Sidor

2015-03-07

Om Peak Oil: Dagens Industri blandar äpplen och päron

I en minst sagt märklig artikel i Dagens Industri idag kan vi läsa, hör och häpna: "Därför når världen aldrig peak oil". Säljande journalistik i all ära men kom igen nån måtta på struntpratet får det vara. Artikeln inleder med: "Glöm peak oil. Nu är det peak koldioxid som gäller. Enligt Deutsche Bank kan det förklara det låga oljepriset - och varför det aldrig kommer att stiga igen".

Jösses så fel det kan bli! Som vi påpekat många tidigare på denna blogg är oljeprisfallet en kombination av lägre ekonomisk aktivitet i såväl västvärlden som i världens tillväxt och därmed energislukande motor: Kina.  Detta har skapat ett kortsiktigt överutbud av olja på världsmarknaden då USA de senaste åren samtidigt ökat utvinningen av skifferolja. En situation som normalt skulle resulterat i att världens största oljeklubb OPEC, ledd av världens ledande oljeproducent Saudiarabien, minskat sin produktion för att behålla ett oljepris på runt 100 dollar per fat som de flesta oljeproducenter kan få lönsamhet med.

Så har inte skett och därför har många bolag inom oljeindustrin stora problem med sin lönsamhet just nu. 

De lågt hängande frukterna är dock otvivelaktigt plockade när det gäller de fossila bränslena. Det innebär att även om tex Kina är högst angelägna om att minska sina utsläpp på grund av den växande opinion i hemlandet som oroas för hälsoriskerna föroreningarna medför, kommer den olja som fortsatt utvinns de närmaste åren bli dyrare att utvinna. Något som kommer avspegla sig i ett högre oljepris.

Självfallet kommer den minskade ekonomiska aktiviteten tillsammans med en ökad opinion och medvetenhet om utsläppens påverkan på hälsan och klimatet sätta press på oljeindustrin, politiker och leda till en ökad satsning på förnyelsebar energi. Men det är INTE  samma sak om att vi kan ignorera det faktum att världens konventionella oljeproduktion redan har planat ut och kommer behöva ersättas av olja från okonventionell utvinning (tänk energikrävande och dyr utvinning).

En naturlig följd av att vi tvingas ersätta de stora elefantfälten som upptäcktes på 1950-60-talen med de små och mer resurskrävande oljefält som upptäcks idag.

Klimatet räddas inte av Peak oil eller hindrar inte att vi åter kommer se rekordhöga oljepriser. Det finns tyvärr ännu allt för många utvinningsmetoder av fossila bränslen som bidrar till ökade koldioxid- och metanutsläpp. Vi måste minska utsläppen så mycket det går och inte låta oss falla tillbaka i samma ohållbara tänk som skapade utsläppen från början, nämligen att inget göra.

Till den som tvivlar räcker det att konstatera att det krävs minst 7 ytterligare skifferoljerevolutioner av USA:s omfattning fram till 2030 för att täcka nedgången i befintliga oljefält. Eller cirka 3 nya Saudiarabien i ny produktion. Något som mer än väl kompenserar för lägre ekonomisk aktivitet och en satsning på förnyelsebart på kort sikt. Oljan är till skillnad mot andra råvaror oersättlig för dagens ekonomi och kan bara ersättas successivt över årtionden, inte på några år.

Att utsläppen riskerar att fortsätta att öka även när världens oljeproduktion börjar minska, beskriver vi i detalj i vår kommande bok Olja för blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet som släpps inom några veckor. Men ni kan redan nu läsa om tex:
Vad vi behöver är en sansad rapportering av såväl journalister, bloggare och forskare som tillsammans kan bidra till ett nytt Apolloprogram för att hantera vårt oljeberoende

Det finns mycket vi kan göra men att vänta på ny teknik och hållbar energi snabbt ska ersätta fossila bränslen eller att resursbegränsningar ska hindra ohållbara nivåer av utsläpp eller stigande oljepriser är naiivt och orealistiskt. 

Vi ska satsa helhjärtat men inte korkat och stoppa huvudet i sanden och hoppas att farorna blåser förbi om vi väntar och dessutom likt DI i ovanstående artikel gör: sprider okunskap till de många människor som tillsammans faktisk kan vända skutan på rätt köl.  

Låt dig inte luras, gå som en riktig struts, rakryggad och inte med huvudet i sanden

En struts går stolt och vet vad den är på väg












  

2 kommentarer:

  1. Hej på er!

    Jag kommer självklart att köpa er bok när den kommer ut till försäljning. Jag noterar att den finns på Bokus med priset 233 kronor och preliminärt datum satt till 2015-03-20. Vad jag undrar är om ni kommer att ha något event vid boksläppet eller i nära anslutning till detta i Stockholm! Om så är fallet kommer jag att dyka upp och köpa ett signerat exemplar av boken istället för att beställa online!

    Men ni kanske kommer att skriva mer om detta i ett framtida inlägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad kul att höra! Japp mer info kommer när vi vet exakt datum för release mm. Vi kommer (om leverans av första böckerna går väl) sälja de första exen vid bokmässan i Falun den 21 mars. Vi även dyka upp lite varstans i Stockholm också framöver där signering/bokköp kommer vara möjlig- så håll utkik på bloggen de närmaste veckorna!

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.