Sidor

2016-03-05

Eskilstuna Kommun rustar för ökad livsmedelsförsörjning och krisberedskap

Som vi skrivit om i flera inlägg tidigare och i tex en debattartikel i Dagens Samhälle är Sveriges nationella krisberedskap under all kritik. Så sent som i höstas kom Riksrevisionen med stark kritik när det gäller bland annat Länstyrelsernas arbete för krisberedskap.

Men det finns som oftast undantag från regeln. I vår bok Olja för Blåbär -ENERGI, MAKT och HÅLLBARHET tog vi tex upp Knivsta och Alingsås Kommun som båda tar hänsyn till en minskad global oljeproduktion på grund av Peak Oil/en kommande oljetopp -i kommunernas energiplaner.

I Knivsta introducerades en tvärpolitisk grupp på initiativ av två kommunpolitiker som kommit
till insikt om kommunens oljeberoende och sårbarhet för Peak Oil. Fokus för gruppen blev att arbeta med en energiplan för transporter, bygga/bo och lokal energi- och matproduktion bort från fossila bränslen. För att den nya energiplanen skulle bli något positivt och inte sammankopplas med nedskärningar och försämringar skapade man från början en vision: ”Hur ser vår kommun
ut i en framtid med lågenergi och hållbarhet när vi redan kommer att ha löst våra problem?”

Några av svaren i den nya energiplanen var till exempel att invånarna reser mindre, upplever mera,
att resor i huvudsak görs med attraktiv och välfungerande gång-, cykel- och kollektivtrafik samt att bilåkandet minskar och leder till förbättrad trivsel och folkhälsa. De bilresor som sker, görs med
olika fordon som drivs av förnyelsebar energi.
 
I en läsvärd artikel i Landets Fria uppmärksammas vi på att Eskilstuna Kommun nu tagit det hela ett steg längre. I samarbete med Stockholm Resilience Centre och Albaeco genomfördes 2014 och 2015 en så kallad resiliensanalys av livsmedelsförsörjningen i kommunen som resulterat i en mycket läsvärd rapport, nedan sammanfattningen:


En resiliensanalys definieras enligt rapporten som:

"En gemensam lärandeprocess för att öka förståelsen av systemet, hitta de
mest betydelsefulla faktorerna som formar systemet och därmed välja strategier som gör systemet mer förberett för att hantera förändringar och överraskningar. En resiliensanalys beskriver vad som utgör källor till resiliens i ett system, men gör inte anspråk på att mäta resiliensen, eftersom det är
alltför komplext och kontextberoende".

I rapporten identifierades fyra övergripande sårbarheter för Eskilstuna Kommun:

  • Ökande avstånd mellan producenter och konsumenter och minskande kunskap om livsmedelsproduktionen hos konsumenterna
  • Ensidig livsmedelsproduktion i regionen och beroende av det globala handelssystemet både för livsmedel och insatsvaror till lantbruket
  • Låg ekonomisk gångbarhet på gårdsnivå och låg återväxt inom lantbruket
  • Brister i kommunens krisberedskap, t.ex. avsaknad av livsmedelsreserver
Det här känner vi igen...

Strategier som föreslår för att minska dessa sårbarheter är följande: 

  • Utveckla kretslopp och cirkulär ekonomi (koppling till övergödningströskel)
  • Skapa mötesplatser och nätverk
  • Inventera lokal produktion
  • Informera allmänheten, bl.a. genom skolan
  • Odla i staden
  • Ta vara på mångkulturell kunskap och tillgänglig arbetskraft
  • Engagera restauranger
  • Skapa fler möjligheter till lokal/regional förädling
  • Skapa lokala marknader (bondens marknad, varubuss, mobila gårdsbutiker, skylta närodlat, använda omlastningscentralen)
  • Stötta omställning till ekologiskt
  • Öka kommunens inköp av lokal mat
  • Utnyttja multifunktionalitet i produktionsmark
  • Stötta små, lokala producenter (använda möjligheter med omlastningscentralen)
  • Uppmuntra entreprenörer och innovation
  • Satsa på grön teknik i jordbruket
  • Ta vara på vatten- och markresurser vilket utgör en förutsättning på lång sikt
  • Stärk krisberedskapen i kommun och hushåll
Det kanske mest positiva med rapporten är dock planerna på det fortsatta arbetet som bland annat ska resultera i en handbok för resiliensanalys i kommunal planering! Detta är sannerligen något som saknas och om det kan kombineras med en nationell livsmedelsstrategi som kan komma till våren är det en bra början på den omställning Sverige verkligen behöver.

Rapporten innehåller mycket mer detaljer och punkter som vi säkert får anledning att återkomma till senare men vi uppmanar alla bloggens läsare att läsa åtminstone sammanfattningen av rapporten!

Lokala resurser för krisberedskap och livsmedelsförsörjning ser naturligtvis väldigt olika ut i landet men en omställning kan inte inledas utan att sårbarheter och hotbilder först identifieras och resurser och beredskap kartläggs för att människor sedan ska kunna utbildas och göras medvetna om hur en omställning kan ske. Eskilstuna Kommun har med rapporten tagit ett stort steg framåt som vi hoppas ska uppmuntra många andra svenska kommuner att gå i samma riktning, tiden är mogen för omställning!  

7 kommentarer:

  1. Hmm... I de flesta "omställningsdebatter" så blundar man för matens betydelse. Så fort mqn tar upp jordbrukets basala betydelse så blir kommentaerna att det finns väl viktigare saker att diskutera.
    Jaha... Efter ett par dagar utan mat så är nog maten ganska viktig....
    Att nu, när alla har lämnat det praktiska jordbruket (vem vill jobba där med ständiga påhopp om miljön, skattetrycket som skiljer sig från konkurrenterna utomlqnds och annat politiskt tjafs) så börjar man reagera, men ingen fattar tydligen hur illa läget är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Läget är förstås allvarligt sedan lång tid när det gäller livsmedelsförsörjningen o krisberedskapen genenerellt i landet. Men saker kan förändras fort, särskilt när människor kan få ökad kontroll/kunskap om sin egen förmåga o möjlighet till självförsörjning. Den störta utamaningen som jag ser det är all förlorad kunskap som riskerar gå förlorad med de de som lämnar jordbruket. Rapporten kan dock ge lite eld i baken på politiker o skäl att gå till handling som kan gynna den lokala ekonomim i förlängningen.
      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Läste hela rapporten och lärde lite nytt. Några tankar kring tre "nyheter"

    1. Staten gav bidrag för odling i egna trädgården för länge sedan.
    2. Hjälmaren sänktes vilket gav stor ny odlingsmark.
    3. Eskilstuna hade mejeri, slakteri, bryggeri och kvarn. Inget kvar.

    1. En snabb möjlighet vid kris. Förklarar varför alla fastigheter i kvarteret har många äppelträd, körsbär, päron och bärbuskar. Är nu ensam om växthus och en inre trädgård stängslat mot rådjur.

    2. Mälaren ska nu höjas för att säkra dricksvatten. Bönder rasande. Kom att tänka på Vänern. Har bott i Karlstad. Vänern ger el idag, men skulle kunna växlas till att ge mer odlingsmark, glada bönder och ursinniga ägare av strandtomter.

    3. Borde gå "lätt" att bygga igen om man ger lite avkall på fluffig lagstiftning och ändrar den till kompensationsrättegångar efteråt istället för långdragna rättsprocesser innan tillstånd.

    För övrigt hade Lidl mängder av ekofrukt och grönt sist jag var där och nu annonserar Coop om extrapris på Eko. Även Hemköp och Willys verkar ökat Eko.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Intressanta aspekter du lyfter som vanligt. Eskilstuna är precis som många ställen i Sverige där det funnits en blomstrande lokal ekonomi "utmjölkad" främst pga den globala ekonomin o med den oljans magiska förmåga att flytta produktion o tjänster som en gång fanns lokalt till "Långtbortistan" på andra sidan klotet i värsta fall.

      Kul att Lidl satsar på ekoprodukter!

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Men även om det skulle gå långsamt att ersätta fossilt med flödande kommer vi med mycket stor sannolikhet att fortsätta importera en del från "Långtbortistan". Segelfartyg lyckades ekonomiskt importera vete från Australien in på 30-talet i tävlan med kol och oljedrivna fartyg.

      Vi påverkas alla av ny information. Min fru läste vinnaren av stora journalistpriset 2011 boken Matens pris och sedan blev det betydligt mindre kött från en del länder och inga burhöns. På restaurang vet vi inte men kan utgå från var köttet kommer ifrån. Hon tjatade om att jag skulle läsa boken och jag sa ja. För några veckor sedan blev det av. En kusligt otäck bok. Nu köps mest inhemsk mat och eko. Gissar att den utvecklingen gäller fler och fått kedjorna att vakna.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Hej!

      Tror segelfartygen (i modern tappning med bättre navigation, lättare skrov etc -kommer få en renässans. All handel kommer inte upphöra för att tillgången på olja minskar. Många produkter är vi beredda att betala mkt för och kan vi vänta lite längre kan varor nå ända från Australien till Sverige utan problem. Ålänningen kapten Gustaf Eriksson visade det om inte annat :) :

      http://www.peak-oil.se/2014/03/kapten-gustaf-erikson-far-ny-vind-i.html

      Mvh
      Johan

      Matens Pris mkt bra bok! Läste den strax efter den kom ut tack vare familjens bokslukare nr 1 tipsade mig om den ;).

      Radera
    4. Med dagens teknologi bör det vara lätt att styra segel med elkraft och slippa ha så enorm besättning som gamla segelfartyg hade. Kan fås med solceller och lagras i batterier som flygningen jorden runt med Solar 2 som stoppats länge för byte av batterier. Vikten av batterier på ett fartyg är inte så avgörande som på flygplan.

      Senaste kul var nya framsteg med solceller så lätta att de kunde placeras på såpbubblor. Får mig att åter tänka på en framtid med enorma Zepperlinare täckta av solceller för tunga transporter. En stor tidig användning kunde vara vingar, turbiner mm till större vindkraftverk.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.