2016-06-30

Spara eller slösa?

Med rådande negativa ränteläge uppmanas svenskar att konsumera istället för att spara. Annars växer inte BNP och Riksbanken kan inte uppnå det "magiska" inflationsmålet på 2 %. För om inte Riksbanken och ekonomin åtminstone artificiellt rör sig i riktning mot inflationsmålet då skapas osäkerhet på marknaden då löne- och prisriktning och nytryckta pengar bara cirkulerar runt i systemet...

Igår kväll sändes en repris av ett mycket pedagogiskt och hörvärt program av Bildningsbyrån på Sveriges Radio P1 som passar väldigt bra i rådande ränte- och Brexitläge. Med ökad oro bland konsumenter om hur ekonomin ska utveckla sig och hur oförutsedda utgifter ska hanteras kan man tycka att sparsamhet skulle följa och fler uppmanas att sätta in pengar på sparkontot eller liknande.

Men ska man lyssna till bankerna eller tex Christina Nyman avdelningschef för penningpolitik på Riksbanken som intervjuas i programmet, är det konsumera nu och spara sen som gäller. Företag ska köpa nya maskiner som ger ökad produktion och avkastning senare och konsumenter glatt sätta sprätt på sina slantar.

Om man är förälder och barnet vill spara till en pryl eller upplevelse är det inte lätt att motivera detta. Det finns kanske inte kontanter att tillgå i hushållet och att sätta in dem på ett sparkonto är ju en dålig affär med negativ ränta. Samtidigt fortsätter priserna på prylar och mat/godis att stiga år för år vilket tidigare åtminstone delvis kunde kompenseras på ett sparkonto med ett par procents ränta.

Kontanter då?

Om man nu inte vill konsumera upp sina sparslantar eller använda dem som handpenning eller amortera av sitt bostadslån innebär väl negativa räntor på ett vanligt sparkonto att det är bättre att stoppa pengarna i madrassen (ja eller på något mer lämpligt ställe)? Sannolikt, men med tanke på hur lite kontanter det finns i cirkulation jämfört med digitala siffror på bankservrar runt om i Sverige och på utländska kontor/kontor räcker den möjligheten bara för en mindre del av befolkningen om många tusen började göra detta.

Sverige ska leda utvecklingen mot det kontantlösa samhället men någon större diskussion om hur det påverkar landets ekonomiska krisberedskap i händelse av en internationell finansiell kris eller ett längre strömavbrott saknas.

"Tyvärr kassan fungerar inte, det är strömavbrott/något tekniskt fel".
"Men jag har ju kontanter"
"Tyvärr vi kan inte ta emot kontanter när kassan inte är igång"...

Eller snarare det svar du får på allt fler ställen redan nu :

"Vi tar inte emot kontanter på grund av säkerhetsrisken".

Igår kunde vi tex läsa om att Visbys största biograf tagit det senare beslutet då:

"det skett tre rån mot biografkassor runt om i Sverige". Oj! Tre rån på SAMTLIGA biografer i Sverige under ett år! Har Jönssonligan varit i farten? Tänk om en större restaurangkedja utsätts för tre rån på ett år...

Ett minst lika stort problem är hur dessa kontanter ska tas ut och föras "till madrassen". Det finns som bekant ytterst få uttagsautomater längre och ännu färre bankkontor eller insättningsautomater. Så om du nu ska köpa en bil eller el pryl som kostar mer än 10-20 tusen kr är det inte så lätt att genomföra köpet utan att först sätt in dem på det negativa sparkontot.


Bildkälla: "Spara och Slösa" med omslagsteckning av Birgitta Lilliehöök © Lilliehöök
via Serie Wikin

Guld och silver då?

Få svenskar känner till att det faktiskt går att köpa silvermynt och guldmynt eller silver och guldtackor för att bevara sin köpkraft "i pengarna". Jämför vi årets utveckling av silver och guld i svenska kronor ser vi en stabil utveckling jämfört med tex Stockholmsbörsen som i skrivande stund fallit 7,3 % sedan sista december 2015. Däremot har silver och guldpriset i SEK stigit med 32,7 % respektive 24,2 % sedan årsskiftet.


Guld och silverpriset i SEK sedan årsskiftet  

Guld som investering eller bevarande av köpkraft skrev vi om i ett av bloggens första inlägg och vi har bland annat även skrivit om riksbankens guld och ett schweiziskt guldinitiativ.
.
Givetvis kan det vara opraktiskt och osäkert att ha alla sina besparingar i guld och silver men att ha en del av sin sparportfölj investerade i guld och silver kan vara klokt. Hur man kan hantera förvaring av guld och silver och mer om ädelmetaller som investering kan ni se och lyssna på genom att se ett sevärt föredrag av  författaren och bloggaren Lars Wilderäng/Cornucopia? som hölls i december.

Aktier och fonder?

Med en så stor oro på börsen det är nu finns det stora risker att placera i aktier och fonder. Det finns förstås även möjlighet att göra klipp i svängningarna upp och ner men är man inte påläst och aktiv dagligen och riskbenägen/har råd att spela med en del av sina besparingar kan detta bli ett ångerfullt beslut. Har man däremot koll på framtidsföretag som inte är börsnoterade kan det vara värt att placera en del där men då gäller det att vara påläst.

Att paniksälja en mindre del av sina besparingar man ändå placerat för lånsiktighet över flera år är dock inte nödvändigt som vi ser det.

Brexit skapar oro och en osäkerhet som är för tidig att bedöma konsekvenserna av men med höstens presidentval i USA där presidentkandidaten Donald Trump mycket väl kan vinna uppmanar vi till stor försiktighet och att sprida sina besparingar med övervägande delen utanför aktiemarknaden om det så innebär negativ ränta. Efter hösten kan det antingen ha lugnat ner sig eller blåst upp till full storm. Sitt lugnt i båten!

Tillägg: Investera i prylar/maskiner och kunskap/utbildning för hur man hanterar kriser. Kan handla om trädgårdsredskap, maskiner, träkupor till bin osv. Listan kan förstås göras hur lång som helst och det man kommer över behöver naturligtvis inte vara nytt. Mycket går att få tag på begagnat och kan rent av vara av högre kvalitet.



