2014-10-12

Schweiziskt Guldinitiativ: Sevärt tal i Schweiz parlament

Den 30 november ska det schweiziska parlamentet rösta i en högst central fråga. Ända sedan upplösningen av Bretton Woods 1971 samlade den schweiziska centralbanken, Swiss National Bank (SNB) på sig stora mängder guld. Men när Schweiz blev medlem i IMF 1992 gick landets policy att knyta schweizerfranken till guldinnehavet stick i stäv med IMF:s policy.

Schweiz tvingades att ändra sin konstitution och låta växelkurser och valutan flyta utan koppling till en begränsad mängd guld. Något som i praktiken övriga världen började göra redan 1971.

I takt med att skuldkrisen i framförallt Europa och USA cementerats har det nu på allvar väckts röster om att återigen begränsa möjligheterna för centralbanker att trycka pengar genom att istället framförallt styra pengamängden till guldmängden.

För att ta kontroll över en utveckling som nu leder till att köpkraften i sparares och konsumenters pengar minskar varje år i takt med att mer och mer pengar sätts i omlopp, utan att motsvarande mängd varor och tjänster tillkommer i ekonomin, har ett lagförslag lagts i Schweiz om ett "Schweiziskt guldinitiativ"

Lagförlaget innebär bland annat att SNB måste höja andelen guld av sina totala tillgångar från dagens 10 % till 20 %. Då ska man veta att bara mellan 2000 och 2012 har schweiziska centralbanken, utan de flesta schweiziska medborgares vetskap och tillstånd, sålt av stora delar av sitt fysiska guldinnehav från 30 % till dagens 10 %.

Vi har tidigare skrivit om hur svenska Riksbanken sålt 32% av guldreserven 2004 till 2009
och frågat oss vilka Riksbanken leasar ut sitt guld till.

Johan har även skrivit flera artiklar om IMF, guldets betydelse för skuldkrisen och pågående valutakrig här på bloggen men även bland annat i senaste numret om Om Omställning.

Se nedanstående presentation av schweiziska parlamentarikern Lukas Reimann- sevärt! På drygt 5 minuter hinner Leimann ta upp en mängd exempel och motivera guldinitiativet väl.

Det kommer sannolikt inte gå igenom då motståndet från såväl schweiziska centralbanken, kommersiella och privata banker är stort. Men det väcker en hel del tankar.

Schweiziska centralbankens vice president säger bland annat till Wall Street Journal att guldinitiativet, om det gick igenom "skulle begränsa centralbankens policyutrymme". Ja, är det inte hela poängen, att policyn att trycka pengar och öka penningmängden ska begränsas och styras av guldmängden? Rimliga finanser och insyn och kontroll över penningmängden av folket, är det negativt?

I vår kommande bok som släpps i februari kommer vi diskutera bland annat guldets roll i skuldkrisen och de pågående förändringar som kan få stor påverkan på världens globala handel de närmaste åren.

Fundera själva.

Trevlig höstsöndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.