Sidor

2015-03-10

Föroreningsvindarna i Kina vänder snabbt- men invånarna har vaknat

I torsdags skrev vi om hur den kinesiska dokumentären "Under the Dome" spreds som en löpeld i Kina på bara några dagar. Flera hundra miljoner ska ha sett den mycket avslöjande och omvälvande filmen gjord av den kinesiska journalisten Chai Jing.

En video som verkligen rekommenderas att se.

Det som förvånat många är inte bara hur snabbt den har spridits i Kina utan kanske mest att den överhuvudtaget tillåtits att spridas och rent av släppts via en statskontrollerad tidning.

Men nu rapporterar den svenska Kinakännaren, författaren och bloggaren Jojje Olsson att spridningen stannat upp, åtminstone via den godkända medierna i Kina. Videon har nämligen raderats från kinesiska motsvarigheter till youtube och liknande och kan svårligen återfinnas via sökmotorer i Kina utan att navigera förbi statskontrollerade brandväggar.

Olsson/Inbeijing rapporterar även (via brttitiska The Telegraph) att en mindre grupp människor i storstaden Xian ska, som ett resultat av dokumentären, ha demonstrerat mot föroreningarna och den kinesiska ledningens bristande åtgärder i frågan. Två demonstranter ska arresterats. Vi tycker dock inte att man ska dra för snabba slutsatser av gripandena ännu.

Olsson skriver å ena sidan att såväl premiärminister Li Keqiang och president Xi Jinping uttalat allvaret i att bland annat hårda åtgärder måste tas för att få bukt med föroreningarna men skriver sedan:

"Ironiskt nog är den enda som straffas med järnhand just nu de som protesterar för en bättre luft. Två deltagarna arresterades nämligen av stadens polis".

Självfallet är kinesiska ledningen rädd för demonstrationer i allmänhet, oavsett vilken fråga demonstrationerna berör men att två grips vid en mindre demonstration (vars exakta omständigheter vi inte känner till) innebär inte att kinesiska ledningen ser högst allvarligt på problemet. Det är helt enkelt för tidigt att säga om den till synes explosiva opinion och medvetenhet dokumentären lett till i Kina kommer sättas igång omfattande statliga åtgärder för att få bukt med föroreningarna.

Det finns dock hopp om förändring vilket vi bland annat kunde läsa om häromdagen när journalisten Ola Wong från Svenska Dagbladet besökte en ekobonde i Kina.

De kineser som är medvetna om hälsoriskerna gör för vad de kan för att minska på föroreningarna som i huvudsak kommer från den smog som bildas när dimma blandas samman med föroreningar från diesellastbilar som står stilla i bilköer, bilar som hamnar i flaskhalsar kring storstäderna och kolutsläppen från kolkraftverken. Kombinationen svaveloxid, kväveoxider och kolväten bildar denna giftiga smog som ofta uppmäter 10-tals gånger riktlinjerna för vad som anses hälsofarligt av myndigheter i Europa och USA tex.  

Men effekterna av dokumentären kan få långt större effekter än många tror. Aktieanalytikern Arthur Porcari skrev igår bland annat att den kinesiska elbilstillverkaren KNDI som vi skrivit om tidigare, kan komma att gynnas särskilt. Detta eftersom KNDI redan lyckats upprätta statliga samarbeten om statstjänstebilar som polisbilar mm i flera av Kina störta distrikt.  Tillsammans med samarbetspartnern och störta delägaren Geely storsatsar KNDI på elbilar för både uthyrning inom storstäderna och framöver även billiga elbilar som kan köpas mot avbetalning.

Kina har givetvis en väldigt lång väg att vandra för att få bukt med sina föroreningar eller rättare sagt sitt fossila energiberoende. Men kan Kina lyckas ställa om kommer det ha stor betydelse för resten av världen inte bara i form av mindre globala utsläpp utan även innebära stor press på andra länder som USA och även Europa göra detsamma mycket snabbare än annars skett.

Att satsa på hållbar energi och konsumtion blir om inte annat en fråga konkurrens och överlevnad för företag som framöver måste anpassa sig till högre fossila energipriser och en växande opinion mot hälso- och miljöfarliga utsläpp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.