Men nu till dagens inlägg!
I en läsvärd artikel för SvD i torsdags rapporterade oljeanalytikern och journalisten Björn Lindahl att oljeindustrins investeringar i Norge de kommande fem åren väntas minska med motsvarande cirka 185 miljarder svenska kronor. För att sätta detta i ett perspektiv kan vi börja med att titta på följande graf.
Investeringar VS oljeproduktion
Datakälla: BP statistical Review of World Energy 2011, 2012 och 2014
Statistisk Sentralbyrå (SSB), “Oil and Gas activities, investments” (2001-2013)
Ni ser tydligt hur kostnaderna för ny utvinning, infrastruktur och teknik för att förlänga livslängden i befintliga oljefält i Norge ökat kraftigt sedan produktionen började dala 2001 (inkluderar motsvarande investeringar inom gassektorn).
Tack vare stigande oljepriser under samma period har Norge alltså kompenserat för en halverad oljeproduktion och ökade investeringar för att hålla igång produktionen.
Särskilt intressant är dock att notera, som Lindahl nämner i sin artikel, att Norge faktiskt lyckades öka sin produktion 2014 med 3 %. Sätter man samman detta med att Norge, enligt landets motsvarighet till Statistiska centralbyrån, ska ha nått en topp när det gäller investeringar inom olje och gasindustrin, är det kanske inte så konstigt.
Vad viktigare är att dessa investeringar enligt samma myndighet, ska minska de närmaste året då behovet av över ett årtionde av investeringar i ny infrastruktur och förbättrad utvinningsteknik inte längre behövs i samma omfattning. Mycket av den viktiga infrastrukturen är på plats men den minskade satsningen på förbättrad utvinning handlar om oljebolagens försök att sänka sina kostnader skriver myndigheten på sin sida.
Norges oljeproduktion över tid
Datakälla: BP statistical Review of World Energy 2011, 2012 och 2014
Och Oljedirektoratets info om 3 % ökning under 2014
Och Oljedirektoratets info om 3 % ökning under 2014
Men om vi tittar på den långsiktiga trenden, med en halverad oljeproduktion sedan 2001, lägger till förväntningar om minskade investeringar i ny utvinning, kostnadsbesparingar och sätter detta i relation till ett oljepris som ligger kanske runt hälften av vad norska oljebolagen behöver bara för att täcka sina kostnader, ser det inte så ljust ut för Norges oljeproduktion framöver.
Man får sig dessutom en funderare när man läser att norska oljedirektoratets direktör, Bente Nyland, hävdar att Norge bara producerat 45 % av landets oljeresurser och sedan lägger till "det betyder att mer än hälften av resurserna finns kvar". Det är viktigt att skilja på en resurs - dvs totala mängden olja som finns i ett oljefält och oljereserven - den utvinningsbara delen av oljefältet/oljeresursen.
Normalt utvinns bara cirka en tredjedel av oljan i ett oljefält men i Norge har man med världsledande teknik och rigorös övervakning av fältens produktion fått upp denna siffra till över 45 %. Att man möjligen har 55 % kvar av resursen är dock inte samma sak som man har över hälften kvar att utvinna!
Blir onekligen intressant att se hur även Sveriges oljeimporter från Norge påverkas de närmaste åren och hur en eventuell försvagning av vår numera viktigaste exportmarknad före Tyskland slår mot ekonomin.
Här bör ni rätta.. Det ska väl inte minska med 185 Miljarder NOK utan till 185 miljarder nok från 215? om jag inte minns fel. Men visst, är själv i oljebranschen och det märks att dte är istider och det värsta har inte kommit än tyvärr.
SvaraRaderaHej! Nej, det ska minska med 185 miljarder SEK över fem år enligt Björn Lindahl. Enligt norska SSB väntas investeringarna minska med 45 NOK miljarder under 2015 ner till ca 180 miljarder NOK från ca 220 miljarder NOK, 2014. Ligger det kvar på den nivån i fem år blir det alltså ca 175 NOK miljarder mindre totalt i investeringar de närmaste fem åren.
SvaraRaderaNorska ssb länk här:
https://ssb.no/en/energi-og-industri/statistikker/oljeinv
Men rätta mig gärna om jag har fel.
Mvh
Johan
Fair enough, läste lite snabbt där. Var inte på ett år men under 5 år. An apology....
SvaraRaderaMen håller oljepriset i sig åp dessa niv¨r blir det mer än detta, var så säker. Troligen blir nog inga större utbyggnader förutom Sverdrup (förutom de som satts igång redan såklart).