2016-06-27

Brexit -Den brittiska fossilkakan som krymper

Så var midsommarfirandet över och många svenskar fick återkänningar av en baksmälla efter Brexit-resultatet som övriga Europa redan fick smaka på i fredags när flera Europeiska börser dök med över 10 %.

I fredags, dagen efter att 51,9 % av britterna röstat för ett uträde ur Europeiska Unionen föll börserna i framförallt Europa. Milanobörsen och Madridbörsen föll med 14,5 respektive 12,4 % under fredagen och Paris med 8 %. Londonbörsen föll bara med 3,2 % men med den kraftiga försvagningen av pundet är detta högt ändå.

Börser utanför Europa påverkades även av "Brexit-chocken" där tex Japan fick se Tokyobörsen (Nikkei 225) sluta ner 7,92 % under fredagen. Japanska börsen återhämtade sig dock idag och slutade drygt 2 % upp.

Stockholmsbörsen slutade ner 7,8 % under måndagen och amerikanska S & P 500 är just nu ner 1,75 % .

Från Kina höjs nu starka röster om oro över följderna av en Brexit för Storbritanninens ekonomi såväl som globala finansiella följderna om den genomförs. Kina som åtminstone på Shanghaibörsen klarat sig relativt väl, där Shanghaibörsen bara föll drygt 3 % på fredagen och under måndagen slutade upp 1,45 %. Men oron handlar om vad kinesiska företag och investareare som planerat att investera i Storbritannien ska göra just nu. Sannolikt tar många hem sina pengar och risken finns att man likt många andra banker och företag flyttar personal och kontor till andra länder.

Japans utrikesminister meddelade imorse under ett möte med den brittiska ambassadören i Japan att Storbritannien bör lyssna på de cirka 1000 japanska företag som verkar i landet (underförstått reda upp Brexit för att kunna gå back to business as usual snarast möjligt).

Är vi då förvånade av resultatet? Nej, egentligen inte med tanke på hur fel de brittiska opinonsundersökningarna har haft tidigare och hur kallt marknaden och experterna tycktes räkna in en "remain" borde låtit varningsklockorna ringa. Det märktes även tydligt under debatterna att "Brexit" -lägret kunda argumentera tungt och få med sig många olika politiska grenar och missnöjda britter som fått se sitt välfärdssystem och ekonomi försämras allt mer de senaste åren.

För vare sig det handlat om britternas hjärtesten, det allmäna sjukvårdssystemet National Health Service och hur det försämrats de senaste åren under trycket av fler patienter eller frågan huruvida Storbritanninen klarar att hantera flyktingvågen till Europa bättre inom eller utanför EU, har Brexit-lägret lockat röster. Missnöjet med den dåliga insynen i vilka beslut som fattas i Bryssel är även något som av av förståliga skäl oroat många. Att valda ledare i EU-Kommissionen inte kan väljas/väljas bort på demokratisk väg inom EU-länderna trots att Kommissionen lägger förslag på nya EU-lagar och ser till att de ska efterlevas, flyttar makt och inflytande bort från medlemsländerna.

Oavsett vad man tycker om Brexit kan det bli ett nyttigt experiment på hur uträde påverkar ett lands ekonomi och politiska utveckling. Det vill säga, hur bra eller dåligt kan ett land i Europa klara sig utan att vara med i EU, efter ett uträde. Detta skillnad mot Norge som kan luta sig mot oljeintäkter och Schweiz med en enorm finanssektor och liten befolkning?

Något liknande en Brexit skulle sannolikt skett förr eller senare i alla fall även om många säkert önskat det skedde senare och med ett mindre land/mindre ekonomi.

Förutom ännu oöverblickbara effekter på aktiemarknaden och valutmarknaden som bland andra vår bloggranne Flute rapporterat om är förstås de ekonomiska/politiska dominoeffekterna på i första hand Spanien och Frankrike den stora jokern.

Spanien som höll allmäna val igår och vars konservativa parti Partido Popular (PP) inte lyckades få egen majoritet i parlamentet. Ett parti som behöver allt stöd det kan få i ett mycket splittrat Spanien där regionen Katalonien med Barcelona i spetsen senast 2014 hade en befolkning där 80 % röstade för självständighet. En "självständighetsförklaring" och utbrytning som alltså nuvarande PP-ledda regering med premiärminister Mariano Rajoy hittils lyckats sätte stopp för med hänvisning till spanska konsitutionen. Men hur länge PP kan hålla tillbaka dessa krafter är ett oskrivet kort som helt klart kan påverkas av hur Brexit-spektaklet utvecklas.

I vår väntar sedan presidentvalet i Frankrike där högerextrema Front National ledde av Marine Le Pen försöker utnyttja Brexit till att locka alla fransmän som är trötta på EU och frustrerade över det ekonomiska läget i landet över till ett parti som lovar folkomröstning om EU-utträde.

Presidentvalet i USA kan möjligen i viss mån även påverkas genom att influera väljare som på liknande sätt vill rösta emot det politiska etablisemanget genom att lägga sin röst på Donald Trump. "Om britterna kan, kan vi"...

Den brittiska fossilkakan som krymper 

Men istället för att fördjupa oss i den politiska diskussionen vill vi gärna lyfta en fråga som få tagit upp, nämligen hur Storbritannien påverkats av fallade oljeintäkter de senaste åren. Sedan 2005 är Storbritannien inte längre nettoexportör av olja, något som bland annat drabbat Sverige som tvingats importera mer olja från Ryssland då såväl Norge och Danmark nått sina respektive oljetoppar sedan över tio år.

Brexit har i grunden ekonomiska/resursuttömninges orsaker som så mycket annat. Givetvis inte bara men ett land som sedan början av 1980-talet när Thatcher delvis "räddade" landets ekonomi genom att sälja ut landets sista olje- och gaskällor har de senaste tio åren börjat känna av följderna av detta.

