Sidor

2015-02-13

Fredagsrepetition om prepping/förnuftig beredskap som glömts bort

Sveriges Radio kanske fick sig en tankeställare efter det eminenta programmet "Verklighetens prepper" som sändes i P3 för några veckor sedan. Nu rapporterar nämligen SR att "Svenskar är dåligt förberedda för krissituationer" (århundradets underdrift?), detta med anledning av en ny enkätstudie som kommit ut och visar detta klart och tydligt.

Enkäten, från Nationellt centrum för krishanteringsstudier (Crismart) vid Försvarshögskolan
har gjorts på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) och skickades ut till beredskapssamordnare i kommuner, landsting och länsstyrelser. Resultatet:

Vid allvarlig kris klarar de flesta hushåll i detta land högst ett dygn när det gäller värme- och livsmedelsförsörjning. Något enkätens beredskapssamordnare tycker borde höjas till minst tre dygn...

Enligt Stefan Anering, enhetschef vid MSB saknar de flesta en mental förberedelse för att något kan hända "Men också en vis hemberedskap- att man kan tappa upp vatten, har lite torrmat och konserver, kanske batterier till en radio, en ficklampa och sådana saker"...

Vadå kan Sverige drabbas av en kris? Vi har ju inte haft krig på över 200 år och "det kan väl aldrig hända mig"??

En allvarlig kris kan exempelvis vara:
  • Ett längre, till stora delar landsomfattande elavbrott.  
  • Avbrutna olje/bränsleleveranser till Sverige. (ca 42 % av Sveriges olja kommer från Ryssland). (ingen olja/bränsle och Sveriges matleveranser står i praktiken helt still, plus övriga varor).
  • Om något av de länder Sverige idag importerar hälften av landets livsmedel ifrån drabbas av stora transportstörningar eller liknande.    
  • Någon form av långvarig ekonomisk kris
  • Krig i Sveriges närområde (ja eller givetvis i händelse av ett angrepp mot vårt land/som sker på Sveriges territorium). 
Listan kan förstås göras mycket längre och mer detaljerad men ni fattar vinken.

Det är förstås ett fall framåt att MSB det kommande året ska satsa på att försöka få allmänheten att lägga ifrån sig det smarta manickerna och börja ta ansvar för sig själva och sina närstående genom att lära sig om lite grundläggande krisberedskap.

Men gör er själv en tjänst och börja med att lyssna till inslaget från P3 om ni inte redan gjort det, eller varför inte lyssna en gång till så kanske vi tillsammans kan få rätsida på skutan igen. Kom ihåg att det som var sunt förnuft för många svenskar för kanske 40-50 år sedan när det gäller tex uppvärmning med kamin och vedspis och att ha tillgång till matreserver och vatten aldrig blir gammalmodigt när strömmen går eller lastbilarna inte kommer fram till affärerna. Dessutom kan det vara trevligt att inte behöva åka och handla när man tex är sjuk eller när det är snöoväder.

Trevlig beredskapsfredag!

4 kommentarer:

  1. Förvisso kommer 7,7 miljoner m3 av Sveriges importerade olja från Ryssland - men vi exporterar 10,8 miljoner m3 raffinerad olja, så den enda som blir lidande av ett ev stopp från Ryssland är Preem, som får importera sina råvaror någon annanstans ifrån, eller dra ned produktionen lite. För Sveriges energisäkerhet är den ryska oljan irrelevant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej, där har du fel. Preem kan inte bara importera olja någon annanstans ifrån, det har fram till nyligen varit svårt att få tag på olja billigt på världsmarknaden och en ökande produktion från Ryssland har varit en säker hamn att importera olja ifrån. Att istället importera från länder i Mellanöstern eller i ökande grad från Nigeria som vi sett de senaste åren är osäkra kort. Däremot kan det tänkas bli aktuellt med import av olja från Kanada när de eventuellt får till en pipeline till ostkusten och enklare tankertransporter till Europa.

      http://www.peak-oil.se/2015/02/oljeprisfallet-gor-lng-export-olonsam.html

      Med minskad produktion från USA, kanske redan i slutet av i år och en definitiv toppnivå runt 2020 för skifferoljan kommer minskad olja från Ryssland, Norge mfl innebära problem för Preem och oljebolag/tankbolag i Sverige och därmed för konsumenter i detta land som åter får se stigande bränslepriser.

      Att Preem raffinerar olja i Sverige och exporterar innebär inte att Sverige har ett överskott på olja, bara en utbyggd infrastruktur som gör att Preem kan tjäna pengar på export till andra länder. Olja är världens mest handlade råvara och har ingen hemvist annat än när den är subventionerad och tvingas säljas lokalt till priser under världsmarknadspriset som i Saudiarabien.

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Preem kan importera mindre olja - det enda som händer då är att de måste exportera mindre. Synd för Preem, men inget energisäkerhetsproblem för Sverige.

      Radera
    3. Hej! Well, internationella bensin och/oljebolag håller olja/bränsle i Sverige för att sälja den på svenska marknaden ja, de importerar o i fallet med Preem med egna raff i Sverige-exporterar men det förändrar inte att det är den olja Sverige har att tillgå. Svenska staten/Försvarsmakten har inga beredskapslager. Det innebär att de som förser Sverige med olja/bränslen är internationella aktörer i Sverige som händelsevis inte bara består av Preem. Och vad hjälper det om om Preem minskar så 100% av sin export från Sverige, det kan uppstå brist i Sverige ändå pga fallande tillgång på världens exportmarknad som redan krymper i takt med att Kina och Asien tar en större del av kakan. Det kan även uppstå kriser av olika slag som skapar brist på världsmarknaden på kort tid. Hur många dagar tror du den olja som för tillfället finns vid Preems raff räcker och vilka får tillgång till den, till vilka priser?

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.