Sidor

2013-11-14

Före detta anställd vid FED: "Förlåt Amerika"

I måndags gick Andrew Huszar ut i en artikel i Wall Street Journal med titeln: "Andrew Huszar: Confessions of a Quantitative Easer" och bad om ursäkt till USA. Detta kommer från den tjänsteman som mellan 2009-10 var ansvarig för Federal Reserves program för köp av statsobligationer, till ett värde av 1,25 biljoner (nej inte miljarder) dollar.

Huszar är även före detta managing director vid Morgan Stanley och numera senior fellow vid Rutgers Business School.

Vad ber då Huszar ursäkt för? Första stycket i artikeln Wall Street Journal är ganska talande.

"Jag kan bara säga: Jag är ledsen USA. Som en före detta Federal Reserve tjänsteman, var jag ansvarig för genomförandet av Feds första del i det experimentet med obligtionsköp som kallas kvantitativa lättnader. Centralbanken fortsätter att få QE (kvantitativa lättnader) att framstå som ett verktyg för att hjälpa Main Street. Men jag har kommit att se programmet för vad det faktiskt är: Den största Wall Street bailout genom tiderna."

Många tänker säkert att det är lätt att vara efterklok men det är ändå positivt att Huszar säger som det är till skillnad mot så många andra "experter" och analytiker. Framförallt väger det tungt att Huszar faktiskt var direkt involverad redan i första omgången när kvantitativa lättnader skulle rädda den amerikanska ekonomin efter finanskrisen 2007-2008, dvs QE 1.

Igår intervjuades Andrew Huszar av amerikanska Bloomberg där mycket av det som behandlas i Wall Street artikeln diskuteras så vi rekommenderar läsaren lyssnar in där. Vad som är anmärkningsvärt är dock att Huszar i Bloomberg-intervjun avslöjar att Federal Reserve redan när man började implementera QE 1 såg att programmet för att köpa statsobligationer inte fungerade som avsett, ekonomin fick inte den boost man hade hoppats på.

Trots detta valde FED att fortsätta med QE 2, QE 3 och "Operation Twist" och det program som idag köper statsobligationer till ett värde av 85 miljarder dollar per månad för att hålla den amerikanska ekonomin rullande.

Hur resonerade FED egentligen, kunde man inte låta banker gå omkull eller fanns det inte tillräckligt med energi i den amerikanska ekonomin för att skapa tillväxt utan hjälp av historiskt ojämförbara mängder stimulanser? Vad säger det i så fall om systemets hållbarhet?  

I senaste numret av Om Omställning har Johan skrivit en bra sammanfattning av skuldkrisen och USA:s ohållbar sätt att trycka sin egna pengar för att hantera stigande skulder och hur detta bland annat hänger samman med dollarns tidigare koppling till.guldet.       

Se gärna Bloomberg-intervjun nedan och läs gärna tidigare inlägg om FED:s "stimulansprogram".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.