Sidor

2015-12-10

Oavsett politiska följder av klimatavtal i Paris måste vi ändra våra vanor

Klimatförhandlingarna i Paris går mot sitt slut. Huruvida det blir ett bindande globalt avtal som verkligen biter återstår att se. Oavsett vad respektive förhandlare och delegation kommer överens om ska avtalen ratificeras i respektive lands parlament (ja eller kungahus). Detta talar för lägre nationella mål som kan realiseras än de som anges i Paris klimatavtal.

Men istället för att lämna allt hopp åt politiker kan vi börja med oss själva. Vi måste förändra våra vanor och det är fullt möjligt när det finns prismekanismer/incitament för detta och medvetenhet om hur våra konsumtionsval kan påverka vår hälsa och framtida generationers möjlighet till ett drägligt klimat. Att klimatet håller på att förändras är det inget tvivel om. Det är heller ingen tvekan om att den fossila resurs som vi huvudsak förlitat oss på för ekonomisk tillväxt de senaste 100 åren -oljan- är ändlig och att den konventionella oljeproduktionen sedan 2005 befinner sig på en platå. Att den totala oljeproduktionen, konventionell plus okonventionell, kommer börja minska, är därför bara en tidsfråga.

Mer om detta och oljans roll i Sveriges ekonomi och världsekonomin kan ni läsa ingående i vår bok Olja för Blåbär- Energi, Makt och Hållbarhet. I boken tittar vi även på varför oljetoppen inte behöver vara någon räddning för klimatet och dess inverkan på säkerhetspolitiken nu och framöver. Krisberedskapen i Sverige är även ett centralt tema i boken. Med andra ord en perfekt julklapp!

Enligt en analys av en av världens ledande geologer, David Hughes, når USA sin produktionstopp för konventionell plus okonventionell olja, dvs all oljeproduktion- senast 2019. Samma rapport, den mest omfattande i sitt slag som analyserat USA:s skiffergas- och skifferoljeprodukion visar att USA sannolikt når sin topp för skiffergasen 2016 (vi tror dock att detta flyttas fram något år på grund av rådande stiltje med det låga oljepriset men det rör sig om år inte årtionden).

För kolet ser det inte mycket ljusare ut. Enligt forskarna vid Globala Energisystem vid Uppsala Universitet, beräknas världens globala kolproduktion nå sin högsta nivå senast 2030. Men redan 2020 beräknar samma forskargrupp att Kina -världens idag största kolproducent som producerar cirka 50 % av världens kol och dessutom konsumerar 50 % världens kol- ska börja minska sin kolproduktion.

Slutsatsen blir att vi snarast möjligt bör ställa om våra energisystem, vår konsumtion och vår produktion för att kunna klara oss utan de fossila bränslen vi idag är närmast helt beroende av. Detta tar tid men är inte omöjligt om vi börjar nu. Även inom länder som USA och i stora delar av Kina finns det samhällen och många människor som går före vilket har stor betydelse lokalt även om de inte märks nationellt och globalt i samma utsträckning. Allas bidrag, stora som små spelar roll!

En mycket bra sammanfattning av läget när det gäller två av vår tids största utmaningar, de fossila resurstopparna och klimatförändringarna, framfördes under en kort men pedagogisk presentation i Paris förra veckan.

Detta skedde inte under klimatmötets officiella flagg utan anordnades av Sorbonne Universitet i Paris. För presentation stod entreprenören och ingenjören Elon Musk som vi skrivit mycket om tidigare.

Kika gärna på presentationen och tipsa andra om den, kanske kan tex en och en annan affärsman eller affärskvinna som befunnit sig i den fossila energidvalan vakna och bidra till något hållbart.

3 kommentarer:

  1. Tyckte Elon Musks bild med termometern från absoluta nollpunkten till vår medeltemperatur på jorden och vad 2 grader mindre eller mer gör för New Yorks centrum var riktigt bra. Dvs under is eller vatten.

    Sedan är jag fortfarande orolig för att kolförgasning under mark och hav kan höja missbruket av kol så mycket att peak kol riskerar ligga betydligt senare än 2030.

    Många svenska storföretag som med galet medlemskap i en skum förening i USA visat sig stödja kampanjer i USA för kol och mot sol och vind. Hoppas massmedia plågar ledningarna i dessa företag så mycket att de slutar med vansinnet.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nanotec! Håller med dig helt och glömde i all hast kolförgasningen (UCG) trots att det var jag som skrev om detta i avsnittet om just kolförgasning i vår bok! Är förstås en väg som är fullt möjlig, för att inte säga trolig särskilt med Indiens snabbt växande medelklass mm som kräver tillgång till allt mer energi, särkilt el. När inte billig solkraft finns tillgängligt och om UCG får fart innan förnyelsebart kan bli konkurrenskraftigt på bred front. Allt handlar som du vet om kampen om att behålla sina marknadsandelar på energimarknaden och då makten över fossila energikällorna ett sätt att minska antalet spelare/minimera konkurrensen. Särskilt när man inte behöver konkurera på lika villkor o betala för utsläppen/skadorna...

      Får bli ett inlägg om UCG framöver!

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Bra arbete Johan. Jag får lite dåligt samvete. I min ungdom var jag med en liten del i arbete med MALTE (Miljörörelsens ALTernativa Energiplan). Planen innehöll förutom bra ideer också en del torv.

      En otäck tanke nu är att även all vår torv skulle kunna förgasas i små primitiva robotstyrda anläggningar som till stor del använder sin energi till att först torka torven innan den förgasas och komprimeras.

      Torvbrytning i Sverige sker idag på drygt 10 000 ha vilket motsvarar mindre än 2 promille av den totala svenska torvmarken på ca 6,5 miljoner hektar. Vi har torv på ungefär en fjärdedel av Sveriges yta och den har vuxit sedan senaste istiden.

      Ser fram mot ditt inlägg om kolförgasning och alla andra framtida inlägg.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.