Storbritannien har nämligen sedan mitten början av 2000-talet tvingats se två av landets viktigaste energi- och inkomstkällor minska år för år vilket haft en stor påverkan på välfärden och gjort det betydlligt svårare att hantera en befolkningstillväxt (inhemska födslar och inflyttning). Nya generationer vill ha minst lika mycket som tidigare generationer. Med ökade ekonomiska klyftor och den frustration och oro som många britter säkert känner inför framtiden reflekteras bara i Brexit. Men orsakerna kan liksom i övriga länder inom EU som lever över sina tillgångar inte bara beskyllas på EU-byråkrati, särintressen och maktcentralisering.

Om den brittiska statskassan känt av vad det innebär att inte längre tjäna stora pengar på export av olja har brittiska hushåll kanske främst känt av att landets gasproduktion fallit och vad det kan innebära konkret. I vår bok Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet ägnar vi ett helt kapitel åt oljeutvinningen i Nordsjön och tar bland annat upp ett exempel under en kall mars-månad 2013 när Storbritannien bara var timmar från att få brist på den gas som håller de flesta brittiska hushåll varma och ser till att maten blir uppvärmd på gasspisarna.

Senaste siffrorna från den årliga energibibeln BP Statistical Review of World Energy visar att Storbritanniens gasproduktion mer än halverats bara sedan 2015 och att nära hälften av behovet nu måste importeras. Med det kommer inte bara sårbarhet för avbrutna leveranser eller otillräcklig lagringskapcitet inom landet utan även stigande energipriser för brittiska hushåll som är vana vid mycket låga gaspriser. Mer pengar på gas/uppvärmning för hushållen innebär mindre pengar över till övrig konsumtion, dvs konsumtion som gynnar den inhemska marknaden och statskassan.        

I dagsläget subventionerar Storbritannien olje och gasindustrin med miljardbelopp årligen i form av skattelättnader för utländska bolag som utvinner olja och gas i Nordsjön. Detta skrev vi om i början av året. Man ser sig sannolikt tvingade då produktionen fortsätter att falla och kostnaderna och de finansiella riskerna för att söka olja i Nordsjön stiger och skrämmer många bolag och investerare.

När det finns tillgång till billig energi kan ett land tillåta sig att vara generös och slösa med resurser kortsiktigt och därigenom hålla större delen av befolkningen nöjd. Men när energikakan krymper och fler ska dela på den måste antingen en ny större kaka bakas långsiktgt eller så blir det bråk om de smulor som ska fördelas.  

Storbritanninen : "To be or not to be", är den stora frågan!

2016-06-23

Midsommarläsning med Olja för Blåbär!

I Landet Fria kan man nu läsa en lista över rekommenderade böcker för sommarläsning på omställningstemat. På listan finner ni bland andra vår bok Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet med följande kommentar:
”Den ultimata boken för att begripa vad peak oil är och kommer att medföra”, enligt skribenten och debattören Birger Schlaug. En bok om hur energi, ekonomi och miljö hänger ihop, om de utmaningar som väntar och hur indivier och företag kan anpassa sig. 
Fler recensioner och kommentarer till vår bok kan ni läsa här.

Redaktionen tar ledigt över helgen (såvida inte något extremt händer). Vi kommer förstås följa Brexit-spektaklet och komma med en djupare analys efter helgen.

På lördag tar Johan hand om första honungsskörden från bigården i Dalarna tillsammans med familj och vänner. Ingen midsommar utan nyslungad honung ringlande över jordgubbarna som många biodlare brukar säga!

Vi önskar alla bloggens, bokens och youtube-kanalens läsare/följare en riktigt trevlig Midsommarhelg!

Boken är illustrerad av Anna Westin, illustratör bakom Sveriges Radios Julkalender 2014. Utgiven på Fri Tanke förlag (2015)

2016-06-21

Självbefruktande bin funna i Sydafrika: Naturens svar på människans dumhet?

Nedanstående är ett inlägg av Johan med anledning av att självbefrukande bin funnits i Sydafrika.

Vi människor tror vi är så märkvärdiga och överlägsna men tittar man närmare på många djur och insekter inser man rätt snabbt hur långt efter vi är. Ja, eller snarare att vi inte ska ta för givet att våra egenskaper är något naturen kommer låta föras vidare i miljontals år till. Bina påminner mig om detta nästan varje dag.

Desto mer man håller på med bin desto mer förundras man över dessa små insekter som tillsammans utgör den superorganism som funnits i minst 50 miljoner år och verkligen har förmågan att anpassa sig och utveckla sig. Människor betraktar gärna bina som honungsproducenter och pollinatörer men missar oftast att bisamhällen som unika superorganismer på många sätt är långt mer specialiserade och anpassningsbara än vår moderna civilisation.

"Men" tänker någon, "bina håller ju på att försvinna och dö ut så de är väl mer hotade än människan?". Det är förvisso sant att såväl tambin (tänk honungbin) som solitärer och i sällsynt men förekommande fall vildbin/överlevande svärmar från tambin, minskat stadigt i antal i världen de senaste åren. Detta gäller även de så viktiga humlorna som också tillhör bisläktet och försvinner från ängsmarker, åkermarker, skogar, fjäll och förstås alla trädgårdar som mister en av sina viktigaste invånare och pollinatörer.

Samtidigt slår bina tillbaka genom att med hjälp av människans påskyndade evolution i naturen (miljöförstöring, artdödande), där "survivial av the fittest" tar skruv och numera premierar extrema avarter som inte ens människan rår på. Det som kallas mördarbiet i USA är ett exempel där tidigare försök av människan att ta fram ett bi i vår smak slagit fel efter ett misslyckat labbexperiment i Brasilien på 1950-talet.

Resulterat är vad som brukar beskrivas som en onaturlig hybrid och olycka men blivit en hybrid som naturen tagit emot med öppna armar. Kanske av den enkla anledningen att dessa bin producerar mycket honung, är resistenta mot vanliga bisjukdomar och tål parasiter de flesta tambin går under av och kanske, icke att förglömma, dessa bin kan till skillnad mot tambin, effektivt och hårt försvara sig mot sin värsta fiende, människan.

