Sidor

2016-04-05

Fem byar i Orsa tar strid mot framdragning av kommunalt vatten och avlopp

Ilskan och frustrationen på landsbygden mot de kostnader framdragning och påkoppling av kommunalt vatten och avlopp innebär sprider sig över flera håll i Sverige.

Vi skrev nyligen om hur Tyresö kommun stämde en boende i kommunen för att personen i fråga inte vill betala en anslutningsavgift för kommunalt VA. Vad som är anmärkningsvärt med detta är att personen redan har ett VA-system som är godkänt av kommunen sedan tidigare. Ett öppet brev har skrivits om fallet i Tyresö av Kalvfjärdens vänner.

Flera liknande fall pågår just nu i såväl Göteborgs som Stockholms -området och i Dalarna har sedan tidigare tex Enviksbyns vattenledningsförening tagit strid med kommunen för att få behålla sitt eget system.

Idag rapporterade P4 Dalarna (hoppa fram 1 timme 58 min 52 sek i förmiddagspasset) om fem byar söder om Orsa som nu gemensamt tar strid mot kommunen och vägrar bli en del av det kommunala vatten- och avloppssystem som planeras där.

Rolf Almstedt, ordförande för Sörmedsjöns byförening säger i inslaget följande:

"Vi vill ha kretslopp före kommunalt vatten, tyvärr så kom inga politiker dit men vi ska fortsätta och bjuda upp till den dans som de nu har bjudit in oss till"

Skälet till att de inte vill ha kommunalt VA-system är miljöaspekten men också kostnaden.

Rolf igen:

"Det är en väldigt stor skillnad. Vi kan ordna enskilda avloppsanläggningar för en fjärdedel av den kostnad som nu kommunen vill plocka av oss".  

Exakt vilket VA-system de har i Orsa vet vi ej. Det kan röra sig om trekammarbrunn och egna brunnar men även smarta komposterings- och toalettanläggningar likt CompostEra/Smarta toalett som Carl Lindström utvecklat. Oavsett gör kommunen ett stort misstag här. Kostnaderna för samhället kommer bli ohanterliga i takt med att kommunalt avlopp och vatten ska centraliseras samtidigt som underhållskostnaderna stiger och systemen på sina håll blir otjänliga.

Med fler människor i Sverige behöver vi tänka långsiktigt och minska samhällets sårbarhet. Att tvinga människor att ansluta sig till system som är sämre än en komposteringsanläggning som inte frigör några fekalier och där vattnet som töms kan användas som gödningsmedel direkt i trädgården är genomkorkat. Det innebär i praktiken att många människor, särskilt äldre med viktiga kunskaper om odling, självhushållning och krisberedskap tvingas lämna sina hem när de inte har har råd att betala VA-avgifter på runt 150 000 kr.

Att på detta sätt straffa de som försöker leva sparsamt och hållbart med småskalighet och minskat beroende av centrala system riskerar att slå tillbaka på hela det svenska samhället och minska möjligheten för Sverige att hantera framtida kriser. Låt oss hoppas det är lika hårt virke i Orsaborna som förr, då vågade knappt kungens bästa soldater knacka på dörren...

Lyssna gärna på P4-inslaget (hoppa fram 1 timme 58 min 52 sek i förmiddagspasset). Kika gärna även på intervjun Johan gjort om Carl Lindströms smarta toalett och komposteringsanläggning, sunt förnuft talar för sig självt!

8 kommentarer:

  1. de långa nätternas förhandlingar5 april 2016 kl. 19:33

    Kan människorna inte bara fatta att offentliga Sverige vet bäst!
    Lägg er ner på rygg och låt er klias på magen av era herrar och damer. De tar rundligen betalt för sina tjänster men påminner om att regelverk måste följas, eftersom så säger lagen och myndighetsperson.
    Vet inte Sverige bäst, vet offentliga Sverige åtminstone att EU eller FN vet bättre. Får offentliga Sverige inte som man vill hänvisar man till internationella konventioner. På något sätt skall man få sin vilja igenom.

    SvaraRadera
  2. Ja detta med sammanslutningarna av värme, vatten och avlopp mellan kommuner och tvångsanslutning på landsbygden är intressant. Flera hundra tusen kan det kosta bara i anslutning och en sådan summa brukar ta flera år för en arbetare att spara ihop betalningen till. Under tiden blir det mer lån.... Därpå kommer periodiska avgifter. Men som alltid i Sverige är det betala, emigrera eller dö som gäller, när det offantliga vill något. Vi har ju en författning mångt värre än sovjets.

    Häromåret var det någon vattentunnel som rasat i Göteborg och då framkom det att Partilleborna, och andra anknutna loosers, hade lägre prioritet att få vatten än Göteborg. Ändå ser man hur vatten och fjärrvärme grävs ner i grannkommunerna. Politiker och tjänstemännen för får ju sin lön ändå. Kungälv, som verkar vara styrt av femtekolonnare var enligt uppgift helt självförsörjande för ca femton år sedan. Nu är åtminstone fjärrvärme och avlopp anslutet till Göteborg.

    Det hade varit mycket säkrare effektivare och mer utvecklingsmöjligheter med fler mindre vatten och reningsverk. Det är värre om en stor gör fel, och hittar någon på något bra kan andra följa efter. Utveckling drivs inte av feta katter.

    Det hade varit intressant om någon journalist gjorde en grundlig genomgång av hur riktlinjerna dras ut, antar mycket av dessa skumrasksaffärer sker inom SKL.

    (Andra områden där jag noterar att plötsligt en mängd kommuner gör samma är arenabyggen och dagissamanslagningar.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Orsa kompani lovar ingenting bestämt.."

      Radera
    2. Hej!@Anonym. Intressanta exempel från Göteborg o inte direkt en uppmuntrande utveckling. Vi får se om utvecklingen ändå inte kan vändas om så av rent ekonomiska skäl där avlopp o vatten helt enkelt blir för dyrt o odugligt med ökad centralisering...
      Mvh
      Johan

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Hej och Tack för att ni bevakar denna intressanta (och skrämmande) utveckling. Som förespråkare för både komposttoaletter och enskilda brunnar blir jag helt klart bekymrad.

    Filmen om compostera är ett bra initiativ, men är inte direkt något som skulle locka fina damer att byta system... Det viktigaste ska nog sägas först: ingen lukt alls, ännu bättre hygien, och ännu bättre för miljön. Räknar man dessutom på saken framstår det hela nästan absurt bra, särskilt om man använder enklare typer av system än compostera.

    SvaraRadera
  4. De flesta kommuner avsätter inga medel till att byta ut föråldrade avlopp och vattensystem. I kommunen där jag jobbade ligger avloppen i gatorna och är från 40 och 50 och 60 talet. Cementrör som kan vara upp till över 150 cm i diameter. Rören börjar bli till åren och vittrar så sakteliga sönder inifrån. Man kan tänka vad som händer när alla rör börjar gå sönder om sådär 5-10 år i alla städer i hela Sverige och det samtidigt börjar så smått råda brist på drivmedel till grävmaskiner och resurser till nya va-rör. Herregud vilken stank!? Inget trevligt alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Intressant du nämner cement. Ett av de största problemen i USA när man utvinner skifferolja genom så kallad fracking är att de tätningar som görs runt rören ner i jorden görs med cement. Cement håller aldrig 100% tätt när man tätar tiotusentals ggr. Detta gör att gas/olja o cancergena kemikalier kommer ut i grundvattnet vilket nu många hushåll fått erfara i USA.

      I övrigt kan jag bara hålla med dig. VA-system o transportsystem måste ställas om nu medan resurser o tid finns.
      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.