och snabbt bli lönsam samt ge 70 ton skörd per år. Gissar att energisparande ingår i kalkylen. Läste det på nätet och gissar att artikeln finns i tidningen imorgon.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.