Detta inlägg handlar dock inte om mördarbiet, det är old news men tanken väcktes när jag läste att forskare nyligen upptäckt bisamhällen i kapregion i Sydafrika där arbetsbina kan reproducera avkomma som blir nya arbetsbin utan en drottning som parats med drönare ("hanbin")!

Arten som kallas "Apis melifera capensis" är en underart till det vanliga honungsbiet "Apis mellifera" och lever i Fynbos ecoregion i Sydafrika (det gröna området på kartan nedan).

Capensis: Bisamhällen som inte behöver någon drotting eller drönare
Bild från PLOS Genetics artikel: 

Dessa bisamhällen har studerats av flera forskare och en vetenskaplig artikel kom ut i PLOS Genetics om detta för mindre än två veckor sedan. En av forskarna bakom studien är svensken Andreas Wallberg vid Uppsala Universitet.

Den vetenskapliga artikeln har sammanfattats i The Hans India men kan läsas i sin helhet gratis via PLOS Genetics här.

Forskarna har bland annat kommit fram till följande:
"Paraisterande ägg-läggande arbetsbin kan avge en feromon som gör att de kan dominera reproduktivt över andra arbetsbin och har betydligt längre livslängd med 3-5 månader jämfört 6 veckor hos icke parasiterande arbetsbin. Dessa egenskaper förtärker sannolikt de evolutionära fördelarna av patongeneis, vilket gör att denna självförökande egenskap kan spridas vidare".
Vad som sker är att denna capensis-art sprids vid svärmning (vilket är binas sätt att spridas i naturen och bli fler samhällen). 10 % av alla nya arbetsbin som föds i ett samhälle som kommer från en capensis-svärm kommer från äggläggande arbetsbin. Av drottningarna som föds från denna svärm är mellan 40 % till 60 % avkomma från äggläggande arbetsbin!

Det kommer säkert forskas mycket mer på den denna besynnerliga biras framöver men vad som slog mig är vad detta kan innebära för spridningen av andra egenskaper hos bina. Tänk om denna biras sprider sig och försvårar arbetet med att utveckla de tambin vi människor vill ha för att de helt enkelt inte går att pyssla med drottningsodling/avelsarbete för specifika egenskaper?

Vilka andra egenskaper bär capensis-arten på, är de mer resistenta mot sjukdomar, mer aggressiva mot människor? Eller kommer de helt enkelt bidra till att slå ut tambina och bereda vägen för bin som klarar sig utan oss människor och inte är så klena och sönderavlade? Frågorna och spekulationerna leder förstås in på många spår.

Att en avart av bina funnits i just Sydafrika förvånar mig egentligen inte. Jag minns hur jag förundrades över detta märkliga land när jag besökte Kapstaden för snart 10 år sedan. Mötet med otrolig natur och djurliv, vänliga människor samtidigt som den extrema fattigdomen och kriminaliteten slog en i ansiktet och väckte många tankar och känslor på samma gång. Att så mycket resurser och naturlig överflöd kunde skapa ett så splittrat land vittnade om den dumhet och okunskap människan kan visa under sina dåliga stunder.

Dumhet och okunskap ja... en del menar förstås att bina ändå inte behövs och kommer ersättas av drönarrobotbin eller genmanipulerade insektsvarianter likt de Monzanto forskar på -tåliga mot bekämpningsmedel bina inte tål och dör av men som tydligen funkar för oss människor att äta...

Men jag frågar mig ändå om det inte är aningen naiivt att tro att människan ska hitta en värdig och tillräcklig ersättare till en varelse vi knappt lärt oss förstå och som står för majoriteten av insektspollineringen i världen, det vill säga runt 1/3 av all pollinering globalt.

50 miljoner års förfining och utveckling ersätter man knappast på några årtionden i ett labb. Det krävs nog en människohjärna för att tro på det.

För mer om bin och biodling, se gärna tidigare inlägg i ämnet här.

2016-06-20

Jämför dina låna och försäkringar med Zmartas nya finansiella tjänst

Detta inlägg är reklam och publiceras i samarbete med Zmarta.

Zmarta är en ny finansiell tjänst där du jämför lån, försäkringar, kreditkort och sparande online för att hitta de bästa alternativen. Zmarta Group som står bakom Zmarta har över 17 års erfarenhet av låneförmedling och tillhörande tjänster.

Zmarta samarbetar med över 20 långivare världen över, bland andra IKANO Bank och FOREX BANK. Zmarta är ett så kallat konsumentkreditinstiut med tillstånd från Finansinspektionen att förmedla krediter.

Helt kostnadsfritt gör Zmarta en enda kreditupplysning hos UC och kontaktar sedan samarbetspartners och hittar det lån som passar dig bäst. Zmart erbjuder även kostnadsfria tjänster för att jämföra bilförsäking, hemförsäkring och villaförsäkring samt andra finansiella tjänster.

Zmarta Group som är företaget som står bakom Zmarta är ett av Sveriges största bolag för finansiella tjänster på nätet och finns förutom i Sverige även i Norge, Finland och Tyskland. Bolaget har funnits i Sverige sedan 1999 då med namnet Bolåneservice, senare Freedom Finance och sedan 2015 alltså Zmarta Group.

Lär dig mer om Zmarta och deras tjänster genom att besöka Zmarta eller se nedanstående video.



Detta är reklam och vi får ersättning för att skriva detta inlägg.

2016-06-19

Den självkörande lilla elbussen

Vi följer upp fredagens inlägg om att alla elbilar i Tyskland måste vara elbilar 2030 på samma tema, eltransporter.

För nästan exakt ett år var Johan med när den nya elbusslinjen i Göteborg invigdes.  Elbusslinje 55 som den heter går mellan Chalmers/Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park via Avenyn, Brunnsparken och Götaälvbron. Linjen har tydligen uppskattats då den använts av 1,2 miljoner passagerare. Invigningen och bussarna kan ni se i det filmade reportage Johan gjorde på plats. 

Det är förstås positivt att Göteborg satsat på elbussar men det bör klargöras att endast 3 av de 10 bussarna som trafikerar linje 55 är rena elbussar, övriga är hybrider.

