Sidor

2014-12-05

BRICS världsbank räcker inte för Kina, startar en egen

Vi rapporterade i augusti om hur BRICS-länderna startat en alternativ världsbank. Syftet med banken, den så kallade New Development Bank är att länder som Kina, Ryssland och Indien ska kunna öka sitt ekonomiska inflytande och samtidigt minska sitt beroende av den amerikanska dollarn.

BRICS världsbank har passerat nästan obemärkt förbi övrigt mediabrus men nu går det inte att sticka huvudet i sanden längre. Vi behöver nämligen inte vänta till efter 2016 som i fallet med BRICS världsbank, för att se konsekvenserna av ett seriöst alternativ till världsbanken, internationella valutafonden och amerikanska dollarn.

Bloggrannen Jojo Olsson på den läsvärda bloggen Inbeijing, rapporter nämligen att Kina nu skapat     
en alldeles egen världsbank. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) som banken heter har dragits igång av Kina och redan fått ihop i 22 medlemmar. Förutom Kina - världens största eller näst största ekonomi beroende på vad du mäter, har länder som Indien, Vietnam, Indonesien och Malaysia gått med.

Banken ska till en början låna ut pengar till olika infrastrukturprojekt i Asien. Gissningsvis kommer Kina erbjuda att lån i kinesiska yuan eller någon gemensam valuta som prissätts i kinesiska yuan och kringgår på så vis helt den amerikanska dollar.

Kina vill givetvis precis som i fallet med BRICS- utvecklingsbank få ett inflytande som reflekterar dess numera enorma ekonomiska avtryck globalt. Joje Olsson skriver bland annat att Kinas andel av rösterna i Världsbanken förvisso höjts från 2,8 % till 4,2 % men USA har trots allt 15,8 % vilket även vi menar är helt orimligt. Lika märkligt är det att Japan med hälften av Kinas BNP har 6,8 % av rösterna i Världsbanken.

I nya kinesiska världsbanken AIIB är det respektive lands BNP som avgör hur många röster man får i banken. Kina får därmed 67,1 % av rösterna i AIIB medan Indien får 13,3 %. Lite skillnad mot västdominerade världsbanken alltså. Vi vet först i slutet av 2015 hur den nya banken kommer fungera men en sak är säker, Kina kommer diktera villkoren i form av sin överväldigande majoritet i antal röster i banken.  

Hittills har USA lyckats hålla Australiens och Sydkoreas tassar bort från AIIB men hur länge kommer det fortsätta och framförallt hur många fler länder kommer gå med?

Vi kan samtidigt konstatera från tidigare inlägg att det pågår ett finansiellt krig mellan å ena sidan USA och andra sidan Kina och Ryssland. Men som Joje Olsson skriver i Finansliv pågår också ett rent handelskrig mellan USA och Kina. Ett handelskrig där olika avtal exkluderar respektive inkluderar länder i olika handelskonstellationer. Detta gäller särskilt i Sydostasien där båda länderna vill utöva sitt inflytande bland ett större antal länder.

Solen går upp i öst och ner i väst men det har vi i väst inte riktigt fattat innebörden av ännu. Lika bra att anpassa sig och gilla läget!

Trevlig fredag!

2 kommentarer:

  1. Händer mycket intressanta saker i öster nu och Kina verka håller i taktpinnen.
    Vad kommer att hända med BRICS nu?
    Är det två projekt som kompletterar varandra eller är BRICS ute hur leken?
    Alltid intressant att läsa era inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack o kul att du uppskattar våra inlägg!

      BRICS-samarbetet och i synnerhet den nya BRICS-banken är ett samarbete som sträcker sig bortom Asien då det även omfattar Sydafrika Brasilien och Ryssland. Kinas initiativ till den Kina skapade alternativa världsbanken har fokus på Sydostasien och Oceanien som helhet. Jag skulle därför säga att de kompletterar varandra och att Kina genom att vara i centrum i båda får större inflytande i världsekonomin än genom världsbanken, IMF och andra samarbeten.

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.