2015-02-28

Kommer Solarcity, Tesla och Google revolutionera elmarknaden?

Nordamerikas största solcellsinstallatör Solarcity har haft det rätt knackigt det senaste året om man utgår från aktiekursen. För ett år sedan låg kursen på över 84 dollar men har sedan oktober legat runt 50 dollar och är i skrivande stund på 51,36 dollar. En minskning med nästan 39 %.

Men många tror på företaget långsiktigt särskilt med tanke på företagets affärsmodell som kräver en långsiktig expansion för att bli lönsam. Solarcity som vi skrivit om tidigare, grundades av Peter och Lyndon Rive 2006 med hjälp av deras kusin Elon Musk vars finansiella stöd var avgörande för att företaget skulle komma igång. Musk som för övrigt är ordförande och största aktieägare i bolaget.

Google har storsatsat på olika projekt inom förnyelsebar energi, totalt ska jätteföretaget ha investerat 1,8 miljarder inom denna snabbt växande sektor. Bloomberg rapporterar att Google nu gör sin största investering i hållbar energi nånsin genom att bidra med 300 miljoner dollar till en fond skapad av Solarcity avsedd för en storsatsning på installationer av solcellspaneler.

Fonden är på totalt 750 miljoner dollar och Googles bidrag beräknas räcka för minst 25 000 solcellsanläggningar.

Idén med Solarcity är att kunderna inte köper solcellspanelerna och tillhörande utrustning som ofta kräver stora investeringar som kan ta lång tid att räkna hem ekonomiskt. I stället tecknas ofta 20-års planer där kunderna garanteras marknadens lägsta elpriser (ja Solarcity har en sådan policy) och till låsta priser som inte stiger med åren (vilket energipriser tenderar att göra).

Just nu har tiotusentals amerikanska hushåll, många företag, delar av amerikanska försvarsmakten, skolor mm låtit Solarcity installera solcellspaneler på deras tak och utvecklingen lär fortsätta i USA.
Med stigande energipriser, högre arbetslöshet och när människor håller i sina plånböcker kommer Solarcitys affärsmodell bli mycket lockande för många människor.

Men vad som är särskilt intressant är när dessa solcellsanläggningar kopplas till effektiva och smarta hushållsbatterier något som Solarcity (med hjälp av Tesla Motors batterier) redan erbjuder på prov för några av sina kunder.

Inom ett par månader ska dock Tesla Motors börja lansera en ny typ av skräddarsydda "hushållsbatterier" som väntas kopplas samman med solcellsanläggningar av Solarcity. Detta skulle kunna innebära att hushållsägare i USA där elavbrott sker ofta och länge pga stormar och liknande, kan få tillgång till ett batteri som klarar att driva frys, kyl, ladda mobilen och kanske värma delar av huset i flera dagar. Detta är revolutionerande om det kan erbjudas billigt vilket sannolikt kommer kunna bli med Teslas gigantiska batterifabrik som nu byggs i Nevada.

Det är även tänkbart att Tesla Motors med nuvarande elbilsmodellen Tesla Model S, kommande Tesla Model X och i synnerhet den massproducerande modellen Tesla Model III kommer erbjuda ägarna av dessa att kunna skicka tillbaka elen från batteriet i bilen till huset om det finns behov för detta. Antingen vid strömavbrott eller för spara el vid tidpunkter när elen kostar som mest (ja bortsett från Solarcityabonnenter som förstås betalar fast pris.

Det är nog många som inte inser hur Solarcity, Tesla Motors och ja kanske finansiärer som Google på detta sätt kan komma att förändra förutsättningarna helt för elmarknaden, inte bara i USA.

Vi äger aktier i Tesla Motors men skriver detta för att vi tycker det är positivt att utveckling av solcellspaneler nu börjar ta fart på allvar. Förhoppningsvis kommer detta även leda till en snabbare utveckling av de organiska batterier som vi skrivit om tidigare och som kommer krävas när produktionen och användningen av solcellspaneler når de stora massorna.

2 kommentarer:

  1. Vad gäller Sverige kommer på kort sikt Teslas billigare bilar att påverka mest tror jag. När det gäller solceller ligger vi ännu långt efter. Här har vi också mycket stor lagringskapacitet i vatten.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Visst ligger vi långt efter på solsidan men vattenkraften är tyvärr inte till så stor nytta när dess överkapacitet exporteras till i form av el till Tyskland eller de gånger vattenmagasinen är otillräckligt pga låg nederbörd, detta samtidigt som otillförlitliga reaktor i åldrande kärnkraftverk ger osäkra (läs högre) elpriser framöver.

      Vattenkraften är helt klart en fantastisk tillgång vi har förmånen att ha i detta land men i kombination med sol och mindre vindsnurror som finns lokalt och regionalt kan en stabil energisäkerhet byggas även när vi integrerade i större mellanstatliga elnät (offgrid en underskattad tillgång och ett bra komplement till stamnätet).

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.