Sidor

2015-04-08

Enkel energilagringslösning av tysk uppfinnare

Elmarknaden kan komma att förändras i grunden i många länder framöver på grund av nya sätt att lagra och distribuera elektricitet.

Vi har tidigare skrivit om den snabbt växande marknaden för mikroproducenter av el och fördelarna med offgrid-system. En utveckling som är särskilt tydlig i Tyskland där det blivit en del av vad som kallas Energiewende -energiomställningen bort från fossila bränslen och kärnkraft.

Allt fler tyskar vill ta kontrollen över sin egen energiproduktion och inte vara beroende av stora energibolag som tar mer och mer betalt. Ett lysande exempel på detta får vi via en läsvärd artikel i PRI. Den amerikanska skribenten Peter Thomson åker till Tyskland för att sätta in sig i Energiwende och framförallt träffar han uppfinnaren och elektronikingenjören Wolfram Walter.

Wolfram har bland annat byggt om sin Porsche till en elbil och sin cykel till en elcykel. När det var dags att ordna energilagring för hemmet insåg han snabbt att de energilagringslösningar som fanns på marknaden var mycket dyra och inte kunde kombinera nya och tidigare versioner av batterier utan att det skulle krävas dyra uppdateringar av i praktiken hela systemet.
 
Wolfram tyckte det dessutom var vansinnigt att elbolagen tog mer betalt för den el de skickade till honom på natten mot vad han fick tillbaka efter att ha sålt flera gånger mer elektricitet till elbolaget under dagen från sina solceller. Han beslutade sig därför för att bygga sitt eget energilagringssystem, anpassat för hemmet.

Grannar kom och kollade hur det funkade och frågade om de kunde köpa ett likadant...lite exponentiell efterfrågetillväxt senare bildade Walter med några andra företaget Automatic Storage Device.

För mer info se intervjun nedan:




I Sverige har vi förstås Thomas Öström och företaget Climeon, vår egen superuppfinnare på energilagring. Men i väntan på att den tekniken blir tillgänglig för vanliga hushåll och mindre företag, kan Wolframs teknik vara minst lika intressant.

Den ultimata energilagringen och det som är mest hållbar på lång sikt är förstås genom att helt härma fotosyntesen och dessutom göra det med helt organiska material, vilket är något man har kommit långt med vid Harvard och vi kan se på marknaden om bara några år, om man får tro de forskarna.  

Walters energilagringssytem är stort som en mindre frys, byggt för att klara ett helt hushålls elbehov och fungera felfritt i minst 20 år.

Blir spännande att se när dessa kommer till den svenska marknaden, vad vi förstått går det att beställas globalt redan nu.

Detta är inte reklam, bara ett exempel på de nya energilagringsmöjligheter som är på gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.