Med utvecklingen av självkörande fordon behövs dock inte så stora och energikrävande bussar, då de helt enkelt kan vara mindre och fler istället men ändå ta hand om samma passagerarflöde. Elbussar kan då komplettera andra eltransporter som coola varianter på elcyklar, järnväg, spårvagnar och framöver förhoppningsvis podcars/spårbilar.      

I sommar kommer troligen det amerikanska företaget Local Motors att introducera den självkörande elbussen Olli i Las Vegas, USA. Den lilla elbussen Olli kan ta 12 passagerare och kommer först visas upp i amerikanska huvudstaden Washington D.C.

Att Olli ska börja köras i Las Vegas är ingen slump. På grund av starka påtryckningar av Google är Nevada nämligen den första delstaten i USA att tillåta testkörning av självkörande fordon på allmäna vägar.

Mer om Olli kan ni se i nedanstående video eller läsa om i en artikel av Las Vegas sun.

Om vi får se Olli eller liknande mindre självkörande mini-elbussar i Sverige framöver beror nog till stor del på om Volvo och Scania kan komma med något liknande...

2016-06-17

Trendbrottet? Alla nyregistrerade bilar i Tyskland 2030 måste vara elbilar

Det är inte bara utvecklingen av Artificiell Intelligens och automatisering inom tillverkningsindustrin som går snabbt nu. För bara ett par månader sedan gick Indien ut med att alla nyregistrerade bilar i landet måste vara elbilar 2030. Detta hänger förstås ihop med inflyttningen till städerna som i fallet Indien gått så långt att hälsoriskerna och den fysiska platsen för bilarna redan nått bristningsgränsen. 

Elbilar löser inte på långa vägar utsläppsproblematiken på egen hand men bidrar till resan mot en fossilfri transportflotta. Indien har dock tagit steget längre och ser till skillnad mot tex Sverige över möjligheten att satsa på podcars/spårbilar i stor skala. Fossilfria/utsläppsfria masskommunikationer är nämligen det som kan göra verklig skillnad både för den lokala ekonomin och säkerheten i trafiken. 

Även Holland och grannlandet Norge har långt gångna planer på att införa lagstiftning där alla nyregistrerade bilar måste vara elbilar, kanske så tidigt som 2025. 

Men samtidigt har de flesta av världens största biltillverkare stått och väntat på varandra för att svara på elbilstillverkaren Tesla Motors framfart. I Tyskland tex har elbilar haft mycket svårt att slå igenom, särskilt när Volkswagen -landets och tillika världens största tillverkare vägrat att storsatsa på en ren elbil. Mercedes och BMW har gjort några halvhjärtliga försök, den förra med hjälp av Tesla Motors och den senare med främst BMW i3 som idag bara kommer runt 16 mil på en laddning och ärligt talat inte ser särskilt aerodynamisk ut...    

Bara de senaste månaderna verkar det dock ha skett en förändring. I mitten av april hade nästan 400.000 reservationer gjort av Tesla Motors kommande elbilsmodell Tesla Model 3. Detta endast drygt två veckor efter att denna möjlighet öppnades den 31 mars (den 30:e i Tesla-butik). Tesla som till skillnad mot alla andra biltillverkare redan byggt ett omfattande snabbladdningsnätverk i Europa, Kina och Nordamerika (åtminstone i Kanada och USA) och bygger världens största batterifabrik i Nevada. 

 Teslas "supercharger"-station utanför Gävle, här genom ögat på en av 8 laddstolpar på plats
Bild av: Johan Landgren 

Endast kinesiska buss, bil och- batteritillverkaren BYD bygger jättefabriker för batterier som tillsammans kan matcha Teslas i Nevada. Det är egentligen märkligt att övriga biltillverkare inte svarat tidigare då litiumbatterier i elbilarna är den enskilt största kostnaden i en elbil. 

Nissan är väl den biltillverkare som satsat mest på en relativt billig och praktisk elbil som faktiskt går att klara sig på i vardagen, om än med god laddningsplanering. 

Nu har kanske en biljätte vaknat och med den landets regering. Bara månader efter Volkswagen-skandalen har höga källor inom bilkoncernen läckt/släppt information om att en jättefabrik på 15 miljarder dollar planeras, dvs för mer än dubbelt så mycket kapital som Teslas gigafactory. Även om den blir större är det frågan när den blir klar, Teslas gigafactory är redan delvis i bruk för tillverkning av hushålls och fastighetsbatterier.  

Men en ännu större nyhet är att Tyskland verkar undersöka möjligheten att likt Indien, Norge och Holland införa en lag som innebär att endast utsläppsfria bilar får nyregistreras 2030. Detta enligt en tysk  regeringstjänsteman amerikanska Bloomberg talat med.

Motiveringen enligt Deputy Economy Minister Rainer Baake är bland annat: 

"Faktum är att koldioxidutsläppen inte minskat inom transportsektorn sedan 1990...Vi har inte svar för att minska utsläppen just nu men vi har svar för bilar".

Vi följer utvecklingen och det blir intressant att se vilket som bli nästa land och nästa stora biltillverkare att lämna den fossila dinosarieryggen. 

Trevlig fredag!  

Tesla Model S
Bild av Johan Landgren
     

2016-06-14

Enkel och snabb Topplisteoperation!

Nu har det skett! Johan har flyttat över en avläggare från en vanlig, traditionell stapelkupa/ramkupa till en så kallad Topplistekupa. Det hela gick riktigt smidigt, tack vare goda förberedelser, bra verktyg och ett fantastiskt teamwork!

Johan tackar för tips och bra guidning av den erfarna biodlaren Patrick Sellman som på sin blogg "Småbruk -Självhushållning och biodling" förklarar hur flytten kan gå till.

Se gärna tidigare videos och inlägg om biodling här. Johan har inte haft en topplistekupa hos sig tidigare men var med och monterade en på Gotland i somras och var med vid första inspektionen efter inflyttningen av bina. 

Kika gärna på videon nedan, hoppas den kan vara till hjälp för nybörjare och nyfikna på Topplistekupan som slagit igenom på många håll i Sverige men bygger på över 1000 år gammal teknik!

2016-06-12

När spricker nästa finansbubbla? Lär av filmen "The Big Short"

Här kommer ett sent söndagstips.

Det har skrivits många böcker och gjorts många dokumentärer och spelfilmer i kölvattnet av finanskrisen 2007-2008. Några favoriter är Margin Call (2011) och Inside job (2010).

En ny annorlunda spelfilm som vi definitivt rekommenderar är "The Big Short" som nu finns att köpa eller hyra i Sverige. The Big Short som säkert en del av bloggens läsare känner igen från den prisbelönta boken med samma namn, av författaren Michael Lewis, skildrar tiden fram till finanskrisens utbrott och berättar historien om några enastående personer som med olika värdepappersverktyg satsade på att bostadsmarknaden och ja att hela amerikanska ekonomin skulle krascha.

Följderna av finanskrisen höll på att få hela den amerikanska ekonomin på fall och med den nästan hela världsekonomin men räddades av historiska ojämförbara åtgärder där amerikanska centralbanken och US Department of Treasury (motsvarigheten till svenska finansdepartementet) fick gå in med gigantiska räddningspaket för att rädda systembärande banker och försäkringsbolag mm. Stimulanspaket som anammats i olika utsträckning av centralbanker världen över och vi nu ännu lever med.

Filmen bygger på flera parallella, sanna historier om personer som förutsåg krisens utbrott något som nästan alla andra i efterhand sa var "omöjligt" och tillika tjänade stora pengar på att undvika kraschen och istället utnyttjade den.

Ska man se en spelfilm och ändå lära sig något ikväll eller under veckan rekommenderas starkt "The
Big Short". Strålande skådespelarinsatser av bland andra Steve Carell som spelar  karaktären Mark Baum i filmen som i verkligheten är Steve Eisman. Mark är spelad av skådespelaren Steve Carell.

Steve Carell aka Mark Baum/Steve Eisman i The Big Short 

Övriga att nämna är förstås Christian Bale som spelar Michael Burry men även Ryan Gosling är tongivande och Brad Pitt har även en liten roll som övertygar.  

Ett av många intressanta sekvenser i filmen är när Mark som vid tidpunkten är chef för en liten avdelning vid investmentbanken Morgan Stanley, håller ett möte med en säljare vid Deutshe Bank som hävdar att hela amerikanska bostadsmarknaden håller på att kollapsa och att århundradets affär därför är att satsa på att detta ska ske med hjälp av finansiella instrument. Mark betvivlar att detta är möjligt trots att han är känd för att sin skeptiska hållning till den bankvärld vid Wall Street han är en del av och söker därför bland annat upp en expert som arbetar med att sälja bostadslån. Här följer
den konversationen:

"Jag är CDO manager"
"Är du CDO manager?" (Mark)
"Ja, hos Hardin Advisors"
"Jag visste inte det fanns något att förvalta i CDO:er."(Mark)
"Vi säljer säkerheterna i CDO:ns portfölj och bevakar tillgångarna."
"Jag sköter Merril Lynchs CDO:er."
"Representerar du investerarna eller Merril Lynch" (Mark)
"Investerarna"
"Det gör du" (Mark)
"Men Merril Lynch ger dig inga kunder om du inte lägger Merril Lynchs obligatione i din CDO" (Mark)
"Bra fråga. Vi kan väl säga att Merril Lynch och jag...Vi har en bra relation."
"Du har en bra relation till Merril Lynch" (Mark)
"Vi har gjort affärer sedan länge".
"Så CDO:erna du skapar...är av högsta kvalité och högsta värde?" (Mark)
"Absolut. Ja."
"Oroar du dig alls för de ökade antalet inställda betalningar" (Mark)
"Jag tar själv ingen risk med de här produkterna."
"Okej" (Mark)
"Så låt oss ta det från början. Banken ringer upp dig. De ger dig obligationerna de vill sälja.
De ger dig klienter och pengar. De betalar dig feta arvoden för det. Men du representerar investarna?"
"Stämmer det?" (Mark)
"Ja. Men vi är inte hos Merril Lynch. Vi ligger i New Jersey."
"20 minuter därifrån" (Mark)
"Fem med helikopter. Lustigt, va?"
"Helfestligt." (Mark)
"Vänta. Ta det igen." (Mark)
"CDO "A" har delar av CDO "B"
Och CDO "B" har delar av CDO "A" men sedan är båda packade i CDO "C". (Mark)
"Ja. den kallas CDO i kvardrat. En CDO av CDO:er"
"Okej" (Mark)
"Sedan finns det CDO:er som är motsatsen till dina swappar. Vi kallar dem syntetiska CDO:er"
"Vad sa du? Syntetiska CDO:er?" (Mark)
"Det är ju helt jävla galet." (Mark)
"Nej. Det är skithäftigt".
"Okej. Låt oss säga att du har en gemensam fond på 50 miljoner i subprimelån. Hur mycket pengar finns i vadslagningar på syntetiska CDO:er och swappar...just nu ikväll?" (Mark)
"Låt oss se, 50 miljoner...En miljard dollar".
"Vad?" (Mark)
"Hur mycket större är försäkringsmarknaden än själva bolånen?" (Mark)
"Ungefär 20 gånger större."

Filmen fortsätter och förklarar:
"Om bolånemarknaden var gnistan och CDO:erna var fotogenen var syntetiska CDO en atombomb med en full president vid avtryckaren."

"Det var i det ögonblicket i restaurangen med fånigt uttryck i ansiktet som Mark Baum insåg att hela världsekonomin kunde kollapsa".

"Jag vet vad du tänker. Vad fan är en syntetisk CDO"

"Här kommer Richard Thaler, fader till beteendeekonomi och Selena Gomez som förklarar.

"Okej så här fungerar en syntetisk CDO. Låt oss säga att jag satsar 10 miljoner på en blackjack-hand."

"10 miljoner dollar för handen representerar en bolåneobligation. Okej Selena har rätt bra kort, 18.

