2015-12-16

Recension: Vikten av Vatten

Nedan recenserar Johan boken Vikten av Vatten författad av Torbjörn Nilsson och utgiven av Visto Förlag (2015).


Vikten av Vatten

Om författaren
Torbjörn Nilsson, 53 år är en ovanlig mångsysslare. Förutom konststycket att få ihop denna bok är Torbjörn både adjungerad professor i mikroteknologi och nanoteknologi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och arbetar som teknikspecialist på SAAB där hans tekniska färdigheter används för utveckling av system för nedkylning av radarsystem för tex Jas Gripen. 

Författaren i fråga bor i Kungsbacka utanför Göteborg med sina fyra barn och fru och när tillfälle ges tar han gärna några "löparvarv", har bland annat sprungit Göteborgsvarvet 23 gånger och New York Maraton.

Författaren har skrivit doktorsavhandlingen "Optical Scattering properties of Pigmented Foils for Radioactive Cooling and Water Condensation" även kallad "Konsten att få öknen att blomma".

Jag träffade Torbjörn under bokmässan i Göteborg i september där han berättade om sin debutroman vilket väckte mitt intresse ...

Vikten av Vatten
Författarens roman tar avstamp kring nyåret 2199 i ett litet lantbrukarsamhälle utanför Kungsbacka i Sverige. Den 23-åriga unga mannen Casper ska drabbas av en olycka som vänder upp och ner på hans liv och samtidigt blir startskottet på en resa som ska ge svallvågor långt längre än de som skakar om hans egen tillvaro. Samtidigt får vi följa en förvirrad historieprofessor i Göteborg vars liv är på väg att gå in i en byråkratisk universitetsvägg utan utgångar.

Det tredje huvudankaret i detta framtidsäventyr är den 27-åriga sjuksköterskan Kunnigunda som trots det för tiden ovanliga privilegiet att kunna resa jorden runt, är rastlös och saknar något elementärt i sitt liv...

Vikten av Vatten är en romantisk äventyrsroman som bjuder på mycket fakta men framförallt detaljrika reseskildringar och levande miljöbeskrivningar. Under ytan vilar dock hela tiden ett budskap som uppmanar till reflektion över vår tids största utmaningar, det fossila oljeberoendet och eskalerande klimatförändringar. För när bokens handling utspelar sig är oljesamhället ett minne blott.

Världens oljeproduktion har sedan länge dalat och mänskligheten har tvingats ställa om till en i huvudsak lokalt fungerande ekonomi där produktion och tjänster tillgodoses med lokala resurser och människor i dess närhet. Klimatförändringarna har varit omvälvande och är pågående men människorna som finns kvar har anpassat sig. Livet går vidare och som det visar sig, är "undergången" långt borta för de flesta.

Med humor och historiska anekdoter som är lika aktuella idag som de sannolikt kommer vara 2199 ledsagar författaren läsaren genom en till synes komplicerad djungel av fakta. Verkligheten finns framför våra ögon när man gräver lite.

Det är tydligt att en hel del inspiration hämtats från klassikern Candide av den franska 1700-tals filosofen och författaren Voltaire. En reseskildring om livet som väckte mycket nyfikenhet och tankar när jag läste den i 14-15-årsåldern. Jag slogs även av vissa likheter med en annan favorit, Jules Vernes mindre kända klassiker "Paris i tjugoende seklet". Verne ger där sin bild av det då framtida Paris på 1960-talet. I detta Paris står den franska staden i världens centrum och vetenskapen och entreprenörsandan är dess ledord. Ja, eller snarare fixeringen kring teknologins lösning på alla problem.

I Vernes teknologiska högkultur har dock historiens lärdomar glömts bort, åtminstone de som inte berör den strikt naturvetenskapliga litteraturen. Något grundläggande mänskligt, drivkraften bakom äventyret och reflektion över vad som faktiskt gör oss lyckliga saknas eller skjuts undan till förmån för ännu en maskin som ska göra livet lite enklare.

Även om verklighetens resursbegränsningar kommit ifatt jordborna i Nilssons 2199 och de flesta människor anpassat sig, har omställningen skett med olika framgång i olika delar av världen. Men även i denna på många sätt hållbara framtidsekonomi har en hel del lärdomar glömts bort och det finns brister som huvudkaraktärerna såväl som läsaren kommer bli varse.

I Vikten av Vatten påminns vi om problematiken med dagens extrema yrkesspecialisering där detaljerade kunskaper om mycket lite premieras. Insikter om helheten, naturens resursbegränsningar och behovet av balans med såväl naturen som i vår egen tillvaro kommer i andra hand. Detta trots att behovet av tvärvetenskapliga utbildningar och yrken kanske aldrig varit större. Det krävs nytänkande och kreativitet för att kunna hantera de resurs- och klimatförändringar vi har att förhålla oss till de närmaste 100 åren.

Vi lämnar snart vad författaren kallar "Egoåldern" bakom oss, perioden 1980-2020 när vi slösat med ändliga resurser som vore de oändliga och trodde människan var jordens, ja universums klokaste varelse. Omställningsperioden efter lär bli utmanande minst sagt. Vi ska anpassa oss till minskade resursuttag/tillgångar istället för ökade och kan därför inte längre leva efter ekonomiska modeller som kräver tillväxt som finansieras med lån/uttag av resurser som ständigt ökar.

Längs resan Casper, Pascal och Kunnigunda gör (fler karaktärer får ni läsa om i boken) stöter vi på bekanta tankegångar och spår av dagens kulturella egenheter som både är spännande och skrämmande på samma gång. Men som tur är har äventyrarna och läsaren den ständigt närvarande resekamraten: Smartcodern!

Torbjörn Nilsson har verkligen läst på vilket framgår i de historiska såväl som nutida återkopplingarna som är mycket träffande och detaljrika med ett levande språk och med fakta och fantasi som väcker nyfikenhet och reflektion. I den litteraturlista författaren bifogat som källa till inspiration och faktainhämtning finner vi många bekanta namn såsom Richard Heinberg, John Michael Greer, Jared Diamond, Bill McKibben, Christian Azar, Pär Holmgren, Lars Wilderäng och många fler.

Har man ännu inte införskaffat sina julklappar och destinationen för gåvan är en person från 23-25-årsåldern och uppåt är Vikten av Vatten ett utmärkt val som jag rekommenderar starkt. En tankeväckare och investering för den tid vi befinner oss i och för den omställnings-period som vi har att ta oss igenom för att kunna bygga upp något hållbart.

Detta är i mina ögon i grunden en vuxenbok men den kan säkert också väcka intresse hos en allmänbildad eller för den delen berest person runt 20.

Ni kan beställa Vikten av Vatten av författaren via dennes hemsida för endast 179 kr inkl. frakt vilket är bästa pris och troligen får ni då boken innan jul. Det går även att beställa den via tex Adlibris men då kostar den 244 kr inkl frakt. Bokus kan ej leverera boken innan jul.  

Avslutningsvis kan jag avslöja att en fortsättning på boken är på g!

1 kommentar:

  1. En mycket välskriven recension som väcker lust till läsning.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.