2014-08-19

Jobb-ansökan för robotar, 45% av USA:s arbetande befolkning exkluderas

Vi skrev för drygt en månad sedan om hur självtänkande robotar och artificiell intelligens inte är långt borta från att verkligen kunna bli ett hot mot människan, mer än bara på arbetsmarknaden.

I en sevärd video av "CGP Grey" får vi ännu en påminnelse om vad automatiseringen innebär för människors möjligheter att få arbete och framförallt vad det kan innebära om den utvecklingen fortsätter som nu. I videon tas det bland annat upp att 45 % av nuvarande yrken i USA "ganska snabbt" kan ersättas av robotar med nuvarande utveckling av automatisering i landet. "Robotarna behöver inte vara perfekta, bara bättre än människan"...

Vi har dock påpekat flera gånger i tidigare inlägg att även robotar kräver fortsatt tillgång till billig energi. Inte i drift och underhåll men för att framställas och tillverkas i en skala som gör det ekonomiskt och energimässigt gångbart att ersätta människor. Frågan är dock därför hur länge automatiseringen hinner utvecklas innan en ekonomi som kräver fortsatt tillväxt går i väggen och sätter stopp för nuvarande accelererande robotutveckling?

Ekonomins viktigaste smörjmedel är oljan och den kan vi inte räkna med ska öka i produktion länge till. När världens oljeproduktion når sin högsta nivå, varefter den minskar år för år kommer alla tillverkningsindustrier och även företag som idag är helt tjänstebaserade få se sina kostnader stiga. Utan billig energi krymper ekonomin ner till en nivå som anpassas till den energitillgång som kan användas lönsamt. Det blir en mindre men hållbarare värld.  

Tidigare har vi även bland annat skrivit om robotarna som drar snabbare än Lucky Luke på börsen...  

Se videon och fundera själva.

2 kommentarer:

  1. Robottekniken kan tänkas utvecklas så snabbt att oljetoppsproblemen inte blir så allvarliga. Problemen blir då snarare massarbetslöshet och misär orsakad av den. Huruvida huvudproblemet blir misär orsakad av sinande olja eller misär orsakad av massarbetslöshet kan bero på om politikerna ägnar sig åt omfattande fördelningspolitik eller ej. Med en omfattande fördelningspolitik blir problemet framförallt sinande naturresurser med åtföljande misär. Utan en sådan blir problemet framförallt massarbetslöshet med åtföljande misär. Men det kan också bli en kombination av problemen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag håller med om att omställningsperioden från nu o ca 20 år framåt el så blir tuff hur som helst (oavsett hur automatiseringen fortlöper o oljetoppen hanteras). Dock ser jag inte "misären" som något som inte kan hanteras när den plockas ner i mindre skala, lokalt o med människor som verkligen skapar självbärande system (ekonomiskt såväl som på energibasis). Allt får sådana enorma proportioner när miljoner människor bor i betongstäder men "lyset slocknar" så fort elen pluggas ur el mat o pryl leveranserna inte kommer fram. Det är viktigt att inte bidra till el förstärka bilden av "inget kan göras"-när det finns MASSOR man kan o bör göra, smått som stort.
      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.