Banken har sju. Det är riktigt bra för Selena. Bra odds. Hennes vinstchans är faktiskt 87 %.

Mina odds är bra. Jag har en följd av vinster. Alla är på plats och vill delta. Hur kan jag förlora?

Det är ett klassiskt misstag. I basket kallas det "Hot Hand Fallacy".

En spelare sätter flera bollar i rad. Folk är säkra på att han sätter nästa.

Folk tror att det som händer nu fortsätter att hända i framtiden.

Under fastighetsboomer gick marknaden upp och upp. Folk trodde därför att den aldrig skulle gå ner.

Så folk som ser på och tror jag inte ska förlora slår vad vid sidan om. Det är den första syntetiska CDO:n".

Ungefär så här:

"Jag satsar 50 miljoner på vinst. Och du får oddset 3:1".
"Jag ger ett odds på 3:1."
"Okej, jag tar vadet"
Nu är det nån annan som vill satsa på resultatet av deras vad.
Det leder till syntetisk CDO nummer två.
"Hallå, jag sätter 200 miljoner på att kvinnan i glasögon vinner vadet.
"Hon vinner antagligen. Så jag vill ha stor utdelning."
"Vad säger du om 20:1?"
"Okej"
Och så fortsätter det med fler och fler syntetiska CDO:er.
Och en ursprunglig investering på 10 miljoner dollar förvandlas till miljarder dollar..."

Filmen är sevärd och en väckarklocka och tankeställare. För när spricker nästa bubbla?

Vi vet ju tex att en hel del av av de pengar som skapats av amerikanska centralbanken efter finanskrisen för att stimulera/rädda ekonomin blåst upp den amerikanska skifferindustrin genom att låna ut pengar till olönsamma och ineffektiva olje- och gasbolag. Detta trots att de flesta olje- och gasbolagen inte kan bära sina egna kostnader och agerar på en marknad där utvinningskostnaderna stiger då skifferkällorna är högt hängande energifrukter och inte det långsiktiga energihopp många fått det att framstå. 

Investerare och banker sitter därför fast med skräpobligationer som de hoppas ska ge fantastisk avkastning,,,och lånar/investerar mer.

Andra orosmoln är förstås svenska bostadsbubblan för att inte tala om EURO-projektet som båda hålls igång med historiskt låga räntor, kvantitativa lättnader (skapandet av nya pengar) och andra finansiella instrument för att hålla igång tillväxten och konsumtionen.

Trevlig söndag!
   

2016-06-11

Den årliga Energibibeln från BP -sammanfattning och observationer

BP Statistical Review of World Energy, den kanske mest citerade energibibeln med statistik över energianvändning i världen släpptes för några dagar sedan. Vi har därför nu en överblick över 2015 års konsumtion och produktion (ja eller mer korrekt utvinning) av fossila bränslen och övriga energikällor.

Vi kan börja med att konstatera att oljekonsumtionen i världen fortsätter att växa och ligger nu på 91,6 miljoner fat per år, den högsta någonsin. 2015 växte oljenanvändningen med 3,2 % mot föregående år. Ökningen skedde till 97 % genom växande efterfrågan i Europa och Asien medan efterfrågan minskade i USA och Japan.

Tillväxten inom den förnyelsebara sektorn växte starkast 2015 och ökade med 15 % mot föregående år och utgör nu 3 % av världens totala energianvändning. Särskilt installation av vindkraftverk och solenergi-anläggningar bidrog inom förnyelsebart om än från en låg bas.

Skifferboomen i USA slog åt två olika håll 2015. På naturgas-sidan ökade produktionen och pressade ner priset på gasen vilket bidragit till att konkurrera ut mer av kolet i USA. Kolanvändningen minskade med hela 12,7 % i USA medan naturgasanvändningen ökade med 3 %.

När det gäller skifferoljan påverkades produktionen i USA starkt av att världsmarknadspriset i på olja i Brent Crude föll med 47 % under fjolåret och snittade på endast 52,39 dollar per fat. Detta är enligt geologen och energiexperten Arthur Berman cirka 20 dollar under vad de flesta amerikanska oljeproducenter behöver bara för att täcka sina kostnader för utvinning, transporter och betala räntan på sina lån till banker och investerare.

I årets 65:e upplaga av BP Statistical Review har USA gått upp som världens ledande oljeproducent räknat i volym. Men detta är mycket siffermagi eller det som Jeffrey Brown beskriver som "den stora kondensatbluffen, något vi rapporterat om tidigare.

För plockar vi bort cirka 3 miljoner fat per dag i vad som troligen är kondensat och dessutom en okänd mängd naturgasvätskor (NGL), hamnar USA istället på tredje plats efter Saudiarabien och Ryssland.

Det bör även tilläggas att USA knappt exporterar någon råolja alls även om en del färdiga oljeprodukter i form av bensin, diesel och flygbränsle går på export.

USA är just nu även världens största producent av naturgas med hela 22 % av världens produktion men har bara världens femte största reserver med sina 5,5 %. Medan de två största, Iran och Ryssland har överlägset mest med 18,2 % respektive 17,3 % av världens naturgaskaka.

Till glädje för klimatet minskade kolanvändningen globalt främst tack vare en övergång till naturgas i USA och en minskad konsumtion av kol i Kina där den ekonomiska tillväxten slagit av på takten. Kinas kolanvändning minskade med 1,5 % och konsumerar nu exakt hälften av allt kol som används under i världen. Globalt minskade kolanvändningen med 1,8 % under 2015.

Men som vi rapporterat om tidigare kan kolanvändningen ligga långt över den som rapporteras i Kina
och med ny kol till gas-utvinning är eventuell minskad traditionell brytning av kol inte särskilt betryggande. Det är även en myt att naturgas skulle vara bättre än kol för att minska utsläpp av växthusgaser. Forskning har visat att utsläppen av metangas i USA kan vara 1,5-1,7 gånger högre än vad som hittills rapporterats.

Tills dess att mer forskning gjorts på utvinning av skiffergas bör man därför vara väldigt försiktig med att lyfta fram naturgasen som ett miljövänligare alternativ till kolet.

