I fredags gjorde nämligen Panasonic klart att företaget tänker ge ut företagsobligationer till ett värde av 3,86 miljarder dollar som i huvudsak ska användas för att samla in kapital till Gigafabriken i Nevada. Tesla lär investera minst lika mycket.
Det finns mycket att analysera och säga om de siffror och framtidsplaner som nämns i videon nedan. Vi tar för tillfället bara upp några då vi kommer återkomma till detta med djupare analyser många gånger.
Räknat på 2014 års siffror kommer batterifabriken när den står helt klar 2020 producera fler litiumbatterier än övriga världen sammanlagt. Detta innebär att dock att redan 2018 kommer gigafabriken i Nevada kunna producera cirka 500.000 batteripack till Teslas elbilar per år. Tesla kommer dock inte kunna producera så många bilar per år redan 2018 utan en stor del av dessa batterier produceras för hushålls och fastighetsbatterierna, dvs powerwalls och powerpacks.
Elon Musk talar i presentationen redan om Gigafabrik 2 vilket inte är så förvånande då det kommer krävas många flera batterier om Tesla ska fortsätta att växa och tex även producera ellastbilar, pickups mm som kommer kräva större och fler batterier än de som sitter i Tesla Model S.
När nästa gigafabrik byggs planerar Tesla därför att bygga samman den med kommande bilfabrik(er?) så att råmaterial för batterierna kommer in i ena ändan av fabriken och en färdig bil ut i den andra. Elon pekar på att detta kommer få ner kostnaderna för slutprodukten och minska de logisitska problemen med delar och råvaror som skeppas kors och tvärs över jorden men inte kommer fram i tid för produktionen i Teslas fabriker. Ett problem Tesla brottas med idag och lett till många abvbrott i produktionen (tex när usb-kablar fastnade i Mexikanska tullen och gjorde att elbilarna inte levereras/sättas ihop.
När fabriken i Nevada är klar kommer dock avståndet mellan batterifabriken i Nevada och bilfabriken i Freemont, Kalifornien inte vara särskilt långt och lösa ett problem i produktionskedjan.
Johan fick möjlighet att ta en guidad tur i Teslas bilfabrik i Fremont under sin resa till Kaliforninen i november och kan inte säga annat än att det gav ett djupt intryck och att den var enorm. Det är därför svårt att föreställa sig att fabriken Nevada ska bli mycket större...men när man betänker att den kommer rymma motsvarande 93 stycken Boeing 747 aka "jumbojet" (Boeings klassiska dubbeldäckare som för övrigt ska sluta produceras nu) -går det nästan!
Fabriken byggs som en gigantisk, effektiv maskin som Elon jämför med ett hypermodernt kretskort till en dator där varje liten del i byggnaden är planerad i detalj för att spara yta och få att alla delar att ska samverka så smidigt som möjligt.
Syftet med fabriken är naturligtvis att få ner priset per batteripack men även att ta bort flaskhalsar som riskerar att störa produktionen när råvaror och komponenter inte kommer fram i tid. Valet att bygga i Nevada hör mycket ihop med möjligheten att komma åt USA:s enda nuvarande lititumproducent i just Nevada. Priset på litium har rusat de senaste åren och Goldman Sachs tex beskriver litiumjakten som "den nya bensinen" eller som vi skrev i ett tidigare inlägg, USA:s nya Klondyke där jakten på litium är det nya heta guldet alla vill åt.
Vi avslutar med lite siffror om gigafabriken som nämns i invigningspresentationen nedan:
- Fabriken kommer ha världens största fotavtryck som byggnad på jordens yta när står helt klar 2020. Ytan är 557 418 kvadratmeter eller 6 miljoner kvadratfot!
- Volymmässigt världens näst största fabrik, nummer 1 är Boeings flygplansfabrik.
- 2018 kommer fabriken ha kapaciteten att producera 500 000 batteripack för elbilar.
- 2020 kommer fabriken fullt utbyggd ha kapaciten att producera motsvarande 1,5 miljoner batteripack.
Tesla Gigafactory Grand Opening from Tesla Motors on Vimeo.
Tillägg: Under invigningen hölls även en frågestund där de inbjudna fick ställa frågor till Elon Musk och JB Straubel, Teslas chefsingenjör och medgrundare. De berättar bland annat gigafabrikens klimatanlägging kommer drivas av värme och kyla via bergvärme och att elen kommer produceras med hjälp av solceller på taket kombinerat med vindkraftverk (egen park vid fabriken och inköpt el från vindkraftverk). Fabriken blir därmed självförsörjande på el i händelse av strömavbrott eller liknande då de kommer ha rätt många powerwalls på 100 kWh seriekopplade i fabriken...
Här svarar de även på frågor om litium och hur de ska återvinna litium och batterier i fabriken för att spara pengar (även bra för miljön då det minskar behovet av nya jordartsmetaller och litiumbrytningen när batterierna kan återvinnas om och om igen).
Kika gärna på frågestunden nedan: