Det har varit många vevor fram och tillbaka i det Sydkinesiska havet de senaste åren. Knappt har året börjat innan nya schackpjäser flyttats fram. Denna gång är det Japan som flyttat fram en av sina pjäser. Landet tänker nämligen börja mellanlanda sina två spaningsplan av typen P-3C Orion i Vietnam, Malaysia och på Filipinerna inom närmast möjliga flygradie från de omtvistade Paracelöarna och Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.
Detta skriver den amerikanska tankesmedjan Stratfor om i en läsvärd artikel i Financial Sense.
Den första mellanlandningen och tankning kommer ske i februari i vietnamesiska Cam Ranh bukten, med direkt inlopp till Sydkinesiska havet.
Lockheed Martin P-3C av samma typ som de japanska spaningplanen
Bildkälla, wikipedia commons, av Stahlkoche. Detta plan tillhörande tyska marinen.
Det maktvakuum som skapats i Sydostasien har Kina tagit till vara genom att bland annat smyga fram en oljerigg utanför Vietnam och skapa en dominans på havet med en modernare och omfattande flotta som bara USA kan matcha (Ryssland har ju Kina ett gasavtal med...).
Vietnam har svarat med ett utökat militärt samarbete med Japan och USA och planerar nu att sätta in egna spaningsplan Sydkinesiska havet. Landet har nyligen testflugit ett drönarplan med 22 meters vingspann som kan bära 1,35 ton i utrustning och flyga non-stop i 35 timmar. Enligt UPI som skrev om detta igår, ska planen utrustas med radar- och kamerautrustning.
Vietnam köpte 2009 sex ubåtar av Kilo-klass av Ryssland varav fyra är levererade och sannolikt redan används i Sydkinesiska havet.
Det är intressant att världens näst största kustbevakningsfartyg är japanskt men ser ut som ett krigsfartyg och nu överträffats av ett helt nytt kinesiskt fartyg... kustbevakningsfartyget 3901
PLH31, Japans största och världens näst största kustbevakningsfartyg
Bildkälla: wikipedia commons, av Hunini.
Kinas fortsatta väg mot supermaktpositionen fortsätter allt medan Japans ekonomi får det allt svårare med en åldrande befolkning och ett extremt importberoende av olja och gas. Detta särskilt sedan Fukushima-katastrofen bröt ut 2011 vilket resulterat i en nedstängning av totalt 49 av landets 50 kärnkraftsreaktorer.
Kina planerar för att bygga en Blue water navy, dvs en flotta som kan operera långt utanför dess gränser och försvara landets intressen. Med tanke på Kinas resursberoende från tex Afrika är detta helt naturligt. Det blir allt mer uppenbart att ska man förstå vad som händer i världen och vad vi har att vänta i framtiden, är det bra att ta på sig energiglasögonen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.