Nedan har vi sammanställt världens energianvändning.

Världens Energianvändning 2015


Vi kommer få anledning att granska BP:s data många gånger under året och återkommer med fler perspektiv. Ladda ner eller se BP:s egen sammanfattning av rapporten på video här.

Trevlig lördag!

2016-06-08

Ett besök till bigården: Att göra avläggare med svärmfångarlåda

De senaste veckorna har varit hektiska. Johan har haft fullt upp med sin bin och även varit på Gotland ett par veckor medan Roberth bland annat varit på utlandsresa, därav den något lägre aktiviteten på bloggen. Men nu är det lugnare!

Här kommer så en rapportering om Johans biodling som nu är inne på sin tredje sommar som biodlare i Dalarna. Nedan har Johan gjort en ny video om hur man kan gör en så kallad avläggare, dvs hur man delar sitt samhälle för att få fler och samtidigt förebygga svärmning. Under mitten på maj/tidig juni rekommenderas att göra detta, beroende på var i Sverige man bor och naturligtvis hur vår/sommar utvecklar sig.

I år verkar sommaren i Dalarna var cirka 1,5 vecka tidig så det finns goda förhoppningar om en bra första honungsskörd lagom till midsommar! Mer om det i ett senare inlägg och förhoppningsvis videoklipp.

Mycket har hänt i Johans bigård på sistone. Förutom att fyra avläggare gjorts och flyttats till en annan biodlare cirka 9 km bort har kuporna fått nya fina flusteringångar med tak och väggar. "Flusterportarna"är målade i skogsgrön linoljefärg i två omgångar, flusterbrädan har oljats i linolja två gånger och taket är försetts med takpapp av högsta kvalitet... Det enda som saknas är väl takrännor i böjd plåt!
Nya flusterportar!

På lördag kommer en avläggare att flytta in i Johans topplistekupa, kanske blir det även ett försök till en pedagogisk film om det med. I Juni kommer Johan om allt går väl ha två topplistekupor med inflyttade samhällen och fyra samhällen i stapelkupor. Två avläggare kommer om allt går väl levereras till en av bloggens läsare senast inom två veckor!

Kika gärna på videon nedan så får ni se lite mer om vad som hänt i Johans bigård. För mer info om biodling se även tidigare inlägg och videos här.

2016-06-03

Fredagsmys: Brexit- svarta svanar och dominoeffekter?

Här kommer lite sent fredagsmys. Vi har båda varit fullt upptagna på olika håll de senaste dagarna så det får bli lite tankar om Storbritanniens så kallade Brexit.

Om mindre än 20 dagar ska engelsmännen rösta om de ska stanna eller lämna EU.  Det hela väcker väldigt många frågor som vi kommer analysera djupare i ett senare inlägg.

I nedanstående debatt sammanfattas många av de argument för och emot som diskuteras i Storbritanninen nu. Dan Hannan, Nigel Farage och Kate Hoey representerar "lämna-sidan" och Nick Clegg, Liz Kendall och Chuka Umunna "stanna-sidan".

"Lämna sidan" med Nigel Farage menar att medlemsavgiften till EU, utvecklingen mot överstatlig kontroll utan demokratisk representation och folklig förankring i medlemsländerna går stick i stäv med Storbritanninens identitet. Ett exempel som nämns är handelsavtalet TTIP mellan USA och EU som drivits igenom utan insyn och granskning av medlemsländernas medborgare och som kan få långtgående konsekvenser för kommande lagstiftning inom länder i EU.  

Stor vikt läggs även på flyktingfrågan som ofta nämns som ett huvudskäl att lämna då EU omöjliggör kontroll av invandringen till Storbritanninen.

"Stanna sidan" tar upp klassiska argument som "bevarande av freden", inflytande genom att vara med, styrkan med att vara många länder -ekonomiskt och militärt.

Vi frågor oss hur ett uträde ur EU kommer påverka Storbritanninens ekonomi? Kommer det leda till kraftig inflation med en försvagning av det brittiska pundet? Upprättas handel business as usual med övriga EU-länder ändå för att Storbritanninen är så viktigt för det fortsatta EU-projektet? Landet/unionen är ju trots allt världens femte största ekonomi?

Men så var det ju det där med Skottland... En av de största frågorna är om skottarna som många bedömmare menar vill vara kvar i EU tar tillfället i akt och röstar för att vara kvar i EU vilket innebär att de måste ansöka som enskild stat och lämna unionen Storbritanninen. Detta skulle i sin tur väcka frågor som skottarnas/övriga SB tillgång till olje- och gasfälten... När det kommer till försvarsmakten är det tex intressant att notera att Storbritanniens enda ubåtsbas för kärnvapenbestyckade i ubåtar ligger i skottland...

Oavsett utgången av valet det 23 juni kommer knappast Storbritannien vara sig likt efter det. Landet har redan delats i två vitt skilda politiska läger på ett sätt som påminner mycket om det som sker i USA, även om splittringen i Förenta staterna mer är en triangeldelning mellan Trumpen, Hillary och Sanders.

För Sverige och övriga EU-länder spär det på den ekonomiska och poltiska oron inom Europa. Det kan bli stora dominoeffekter om Storbritannien kliver ur, åtminstone på längre sikt. Misstron mot byråkratin och maktcentraliseringen i Bryssel har vuxit sig stark de senaste åren och skulle det visa sig att Storbritannien klarar sig bättre utanför EU kan röster väckas för liknande omröstningar i andra länder. Enligt opionsundersökningen Ipsos tex står Italien och Frankrike först i kö där 58 respektive 55 procent av de tillfrågade redan vill ha en folkomröstning om uträde ur EU.

Utgången är ännu oviss men valdeltagandet kommer bli avgörande. En majoritet av de äldre britterna kommer sannolikt rösta för uträde medan yngre britter röstar för att stanna kvar. De som ännu inte bestämt sig är många, dessa kommer troligen fälla avgörandet.

Kika gärna på debatten och fundera! Trevlig fredag!  

Sevärd debatt om Brexit-för och emot