Sidor

2015-01-01

Gamla ryska stridsplan mot vete och nötkött?

Via the Diplomat och Defense news kan vi nu läsa att Ryssland undersöker möjligheten att leasa ut 12 av sina drygt 400 Sukhoi Su-24 stridsplan till Argentina i utbyte mot vete och nötkött från det sydamerikanska landet. Om det stämmer och affären blir av, är det ytterligare ett tecken på hur Ryssland pressats av sanktionerna mot landet och det senaste halvårets oljeprisras som slår in en kil i landets ekonomi. Oljan är trots allt Rysslands enskilt viktigaste råvara och inkomstkälla.

Det är brittiska Sunday Express som uppges som källa till nyheten. Men i den artikeln uppges Su-24 var ett reelt hot mot den brittiska styrkan på de omtvistade Falklandsöarna som idag skyddas av 4 Typhoon-klass stridsplan, 1200 brittiska soldater och ett stridsfartyg.

Samtidigt menar Doug Barrie, analytiker vid International Institute for Strategic Studies i London som är expert på ryska flygplan och vapen, att de ryska planen bär i huvudsak på teknologi från 1970-talet och inte är en match för det brittiska stridsplanen även om Typhoon-planen skulle vara numerärt underlägsna.

Den gäller alltså inte det senaste ryska superplanet Su-34 eller Rysslands trotjänare och stolthet Su-27, det senare som tillsammans två Tu-22 bombplan övade anfall mot Sverige under påsken 2013.  

I alla diskussioner om Rysslands olja och sanktioner mot landet är det viktigt att påminna sig om att Sverige får nästan hälften av sin olja från just Ryssland och att Sveriges näst största oljeleverantör, Norge, sedan mer än ett årtionde har kraftigt fallande produktion då landet nått maximal produktionstakt - Peak Oil. Samma sak gäller för övrigt för Danmark som är Sveriges tredje viktigaste leverantör av olja och toppade för 10 år sedan.

Som vi tidigare rapporterat om meddelade ryska finansministeriet redan förra året, i början av oljeprisraset, att man räknade med att Rysslands oljeproduktion skulle nå sin högsta nivå 2013 och börja minska redan 2014. Vi får se om den prognosen stämmer när statistiken för 2014 rullar in.

Sverige får hur som helst räkna med att landets tre viktigaste oljeleverantörer minskar sin produktion och därmed även att exporten hit minskar de närmaste åren. Vad Sverige ska få sin olja ifrån om även Ryssland minskar på sin export blir då den stora frågan men det är ett ämne för ett eget inlägg.

För mer om Argentinas ekonomi och Falklandsöarna rekommenderar vi något av bloggrannen Flutes tidigare inlägg som skrivit ingående i ämnet.

I övrigt vill vi önska bloggens läsare Gott Nytt År och ser fram emot ett nytt spännande år på bloggen och förstås vår kommande bok som släpps i mars.

6 kommentarer:

  1. Kan inte vi byta till oss lite militärmaterial från Ryssland?

    SvaraRadera
  2. Det går nog att köpa olja om vi betalar med Vodka, Putin kan behöva bjuda på många supar för att få folk att svälja hans politik. :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magnus! Japp, billig vodka o billiga värmekaminer så de inte fryser...Putin kan ju inte sätta ett pristak på rysk vodka hur länge som helst utan att få de mäktiga spritioserna emot sig!

      Mvh
      Johan

      Radera
  3. Har inte importen av olja och gas från Danmark upphört redan under 2014? Hur som helst så är det inte med än 10 år sedan som Danmark var största exportör av olja och gas till Sverige via multinationella oljebolag med raffinaderier i Sverige. De säljer till dem som betalar bäst! Ja det är en aning svajigt
    !

    SvaraRadera
  4. Tja, fast frågan är om de inte gjort det i alla fall? Menar 70tals plan lär väl stå och samla damm i alla fall?

    Sedan är frågan hur länge oljan kan hållas på en lågnivå innan den börja orsaka problem för "fracking oil"och Saudiarabien.
    Om någon av dessa skulle få problem skulle oljepriset stiga ganska snabbt och bägge är beroende av ett relativt högt pris.
    Jag tror att max 6mån till 2år på att oljepriset håller sig lågt och det tror jag inte räcker för att knäcka Ryssland...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Visst kan det vara så att Ryssland tänkt sälja planen ändå och självfallet gör tidningarna en stor sak av det hela nu och kopplar samman det med Rysslands ekonomiska kris. Tror även jag att Ryssland oljepriset vänder tillbaka inom max 2 år, särskilt med tanke på den fortsatt ökade efterfrågan av olja i Kina och Indien parallellt med en sannolikt minskad produktion av skifferoljan i USA när investeringarna i ny produktion minskar pga oljeprisraset.
      (70 % av produktionsökningen av olja i världen de senaste 4 åren kommer från skifferoljan)

      Saudiarabien klarar ett oljepris på dessa nivåer betydligt längre än Ryssland men saudiska finansministeriet har redan annonserat att man avser skära ner på löner och förmåner inom den offentliga sektorn detta år för att kompensera för kraftigt minskade oljeintäkter, så även de påverkas helt klart.

      Mer om oljeprisfallet och dess påverkan på ekonomin och utvinningen framöver kommer finnas med i vår kommande bok som släpps i mars ;)

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.