För den som undrar hur det går det till när man har egen monter kan det sammanfattas med några få ord: Mycket arbete!
Efter stängning var det mingel för utställare och författare vid många av montrarna och vi fick tid att i lugn och ro kika på andra montrar och förstås klirra lite glas med andra på plats.
Johan och en vän var på plats redan under onsdagsmorgonen (reste dock till Göteborg redan på tisdagen). Men det mesta arbetet skedde egentligen innan mässan. Förutom att affischer skulle ordnas fram i rätt storlek, bord, stolar och belysning fixas -skulle en stor ställning för 62-tums TV:n byggas. Med hjälp av Johans gode vän från Gotland, samma person som monterade topplistekupan på Gotland i somras, byggdes denna ställning med hjälp av överblivna delar på gården. Bland annat ballastvikter på 70-80 kg från en gammal traktor som agerade motvikt i botten av ställningen. I övrigt användes bland annat en gardinstång för att dölja skelettet/ställningen med en hjälp av en duk.
Varför allt arbete med en ställning då? Well, väggarna delas av andra utställare och risken finns att de inte pallar, särskilt en 62 tums TV som dessutom inte är vår...
Ska man ha en egen monter på bokmässan i Göteborg, rekommenderas GOD planering och att man gärna är 4-5 stycken som kan hjälpas åt på plats, annars blir det sannolikt ingen rolig upplevelse. Vi var som tur var mellan 4-6 personer som hjälptes åt bara med vår monter, även om vi rykte in lite grann vid vårt förlags monter, Fri Tanke några gånger. För att hålla nere kostnaderna kan man släpa dit det mesta själv, om man har tillgång till en bil med släp tex. Vi hyrde dock en matta till montern för att bespara oss åtminstone det arbetet.
Är man flera författare med olika böcker kan man gå ihop och hyra en monter gemensamt.
Servicen och samarbetet med arrangörerna av bokmässan har fungerat utmärkt, såväl innan som under mässan.
Illustrationerna och omslaget ni ser i montern står bokens illustratör Anna Westin för. Fler finns förstås i boken. Kanske känner ni igen stilen på illustrationerna, Anna Westin illustrerade nämligen Sveriges Radios julkalender i 2014. Kika gärna på hennes hemsida för att se mer vad hon gjort. Är man sugen på att göra en barnbok eller använda illustrationer i en bok i största allmänhet kan vi verkligen rekommendera att man ger uppdraget till Anna eller söker inspiration från hennes breda portfölj.
Vad hände då? Torsdagen var det först inte så mycket folk men framåt eftermiddagen kom det människor gruppvis nästan hela tiden. Vi fick bland annat besök av bloggrannen och författaren Lars Wilderäng ett par gånger och fick rådet att kika runt på övriga montrar denna dag för att sen skulle vi inte hinna med det...Ett gott råd skulle det visa sig!
Montern dagen innan mässan drog igång
Till höger skymtar ni vårt förlags monter (Fri Tanke), till vänster är Uppsala Universitets monter.
Under torsdagseftermiddagen samtalade vi om boken tillsammans med Staffan Dopping. Samtalet filmades i sin helhet och kan ses här.
Under fredagen ökade tillströmningen av besökare och det var hektiskt vid montern. Många nyfikna besökare tittade förbi och undrade vad "Olja för blåbär" var för någe...
Leif Pagrotsky och Johan tar en pratstund i vår monter
Under lördagen kom Leif Pagrotsky förbi som var nyfiken på boken. Pagrotsky känd som en respekterad näringsminister 2002-2004 och utbildnings -och kulturminister 2004-2006 var på plats för att tillsammans med Gabriel Byström tala om högerns frammarsch i Europa. Vi fick en längre pratstund med Pagrotsky som bland annat undrade hur en nedmontering av Sveriges kärnkraft skulle påverka landets oljeberoende framöver.
Under dagen tittade ett annat bekant ansikte förbi: Bosse bildoktorn!
För er som inte är bekant med Bosse bildoktorn är det en folkkär herre som hjälpt många svenskar att enkelt och billigt laga bilar i snart 20 år främst via programmet "Fråga Bildoktorn" i Sveriges Radio P4. Bosse har har gett ut en mängd böcker och skrivit massor med artiklar. Bosse är nu aktuell med boken "Fixa bilen med Bosse Bildoktorn". Bosse är lika trevlig och kunnig som han verkar på radio och TV.
Men oljiga bilar tänker ni, de ska vi ju minska på om vi ska minska oljeberoendet! Ja, det har Bosse även insett och var mycket medveten om hur ohållbart Sveriges oljeberoende är. Vi pratade en hel del om Sveriges bristande krisberedskap, oljeberoende och vad vi kan göra åt det. Bosse som kommer från Småland och håller till där än idag berättade om ett projekt han är involverad i som går ut på att göra en skola självförsörjande på potatis. Bosse stannade länge och vi hoppas få prata med honom igen -en man med båda fötterna på jorden!
Vi vill även passa på att nämna Torbjörn Nilsson, en debuterande författare som var på plats med sin bok "Vikten av vatten" som Johan ska recensera framöver. En bok vi tror kommer intressera många av bloggens läsare!
Roberth utklädd till ett blåbär!
Under hösten och vintern kommer vi presentera vår bok Olja för blåbär och hålla ett antal föredrag på teman som oljeberoendet ur svenskt perspektiv, svensk krisberedskap, hur man kan anpassa sig till en minskad tillgång billig/konventionell olja samtidigt som man stärker den lokala ekonomin mm. Närmast i tiden ligger en bokpresentation vid Sigtuna Kommun den 24 oktober.
I slutet av oktober åker Johan till Kalifornien ett par veckor för att bland annat delta vid Podcar City 9, en konferens om hållbara masskommunikationer i Silicon Valley. Vi kommer rapportera om den på bloggen och lägga upp videos på youtube-kanalen så håll utkik!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.