När Johan började i maj köpte han ett färdigt samhälle av en erfaren biodlare i Falun. Detta utökades under sommaren genom att Johan gjorde en så kallad avläggare: Genom att ta några ramar med honung och pollen samt två ramar med färdiglagda ägg från det färdiga samhället som sedan sattes i en tom låda (en bikupa består oftast av två lådor med plats för 8-10 ramar (beroende på kuptyp/mått).
Lådan/avläggaren flyttades sedan utom flygradie för det ursprungliga bisamhället för att bina inte skulle lämna avläggaren och flyga tillbaka igen. De flyttades även under kvällen då de flesta är hemma i kupan. Bina kan sedan börja orientera sig på den nya platsen nästa dag.
Avläggaren fick stå på en bigård bland några andra kupor i väntan på att bina skulle ta fram en ny drottning. De upptäcker nämligen snabbt att doften, feromonet som drottningen avger och som håller samman hela samhället, är borta och de måste då ta fram en ny drottning för att överleva.
För att göra detta måste de ha tillgång till ett befruktat ägg från en annan drottning.
Eftersom Johan skickat med det väljer bina ut ett som de sedan matar med en extra näringsrik blandning bestående av smält honung och pollen.
(Bina samlar in nektar som de med hjälp av enzymer från deras kropp framställer honung. Honungen lagrar de under täckta vaxkakelock i kupan, ett sorts vintermagasin eller lager att öppna vid behov).
Drottningens specialmat kallas bidrottninggelé eller drottningsaft vilket gör att ägget utvecklas till en drottning istället för ett arbetsbi eller drönare ("hanbi").
Johan gjorde i ordning avläggaren på kvällen när de flesta bina vara hemma i kupan och stängde sedan till flutsteringången (binas in/utflygningsingång). Avläggare förflyttades sedan 4-5 km bort till annan biodlares bigård. Här fick avläggaren stå tills en ny drottning tagits fram och sedan parat sig i området, Den kunde sedan under kvällstid transporteras tillbaka till Johans bigård och ställas bredvid Johans andra samhälle, avläggaren hade med en ny parad drottning blivit ett eget litet samhälle som till vintern hann växa sig till ett starkt samhälle.
Det finns varianter på avläggare där man tex köper en färdigparad drottning och tillsätter avläggaren men vi går inte in på dessa här. Vi kommer få anledning att återkomma till avläggare i sommar då Johan ska göra just det för att utöka sina befintliga två samhällen till fyra.
Men vad gör man som biodlare nu då när bina är invintrade? Jo, förutom att som Johan gör nästan varje dag (vilket förstås inte är nödvändigt), kollar att kuporna inte blåst omkull eller att något djur som en grävling eller om man har riktigt otur -att en björn varit framme och nafsat, är det planering och städning som gäller. En bigård består ju förutom av bikupor även av en bod eller ett utrymme där man har all utrustning. Har man inte hållit helt rent under sommaren och missat lite honungskladd kan det bli mycket småkryp som hittar fram.
När det gäller planering är det så här i februari/mars rekommenderat att byta bottnar på kuporna som under vintern blivit fulla av döda bina som ramlat ner och riskerar att sprida sjukdomar. Då gäller det ha extrabottnar som är redo och är de nya som i Johans fall bör de ytbehandlas för att hålla i många år. Ska man tänka på både bin och hållbarheten är linolja att rekommendera. Men det får vi även anledning att återkomma till för det är en hel vetenskap i sig.
Nedan följer lite bilder när Johan under lördagen var ute i biredakpsboden samt bilder på kuporna innan och efter snön föll.
Bikuporna innan snön
Två träskivor är uppställda som skydd framför flustret för att inte snö och väta ska blåsa rakt in, håller även till viss del fåglar borta. För att de stå kvar vid stark blåst har de fått stöd mot handtagens nedre del på kuporna och hålls kvar med två tegelstenar nedtill.
Bikuporna och skivorna med snö...
Bara efter en RIKTIGT häftig snöstorm har den ena skivan hamnar ur position. I övrigt har de gjort sitt jobb,
Inne i boden...
Lite oorganiserat nu när det kommit lite nya prylar som inte fått sin plats än.
Två nya Törebodakupor
Kuporna består av lådor var, en botten, isolerat plåttak och 10 ramar per låda. Men som ni ser är det här 8 lådor vilket beror på att Johan skaffat två extra för varje samhälle/ny kupa som ska användas för honung i sommar...(så kallade skattlådor). Även fyra extra bottnar för att kunna byta ut vid rengöring under vintern..
Honungsupptappning från i somras...
Johan ser förstås fram emot när han får tappa upp nyslungad honung igen men dit är det är långt ännu.
"Småbruk på ett berg i Värmland" av Patrick Sellman.
Trevlig söndag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.