Vi kommer med ett längre inlägg om mässan senare i veckan.
Imorgon kommer vi givetvis rapportera om Tesla Motors "stora avslöjande" av elbilssuven Model X som visas upp vid ett event i Kalifornien inatt svensk tid. Men nu till dagens inlägg.
När Johan kom tillbaka till Dalarna igår kväll och gick igenom posten hade ett nytt nummer av Bitidningen trillat ner i brevlådan. Tidningen ges ut av Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) och är ett måste att läsa för alla nybörjare och yrkesbiodlare som vill hänga med i hur det går för bina i Sverige.
Johan är biodlare sedan snart två år, videos och inlägg om den resan finner ni här.
I ledaren fastnade Johan direkt för något som verkligen bör uppmärksammas på bred front. Många biodlare säljer honung för att det är roligt och leder till ett ökat socialt engagemang lokalt men givetvis även för att få in en liten slant för de många timmars arbete det faktisk ligger bakom varje burk honung (självfallet bina som arbetar hårdast!). Men honungen ger för de erfarna hobbybiodlarna kanske 15-30 tusen kronor per år.
En trevlig slant men knappast något livsavgörande och för de allra flesta biodlare förstås mycket mindre än så. För att kunna utöka sin tid med bina och samtidigt få mer betalt för arbetet är det därför en hel del biodlare som försöker bredda sig genom att sälja honungsrelaterade produkter. Det kan vara ljus tillverkade av bivax, konstverk av vax eller honung med olika smak. På bokmässan i Göteborg fick Johan en burk honung kryddad med kakao!
Men det kanske mest eftertraktade efter honungen är olika typer av bivaxsalvor och här kommer vi till problemet. Hanne Uddling, ordförande för Kommunikationskommittéen för Sveriges Biodlares Riksförbund skriver i ledaren för Bitidningen (nr 10), att det är olagligt att tillverka bivaxsalvor för annat än familjen. Detta alltså oavsett om du ger det som gåva eller säljer den.
Uddling som tyckte detta var minst sagt märkligt kontaktade Läkemedelsverket om varför det ser ut så här och fick svaret:
"Lagen ser ut som den gör för att det finns ingen opinion eller något förslag för att ändra den".
Uddling menar att det finns 11 000 medlemmar bara i SBR och att många av dessa vill kunna tillverka och sälja salvor till vänner, arbetskamrater och bekanta.
Johan känner flera biodlare som tillverkar bivaxsalvor som bland annat innehåller ringblommor. De används bland att mot torr hud på fötter och händer och är mycket uppskattade av de som prövat dem.
Uddling går närmare in på regelverket för salvor i en längre artikel i Bitidningen. Idag måste "God tillverkningssed" följas vilket bland annat innebär "Produkten ska anmälas till Läkemedelsverket. Avgiften är 4000 kronor per år samt 600 per produkt. Varje doftvariant är en egen produkt"...
Ja där blev det plötsligt i praktiken omöjligt att få någon som helst lönsamhet i att sälja bivaxsalvor (ge bort är ju heller inte tillåtet). Det enda sättet att få ut bivaxsalvor på laglig väg är att tillverka dessa för djur som hundar och hästar där upp till 100 kilo kan säljas utan att anmäla detta till Kemikalieinspektionen... Här finns kanske en lucka trots allt, åtminstone om du vänner/bekanta har en katt, hund eller häst. Då kan man ju ge bort lite salva för deras skull och sedan kan någon doppa fingret i salvburken i förbifarten...
Skämt åsido, det kanske kan tyckas oviktigt med bivaxsalva men det är en del i ett större problem där det handlar om att uppmuntra små producenter som kan stärka den lokala ekonomin. Om fler kan bidra med olika tjänster och produkter som tillverkas lokalt, desto mindre sårbara blir vi för olika kriser. Vi mår samtidigt bra av social interaktion och trygghet som sträcker sig längre än knapptryckningar på datorn eller via den "smarta" telefonen.
Sprid gärna kunskapen om det tokiga i att inte tillåta biodlare att tillverka bixaxsalvor för mer än de närmaste. Kanske kan vi på detta sätt få till en lagändring -en stark opinion kan ingen politiker blunda för och biodlare blir det allt fler av i det här landet!
Bivaxsalva
Foto av Johan Landgren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.