-Chief investment officer vid Schultze Asset Management i New York till Bloomberg Business, 11 mars 2016
Den amerikanska utvinningen av skifferolja och skiffergas har drabbats hårt av oljeprisfallet som inleddes i juni/juli 2014. Just det var avsikten när OPEC med Saudiarabien i spetsen valde att låta produktionen ligga kvar när den ökade oljeproduktionen från USA skapade ett överskott på marknaden. Men den avsedda effekten att ta tillbaka marknadsandelar genom att förmå USA:s oljeproduktion att minska på grund av högre produktionskostnader som kräver ett högre oljepris, har än så länge inte märkts av annat än som en utplaning av produktionen i USA.
Nu kommer dock många tecken på att USA:s skifferindustri är i svår kris. Bland andra amerikanska Bloomberg rapporterade så sent som i fredags att 48 amerikanska olje- och gasbolag var bankrutt 2015 med sammanlagda skulder på 17 miljarder dollar.
Räknat på skulderna hittills i år kommer ytterligare 19 miljarder dollar i skulder inte kunna återbetalas av skifferolje och skiffergasbolagen. Investerare sitter därmed fast med skräpobligationer i bolag som går med brakförluster. Fitch Ratings Ltd förutspår ytterligare betalningins-inställelser till ett värde på 70 miljarder dollar bland energi-, metall och- gruvbolag i USA bara i år.
Se även tidigare inlägg om hur oljekrisen i Norge påverkar svensk ekonomi.
Priset för att producera skifferolja som inte täcker utvinningskostnaderna, transport och hantering innan det når marknaden, har de amerikanska producenterna nu fått börja betala högt för. Taktiken att producera på max trots att efterfrågan på marknaden är mättad handlar om att försöka producera på volym och förmå investerare att stanna kvar i hopp om ett högre pris senare som kan motivera fortsatta förluster och ökade lån just nu. Att ta hem pengarna i bolag som sitter på miljarder i skulder är heller inte enkelt och måste göras med stora förluster eller inga pengar alls.
Igår skrev Tad Patzek ett mycket läsvärt inlägg på sin blogg LifeItSelf om det senaste läget för skifferindustrin i USA. Tad Patzek som vi skrivit om mycket tidigare, var bland annat upphovet till det första inlägget på den här bloggen "Vad är ett stort Oljefynd".
Vi har bland annat "kastat in" Patzek i ringen med Øystein Noreng- personen bakom förnekelserapporten i Rosenbad, för att reda ut ett och ett annat med fakta om energi och oljeproduktion. Men även i frågor som berör den Arktiska oljedrömmen tex.
Patzek blev tex nyligen citerad i en artikel i anrika vetenskapliga tidskriften Nature där han bland annat gav sin syn på USA:s gasproduktion från skifferformationer. Detta med stöd i den forskning och en prisbelönt studie som Patzek var del i 2013.
"Resultaten är dåliga nyheter, vi skapar ett fiasko", citerades Patzek i Nature.
Patzek är för övrigt bland annat medförfattare till en den mycket läsvärda boken "Drilling Down-The Gulf Oil Debacle and our Energy Dilemma" som han skrivit tillsammans med författaren till den numera moderna klassikern "The Collapse of Complex Societies" -Joseph A. Tainter.
Men Patzeks citat bemöttes mest med hån och ogrundad kritik bland annat av en hög chef vid amerikanska energimyndigheten EIA som ville få Patzek att framstå som en oviktig och okunnig person.
Faktum kvarstår och trenden är tydlig. Även om oljelagren är rekordstora på grund av 1,5 års överproduktion med cirka 1,5-2 miljoner fat per dag, är oljepriset för lågt för att täcka de flesta oljeproducenters kostnader. Nya investeringar i utvinning som ska ge oss ny olja om några år blir därför lidande och detta kan vi tydligt se på antalet aktiva olje- och gasriggar i världen och då särskilt i USA.
Antalet aktiva olje- och gasriggar sedan oljeprisfallet juni 2014
I senaste räkningen i fredags hade antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskat med över 74 % och är nu nere under 500 från nästan 2000 i juni 2014. I världen som helhet har antalet mer än halverats under samma period (fram till 16 feb, 2016).
Hopp om minskad oljeproduktion från Ryssland och OPEC har höjt oljepriset över 40 dollar per fat men med ökad olja från Iran och stora lager i USA, i Europa och troligen i flera gulfstater kan vi sannolikt se ett fortsatt fall i oljepriset innan det vänder. Priset i Brent crude är i skrivande stund 40,39 dollar per fat.
Mer om skifferbubblan i USA kan läsa i tidigare inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.