Sidor

2016-03-03

Fossilfritt? Vårt föredrag vid Stockholms Universitet nu på video

I torsdags höll vi ett föredrag och deltog i en paneldebatt vid Stockholms Universitet anordnat av Universitet och Stockholm Universitets Studentkår med Susanna Elvfving Blomster i spetsen.

Med anledning av Stockholms Universitet precis beslutat att divestera alla fossila investeringar Universitet har och istället gå all in på fossilfritt/förnyelsebart, blev vi inbjudna att tala om vår syn på de utmaningar och möjligheter som en minskad fossilanvändning innebär. Dels hur energikartan ser ut i världen men framförallt hur det ser ut i Sverige och vad vi kan göra för att minska det fossila energiberoendet och minska utsläppen här hemma.

Moderator var Sophie Gripenberg, bland annat masterstudent vid Stockholm Resilience Center.

Föredraget hade titeln:

Fossilfritt? 
Dilemman och Möjligheter
Investeringar inför framtiden

Efter föredraget svarade vi lite på publikens frågor och deltog sedan i en paneldebatt bestående av.
  • Hannes Anagrius - Fossil Free Stockholms universitet (initiativtagare till Fossil Free SU som drivit frågan om divestering ur fossil energi här på universitet), 
  • Elias Rosell (skriver på supermiljöbloggen och läser geovetenskap med hållbar utveckling som biämne)
  • Paul Glantz (docent vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi och drivande i miljöfrågor på universitetet). 
  • Peter Söderbaum (professor emiritus i ekologisk ekonomi, tidigare anställd vid Uppsala universitet).
Vi tackar Stockholms Universitet, Stockholms Studentkår och då särskilt Susanna Elvfing Blomster och moderatorn Sophhie Gripenberg för ett mycket trevligt och välordnat arrangemang!

Vårt föredrag kan ses i sin helhet på vår youtube-kanal nedan. Vi har inte gått igenom materialet från paneldebatten ännu men hoppas kunna ladda upp det vid ett senare tillfälle.

2 kommentarer:

  1. Bra jag tycker ni gör ett gott arbete. Måste anstränga mig lite för att hitta något där jag ser lite annorlunda på utvecklingen.

    Det blir den enorma omvälvningen av samhället med autonoma fordon. Podcars och annat spårbundet kommer säkert att utvecklas och hitta sin plats, men än större samhällspåverkan blir det med de fordon som kan ta sig fram på eller över alla vägar. Till OS i Tokyo har man målet att ha en stor taxiflotta med helt autonoma bilar.

    Även Google siktar på att ha bilar ute på marknaden 2020. Bilar utan ratt, pedaler mm.

    Delar av vad som krävs för en sant autonom bil kommer in i alla nya bilmodeller. Farthållare med avståndskontroll mot framförvarande, värmekamera för djurvarning, backkamera, automatisk fickparkering, avancerad gps med automatisk trafikinformation från liknande bilar längre fram är några exempel.

    För korta avstånd över vägar och inomhus blir autonoma drönare transportörer av extra lätt gods som dokument, reservdelar och medicin. Fast först krävs ändrad lagstiftning och tillstånd.

    Ser fram mot att ta del av debatten efter er presentation.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Hej Nanotec! Tack! Tror vi tänker liknande när det gäller autonoma bilar trots allt även om vi hellre ser att autonoma bilar inte ersätter/tar för mkt av kakan/investeringar/energi som skulle kunna ge mer tillbaka for the buck för allmänheten o kräva mindre underhåll. Podcars är ju autonoma fordon egentligen men i de flesta fall inte bilar om de inte går på egna banor enbart för podcars som i Abu Dhabi tex.

    När det gäller lagstiftningen för drönare tror jag det kommer gå snabbare än många tror. Se bara på Googles nästa megaprojekt för drönare och what not:
    https://t.co/KNZoOEOTWM

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.